fbpx
 
Crimă a la Agatha Christie în mijlocul satului Ciurea: „Cine l-a împușcat pe Max?”

Crimă a la Agatha Christie în mijlocul satului Ciurea: „Cine l-a împușcat pe Max?”


Un localnic acuzat de săteni că umblă cu pușca și omoară câinii vecinilor. Ciobănescul german ar fi fost executat pe un drum de servitute, lângă proprietatea lui Andrei Cotruță. La fața locului s-au găsit urme de sânge și păr din blana câinelui. Stăpânii stau cu probele în frigider, dar ancheta trenează. Apelul a fost făcut la 112, dar polițiștii au venit abia după 4 ore. Cotruță e acuzat că ar fi la al doilea câine împușcat, însă sătenii se întreabă când va începe să treacă la oameni.

 

Apucăturile unui localnic din satul Curături, comuna Ciurea, i-au ridicat în cap un sat întreg. Oamenii au tolerat faptul că împușca animale în pădure, după cum dezvăluie, tardiv, acum, dar nu au mai suportat când a început să tragă cu arma și în localitate.

Suspectul: „Nimic serios”

Capacul l-a pus faptul că ar fi executat ciobănescul german al unor oameni care se atașaseră de câine ca de un membru al familiei. Frustrarea lor este mare pentru că, spun ei, la Poliție s-au tot făcut sesizări cărora nu li s-a dat curs. „La o săptămână după incident nu a au venit să întrebe nimic, noi stăm cu probele în frigider și cu fotografiile printate, încă îi aștept. Câinele nu l-am găsit, l-a ascuns, că era cea mai bună dovadă împotriva lui”, spun membrii familiei. Andrei Cotruță, cel acuzat că ar fi tras în localitate, spune că IPJ Iași a verificat și a constatat că nu ar fi folosit niciuna din armele sale. „Este doar o problemă între vecini, nimic serios”, spune Cotruță.

 

Max, alături de stăpânul său, victima unui adevărat „serial killer”

 

O bubuitură lângă casă

Andreea Maftei, sora proprietarului câinelui împușcat, spune că animalul, pe nume Max, ar fi fugit din curte până la un magazin din apropiere, luându-se după stăpân. La întoarcerea spre casă, ar fi fost fugărit cu mașina de către vecinul Andrei Cotruță.

„Max a intrat pe un drum de servitute care este după proprietatea lui. Cotruță s-a dus în casă, a luat arma, s-a dus la gard și a tras în plin. Toți vecinii au auzit detunătura. Până ne-am dezmeticit să ne dăm seama că ne-a împușcat câinele, apucase să care corpul de acolo la bunicul său, care locuiește mai încolo. Era dâră de sânge”, povestește Andreea Maftei.

Afirmațiile legate de focul de armă sunt confirmate și de către vecinii familiei Maftei. „Am auzit zgomotul, nu am văzut scena de dinainte. Vecinii au sunat la Poliție, au început să se agite că le-a împușcat câinele. Este singurul din zonă cu arme de vânătoare”, explică un locuitor al unei case situate la câteva zeci de metri de locul unde s-a produs incidentul.

Alibiul: a tranșat un mistreț

Singura dovadă a incidentului ar fi fost chiar câinele, dar corpul nu a mai fost găsit de către stăpâni. „Am sunat imediat la 112, s-au făcut mai multe apeluri, au fost mai multe persoane care au auzit împușcătura. Scena efectivă nu a văzut-o nimeni, s-a produs după un gard, în vegetație. Când ne-am dus după gard, am găsit doar sângele acolo și urma că a târât corpul, altceva nu mai era. Andrei Cotruță a apărut după vreo oră, galben la față, ne-a spus că el vine de la pădure, nu știe ce s-a întâmplat. Când i-a spus tatăl meu că avea câinele cip cu GPS și-l găsim și mort, s-a întors și a plecat. Probabil că l-a îngropat, să se asigure că nu mai este găsit”, mai spune Andreea Maftei.

Femeia susține că Andrei Cotruță este singurul din zonă cu arme de vânătoare și că nu este la prima abatere. Ar mai fi tras cu arma după alte animale, tot în sat. „Am arme și sunt vânător cu permis. În ziua aceea am tăiat un mistreț și i-am aruncat resturile peste gard. Asta au văzut ei acolo, urme de sânge. Nu am tras după câine, este un conflict între vecini, că nu ne înțelegem, și dau vina pe mine. Lor le-a dispărut câinele și spun că l-am omorât eu”, spune Andrei Cotruță.

 

Andrei Cotruță, băiat gigea care uneori mai trage cu pușca prin sat

 

Lentoarea instituțiilor

De la primele apeluri la 112 au trecut 4 ore până la venirea Poliției din Ciurea. „Au apărut când lumea nu mai era pe stradă, nu au întrebat pe nimeni ce s-a întâmplat, că nu aveau pe cine. Am dat declarații, s-a deschis un dosar penal și atât. Acum ne-au spus doar că dosarul este la Parchet”, spune Andreea Maftei.

„Dosarul de la Parchet este împotriva lor, nu a mea. Au fost cei de la arme și muniții de la Iași, mi-au verificat armele, erau în rastel și nu s-a tras cu ele”, susține Cotruță. „Noi avem fotografii făcute unde a omorât câinele, avem blană de-a lui cu sânge de acolo, le-am pus la rece să le verifice să vadă că ni l-a omorât. Doar că nu a făcut nimeni nici o expertiză, nu a fost nimeni de la arme și muniții aici”, mai susține Andreea Maftei.

 

Vecinii arată locul în care a avut loc presupusa crimă: peste gard s-au găsit urme de sânge și păr din blana câinelui

 

Poliția din Ciurea, laconică: este dosar penal la Parchet

Reprezentanții Poliției Ciurea spun sec doar că există în lucru un dosar penal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, deschis în urma sesizării de la 112. Nu vor să comenteze nici de ce au ajuns după 4 ore de la apel, nici de ce nu au luat mărturii din sat.

„Este dosar la Parchet, dar nu împotriva mea. Este împotriva vecinilor”, susține Cotruță, care spune că ar fi depus, la rândul său, o plângere.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: