fbpx
 
Mircea Tulică, șeful jandarmilor din Iași, a dat ordin naturii să-și schimbe formele de relief: tone de moloz s-au pus „culcat” la comanda lui Mircea Tulică, șeful jandarmilor din Iași, a dat ordin naturii să-și schimbe formele de relief: tone de moloz s-au pus „culcat” la comanda lui

Groapa de gunoi „Tulică”: șeful Jandarmeriei Iași schimbă relieful Cârligului cu o Vărsătoare proprie


În poarta casei șefului de la Jandarmi a răsărit o ditamai groapa de gunoi cu materiale provenite de la demolări. Oamenii din Cârlig spun că noua vărsătoare ar fi fost realizată la solicitarea expresă a lui Mircea Tulică. Oficial, acesta le-ar fi spus oamenilor că ar dori să lățească drumul din zona casei sale. Neoficial, le-ar fi spus că scapă niște firme de gunoiul din demolări. Primarul de la Popricani a luat foc când a auzit despre ce face Tulică în sat. Doar că aproape că nu are ce să-i facă: conform unei HCL, amenda maximă este de 500 de lei. Cu gunoiul la poartă, Mircea Tulică susține că acolo nu există nici o bucățică de beton din demolări.

De câteva luni, la poarta vilei familiei Tulică din Cârlig, comuna Popricani, a răsărit o ditamai groapa cu resturi din demolări. Pe o râpă ce duce către zona digului de la Cârlig, dig ce protejează de inundații tot cartierul Tudor Vladimirescu, mașini mari de transport aruncă periodic pământ, moloz, bucăți mari de beton.

Oamenii din sat povestesc că responsabil este șeful de la Jandarmi, Mircea Tulică. „Nu apăreau câte patru camioane pe zi acolo fără știrea lui”, spun sătenii. Ei mai spun că Tulică ar fi explicat că dorește să lățească platforma de pământ din fața casei. Rezultatul este că reușește să distrugă toată zona plantată cu salcâm de pe versant.

Moloz, pământ, beton

Pe versantul de deasupra digului de pe pârâul Cacaina din Cârlig, într-o zonă împădurită cu salcâmi, a apărut o groapă cu “deșeuri inerte”, termenul utilizat în cazul resturilor provenite din demolări.
Nu sunt câteva sacoșe aruncate seara de un inconștient. Nici măcar resturile dintr-o dubă, așa cum se practică pe scară largă în România. Aici, cineva a dus gunoi de la demolări cu camioanele. Cu zecile de camioane, din ce spun martorii.
„Au trecut și câte patru camioane într-o zi”, povestesc vecinii pe care REPORTER DE IAȘI i-a întrebat cum le-a apărut groapa de gunoi acolo.
Către râpă s-au răsturnat sute de tone de pământ, moloz, bucăți mari de beton. Salcâmii de pe versant au fost îngropați, în unele locuri, de greutatea deseurilor. Groapa de gunoi se întinde pe o distanță de 120 de metri, cu o adâncime către râpă ce ajunge și la 20 de metri. De altfel, ultimele imagini din satelit ale zonei, realizate în 2019, arată și gunoiul apărut acolo.

Resturile din construcții sunt aruncate peste liziera cu salcâmi de la Digul Cârlig

