fbpx
Print this page
REVOLTĂTOR: Statul cere înapoi despăgubiri date cu 10 ani în urmă

REVOLTĂTOR: Statul cere înapoi despăgubiri date cu 10 ani în urmă


O încurcătură birocratică de proporţii la instituţia care a despăgubit în fals reţele politicieni-latifundiari. O ieşeancă a aflat cu stupoare că trebuie să restituie Statului aproape 200.000 de lei. Banii au fost primiţi de tatăl său drept despăgubiri pentru bunurile abandonate de părinţii acestuia în Basarabia. După 10 ani însă, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a constatat că daunele nu ar fi trebuit acordate şi s-a îndreptat împotriva moştenitorilor.

 

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a constatat după 10 ani că o familie de români, care şi-a abandonat bunurile în Basarabia în urmă cu 80 de ani, nu ar fi trebuit să primească despăgubiri. Cum aceştia au decedat, instituţia s-a îndreptat împotriva moştenitorilor. Astfel, ANRP a dat-o în judecată pe Ana Maria Filioreanu, un medic stomatolog din Iaşi, şi i-a cerut să returneze suma de 198.907 de lei actualizată cu indicele de inflaţie de la data de 16 noiembrie 2007 şi până la data plăţii efective.

Despăgubiri de aproape 500.000 de lei

ANRP susţine că, în decembrie 2006, Comisia Judeţeană Iaşi pentru aplicarea Legii 290/2003 a emis pe numele defunctului Sciuca Sergiu, tatăl ieşencei, o hotărâre prin care s-au acordat compensaţii băneşti de 497.269 de lei. Despăgubirile au fost date pentru bunurile deţinute de Nina şi Vasile Sciucă în localitatea Bădiceni (Soroca) din Basarabia, abandonate şi sechestrate ca urmare a refugiului de după anexarea de către ruşi. Era vorba de o casă de locuit, anexe şi teren aferent de 150 metri pătraţi, 50 de hectare de teren agricol şi 12 hectare de vegetaţie.

 

Cumpănă financiară importantă pentru stomatologul Filioreanu

 

Au virat 40% din sumă

În vara lui 2007, reprezentanţii ANRP au virat în contul lui Sergiu Sciucă o tranşă de 40% din suma pe care trebuia să o primească, şi anume 198.907 de lei.

Zece ani mi târziu însă instituţia constată că în acest caz nu ar fi fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. „Din analiza dosarului, ANRP a constatat că Hotărârea a fost emisă fără a respecta prevederile Legii,  deoarece nu s-a făcut dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor pentru care s-au solicitat despăgubiri”, se arată în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi de către ANRP.

 

„Dacă pârâta ar fi dat dovadă de bună-credinţă, odată ce i-a fost comunicată Hotărârea 667/2017 ar fi trebuit să returneze suma încasată în mod necuvenit la ANRP.”

Fragment din acţiunea ANRP de la Judecătoria Iaşi

 

Astfel, în iulie anul trecut, Comisia Judeţeană Iaşi a revocat hotărârea din 2006 şi a respins cererea lui Sergiu Sciucă de acordare de despăgubiri.

Prin avocat, Ana Maria Filioreanu a transmis REPORTER DE IAŞI că nu doreşte să ofere un punct de vedere cu privire la dosar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare