fbpx
 
SMID: 70 de milioane de euro aruncați la gunoi

SMID: 70 de milioane de euro aruncați la gunoi


Groapa de la Ţuţora nu e finalizată, sute de mii de pubele stau depozitate prin tot judeţul, licitaţia pentru un operator unic nici n-a început, iar deşeurile se aruncă în râpă, deşi comunele au contract cu Salubris. La Popricani s-a făcut de formă contract cu Salubris. Sunt câteva containere la marginile comunei, însă toţi oamenii duc gunoiul în Iaşi sau îl îngroapă în fundul curţii, ca acum 100 de ani. La Belceşti, oamenii plătesc formal 2 lei pe lună, dar nimeni nu strânge gunoiul. Maricel Popa, preşedintele CJ, promite că în decembrie sistemul devine operaţional. Anchete DNA, contestaţii, costuri crescute mult şi un proiect care sună minunat pe hârtie. Primarul din Belceşti e cel mai sincer: „Anul trecut au fost alegeri, cum să le cer oamenilor bani pe salubrizare?”

 

În comunea ieşeană Popricani, aflată la doar 12 kilometri de Iaşi, se trăieşte ca în Evul Mediu. Datele statistice privind această comună sunt cutremurătoare, ca şi cum locuitorii acestei localităţi ieşene nu ar fi avut nicicând reprezentare administrativă.

Incompetenţa administrativă este oglindită în doar cinci indicatori privind calitatea vieţii: procentul de locuinţe fără alimentare cu apă - 94,1 %, locuinţe fără canalizare - 96,7 %, locuinţe fără încălzire centrală -100% sau locuinţe fără reţea de gaze naturale - 100%, la care se adaugă 8,5% din locuinţele Popricaniului care nu sunt racordate la electricitate, deşi comuna se află la o aruncătură de băţ de Capitala Moldovei.

 

Gunoiul din Popricani, aruncat în Iaşi

Un alt punct nevralgic al comunei este salubrizarea. „Locuitorii comunei plătesc de ani de zile taxa pentru gunoi, însă există doar câteva containere la intrarea şi ieşirea din comună, în condiţiile în care, din toamna anului 2016 ar fi trebuit să existe pubele la fiecare casă”, ne-a declarat Mihai Vieru.

Alţi locuitori susţin faptul că dispunerea containerelor face imposibilă depozitarea gunoiului. „Containerele sunt lângă stradă, ori pentru a arunca gunoiul trebuie să opreşti maşina pe avarii şi să intri în nămol pînă la glezne ca să ajungi să scapi de gunoi, drept pentru care, de cele mai multe ori arunc gunoiul în containerele din oraş”, ne-a spus Maria Gafiţa din Popricani.

 

Containerele Salubris din Popricani stau la ieşirea din comună, după un şant plin de noroi. Nimeni nu le foloseşte

 

Licitaţie după doi ani de la închiderea SMID

Potrivit şefilor Consiliului Judeţean Iaşi, la nivelul comunelor judeţului Iaşi, prin proiectul SMID, au fost achiziţionate pubele pentru fiecare gospodărie, dar nu au fost încă distribuite, în lipsa unui operator. Temporar, s-a stabilit realizarea unui punct de colectare la fiecare 250 persoane, urmând ca pentru gunoiul menajer ridicarea să se facă o dată pe săptămână, iar pentru deşeurile reciclabile, o dată la două săptămâni.

„Primăria va trebui să predea cele 3.000 de pubele, pe care i le-am dat în concesiune, operatorului de salubrizare ce va fi desemnat în urma licitaţiei ce va avea loc în luna mai a acestui an. SMID va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an. Acest proiect este împărţit pe trei zone, dar noi sperăm să licităm pe un singur pachet”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

 

70 milioane de euro, încă niciun rezultat

Din punct de vedere al investiţiilor cuprinse în SMID, acestea au fost finalizate şi recepţionate, existând termen pâna în luna iunie pentru lucrările suplimentare de racordare la electricitate pentru staţiile de la Ruginoasa şi Bălţaţi. Contractul de finanţare la proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi” a fost semnat în mai 2013, proiectul având termen de finalizare 31 decembrie 2015. În consens cu BERD, acest termen a fost devansat. Valoarea totală a proiectului este de 69.350.207 de euro (fără TVA). Scopul proiectului îl constituie completarea infrastructurii şi a echipamentelor necesare asigurării unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţului Iaşi.

 

Primarul Popricaniului, Valeriu Pârlog, e contestat: nu s-a asfaltat nimic, nu s-a adus apă, canalizare şi 8,5% din case încă n-au descoperit energia electrică

 

Navetă pentru a arunca gunoiul la container

S-au topit 70 de milioane de euro, iar ieşenii din glodul judeţului încă îşi ard gunoaiele în fundul curţilor. „Containerele alea mici, de metal, sunt de la Salubris. Pentru că este foarte costisitor, le ridică la 3 săptămâni, în funcţie de ce comandă primesc de la Primărie. Vara, ca să facă economie la buget, angajaţii Primăriei dau foc la deşeurile adunate în aceste puncte gospodăreşti”, ne-a spus consilierul local din Popricani, Ion Tănasă.

În timp ce oamenii fac naveta la cele două puncte gospodăreşti din comună, pubelele date prin SMID, zac de mai bine de 2 ani în curtea primarului. „Sunt 3.000 de pubele care stau la el, în curtea societăţii pe care o patronează fiul său, Paul Pârlog, că el nu mai are voie să aibă firmă, pentru că, pe orice bun pe care îl deţine cu forme legale, o treime îi ia statul, că are de plătit 500.000 de euro de la devalizarea IAS-ului. La rândul ei, nici nevasta nu poate gestiona societatea, pentru că acum 3 ani a fost condamnată cu suspendare pentru accesare nelegală de fonduri europene”, a spus Ion Tănasă.

 

Primarul sub care pute pământul

Opoziţia critică performanţele primarului Pârlog: „Singurul lucru făcut este asfaltarea unui drum care duce până la poarta lui. Mai erau doar 10 metri să ducă asfalt şi la grădiniţă, din poarta primarului. La grădiniţă, am făcut noi, vreo câţiva consilieri, şi părinţii, un podeţ ca să poată traversa copiii peste şanţ. Nu avem canalizare absolut deloc. Avem un proiect care trenează, care trebuia finalizat la mijlocul anului trecut, de aducţiune cu apă în satele Cârlig, Vânători şi Vulturi. Lucrarea s-a făcut prin ApaVital, cu fonduri guvernamentale, mare parte. ApaVital a subconcesionat lucrarea către INCOM către care noi trebuia să plătim o parte, ceea ce nu s-a întâmplat şi aşa s-a sistat lucrarea”, a spus consilierul local.

 

Nu deranjaţi Pârlogul! Este într-o discuţie!

Comuna Popricani are 6.819 de locuitori în cele 9 sate arondate, iar şomajul e în creştere alarmantă. “Proiecte cu finanţare europeană sunt zero, însă ne mândrim cu un departament în cadrul primăriei care cu asta se ocupă de câţiva ani. Rezultate nu sunt”, a spus Radu Ifrim din Popricani.

De lipsa de transparenţă a edilului s-a convins şi REPORTER DE IAŞI care, în urma unui apel telefonic, a nimerit în miezul unuia dintre momentele lucrative ale lui Valeriu Pârlog. „Acum sunt într-o discuţie şi nu am timp. Vă rog frumos!”, ne-a spus edilul.

Deplasându-se la sediul Primăriei, reporterii au găsit biroul gol, explicaţia fiind că „primarul e pe teren”. În ciuda insistenţelor, Vasile Pârlog a refuzat să-şi expună un punct de vedere.  

 

La „groapa ecologică” Ţuţora sortarea se face tot cu mâna

 

SMID, un proiect blestemat: contestaţii, anchetă DNA, costuri suplimentare

 

Contestaţiile legate de groapa ecologică de la Ţuţora, parte componentă din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi” încep în 2013, atunci când o firmă din Cluj, EVW Holding SRL Gilău, a contestat la CNSC licitaţia derulată de autorităţile ieşene privind furnizarea de echipament specific pentru groapa ecologică. Valoarea totală a licitaţiei contestate a fost de 43 milioane lei. CNSC repinge solicitarea firmei din Cluj, dar se confruntă cu alte două contestaţii din partea unor firme din Oradea şi Târgu Mureş, nemulţumite de modul în care cei de la Consiliul Judeţean Iaşi au întocmit caietul de sarcini.

 

Groapa de la Ţuţora, blocată

În anul 2015, contestaţiile au blocat lucrările la groapa ecologică a judeţului. Pentru a evita plata penalizarilor din bugetul propriu, CJ Iaşi a întocmit un act adiţional cu POS Mediu pentru ca decontările să fie făcute şi pentru lucrările din 2016. După un blocaj îndelungat al acestei licitaţii, Consiliul Judeţean Iaşi reuşeşte să semneze contractul de execuţie a lucrărilor la staţia de la Ţuţora cu asocierea SC Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH – SC Conest SA, valoarea contractului fiind de 10 milioane de euro.

 

CJ Iaşi s-a mai îndatorat pentru SMID

Tot în cursul anului 2015, pentru finalizarea lucrărilor la proiectul SMID, Consiliul Judeţean Iaşi a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) încă 5,2 milioane de euro. Această sumă se adaugă la cele aproximativ 16 milioane de euro, fonduri europene contractate de judeţul Iaşi în anul 2013, pentru începerea proiectului.

 

Vara trecută, zeci de mii de pubele stăteau depozitate la Aeroport, într-o zonă inaccesibilă publicului

 

Gunoiul Iaşului aduce România la judecata Comisiei Europene

Modul defectuos în care sunt gestionate deşurile la nivelul judeţului Iaşi a adus o nouă sancţiune din partea Comisiei Europene. Fostul depozit de deşeuri de la Hârlău este una din cele 68 de gropi neconforme din România din cauza cărora ţara noastră a fost dată în judecată de Comisia Europeană. Pe lista neagră a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a “compărut” şi groapa de gunoi de la Hârlău, în cazul căreia lucrările de închidere, începute acum trei ani, au fost suspendate. Consiliul Judeţean şi-a asumat închiderea gropilor de la Tomeşti, Târgu Frumos - Adâncata, Paşcani - Valea Seacă şi Hârlău.

 

Afacerile cu gunoi l-au îngropat pe Adomniţei

Spre sfârşitul anului 2015, din cauza problemelor sesizate de procurorii DNA Iaşi în desfăşurarea licitaţiilor din SMID, sediul Consiliului Judeţean a fost luat cu asalt de procurori. Oamenii legii au urmărit modul în care, în decursul anilor 2013-2014, s-au acordat contracte privind dotările din SMID, vizat fiind, în primul rând, contractul semnat pe 30 septembrie 2013, între firma Gradinariu Import Export şi CJ Iaşi, pentru livrarea de pubele. Acestea au împânzit cele 98 de comune şi oraşe din judeţul Iaşi, dar nu sunt folosite nici până la acest moment.

 

La Belceşti oamenii nu plătesc: „E prea scump”

Deși Primăria din Belcești a primit câteva sute de europubele încă de anul trecut, acestea zac aruncate în curtea Primăriei. Motivul pentru care acestea nu au ajuns la locuitorii comunei este halucinant.

„E drept că am primit de ceva timp aceste pubele, dar nu le-am dat pentru că oamenii nu-și permit să plătească câte 8-9 lei lunar pentru ridicarea gunoiului de o firmă specializată. Acum, noi ridicăm gunoiul de la oameni cum putem și noi și locuitorii nu plătesc mai mult de 2 lei lunar. În plus, anul trecut au fost alegeri și vă dați seama ce ar fi însemnat să-i obligăm să ia aceste europubele?! Nu ar fi fost nimeni de acord“, susține Constantin Ciobăniță, primarul din Belcești.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: