fbpx
 
Clanul Cănilă s-a multiplicat: noua directoare de la Servicii Publice

Clanul Cănilă s-a multiplicat: noua directoare de la Servicii Publice


Viața la stat: fosta șefă de la Citadin are toate fetele angajate în instituții publice. Una dintre fiicele fostei șefe de la Citadin, Violetta Cănilă, este noul director economic interimar de la Servicii Publice. Roxana Adochiei s-a angajat prima dată la Citadin, când mama era director acolo. „Este un angajat vechi aici, era normal să o propunem după ce a plecat fostul director economic”, spune directorul Laurențiu Ivan. A două fiică a lui Cănilă este angajată la Consiliul Județean, iar a treia la Protecția Copilului.

Are mama trei fete și toate sunt conectate la bugetele publice. Una este angajată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului - șef de centru, alta la Consiliul Județean (CJ), iar ce-a de-a treia la Servicii Publice, unde a tras lozul cel mare. Consiliul de Administrație de aici tocmai a făcut-o director economic interimar, după plecarea la pensie a Mariei Zahariuc, cea care gira acordarea de zeci de contracte către propriul ginere, Dragoș Gafița. „Este angajat vechi la noi, era singura propunere logică”, spune directorul Servicii Publice SA Iași (SPI), Laurențiu Ivan.

 Ivan: „Alegere logică”

La sfârșitul lunii august, Consiliul de Administrație (CA) al SC Servicii Publice SA, societate la care acționar majoritar este Consiliul Local Iași, a numit-o pe postul de director economic pe Roxana Doria Adochiei. Numirea s-a făcut pe perioadă determinată, până pe 24 noiembrie, când decizia poate fi prelungită cu încă două luni. „Propunerea s-a făcut la nivelul CA-ului nostru. Doamna Adochiei este angajată la noi de mai bine de 10 ani, era deja șef serviciu financiar contabilitate. Am preferat această variantă decât să vină pe post cineva din afară, care nu cunoaște activitatea firmei”, susține directorul Laurențiu Ivan. Acesta spune că numirea nu s-ar fi făcut judecând numele mamei. „La numirea pe funcția de șef serviciu financiar a dat examen pe care l-a promovat cu notă mare. După Maria Zahariuc, era următoarea persoană ca funcție în departament, astfel încât a fost alegerea logică pentru post”, mai spune Ivan.

Surse din cadrul SPI susțin că postul de director economic trebuie scos la concurs în viitor, iar la concurs va participa și Roxana Adochiei, actualul director interimar.

Fetele mamii: Irina Hovîrneanu, Roxana Adochiei și Andreea Corodescu sunt fiicele bugetare ale Violettei Cănilă

A lucrat la Citadinul condus de mamă

Roxana Doria Adochiei spune că s-a angajat în sistemul public pe vremea când Citadin era condus de Violetta Cănilă, mama sa. „Am fost angajată acolo când mama era director, am activat până în 2003, când am intrat în concediu de creșterea copilului, timp de doi ani. Am lucrat și acolo tot în contabilitate. În Servicii Publice m-am angajat în anul 2005, la expirarea perioadei de concediu. Sunt șef serviciu din 2017, când am dat concurs, la sfârșitul anului trecut”, afirmă Adochiei.

Declarație de avere albă

Deși lucrează de mai bine de 17 ani în instituții subordonate Primăriei, Roxana Adochiei are o declarație de avere aproape albă. Fără terenuri, fără case, fără apartamente. În anunțul de numire pe postul de director economic figurează însă o adresă, iar aceasta este cea în care locuiește: Ciurchi 134, un bloc nou. Are un apartament la parter, care este trecut pe numele soacrei, Elena Adochiei. „Acolo locuiesc acum, este aceeași adresă din buletin”, spune Roxana Adochiei. Familia sa a mai avut o proprietate în satul Pietrărie, comuna Bârnova, cu un teren de 2.000 mp, dar directorul economic de la Servicii Publice susține că nu mai deține acea casă, de aceea nu apare în declarația de avere. „A fost credit ipotecar și am pierdut proprietatea. A fost vândută la licitație acum doi ani, nu o mai deținem noi”, mai declară Roxana Adochiei.

Celelalte fete, la Consiliul Județean

La vremea când Constantin Simirad o forța pe Violetta Cănilă să demisioneze de la Citadin, aceasta avea două fete angajate în subordinea Primăriei pentru care lucra: Roxana, proaspăta directoare economică de la Servicii Publice, și Irina, care lucra la Registrul Agricol din cadrul Primăriei Iași. Între timp, Irina s-a căsătorit, o cheamă Hovîrneanu și lucrează la CJ, iar soțul său lucrează sub conducerea cumnatei sale, la Servicii Publice.

Cea de-a treia fiică este tot la Stat. Andreea Corodescu este directorul Complexului de Servicii Comunitare Bucium, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la CJ.

„Managementul” lui Cănilă a lăsat de dorit 

Cum a plecat Cănilă de la Citadin

Violetta Cănilă a fost directorul Citadin, societatea de drumuri a Consiliului Local Iași. A fost omul de încredere al fostului primar Constantin Simirad, cel care este acum consilierul actualului primar, Mihai Chirica. Violetta Cănilă a pierdut funcția în anul 2002, când a fost forțată să demisioneze după un scandal de corupție de la Citadin. Sub conducerea lui Cănilă, Citadin a achiziționat în august 2001 o macara în valoare de 100.000 de lei care nu a funcționat niciodată. Traseul achiziției a fost considerat dubios de Auditul Primăriei. În cadrul aceluiași control, inspectorii au mai constatat că Citadin a încheiat o compensare ilegală cu o firmă din județul Neamț. În martie 2002, societatea a predat firmei din Neamț un buldozer în schimbul unor servicii efectuate la balastiera de la Cristești. Dosarele au fost trimise la Poliție, dar Violetta Cănilă nu a fost acuzată ulterior de nimic.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: