fbpx
 
Dorin Cristea: „Cooperativa cu PSD trebuie să dispară”

Dorin Cristea: „Cooperativa cu PSD trebuie să dispară”


Un IT-ist trecut de 50 de ani vrea să schimbe „soft”-ul PNL Iași. El acuză colaborarea mai mult sau mai puțin mascată cu PSD, care durează de pe vremea lui Relu Fenechiu. Candidatul la președinția județeană a PNL Iași este patronul unei firme de IT cu profit de 1,2 milioane de lei/an. Cristea e necunoscut pentru organizațiile din județ, cele care decid votul. El vrea unitate, înlăturarea celor care susțin „cooperativa” și un tip de conducere colectivă. Dorin Cristea: „Cred că plictisim cu autostrada, nu sunt bani să trecem munții”. „L-aș accepta pe Mihai Chirica dacă, astfel, PNL ar câștiga Primăria Iași”.

 

Dorin Cristea este prea puțin cunoscut în viața publică din Iași, dar tocmai acest lucru îl face să mizeze pe succesul său, ca un „factor-surpriză”. Patronul Romsoft, cu profit de peste 1 milion de lei pe ultimul an – o situație rarisimă printre companiile cu capital local, candidează la funcția de președinte al filialei județene a PNL, concurându-l pe deputatul Costel Alexe. Misiunea lui Cristea este aproape imposibilă, nefiind un vot direct, ci prin delegați, fiecare localitate din județ având un coeficient reprezentând un anumit număr de voturi. Or Cristea este foarte puțin cunoscut în afara municipiului, relația cu organizațiile PNL fiind apanajul deputatului Alexe.

Dincolo de miza alegerilor din filială, Dorin Cristea poate fi outsider-ul a cărui influență să crească în PNL Iași chiar și fără să câștige. De aceea, e interesant de descoperit cum gândește acest antreprenor care nu mai este nici tânăr și care nu are nici experiență politică. Există viață după 50+?

 

Delimitarea de Fenechiu

- REPORTER DE IAȘI: - Sunteți de nouă ani membru PNL. Ce v-a determinat să candidați pentru președenția filialei județene acum?

Dorin Cristea: - Voiam să-l sprijin pe Daniel Minciună. După nenorocirea care s-a întâmplat, au fost foarte mulți care mi-au spus că ar trebui să candidez. Pentru ei vreau să candidez și pentru ideea că acest partid are o datorie socială să reprezinte clasa de mjloc și trebuie reformat. Eu mi-l amintesc pe Fenechiu ca șef la județ și, ca să fiu politicos, nu eram un fan al lui. După a urmat o degringoladă.

 

- De ce să opteze liberalii ieșeni pentru Dorin Cristea? Ce veți schimba la filiala județeană?

- Pun pe primul plan echipa. Vrem să schimbăm totul la 180 de grade. Nu va mai fi un partid de staruri, unde șeful hotărăște și ceilalți execută. Șeful trebuie să fie o figură iconică și atât. Vom stabili un set de reguli ce vor trebui respectate. Vrem o „teroare a regulilor“, pentru că la noi a fost prost înțeleasă democrația, fiecare făcând ce vrea. Nu vor exista disensiuni, pentru că responsabilitățile vor fi ale echipei. Mai multe minți pot găsi soluții mult mai bune decât un singur șef, indiferent de cât de deștept ar fi. Mă aștept ca foarte mulți oameni să revină la partid. Așa vom avea o filială mai puternică.

 

Dorin Cristea candidează la conducerea filialei PNL. Va rămâne în politică și dacă pierde alegerile?

 

Echipa trebuie să conducă, nu președintele

 

- Candidați în tandem cu Dorin Dobrincu. Cum s-a ajuns la această echipă formată dintr-un om de cultură și un IT-ist?

- Noi nu venim doar ca o concurență la „cooperativa“ care deține Puterea. IT-ul este cea mai mare industrie a Iașului, iar orașul nostru este considerat Capitala Culturii. Gândim la fel și formăm o echipă.

 

- Ați spus că PNL riscă să aibă soarta PNȚCD. Ce îi lipsește partidului din care faceți parte pentru a fi o soluție solidă la PSD?

- Ne lipsește reformarea și onoarea. Trebuie să devenim un partid modern, ca în Occident, să tragem toți în aceeași direcție. Să ținem cont de membri și să reprezentăm exact ceea ce spunem că reprezentăm.

 

- Proveniți din mediul de afaceri. Veți avea timp să vă ocupați de o filială de partid măcinată de luptele interne dintre mai multe tabere?

- Va trebui la început să găsesc timp pentru asta. Nu e o joacă. Vreau să merg pe modelul „laissez-faire“, să las lucrurile să fie făcute de echipă. Voi fi o figură care va apărea să spună doar ce decizii am luat. Va fi un rol de supervizare. Lumea trebuie să vorbească despre liberalii ieșeni, nu despre Cristea.

 

Dorin Cristea face tandem cu Dorin Dobrincu, istoricul depunându-și candidatura la președinția filialei municipale

 

Iași, cea mai puternică filială din țară

 

- Pornind de la sloganul sub care ați decis să candidați, cum veți reda partidul membrilor?

- Vom face asta punând echipa în față. Schimbăm stilul de management. Vom crea un sistem care să se autoregleze, fără să se bată mai multe echipe între ele. Va fi foarte greu să-i facem pe cei din „cooperativă“ să fie cooperanți. Nu va fi simplu, dar vor fi nevoiți să înțeleagă că trebuie să avem o direcție unică.

 

- La stabilirea listei pentru parlamentare, mulți liberali care au muncit în campanie la locale s-au văzut excluși de pe listă. Ei la ce să se aștepte?