Două versiuni ale aceleași povești

Oamenii din Cârlig susțin că autorul deversării ar fi colonelul dr. Mircea Tulică, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.
„Acolo este responsabil șeful de la Jandarmi de la Iași. El știe cine aduce gunoi, nu mișcă ăia la poartă fără știrea lui. Noi am înțeles că a cerut el să îi aducă cineva moloz acolo pentru că ar vrea extinderea lățimii șoselei”, spune un locuitor al Cârligului, care cunoaște povestea.
Este versiunea oficială împrăștiată de către Mircea Tulică printre vecini.
Alții îl acuză pe Mircea Tulică de faptul că ar fi chemat mașini de resturi din demolări pentru bani.
„Încasează bani de la proprietarii de șantier care vor să scape de moloz, sub pretextul că dorește să lărgească strada și platforma din fața casei”, spune un alt vecin.
Legal, operațiunea poate fi făcută doar cu ajutorul Salubris, care duce resturile de la construcții de pe șantiere la groapa de gunoi de la Holboca.
„Prețul este de 57,35 lei pe mc, containerele au 4 mc și costă fiecare 229,4 lei. Dacă aveți de renovat un apartament, vă aducem containerul în zonă și îl luăm când se umple. Dacă aveți șantier, facem un alt tip de contract, pe o perioadă anume. Prețul este același – 57,35 lei/mc”, spun angajații de la facturări ai Salubris SA.

Vărsătoarea lui Tulică

Tulică susține că nu am văzut și filmat bine

Întrebat despre noua groapă de resturi din construcții de la poarta sa, colonelul Mircea Tulică susține că nu există așa ceva la poarta sa.
„Nu a fost nicio groapă cu resturi din construcții la mine la poartă. Nu am depozitat nimic, nu știu la ce vă referiți”, a declarat șeful jandarmilor din Iași, după care a aruncat și o fumigenă: „Am crezut că vă referiți la containerele care sunt mai jos și unde oamenii aruncă și resturi din construcții, deși nu au voie”.

Ditamai comandantul Jandarmeriei: „Vi se pare, nu știu nimic!”

O sancțiune ca o mângâiere

Primarul din Popricani a trimis viceprimarul și Poliția în control imediat ce a fost întrebat despre o groapă de gunoi cu resturi din șantiere la Cârlig.
„Este un fenomen pe care reușim să îl ținem sub control”, a precizat Valeriu Pârlog.
După două ore, a revenit cu telefonul: “Sesizarea se confirmă, groapa de gunoi există, știm cine a aruncat, vor fi luate măsuri. Nu mă interesează că este șeful de la Jandarmi, trebuie să răspundă pentru asta. Vom avea și o discuție, fiind o persoană vizibilă, cred că va înțelege”.
Există și o prevedere locală care a fost încălcată în cazul gropii de gunoi de la Cârlig, doar că sancțiunile sunt mărunte. „Amenzile sunt între 100 și 500 de lei conform unei Hotărâri a CL Popricani. Nici  măcar nu dăm amendă din prima, acum vom da avertisment”, a mai declarat primarul din Popricani.

Pe strada din fața casei, Mircea Tulică a creat o platformă cu deșeuri din construcții

Dacă vine pe domeniul Apelor Române amenda este mare

Deranjul ar fi mare pentru Mircea Tulică abia dacă gunoiul pe care l-ar fi solicitat la poarta sa a ajuns pe domeniul Apelor Române. În prelungirea versantului unde s-au făcut deversările se găsește un dig ce protejează Tudor Vladimirescu de inundații. O parte a versantului de deasupra digului aparține Apelor Române.
„Zilele următoare inspectorii de la noi vor verifica dacă resturile din construcții au fost aruncate pe domeniul nostru. Avem o parte din teren, trebuie să vedem la fața locului dacă deșeurile inerte au fost aruncate acolo”, a declarat Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
În cazul în care gunoiul a ajuns pe terenul Apelor Române, minimul amenzii este de 35.000 de lei.

Article image
Mihai Chirica și-a făcut, de mulți ani, o rețea invizibilă de relații, creând „capitalismul de cumătrie”. Ascensiunea cea mai puternică a avut-o Mihaela Tulică: de la gardian la poartă, șefă la Control Urbanism, epicentrul corupției din imobiliare. Unii s-au ales cu autorizații de taxiuri, alții cu spații comerciale, dar cei mai mulți cu funcții bine plătite la Primărie. Relațiile personale ale primarului completează anchet...
Autor Cezar Moraru Reportaje 16 Octombrie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: