fbpx
 
Nu s-au mai deschis șampanii la Ambulanță: „creșterea” din martie - ZERO

Nu s-au mai deschis șampanii la Ambulanță: „creșterea” din martie - ZERO


Guvernul le-a mai tăiat din avânt angajaților cu cele mai mari salarii din România. În continuare se câștigă mai mult la Ambulanță decât la SMURD, iar șefa UPU „Sf. Spiridon”, dr. Diana Cimpoeșu, nu-și explică. „Numărul de gărzi e mai mare la noi”, spun cei de la SAJ Iași. Creșterile semnificative sunt doar la medici: 15.000 de lei lunar, cu tot cu sporuri. Șoferii și asistentele rămân la 5.000-6.000 de lei, cât obținuseră în luna ianuarie.

 

Lichidările pe luna martie, luate în prima jumătate a lui aprilie, arată în continuare o diferență salarială între angajații Serviciului de Ambulanță (SAJ) și cei ai SMURD, în favoarea primilor. Ambele categorii rămân însă printre cei mai bine angajați din România.

Au tăiat din sporuri

Față de ianuarie 2018, când salariile de la Ambulanță au crescut spectaculos comparativ cu lunile din urmă, de această dată, odată cu majorarea de la 1 martie, Guvernul a plafonat sporurile, iar noile venituri n-au mai confirmat calculele anterioare, extrem de spectaculoase. „Guvernul și-a dat seama că bugetele necesare ar fi uriașe și că nu au de unde plăti, astfel că s-au diminuat procentele la sporuri. Cu excepția medicilor, unde vorbim și în martie de o creștere de 20-30% față de luna anterioară, la ambulanțieri și asistente salariile sunt cam aceleași. S-au majorat cu 500-600 de lei față de ianuarie”, explică surse autorizate din cadrul SAJ Iași.

Tehnica Guvernului a născut reacții adverse în țară, dar la Ambulanță și SMURD lumea e mulțumită chiar și așa. A fost crescut salariul de bază, dar sporurile, care înainte ajungeau la 75%, acum au fost diminuate până la 30%. „S-a recurs la un subterfugiu: s-a dat un buget total pentru sporuri pe unitate și s-a spus să îl împărțim cum credem de cuviință. Normal, banii sunt mai puțini. În plus, sporurile au fost calculate la valoarea salariului din luna ianuarie, nu la cel din martie”, spun aceleași surse.

Cea mai mare creștere, la medici

La nivel maximal, un medic de la Ambulanță cu gradația 5 (cel mai mare nivel de pregătire și de vechime), ajunge la 12.000 de lei salariu de bază, la care se adaugă sporurile, în special gărzile. „Un salariu maximal pentru un medic primar va fi de 17.000 de lei”, spun, neoficial, cei de la SAJ Iași.

Și la ambulanțieri, șoferi având cursul de specialitate, salariul de bază a crescut, dar au scăzut sporurile. Creșterile nu mai sunt spectaculoase, au câștigat la salariu 500-600 de lei față de februarie. Astfel, venitul net de bază este de 1.000 de euro – 4.500 de lei, la care se adaugă în principal gărzile, putând ajunge la 5.000-5.500 de lei net.

Asistentele cu studii superioare rămân de asemenea la nivelul de 6.000-6.500 de lei venit lunar net, prin micșorarea sporurilor.

Anterior, așteptările erau mult mai mari. Conform calculelor pe gărzi, condiții de periculozitate, timp petrecut la calculator și weekenduri, ambulanțierii se așteptau la salarii de 7.000-8.000 de lei/lună, ar asistentele la 9.000-10.000 de lei net. Guvernul i-a liniștit însă, singurii din Ambulanță care au ajuns la niveluri salariale apropiate de vestul Europei fiind medicii.

