fbpx
 
Ieșeni rebranșați  la Veolia: „Centrala  devine piesă de muzeu”

Ieșeni rebranșați la Veolia: „Centrala devine piesă de muzeu”


In cazul apartamentelor situate în același bloc, diferența de preț a fost net în favoarea sistemului centralizat de încălzire. Iar gazul metan va crește la preț în continuare, după ce s-a înregistrat o premieră: s-a scumpit iarna. Într-un bloc de pe Străpungere Silvestru, două familii au păstrat centrala și au făcut comparația timp de un an. Tocmai au renunțat la ea.

Condiții de utilizare normală, în viața reală, nu pe hârtie, centrala termică individuală a ajuns să fie bătută de sistemul centralizat. Într-un bloc de pe Străpungere Silvestru, două familii au avut ambele sisteme în paralel, câteva luni din anul trecut.

În această iarnă, și-au închis centralele termice de apartament: „După ce am văzut care-i sistemul mai ieftin, centrala devine piesă de muzeu”, spun reprezentanții lor.

 

Au renunțat la centrale

Într-un bloc de pe Străpungere Silvestru, oamenii au avut în paralel, timp de un an, centrale termice de apartament și agent termic în sistem centralizat de la Veolia. Au testat singuri fluctuația prețurilor facturilor în funcție de ce anume foloseau pentru încălzire și apă caldă și, în această iarnă, au renunțat definitiv la centrale. „Au devenit obiecte de muzeu în casele noastre”, spune ei.

Familiile Tănase și Calistru de la blocul T6, tronson 1, de pe Străpungere Silvestru au început experimentul după ce, în iarna trecută, au fost de acord să-și monteze sisteme de distribuție pe orizontală de la Veolia. „S-au convins între timp, au văzut că nu-i păcălea nimeni. Au făcut trecerea înapoi în sistem centralizat cu oarecare temere, după aceea au văzut facturile”, explică fostul administrator al asociației de proprietari

 

Preț mai mic la Veolia

Fostul administrator al asociației de locatari din T6, Alexandrina Bivolaru, care este actualul cenzor al aceleiași entități, a făcut propriul experiment cu facturile care îi veneau, comparându-le cu ale vecinilor cu centrale pe gaz. Și a ajuns la un rezultat surprinzător. Ieșea mai ieftin cu 10% fiind client Veolia.

Ca să dau un exemplu concret, în luna aprilie a anului trecut, când încă a mai fost frig, am avut factură emisă de Veolia de 124 de lei pentru agent termic și de 174 de lei pentru apă caldă. În total, pe o lună de primăvară grea a fost 298 de lei. La 4 camere, însă, cu suprafață mare, și cu mulți membri în familie. Adică am consumat agent termic, am avut cald și apă caldă la discreție. Vecini cu centrale pe gaz au avut, în aceeași lună, calculând doar gazul, nu mai pun și curentul electric consumat de centrale la socoteală, peste 330 de lei”, ne-a explicat Alexandrina Bivolaru.

 

Diferențe și acum, în iarnă

Situația s-a repetat în această iarnă. Au venit deja facturile pe octombrie și noiembrie, care au făcut diferența. Cei cu distribuție pe orizontală de la Veolia au avut facturi pentru agent termic între 119 și 150 de lei în octombrie, cei pe gaz metan au avut facturi de 150-170 de lei.

Pe luna noiembrie, la fel: 300 de lei agentul termic la 4 camere, peste 330 de lei gazul. „Au mai fost vecini care au distribuție pe orizontală și au avut facturi puțin mai mari, de 400 de lei tot la 4 camere, dar nu au știut să-și seteze termostatul și robineții. După ce au înțeles cum funcționează le-a scăzut consumul”, ne-a mai spus Alexandrina Bivolaru.

Gaz mai scump cu 8%

Prețul gazului românesc încă nu este aliniat la cel european, scumpirile abia urmează)

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, luni, că în luna ianuarie facturile la gaz din România vor fi mai mari. Scumpirea fusese anunțată inițial anul trecut, pentru 1 octombrie, dar a fost amânată pentru noiembrie, apoi pentru ianuarie. Scumpirea este cu circa 8% și este generată de componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG), care crește de la 81,48 de lei/Mwh la 88,28 de lei/Mwh.

În CUG sunt cuprinse preţul de achiziţie pentru gazele din producţia României, tarifele aferente serviciilor de înmagazinare şi costurile aferente finanţării pentru gazele naturale extrase din înmagazinare. În factura finală, însă, consumatorii mai plătesc şi alte servicii: costul de distribuţie şi furnizare.

Într-un final, consumatorii casnici din România vor resimţi, în medie, o creştere lunară de cel puţin 5 lei a prețului gazelor. Dar o factură la gaz de 300 de lei în prezent va fi cu 24 de lei mai scumpă, astfel încât decalajul de preț dintre sistemul centralizat de încălzire și centralele termice se va mări.

De altfel, ANRE a mai precizat, în același comunicat de luni, că vor fi actualizate şi alte componente ale preţurilor, deci sunt posibile și alte creșteri de preț în perioada următoare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30