fbpx
Print this page
Naționalul ieșean și Naționalul din Chișinău sărbătoresc împreună Ziua Unirii Principatelor Române

Naționalul ieșean și Naționalul din Chișinău sărbătoresc împreună Ziua Unirii Principatelor Române


De Ziua Unirii Principatelor Române, ca în fiecare an, Teatrul Național Iași este gazda mult așteptatei trupe de actori a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

În cadrul celei de-a șasea ediții a turneului, pe scena Sălii Mari vor avea loc două producții recente ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, iar la Teatru³ va putea fi văzută coproducția Sfatul Țării, a cărei premieră a avut loc la finalul lunii decembrie:

22 ianuarie, ora 19:00, SFATUL ȚĂRII, Teatru³

23 ianuarie, ora 19:00, LIVADA DE VIȘINI, Sala Mare,

24 ianuarie, ora 19:00, CARNAVALUL, Sala Mare.

LIVADA DE VIȘINI (premiera – 19 ianuarie 2019, Teatrul Național Chișinău), de A. P. Cehov

Regie:  Alexandru Cozub

Scenografie:  Iurie Matei

Costume:  Tatiana Popescu

Selecţie muzicală:  Alexandru Târşu

Regie tehnică:  Petru Oistric

Distribuţie: Margareta Pântea, Ecaterina Mardari,  Doina Severin, Nicolae Suveică, Victor Nofit, Alexandru Pleşca, Petru Oistric, Mihaela Damian-Oistric, Ghenadie Gâlcă,  Ana Tkacenko, Nicolae Darie, Iurie Focşa

Piesa Livada de vișini era considerată de Cehov  o comedie, de Stanislavski - tragedie, iar pe afișul de la premieră, în 1904, scria dramă. În viziunea regizorului Alexandru Cozub, Livada de vișini devine tragicomedie, spectacol savuros despre setea de iubire împărtășită, despre nevoia de sens și împlinire.

Trei generații de personaje - egocentrice, naive, risipitoare și flecare - nu se ascultă unul pe celălalt și nici n-o vor: îi adună doar Livada, mai mult cea din aduceri aminte decât cea înflorind sub ferestre. Livada de vișini de la Chișinău vorbește despre  schimbare imperativă, indiferență și resemnare.

 

CARNAVALUL (premiera – 19 septembrie 2018, Teatrul Național Chișinău)

Versiunea scenică: Alexa Visarion

Selecția textelor din dramaturgia caragialiană: Ionel Nicolaev

Scenografia: Irina Gurin

Expresie corporală: Irina Slobodeaniuc

Selecția textelor din dramaturgia caragialiană: Ionel Nicolaev

Ilustrație și aranjament muzical: Răzvan Fleancu

Distribuție:  Anatol Durbală, Ion Mocanu, Petru Hadârcă, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focșa, Ana Tkacenko,  Olesea Sveclă/Cornelia Maros-Suveică, Angela Ciobanu, Nicolae Ghereg,  Valentin Zorilă,  Mihai Zubcu, Dan Melnic

 

Alexa Visarion, regizorul spectacolului:

„Carnavalul nostru - cel de toate zilele, versiune scenică  2018 după opera lui I.L. Caragiale  își trimite măștile cu energia disperării în intersecția ultimilor trei secole (XIX, XX, XXI); răspântie neliniștitoare unde totul se maculează, se degradează frenetic, cade în deriziune…Trădăm plângând, râdem trădând…

Această distribuție de șoc a Carnavalului de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” trebuie să ne cuprindă pe toți cu dăruire, măiestrie și virtuozitate într-un fascinant delir… fără oprire… fără poticnire… fără împotrivire… fără scăpare… fără sfârșit…   Desăvârșit!”

SFATUL ȚĂRII (premiera – 30 decembrie 2018, Teatrul Național Iași)

Coproducție Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău

Scenariu: Mariana Onceanu și Cristian Hadji-Culea

Regie: Petru Hadârcă și Cristian Hadji-Culea

Scenografie: Rodica Arghir

Documentare: Ioana Bujoreanu

Distribuție: Haruna Condurache, Anatol Durbală, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Ion Mocanu, Oana Sandu, Andrei Sava, Valentin Zorilă, Mihai Zubcu

 

Centenarul a oferit prilejul de a menține timp de un an pe agenda zilei subiectele de istorie. Acest spectacol s-a adunat și a fost inspirat din documentele, expozițiile, dezbaterile organizate cu acest prilej, dar și din atitudinile și reacțiile contemporanilor noștri față de istorie, cu toată gama manifestării acestora, de la admirație la scepticism. Textul, la care am avut fericita ocazie și onoare să lucrez împreună cu domnul regizor Cristian Hadji-Culea, încearcă să surprindă ambele perspective: și cea cronologic istorică, și pe cea a receptării evenimentelor de la 1918 cu ochiul zilei de astăzi. (Mariana Onceanu, jurnalist)

 

Un spectacol realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Centenar.

Biletele se pot procura de la Agenția Teatrală (te. 0232 255999), de pe www.teatrulnationaliasi.ro , www.entertix.ro , www.myticket.ro sau la librăriile Cărturești și la punctele de informare de la Carrefour.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare