fbpx
 
Polițist condamnat după ce a bătut un copil cu handicap

Polițist condamnat după ce a bătut un copil cu handicap


Pată rușinoasă pentru Inspectoratul de Poliție Iași: un angajat care pur si simplu a luat-o razna. Achitat în primă instanță, Felix Adelin Cilibiu a primit în apel un an de închisoare cu suspendare. În 2013, el a torturat un băiat de 15 ani. Acuzatul trebuie să achite victimei 10.000 de lei daune.

Lovitură grea primită de Inspectoratul de Poliție al Județului Iași. Zilele trecute, judecătorii de la Curtea de Apel Iași au condamnat un polițist la un an de închisoare pentru purtare abuzivă. Felix Adelin Cilibiu a fost acuzat de procurori că a umilit în 2013 un copil de 15 ani pe care l-a așezat în genunchi cu mâinile după cap, l-a obligat să fumeze și să mestece restul de țigară stinsă într-o băutură energizantă. Toate aceste grozăvii, pentru simplul motiv că tânărul i-ar fi furat polițistului un pachet de țigări. Avocata tânărului, Gianina Poroșnicu, susține că aceasta este o mare victorie împotriva sistemului: „Asemenea persoane nu au ce căuta în Poliție!“

Interdicție de a mai fi polițist

Judecătorii Curții de Apel Iași l-au condamnat pe polițistul Felix Adelin Cilibiu la un an de închisoare pentru purtare abuzivă. De asemenea, acesta a primit o pedeapsă accesorie, costând în interdicția dreptului de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

În plus, fostul polițist trebuie să plătească daune morale de 10.000 de lei victimei, în solidar cu angajatorul său, Ministerul Afacerilor Interne, „sumă ce va fi actualizată cu dobânda legală și rata inflației, de la data pronunțării prezentei decizii și până la achitarea integrală a debitului”, după cum se arată în decizia Curtii de Apel Iași. În prima instanță, Cilibiu fusese achitat.

Gianina Poroșnicu, avocata tânărului agresat, vede decizia definitivă dată în cazul polițistului care l-a lovit și umilit pe copilul cu handicap psihic ca pe o mare victorie. „Nu pot decât să mă bucur, mai ales că, în primă instanță, polițistul fusese achitat. Este o victorie împotriva sistemului. O asemenea persoană nu are ce căuta în Poliție“, spune Poroșnicu.

Cilibiu, afară din Poliție

Scene greu de închipuit

Potrivit procurorilor, pe data de 23 iulie 2013, Felix Cilibiu a întrebuinţat expresii jignitoare faţă de minorul C.A, copil cu handicap, în vârstă de 15 ani, pe care l-a supus unor tratamente degradante.

În plângerea depusă de bunica victimei, la scenă ar fi asistat şi un consilier local din comuna Ţibăneşti, patron al magazinului din Glodenii Gândului unde a avut loc întâmplarea.

Fostul poliţist este acuzat că s-ar fi răzbunat pe minor după ce acesta i-a luat un pachet de ţigări.

Potrivit plângerii depuse de bunica băiatului, minorul s-ar fi aflat în acel moment alături de alţi doi copii, iar patronul şi poliţistul i-ar fi pus pe aceştia în genunchi, le-ar fi băgat mai multe ţigări în gură după care le-ar fi aprins.

„La un moment dat, pe cei doi copii, prietenii lui A.C., i-au trimis acasă, iar pe băiat l-au urcat la etaj, în locuinţa lui Cozmiţă Mircea. Aici se găseau patronul, poliţistul şi prietena sa Andreea, care este vânzătoare, angajată la magazinul lui Cozmiţă. Minorul a fost bătut de cei doi adulţi bărbaţi, cu pumnii, podul palmelor, peste faţă, spate şi tot corpul, iar în prealabil a fost udat cu apă rece până la piele, a fost înjurat, jignit, ameninţat că va fi omorât pentru că a luat acel pachet de ţigări“, a susținut bunica minorului.

Aceasta a mai precizat că, a doua zi, băiatul s-a dus la magazin la Cozmiţă şi a făcut curat, pentru a fi iertat, iar patronul i-a dat ciocolată şi bomboane ca să nu spună nimănui ce s-a întâmplat.

Avocata Gianina Poroșnicu: „Este o victorie împotriva sistemului”

Internat pentru îngrijiri

La scurt timp după incident, A.C. a primit consiliere de specialitate din partea reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iași.

În urma agresiunii, „minorul a suferit leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale“, au arătat procurorii.

„Minorul prezintă simptomatologie de stres şi anxietate generalizată ca urmare a unor abuzuri fizice ce au pus în pericol integralitatea existenţială a copilului“, au stabilit atunci reprezentaţii DGASPC.

Familia lui A.C. a cerut daune morale de un milion de euro. Instanța a decis însă să le acorde ca daune morale suma de 10.000 lei.

Felix Cilibiu nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30