 

Salariile sunt mari, dar parcul auto de la SAJ Iași este învechit. Oricum ai trage plapuma, o parte tot rămâne descoperită

 

Lefuri mai mici la UPU

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iași, salariile pe luna martie au fost în unele cazuri cu câteva mii de lei mai mici. Un șofer a luat aproape de salariul minim pe economie, la care s-au adăugat sporuri de aproximativ 1.800 lei, ture de noapte – 1.000 lei și indemnizația de hrană, rezultând un venit ce nu a depășit 4.500 lei. Venituri mai mici decât la Ambulanță au avut și asistentele de la UPU. Sumele au variat între 4.800, în cazul unui asistent debutant sau cu postliceală și 5.700 lei, cât a luat un asistent medical specialist sau de medicină primară.

„Într-adevăr, la noi salariile sunt ceva mai mici decât la Ambulanță. Nu găsesc o explicație pentru aceste diferențe de salarii. Dacă aceasta este legislația... Nu avem ce face“, spune Diana Cimpoeșu, medic şef al UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” şi coordonator al SMURD Iaşi.

Medic UPU: maxim 13.000 de lei

În ceea ce-i privește pe medicii de la UPU, și în cazul acestora veniturile au fost mai mici comparativ cu cei de la Ambulanța Iași. Astfel, un medic dentist sau un medic primar, care au avut același salariu net ca la Ambulanță – 9.717 lei, a luat mai puțin în total, nedepășind 13.000 lei. Diferența a fost făcută de sporuri, la UPU fiind mai mici decât la Amublanță.

În cazul medicilor specialiști, diferențele au fost de câteva mii de lei față de Ambulanță. La UPU, aceștia au avut salariu net de 6.976 lei și au ajuns la cel mult 10.000 lei venitul total.

 

Dr. Diana Cimpoeșu se ocupă de urgențe, dar în următoarea lună spune că va sta cu ochii pe salariile celor din alte județe spre a se edifica

 

Începe râca între spitale

Diferența de salarii între UPU de la „Sf. Spiridon“ și alte spitale de urgență din zona Moldovei este pusă de Diana Cimpoeșu pe seama modului în care au fost aplicate sporurile.

„Diferențe sunt și comparativ cu spitalele aflate în subordinea autorităților locale în regiunea nord-est. Pentru Urgențe, sporurile sunt între 55 și 85%, Am înțeles că la alte spitale sporurile s-au dat la maximum, în timp ce la noi sporurile au fost aplicate la minimum. Înainte, toți aveam sporuri de 75%. Când o să avem o comparație exactă cu salariile de la alte spitale, vom face o adresă către Ministerul Sănătății“, precizează șefa UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon.

Salarii ca în Occident

Potrivit site-ului glassdoor.co.uk, în Marea Britanie, un medic pe ambulanţă are un salariu lunar de 1.833 de lire sterline, adică 9.600 lei. În schimb, un paramedic la Serviciul de Ambulanţă din Londra are un salariu lunar de 3.583 de lire sterline, adică aproape 18.800 lei.

Potrivit site-ului nationalcareersservice.direct.gov.uk, salariul unui asistent pe ambulanţă porneşte de la 1.270 de lire, adică aproximativ 6.671 lei şi poate ajunge în cazul unui asistent cu experienţă la 1.645 de lire sterline, adică 8.640 lei.

Atenție, acestea sunt salariile de bază, în anunțurile de angajare, la care se adaugă sporuri ca și în România.

În Franţa, conform site-ului tindeed.fr, salariul mediu al unui medic ambulanţier este de 2.053 de euro, adică 9.546 lei, în timp ce salariul net al unui asistent, cu ani de experienţă, este de 1.529 de euro, adică 7.109 lei.

Conform site-ului neuvoo.ca, în Canada, un medic pe ambulanţă are un salariu lunar mediu de 4.965 dolari canadieni, adică 14.897 lei, în timp ce un asistent are un salariu mediu de 4.428 dolari canadieni, adică 13.284 lei, iar un şofer pe ambulanţă ia 2.176 dolari canadieni, adică 6.529 lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: