fbpx
 
O VIAŢĂ DISTRUSĂ.  Atât spunea când au găsit-o: „Apă”, „Bătaie”

O VIAŢĂ DISTRUSĂ. Atât spunea când au găsit-o: „Apă”, „Bătaie”


Un caz care-ţi face părul măciucă: sufletul bolnav de care şi-au bătut joc tatăl şi fratele. Poveste tulburătoare a unei ieşence dintr-un sat de lângă Paşcani. Tânăra, bolnavă psihic, a adus pe lume un copil după ce a fost violată de propriul frate. Acesta a recunoscut că şi-a abuzat sexual sora de-abia după 4 ani. Fusese pus în faţa rezultatelor unei expertize ADN cerută de anchetatori. Trimis în judecată de procurori, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Paşcani la 9 ani şi 2 luni de închisoare, după doar un termen de judecată.

 

O tânără bolnavă psihic, dintr-o comună din judeţul Iaşi, are un băieţel cu fratele său, după ce acesta a violat-o. Fata de 27 de ani, cu handicap gradul I, a fost chinuită şi de propriul tată, care a ţinut-o legată, fără apă, într-o locuinţă dezafectată din Paşcani.

Găsită de jurnalişti

Drama prin care trecea tânăra a ieşit la iveală în noiembrie 2013, după ce autorităţile au fost anunţate de jurnaliştii de la TV BIT Paşcani, care au auzit strigătele acesteia dintr-o casă părăsită de pe strada Ceferiştilor. M.J. a fost găsită într-o cameră insalubră, ţinută în condiţii inumane, într-un focar de infecţii, şi legată cu o sfoară.

Potrivit presei locale, tatăl, care pe atunci încasa şi indemnizaţia de handicap a fetei, de 620 de lei, ar fi ţinut-o în locuinţa dezafectată şi ar fi folosit-o la cerşit.

A născut un băiat

„Apă” şi „bătaie” le spunea obsesiv tânăra celor din personalul medical şi poliţiştilor locali care au scos-o din imobil şi au dus-o la spital. În urma unui consult, medicii au constatat că M.J., care suferea de encefalopatie cronică infantilă şi retard mental, era însărcinată în 20 de săptămâni. Astfel, a fost sesizată Poliţia.

Pe 24 martie 2014, tânăra a născut prin cezariană un băieţel sănătos de 2.100 grame. Copilul a fost dat în grija unui asistent maternal, în timp ce mama a fost internată o perioadă în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Hârlău. Ulterior, tânăra a fost dată în grija unui unchi. „Unchiul tinerei doreşte să ia şi copilul în plasament. Se va analiza în măsura în care îndeplineşte condiţiile”, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.

 

Momentul în care jurnaliştii din Paşcani au descoperit-o pe fata cu destin tulburător

 

Cinci suspecţi în dosar

Între timp, anchetatorii au făcut cercetări pentru a stabili cine a abuzat-o sexual pe fată. Astfel, în cercul de suspecţi au fost, rând pe rând, tatăl, un localnic, un unchi, un văr şi fratele tinerei. Expertizele ADN făcute în cauză au exclus ca tatăl biologic al copilului să fie una din primele patru persoane.

Alte două expertize ADN, solicitate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, au stabilit, în toamna lui 2017, că Petru-Ilie J., fratele victimei, poate fi tatăl băieţelului în proporţie de 99,97%, potrivit rechizitoriului.

Daune morale pentru victimă

De-abia după patru ani, când a fost pus în faţa acestor probe, bărbatul a recunoscut că şi-a abuzat sexual sora. În noiembrie anul trecut, Petru- Ilie J. a fost trimis în judecată de procurori, în stare de arest preventiv, pentru viol. În februarie anul acesta, după doar un termen al procesului, Judecătoria Paşcani l-a condamnat la 7 ani de închisoare pentru că şi-a abuzat sora şi a revocat liberarea condiţionată a acestuia din 24 februarie 2016 şi suspendarea sub supraveghere a unei pedepse de 2 ani de închisoare pentru furt calificat, măsură dispusă în 2011. Astfel, bărbatul urmează să execute 9 ani şi 2 luni de închisoare şi i-au fost interzise printre altele şi exercitarea drepturilor părinteşti.

 

„Pus în faţa probelor evidente, clientul meu a recunoscut, a regretat fapta, înţelegând să beneficieze de o reducere a pedepsei”

Avocatul Oana Tincuța Ursu, care l-a reprezentat pe Petru- Ilie J.

 

Daune de 8.000 de euro

Instanţa a dispus ca inculpatul să-i plătească şi 8.000 de euro daune morale surorii sale. „Deduce perioada executată de la 30.05.2014 până la 24.02.2016. Deduce perioada reţinerii inculpatului din data de 6.11.2017 şi a arestului preventiv începând cu data de 7.11.2017”, se mai arată în minuta sentinţei Judecătoriei Paşcani. Bărbatul a declarat apel, urmând ca procesul să fie reluat pe 17 aprilie, la Curtea de Apel Iaşi.

Scaunul cu rotile găsit în casă, folosit, probabil, pentru a o duce pe fată la cerşit (Captură TV BIT)

                                                                                             

Încuiată în casă, în condiții inumane

„Caz strigător la cer. O fată cu dizabilităţi a fost găsită încuiată într-o casă părăsită de pe strada Ceferiştilor, ţinută în condiţii inumane. Tânăra, cu handicap locomotor dar şi psihic, stătea în frig pe câteva plapume murdare pe jos într-o cameră insalubră.

Reporterii TV BIT au fost cei care au auzit strigăte de durere din casă fără geamuri şi au anunţat autorităţile. Poliţiştii locali împreună cu asistenţii sociali de la Primăria Paşcani au venit de urgenţă la faţa locului. După ce au reuşit să intre în încăpere, oamenii s-au îngrozit. În camera fără curent electric, fără nici o sursă de căldură şi cu un miros îngrozitor, a fost găsită tânăra care striga neîncetat după o cană cu apă.”

(Sursa: http://bittv.info/, 28 noiembrie 2013, fragment din articolul „Femeie cu handicap exploatată pentru cerşit chiar de tatăl ei. Bărbatul este plătit de stat să aibă grijă de ea”)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: