fbpx
 
Război total între un constructor și un judecător

Război total între un constructor și un judecător


Un constructor are sechestru pe un bloc pentru o datorie, zice el, de numai 10.000 de lei. Vicepreședintele Tribunalului Iași reclamă că Romică Ursu a luat 140.000 de lei avans și i-a lăsat casa neterminată, fugind de pe șantier. „Am făcut credite, sunt un om de bună credință”, zice judecătorul. Constructorul a ajuns în faliment, fiind trimis în judecată, având sechestre și amenzi mari de la ANAF. Totul de la tabla de pe casă.

 

Al doilea om din Tribunalul Iași, pendulează între justiție și răzbunare. Cel cu care se judecă de trei ani, un antreprenor ieșean, a ajuns în pragul falimentului. Din cauza unei neînțelegeri contractuale a cărei miză este exprimată într-o sumă de 10.000 de lei, omului de afaceri, care deține o firmă de construcții, i s-a pus sechestru pe un bloc pe care urma să-l valorifice. Sechestrul acoperă de 100 de ori mai mult creanța antreprenorului.

La început acestui an, și ANAF i-a pus sechestru pe activele firmei. Săptămâna aceasta, pe rolul Tribunalului Iași a fost depusă o cerere pentru intrarea în faliment a firmei de construcții.

 

Neînțelegeri de la prețul casei

Un om de afaceri din Iași se războiește de 3 ani în instanțele ieșene cu vicepreședintele Tribunalului Iași, judecătorul Alexandru Florin Andrei. Totul a pornit de la casa pe care judecătorul și-a construit-o la Vișan. Pentru acest lucru a apelat la serviciile firmei Kolado SRL, administrată de Romică Ursu. Între cei doi a avut loc o înțelegere asupra prețului, s-a semnat contractul și lucrările au fost demarate. „Ne-am înțeles să-i fac casa la roșu. Pe parcursul lucrărilor s-a gândit să extindă casa. Am fost de accord, cu condiția să achite diferența de preț la final. Când am ajuns la finalul lucrării, trebuia să-i mai montez table pe casă, dar nu i-am mai montat-o pentru că s-a mărit acoperișul în urma extinderii casei”, a spus Romică Ursu.

 

Kolado SRL voia să vândă acest bloc din Dancu, dar judecătorul i-a pus sechestru. L-a sufocat

 

Constructorul, în blocaj total

Acesta i-a propus judecătorului ca, în schimbul banilor datorați pentru tablă, să se scadă lucrările suplimentare, diferența fiind de doar 1.000 de lei care i s-ar fi cuvenit executantului. „Judecătorul mi-a spus că el vrea cei 10.000 de lei pentru tablă, și că lucrările suplimentare de 11 mii de lei nu mi le plătește. După o lună de zile m-am trezit dat în judecată și cu sechestru pe un bloc de 200.000 euro, situate în Dancu, de care judecătorul știa că vreau să-l vând”, a spus Romică Ursu.

Ulterior, acesta a cerut o expertiză, dar judecătorul a cerut schimbarea expertului. Mai mult, a depus cei 10.000 de lei în bancă, pentru ridicarea sechestrului, dar instanța nu și-a dat acceptul. „El vrea să mă poarte pe drumuri ca să nu pot să vând blocul. Am cerut strămutări ale proceselor pe care le am cu el, pentru că nu are voie să judece în aceeași instanță, dar m-am lovit de un blocaj. A făcut apoi presiuni asupra experților contabili ca să facă expertiza cum vrea el”, a spus Romică Ursu.

 

Acte dispărute peste noapte

Tot Romică Ursu susține că de la Primăria Bârnova a dispărut dosarul de modificare a proiectului vilei de la Vișan. „Judecătorul s-a dus la primărie și a făcut pierdut dosarul. S-a cerut și în instanță, dar nici în ziua de zi nu se găsește proiectul de modificare a casei. Există înregistrat cu număr, dar toată primăria spune că nu știe unde e dosarul, nu cunoaște, când aude de judecător. Tot din cauza asta, toți avocații din Iași s-au ferit să mă reprezinte, pentru că nu vor să-și strice cariera pentru el, așa că am găsit un avocat de la Vaslui”, a spus Romică Ursu.

 

Avans fără acoperire

Antreprenorul susține că instanța de judecată i-a refuzat audierea martorilor, printre care dirigintele de șantier și proiectantul casei din Vișan, pe motiv că mărturiile acestora sunt irelevante.

La rândul său, judecătorul Andrei susține că toate aceste afirmații ale lui Lupu Romică nu au susținere, el fiind un om de bună credință ce i-a dat un avans pentru casa din Vișan și a fost prejudiciat. „Nu știu ce dorește acest domn. Există hotărâri pronunțate în cauză, cu un sechestru de o anumită valoare pus pe un imobil. Există un litigiu pe rol, un contract, sume de bani pe care acest domn le-a încasat în avans, de 140.000 lei, pe care nu-i justifică. Din punctul nostru de vedere suntem nedreptățiți pentru că avem calitatea de judecători. Eu, la rândul meu, am fost văduvit de bani și am fost nevoit să fac împrumuturi ca să pot să acopăr casa respectivă. I-am dat avans și a lăsat-o de izbeliște”, a spus judecătorul Alexandru Andrei. 

 

Alexandru Florin Andrei, vicepreședintele Tribunalului Iași, spune că funcția îl afectează în acest caz: „Se nasc suspiciuni. I-am dat avans și m-a lăsat de izbeliște”

 

Sechestru ANAF pe afacere

La începutul lunii martie 2017, Ursu Romică a primit de la ANAF o înștiințare de control. „Au cerut doar anumite acte. La o săptămână după control, mi-au pus sechestru pe tot ce înseamnă firmă. Mi-au blocat afacerea pe motiv că nu am avut devize și recepții la acte. Nu mi-au dat niciun termen în care să le prezint aceste acte. Eu am făcut contestație și le-am pus pe toate la dispoziția lor, ca să facem o evaluare și să-mi pot scoate bunurile de sub sechestru”, a spus administratorul firmei Kolado.

Potrivit acestuia, de abia în luna iulie, ANAF a trimis un expert evaluator, la 4 luni de la controlul operat și nici în ziua de astăzi nu i s-a răspuns la contestație. Am cerut punctul de vedere al Inspecției Fiscale, dar ni s-a spus că „se încalcă secretul fiscal de care beneficiază contribuabilul”.

 

Judecătorul: „Am fost părăsiți de constructor”

Potrivit judecătorului Alexandru Andrei, la data încheierii contractului cu SC Kolado SRL, i-a fost prezentată infromația că această firmă avea doar 5 angajați, cu care nu putea costrui case. „Într-un mesaj SMS, domnul Ursu reunoaște că trebuie să ne restituie o sumă de bani din suma totală încasată în avans, urmare a părăsirii șantierului. Înainte de a fi judecători, suntem oameni obișnuiți care am încheiat un contract cu bună credință, am plătit în avans suma de 141.142 lei și ne-am trezit în situația de a fi părăsiți de constructor”, a declarat judecătorul Alexandru Florin Andrei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30