- Vom merge pe corectitudine. Dacă la președenție, glumind, vom spune că Iașul îl vrea pe Iliescu, acea variantă o vom susține. Nu putem spune una și alta face.

 

- Ați declarat că „Bucureștiul nu va mai da ora exactă în PNL“. Puteți detalia?

- Ne dorim ca Iașul, un oraș pe care îl consider liberal, să fie cea mai puternică filială din provincie, așa cum ne spun bucureștenii. Bucureștiul este o nucă tare, cu interese și bani mulți, unde nu se vor face schimbări dacă schimbarea nu vine de jos. Nu mai vrem două Românii, una la București și restul țării. Poate mai devreme de 2020 ne dorim ca și Moldova să aibă un prim-ministru. Devenim plictisitori cu problema autostrăzii. Mai bine facem porțiunea de la Iași până în munți și din Ardeal până în munți. Cei 100 de kilometri din munți se vor face mai târziu. O altă soluție ar fi să apelăm la fonduri de investiții din afară. Un exemplu este fondul japonez Marubeni.

 

„L-am putea accepta pe Chirica”

 

- Pe cine vedeți noul președinte al PNL? Pe cine susțineți?

- Sper să apară altcineva… ca noi, care vrea schimbarea. Vom hotărî în echipă pe cine vom susține. Mie, personal, mi se pare „OK“ Ludovic Orban.

 

- Îl vedeți în viitor pe actualul primar al Iașului ca o variantă pentru PNL?

- PSD nu îl va da afară pe Chirica. Ipotetic, l-am putea accepta pe Chirica pentru a câștiga Primăria Iașului.

 

- Ați declarat că îi faceți o odă lui Chirica dacă va aduce autobuze electrice. Cât ar însemna o asemenea investiție pentru orașul nostru? Este realizabil un asemenea proiect?

- Este un proiect perfect realizabil. Tendința europeană aceasta este. Nimeni nu mai vrea autobuze pe motorină. Se spune că sunt scumpe, dar se pot accesa pe fonduri europene, pe partea de ecologie și mediu. Un autobuz pe motorină costă 200.000 de euro, iar unul electric 500.000 de euro, dar întreținerea primului ajunge să depășească, la nivel de costuri, pe cel de-al doilea. Peste doi-trei ani toată lumea îmi va da dreptate.

 

 

Contractele de stat ajung la clientelă

 

- De ce ați ales să investiți în România? Credeți că ați fi reușit să faceți mai multe cu o firmă din afara țării?

- Eu am o componentă națională și de aceea am încercat să-mi construiesc aici ce pot avea în străinătate. Mie îmi place să lucrez la mine în țară și vacanțele să mi le fac în străinătate.

 

- Cifra de afaceri și profitul firmei Romsoft a crescut vertiginos în ultimii ani, ajungând în 2016 la un profit de 1,2 milioane de lei. Care este secretul succesului?

- Sustenabilitate. Acesta este secretul, dacă poate fi numit secret. În IT o firmă care nu crește, de fapt scade. Suntem mereu orientați spre clienți noi. Avem, cred, cei mai buni oameni, pentru că lucrăm pentru o piață externă concurențială.

 

- Romsoft furnizează soluţii software în principal pentru companii din sectorul medical şi de robotică, contractele fiind încheiate cu parteneri externi. De ce nu în România?

- În România sunt două piețe, de stat și privat. Cea privată este mult prea mică, iar cea de stat este clientelară politic. Mi-aduc aminte când a fost licitația pentru cardul de sănătate. Realizarea softului era 3-4 milioane, dar s-au plătit 18 milioane. Unde este diferența?! Cu toții știm răspunsul.

 

PNL Iași este o organizație puternic divizată, plină de „bisericuțe”. Marius Bodea (primul din dreapta) este văzut însă de Cristea ca „un om al echipei”

 

Avem nevoie de investiții străine la Iași

- Cum vedeți încurajarea mediului privat din Iași?

- Trebuie să creăm o atmosferă pozitivă și mă refer la modul în care se fac controalele de către ANAF. Nu trebuie să se mai comporte ca un vătaf. Cei de la Camera de Comerț trebuie să înțeleagă că acolo trebuie să fie mai mult decât un job unde te duci și iei salariul. Trebuie încurajată atragerea de investiții externe pentru că în baza capitalului local vom bălti în sărăcie. În ultimul timp, în toată zona metropolitană a Iașului, au început să apară firme străine care și-au deschis fabrici. Și asta este un lucru pozitiv.

 

Cine este Dorin Cristea

Născut în Huși, Dorin Cristea a crescut de la vârsta de doi ani în Iași. După absolvirea Liceului „Costache Negruzii“, a terminat Facultatea de Automatizări și Calculatoare de la „UTI“. În perioada 1998-2002, a făcut un MBA în Anglia, la Open University Businees School, din Milton Keynes.

Din 1993, a făcut o firmă care furniza software pentru bănci din Austria și Germania, iar din 2001 a fondat Romsoft, firmă ce se ocupă cu furnizarea de soluţii software în principal pentru companii din sectorul medical şi de robotică.

Soția, Cristina, este freelancer, scriind proiecte europene, iar fiul, Flavius, are 23 de ani și este student la Drept.

 

Cum i-ați caracteriza printr-un singur cuvânt pe:

 

Klaus Iohannis

Potrivit

Ludovic Orban

Corect

Cristian Bușoi

Cooperativa

Ilie Bolojan

Ca noi

Marius Bodea

Echipa

Mihai Chirica

Colaborativ

Dorin Cristea

Schimbare


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: