fbpx
 
Tunul lui Neculau la Școala „Petru Poni”

Tunul lui Neculau la Școala „Petru Poni”


Facturi umflate cu 100% în afacerile de partid la școli: vopsesc acoperișul la preț de unul nou. Contractul de la Şcoala Petru Poni adjudecat de către firma Confort Construct a fostului viceprimar Constantin Neculau ascunde o fraudă. Directorul autorităţii contractante: „Se înlocuieşte lemnul, se fac două acoperişuri noi”. Muncitorii care lucrează: „Este doar o reparaţie urmată de vopsire”. Diferenţa dintre cele două tipuri de lucrări se reflectă în preţ. Neculau va încasa 124.000 de lei, cu mult peste valoarea reală a lucrărilor pe care le face.

 

Una dintre achiziţiile prezentate de REPORTER DE IAŞI în ediţiile anterioare presupune repararea acoperişului de la Şcoala Petru Poni, achiziţie realizată de către ordonatorul de credite al acestei unităţi de învăţământ preuniversitar: Şcoala Ion Creangă. Preţul este de aproape 124.000 de lei, fără TVA, dar ascunde o mare capcană: acoperişul şcolii nu va fi înlocuit. În realitate, sunt schimbate porţiunile din partea inferioară a acoperişului – „şorţurile” din tablă de sub jgheaburi, „capacele” din lemn (pazia) care închid acoperişul în partea de jos, câteva porţiuni de scândură putrezită şi câteva bucăţi de tablă. Peste toate se aplică vopsea şi, gata! Directorul de la Ion Creangă susţine că vor fi făcute acoperişuri noi la alte două clădiri din curtea şcolii, dar muncitorii firmei şi actele contrazic această afirmaţie..

 

Preţuri mai mici pe piaţă

De 124.000 de lei, fără TVA, putea fi schimbat fără probleme acoperişul de la Petru Poni, o clădire cu o suprafaţă de 1.000 mp. Preţul ar fi inclus materialele – tablă, jgheaburi, accesorii, şuruburi etc, dar şi o valoare a manoperei cel puţin decentă. Toate firmele care comercializează acoperişuri au calculatoare de preţ şi datele introduse – lungimi, lăţimi, înălţimi – pot oferi un preţ foarte apropiat de realitate. Ei bine, pentru tot acoperişul nou de la Petru Poni, cu accesorii, preţul indicat de astfel de instrumente de calcul a fost de puţin peste 35.000 de lei, cu TVA. Pentru calcul au fost utilizate dimensiuni obţinute cu ajutorul Google Maps, un instrument considerat correct în aprecieri. Chiar şi cu o eroare uriaşă, de 30%, a calculelor, preţul acoperişului (materiale) ar fi fost de maximum 50.000 de lei cu TVA! În plus, preţul a fost comparat utilizând informaţii obţinute de la constructori care au montat acoperişuri. Informaţiile furnizate de la mai multe firme spun că preţul, cu materiale incluse, pentru un acoperiş nou, din tablă zincată, cum este cel de la Petru Poni, nu poate depăşi 60 de lei/mp, cu materiale şi manoperă. “Îmi este greu să calculez fără cifre în faţă, dar o clădire de 1.000 mp în formă de L are un acoperiş mult mai mare, cam 1.300 – 1.400 mp, în funcţie de înclinare şi alte detalii. La acest preţ se calculează un acoperiş nou de aproximativ 78.000 de lei, cu materiale noi şi manoperă. Nu pot estima cât costă doar înlocuirea paziei şi a altor materiale, pentru că depinde cât se schimbă. Oricum, preţul este cu mult mai mic decât dacă ar fi nou”, a explicat Cristian, proprietarul unei firme de construcţii din Iaşi.

 

Petru Poni: s-a pus lemn nou sub acoperiş şi atât (foto stânga); se vede că muncitorii desfac scândura de sub acoperiş şi o schimbă (mijloc). În final (foto dreapta) aşa arată reparaţia: mai urmează curăţatul şi vopsitul tablei

 

Cum justifică şcoala
Directorul de la Şcoala Ion Creangă, Nicoleta Creţu, susţine că preţul este corect. „Este o suprafaţă foarte mare pe care o repară acea firmă. Repară şi alte două anexe din curte. Mai multe detalii are doamna contabil”, spune Creţu. Contabilul susţine, însă, o variantă incredibilă: chiar dacă firma Confort Construct doar va repara acoperişul principal al şcolii, va monta, de fapt, două acoperişuri noi la două anexe din curte, care sunt cam de dimensiunea unei case. “Noi am avut 150.000 de lei cu TVA pentru această achiziţie şi Confort Construct s-a încadrat în această cifră. Nu ştim exact cât din sumă va fi consumată până la urmă, dar vor fi decontate doar lucrările executate. Oricum, sunt alte două clădiri la care nu se mai pot face reparaţii. Acolo se va înlocui acoperişul”, îşi susţine varianta contabilul şcolii.

Este o variantă care-i face pe cei care lucrează acolo să zâmbească. Muncitorii firmei, care îşi cunosc bine lucrarea, sunt fermi: “Schimbăm scândura putredă de dedesubt, punem altă tablă la jgheaburi, curăţăm bine tabla veche şi o vopsim. Şi asta facem la toate cele trei clădirile”. Este o lucrare cu mult mai ieftină, ceea ce va aduce un profit substanţial firmei de construcţii.

Calculul se poate face în acest fel, conform unor constructori: preţul manoperei pentru cele trei acoperişuri – 2.000 mp de tablă, cât au toate – înmulţit cu 40 de lei, preţul maxim al manoperei. “Această cifră ar arăta un preţ maxim al reparaţiilor la cele trei acoperişuri, cu manoperă consistentă şi materiale incluse. Este imposibil să fie mai scump de atât, pentru că se intervine pe tot acoperişul doar la curăţat şi vopsit”, mai spune Cristian. O ultimă discuţie lămuritoare era programată cu directorul Şcolii Petru Poni, profesorul Mihai Adrian Pălimaru, care a declinat prima invitaţie la dialog, reprogramând pe a doua zi, când nu a mai răspuns la telefon.

 

Ce se vede în urma muncitorilor

Varianta unei simple reparaţii deloc costisitoare este susţinută de observaţiile din teren. Confort Construct are detaşaţi la şantierul de la Petru Poni doi oameni care desfac doar partea de jos a acoperişului şi pun acolo lemn şi tablă nouă. Ulterior, lemnul este vopsit în verde. Există zone unde lucrarea a fost deja finalizată şi poate fi observată uşor. Contractul, aşa cum este el semnat, presupune: montat/demontat schelă metalică (aproximativ 2.000 lei/lună preţul pe piaţă), demontare jgheaburi, desfacere învelitoare tablă, înlocuire învelitori tablă zincată, curăţare tablă, îmbrăcat coşuri, înlocuit asterială + şarpantă deteriorată, vopsire tablă, reparat streaşină, înlocuire pazie din lemn, vopsitorii exterioare. Deci, absolut nici un metru pătrat de acopriş nou şi modern. Totul se reface la preţ de nou.

 

 Alături de Neculau, patrona Coninstal, Paula Vornicu, a dat lovitura

 

Istoricul contractului

Două firme din Iaşi apropiate de PSD Iaşi – Confort Construct şi Coninstal - au primit, în octombrie şi noiembrie 2016, prin achiziţie directă, contracte de lucrări în valoare de 714.811 lei la grădiniţe şi şcoli din municipiu. Unele lucrări nici nu au fost măcar începute. Celor două li s-a adăugat Total Refit, o firmă de climatizare auto cu punct de lucru într-un garaj din tablă din Aurel Vlaicu, care aparţine fiului unui apropiat al lui Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului. Total Refit şi-a scos proprietarul din faliment după ce a primit în 2015 şi 2016 contracte de 1,1 milioane lei, tot de la şcoli.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30