fbpx
 
Cad dealurile Iașului: vila lui Simirad, în pericol

Cad dealurile Iașului: vila lui Simirad, în pericol


Zona Ursulea-Mihai Sadoveanu nu e singura în care locuinţele sunt ameninţate. Casele fostului primar Simirad, a fostui prefect Vitan şi a unor potenţi oameni de afaceri riscă să fie înghiţite de pământ. Alunecările de teren din zona Galata, mascate de tufari şi crengi, afectează acum strada din faţa vilelor. Proprietarii vilelor dau vina pe rromii care taie, fără încetare, copaci din pădurea ce oferea, până de curând, sprijin versantului. Reprezentanţii Primăriei dau din umeri: „Nu putem să sprijinim toate dealurile din jurul Iaşului”.

 

Una dintre cele mai râvnite străzi din Iaşi, acum vreo 20 de ani, pentru un loc de casă, pare să fi căzut sub blestemul celor 7 coline. Vilele înşirate pe buza uneia dintre aceste coline, din balcoanele cărora se putea admira panorama Iaşului, stau pe marginea unor adevărate prăpăstii.

 

„Dacă oamenii nu se potolesc, versantul ăla o să se ducă la vale. Cauzele acolo sunt defrişările şi pierderile de apă canal. ApaVital are o conductă care mereu face probleme. Noi am făcut un fel de consolidare primară, cu diferite materiale, dar soluţia este ca versantul să nu fie deranjat. Tot oraşul e prins pe dealuri şi nu putem să spijinim toate dealurile. Nu avem cum. Este o hotărâre de Consiliu Local de prin 1997, prin care se spune că nu trebuie aruncată apa, nu trebuie folosite irigaţiile în zonele de versant, dar locuitorii de acolo tocmai asta fac”, a declarat Dorel Porumb, şeful Biroului Monumente şi Versanţi din cadrul Primăriei Iaşi.

 

 „Ne ducem în hău”, pare să spună bătrânul Gavrilovici

 

ApaVital respinge acuzaţiile

Angajatul Primăriei susţine că versantul care sprijină, cât se mai poate, strada Văleni pe care locuiesc fostul primar al Iaşului, Constantin Simirad, fostul prefect, Florin Vitan şi mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi Gheorghe Cheşcu, patronul Flux, cel supranumit “Stăpânul Tătăraşiului”, nu a suportat niciodată lucrări de consolidare, singurii versanţi aflaţi în atenţia Primăriei fiind Aurora şi Ţicăul.

În ceea ce priveşte afirmaţiile lui Dorel Porumb, potrivit cărora una din cauzele dezastrului ar fi o conductă ApaVital, reprezentanţii acestei companii au ţinut să infirme o astfel de posibilitate. „Pe Văleni avem doar o conductă de distribuţie care, în principiu, vehiculează cantităţi mici de apă, necesarul doar pentru consumatorii din zonă, care nu sunt aşa de mulţi. Dacă este vreo problemă, ar putea fi din cauza unui izvor care am înţeles că vine dinspre pădure. În niciun caz nu este vorba de reţele de apă”, a spus Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital.

 

Proprietar: „Aici e Groapa Marianelor!”

O altă problemă constatată în zonă de REPORTER DE IAŞI sunt căminele de apă pluvială din pădure şi de pe marginea străzilor, care se găsesc într-o stare deplorabilă, multe dintre acestea fiind distruse total.

„Fuge terenul, domnule! Au tăiat rromii pădurea în neştire. Copacii au ţinut dealul ăsta atâţia ani de zile. Acu se duce în hău. Acuma faci, acuma se duce, pentru să se intervine numai de mântuială. Aici este Groapa Marianelor”, ne spune pe nerăsuflate Neculai Gavrilovici, un veteran al zonei, în timp ce ne arată falia care se cască în pădurea din dreptul casei lui Gheorghe Cheşcu.

 

 

Nu s-au mai făcut plantări

Omul e nemulţumit atât de pasivitatea autotităţilor, cât și de abuzul vecinilor care şi-au însuşit porţiuni din terenurile de utilitate publică din zonă, trotuare în primul rând, cum este cazul afaceristului Neculai Satcău, care a confiscat ambele trotuare din faţa vilei sale. Pe unul a plantat gazon, iar pe celălalt l-a împrejmuit cu gard şi a pus lacăt.

Şi nu este singurul nemulţumit. „Nu s-a făcut nimic aici. Cred că prin 2000 a pus cineva acolo, nişte arbuşti, în faţa casei lui Simirad. Acolo fusese vărsătoarea. Aruncau oamenii gunoaiele şi terenul se cam ducea la vale. Acum se duce la vale de tot, iar lucrul acesta se întâmplă în faţa casei lui Satcău, un om care şi-a pus copăcei pe lângă gard ca să nu meargă lumea pe trotuar”, a spus Iulia Boboc.

 

Case crăpate

O altă ieşeancă din zonă, Mărioara Rubnicu, susţine că i s-a deplasat grădina. „În ‘97, atunci când ne-am luat pământ aici, nu vedeai în vale de copaci. Acum se vede până jos din cauza defrişărilor. Este un real pericol. Problemele au apărut prin 2000. Au făcut canalizarea asta în fugă, iar apoi au venit şi au asfaltat, tot din fugă. Pentru că pământul nu a fost tasat bine, am o crăpătură pe mijlocul casei. Zidul a făcut o burtă şi casa se mai şi lasă, iar în zonă continuă să circule maşini de tonaj greu, cu cărămidă, cu betoane, cu nisip”, a spus Iulia Boboc.

În plus, o parte dintre locuitori aruncă gunoiul direct în pădure. „Au ajuns să arunce gunoiul până şi în canalizare. Mai în capăt este un magazin şi ăla are multe animale pe care le spală şi aruncă apa pe versant. Strada asta nu a fost făcută cu un proiect. Au pus spinări de măgar, în ideea să nu alunece terenul, dar tot cu viteză se merge. Au fost restricţii de construire într-o vreme, dar acum le dă voie şi de la două nivele în sus”, a spus ieşeanca.  

 

 Asfaltul din stradă a crăpat deja, pe alocuri

 

Fostul primar Simirad, singur în faţa hoţilor de pădure

Surprinzător este faptul că locuitorii de pe strada Văleni au acuzat aceste probleme în cursul săptămânii trecute, iar în week-end, la nivelul Primăriei Iaşi s-a constituit Comisia de Versanţi pentru a analiza problema versanţilor din Iaşi, în ansamblu, şi alunecările de teren din zona Ursulea, în particular. Despre alunecările de teren din zona Galata, nu s-a suflat nici un cuvânt.

„Primăria nu a făcut nicio intervenţie pentru stabilizarea versantului. Cauzele alunecărilor de teren ţin de traficul greu pe Văleni, pentru că se construieşte mult în capătul străzii, dar şi de faptul că s-a tăiat multă pădure pe-acolo. Pe mulţi i-am fugărit eu, că i-am prins tăind salcâmi iarna. Soluţia-i cea care e în general în România. De hoţi îi greu să te păzeşti. Tăierile provocate de aceştia pun în pericol versantul pe care sunt construite casele. Degeaba îi prinzi, pentru că sunt copii minori din comunităţile de rromi de prin zonă. Probabil că partea neconsolidată îi menţinută încă de vegetaţie, că ei nu fură chiar la stradă, ca să nu-i vadă, dar e o problemă grea. Pământul e atât de răbdător şi ţine pe atâţia netrebnici, că poate nu s-a duce mâine la vale”, a spus Constantin Simirad, victimă şi autoritate în acelaşi timp.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: