fbpx
 
EDITORIAL, Gabriel GACHI: Popa face jocul lui Chirica, speriat de mahării din jurul primarului

EDITORIAL, Gabriel GACHI: Popa face jocul lui Chirica, speriat de mahării din jurul primarului


Șeful PSD Iași se chinuie să câștige oficial șefia filialei în alegerile interne, astfel că suflă și-n iaurt să nu-i supere pe greii din PSD care fac bani cu Mihai Chirica, pe spatele bugetului de 200 milioane de euro de la Primărie. Popa nu vrea eliminarea lui Chirica, ci un culoar pentru el însuși în înghesuita dar profitabila lume politică.

Maricel Popa are 10 luni de când e oficial „lidero maximo” în PSD Iași, odată cu excluderea din PSD a lui Mihai Chirica, dar joacă acest rol într-un mod ciudat și neproductiv.

Șeful CJ încasează aproape zilnic scatoalce mediate de jurnaliști de la primar și răspunde, de multe ori, palid, cu înțepături timide, fără niciun efect mediatic. Maricel Popa nu e bun comunicator, am înțeles, dar ar fi cazul ca șeful partidului cu largi majorități în Consiliul Local și Județean, cu 10 parlamentari, miniștri și secretari de stat la București să tranșeze acest conflict așa cum scrie la carte: politic.

 

Maricel Popa lansează proiecte prin județ de care se aude puțin, în timp ce Mihai Chirica îi face „bullying”

Popa nu controlează nimic de fapt din Consiliul Local și din filiala PSD în ansamblu. Nu există nicio consecință reală pentru Mihai Chirica în urma excluderii sale din PSD. Vreo 9 consilieri locali din cei 14 PSD au afaceri cu Primăria sau au primit avantaje directe de la primar, pentru ei și familiile lor. Maricel Popa nu există în acest joc de Putere, e undeva în depărtare, acoperit de cețuri. Afacerile publice sunt negociate într-un club restrâns, cu câțiva granguri milionari ca Florin Boca și Gabriel Surdu, cu activiști cinici, lipsiți de orice empatie față de marele public, cum sunt Paul Boișteanu și Mihail Pintilei, cu sforarul Asimionesei în spate, care își supralicitează capacitatea propagandistică și relațiile în lumea politică de la București.

Or Popa are nevoie de toți aceștia ca să rămână șeful filialei județene PSD. Tace și înghite lăsându-i lui Mihai Chirica toate beneficiile Puterii. Maricel Popa are o aspirație măruntă, să fie confirmat prin alegeri ca președinte de filială și să scape de înfricoșător de nesigurul interimat. Ținta sa e personală și mediocră: șeful de filială face listele în 2020 și garantat se pune pe loc eligibil. Asta e tot ce-și propune: să fie parlamentar.

Maricel Popa nu-l mazilește definitiv pe Mihai Chirica din politica ieșeană pentru că, de fapt, nu vrea să-i supere pe cei care, pur pragmatic, au nevoie de semnătura primarului: Boca, Surdu, Boișteanu, Nedelcu, Asimionesei, cei care controlează marea masă a membrilor PSD, care susțin financiar partidul și care îi pot face lui Popa o atmosferă atât de proastă încât ar fi măturat rapid din fruntea partidului.

Șeful CJ a mai învățat și că e de-ajuns să-ți dea Bucureștiul putere, ca să nu mai te mai chinui să fii amabil cu toți din filială. Așa că lasă jocul să se desfășoare de la sine. Cei care participă la ședintele interne ale PSD spun că luările de poziție sunt călduțe, în zona confuză a evitării confruntărilor și că toată lumea pleacă acasă fără să aibă nicio concluzie în cap.

 

Chirica și Popa se întâlnesc săptămânal la evenimente publice. Atitudinea lor de cocoși de luptă s-a banalizat și chiar începe să dea în ridicol

Au trecut 10 luni, Maricel Popa avea tot timpul să se hotărască dacă politica Iașului se face la partid sau la Primărie. Priviți reacția rapidă în Consiliul General București. Dragnea nu va sta la discuții. După 2-3 luni de acomodare din momentul excluderii, Chirica putea fi lăsat fără pârghiile Puterii: majoritatea în CL. E singurul capital politic al primarului, pentru că aparițiile sale televizate sunt tot mai redundante, iar realizările edilitare au un aer de mistificare grosolană. Chirica mai e negociator în afacerile locale doar în virtutea majorității din Consiliu și acest spațiu de manevră îi permite să-și păstreze pontețialul electoral, Maricel Popa împingând cu propria mână bărcuța de hârtie a primarului.

Deja devine târziu, în 3-4 luni un alt candidat PSD trebuie să fie suficient de conturat, dar e tot mai puțin probabil să fie băgat în seamă de cei care mișună prin jurul primarului și care n-au alternativa unui pol de putere în partid. Voit sau indirect, Maricel Popa face jocul lui Mihai Chirica, neîndrăznind mai mult și neînțelegând că în politică trebuie să-ți faci o școală de gândire în jur, dacă vrei succes la scară mare, nu doar să-ți propui o supraviețuire pe cont propriu. Chirica tot capitalizează pe spatele patrimoniului public, ca pe propria moșie, și îi face pe tot mai mulți să ia în calcul o nouă joncțiune în viitor, tot în afara marilor zbateri politice la nivel național, în mica lor ogradă din Consiliul Local, unde se fac banii cu ciocanul, tai panglici și iei ochii la 60.000 de votanți pasivi cu subvenții, spații verzi și sarmale de Sf. Parascheva. Popa nu știe dacă Iașul merită un lider național, dar sigur asta nu e o afacere pentru dânsul. Cu gândul doar la micul său salt politic, șeful PSD ne lasă abandonați în brațele lui Chirica.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30