fbpx
 

Items filtered by date: Joi, 30 Noiembrie 2017

Joi, 30 Noiembrie 2017 23:45

Harabagiu, lovit în business

După ce, în martie, REPORTER DE IAŞI a dezvăluit legăturile de afaceri, suspecte de conflict de interese, ale unei firme din Botoşani a familiei viceprimarului, societatea a fost dizolvată în iunie. Harabagiu pune însă desfiinţarea firmei pe seama problemelor personale ale unuia dintre acţionari.

Ecoambalaje Company SRL Botoşani, firmă apropiată de viceprimarul Gabriel Harabagiu, nu mai există. A fost închisă pe 28 iunie, după o procedură care a durat circa două luni. Formalităţile de lichidare au început după dezvăluirile REPORTER DE IAŞI despre acţionariat şi despre legăturile societăţii cu Salubris şi cu firma de salubritate de la Botoşani. Oficial, închiderea business-ului din domeniul reciclării este motivată prin problemele personale ale unuia dintre acţionari.

Motive personale”

Pe 28 iunie 2017, Registrul Comerţului a înregistrat hotărârea de dizolvare şi radiere a Ecoambalaje Company SRL Botoşani, firmă deţinută de către Eco Ambalaje Recycle SA Iaşi (60%) şi Costin Mihail Gheorghiu (40%), ultimul fiind acţionar şi, în acelaşi timp, administrator. Procedurile au fost începute cu mai bine de două luni înainte, în aprilie. REPORTER DE IAŞI a scris prima dată despre afacerile dubioase ale firmei din Botoşani şi ale acţionarilor din Iaşi, din Botoşani şi din Galaţi, în luna martie.

La firma botoşăneană era acţionar majoritar compania familiei viceprimarului Gabriel Harabagiu, Eco Ambalaje Recycle SA. Această din urmă societate este deţinută de către soţia acestuia, Mădălina, împreună cu Ionuţ Dumitriu, proprietarul Eco Prod Services Galaţi, şi Daniela, nora acţionarului firmei din Botoşani, Costin Mihail Gheorghiu, el însuşi fost director la Urban Serv Botoşani (echivalentul Salubrisului). „Sunt motive personale care au condus la lichidarea acelei firme, motive care nu au legătură cu mine şi despre care nu vreau să discut”, spune viceprimarul Gabriel Harabagiu. Neoficial, apropiaţii acţionarilor susţin că închiderea firmei de la Botoşani şi ieşirea din acţionariatul firmei de la Iaşi a lui Ionuţ Dumitriu de la Galaţi au legătură cu dezvăluirile REPORTER DE IAŞI. Oficial, închiderea firmei ar avea însă legătură cu o dorinţă a lui Ionuţ Dumitriu de a lichida toate afacerile tatălui său, Ioan, care a murit anul trecut într-un accident de maşină.

Cum funcţiona „sistemul”

La un an de la înfiinţare, Ecoambalaje Company Botoşani a intrat într-o afacere fără cusur: societatea condusă, în calitate de administrator, de Costin Mihail Gheorghiu, dar deţinută, în calitate de acţionar majoritar, de firma din Iaşi, a semnat un protocol cu Urban Serv-ul unde era şef acelaşi Costin Mihail Gheorghiu, obiectul fiind „reducerea volumului de deşeuri depozitate în spaţiul de stocare temporară, prin sortarea şi valorificarea materialelor reciclabile (plastic, PET, metal, carton)”.

Acelaşi acţionariat a lucrat şi cu Salubrisul din Iaşi. Firma Consiliului Local a vândut PET-uri reciclate firmei Eco Prod Services, al cărei acţionar a fost Ioan Dumitriu şi care este deţinută acum de fiul său. Salubrisul Consiliului Local a avut relaţii contractuale cu firma deţinută de asociaţii soţiei viceprimarului. Cifra de afaceri a firmei Ecoambalaje Company SRL Botoşani a crescut exponenţial. De la 0 în 2011, anul înfiinţării, la 610.000 lei în 2012, 1 milion lei în 2013, 950.000 lei în 2014 şi 750.000 lei în 2015. Profitul net pentru primii 4 ani de existenţă a fost de 100.000 de lei. Ultimul an a fost prost: cifra de afaceri a scăzut la 460.000 de lei, iar profitul s-a transformat într-o pierdere de 19.385 de lei.

 

Soţia viceprimarului, singură în firmă

Gheorghiu a fost, la un moment dat, şeful cel mare de la Urban Serv. În rest a avut funcţii de conducere: director executiv, şef serviciu, şef birou sau şef coloană. La Urban Serv lucrează şi soţia lui Gheorghiu care este şi jurisconsult la Ecoambalaje Company.

În 2014, nora lui Gheorghiu a devenit asociat la firma de ambalaje din Iaşi a lui Harabagiu. Între timp, acţionariatul la Eco Ambalaje Recycle s-a modificat. Ionuţ Dumitriu a ieşit din firmă, la fel Daniela Gheorghiu. Pe documente apare acum doar Mădălina Harabagiu. Viceprimarul Gabriel Harabagiu face puţine comentarii, dar spune că situaţia firmei s-a schimbat faţă de trecut. „A apărut un gigant multinaţional care acaparează toată piaţa, oferind preţuri mai bune decât investitorii locali şi distrugându-i”, explică Harabagiu.

Costin Mihail Gheorghiu de la Botoşani era „la ambele capete”

Afacere datând din 2011

Soţia viceprimarului Gabriel Harabagiu, Mădălina, este acţionar şi administrator, din 2011, la firma Eco Ambalaje Recycle SA din Iaşi, societate care se ocupă de colectarea şi vânzarea deşeurilor reciclabile. Viceprimarul a fost şi el pe statul de plată al firmei, ca director, veniturile încasate în această calitate fiind trecute în declaraţiile de avere.

Tot în 2011, Eco Ambalaje Recycle Iaşi a devenit asociat, cu 60%, într-o firmă cu obiect de activitate similar: Ecoambalaje Company SRL din Botoşani. Restul acţiunilor, precum şi funcţia de administrator, i-au revenit lui Costin Mihail Gheorghiu, şef la Urban Serv SA. „Eu, împreună cu soţia, am fost colegi de facultate cu Răzvan şi Daniela Gheorghiu (fiul, respectiv nora lui Costin Mihail Gheorghiu - n.r.). Aşa a apărut ideea acestei firme. Soţiile s-au asociat şi se ocupă şi acum de firmă. Ne ştim şi suntem prieteni de atunci“, a explicat, în martie 2017, Gabriel Harabagiu.

 


Publicat in Anchete

Există la Iaşi o şcoală unde sunt oferite trei tipuri de cursuri pentru cei care doresc să se angajeze la firmele de IT. Se pot înscrie şi cei mai puţin familiarizaţi cu domeniul sau care nu sunt neapărat tineri n 25% dintre absolvenţii de până acum s-au angajat pe specializarea pe care au urmat-o în cadrul acestei şcoli.

 

Domeniul IT este unul dintre puţinele sectoare economice care a cunoscut o creştere constantă în ultimii ani în Iaşi. Nevoia de forţă de muncă în acest domeniu a atras după sine şi apariţia unor programe de instruire a celor care aleg reconversia profesională.

 

Accent pe competenţele reale

Explicaţia pentru apariţia unei Şcoli Informale de IT este dată de site-managerul proiectului de la Iaşi, Dan Zaharia. „Unul dintre pilonii programelor noastre educaţionale este învăţarea prin practică, direct de la specialiştii din domeniu. Cursanţii noştri câştigă aptitudini pe parcursul cursurilor prin proiectele practice oferite de către mentori. Informală înseamnă şi că acordam o atenţie sporită dobândirii de competenţe reale în domeniu, practicii şi aplicabilităţii, şi nu chestiunilor formale, «hârtiilor». Documentele, sigur, vin ca să concluzioneze absolvirea cursurilor, dar nu sunt scopul cursanţilor şi nici al scolii“, spune Dan Zaharia.

 

Cum poţi ajunge rapid IT-ist

Urmând cursurile unei astfel de şcoli poţi să lucrezi în domeniul IT pornind de la zero cunoştinţe în acest domeniu. „Şcoala informală de IT de la Iaşi are trei categorii de cursuri. Prima categorie este cea de Iniţiere în IT, durează două luni şi este adresată celor mai puţin familiarizaţi cu domeniul IT-ului. A doua categorie este de Pregătire, durează cinci luni şi pot participa cei care au cunoştinţe de bază în IT. În această categorie pot alege între programare Java, .NET, PHP, testare manuală sau administrare baze de date. Cea de-a treia categorie este de Specializare unde, la Iaşi, avem cursul de Business Analysis care se desfăşoară tot pe o durată de cinci luni“, precizează Zaharia.

Cursurile au loc în sălile de curs ale spaţiului tehnologic Fab Lab Iaşi, iar costurile programelor educaţionale depind de durata cursului. Cel de Iniţiere în IT ajunge la 500 euro, cel de testare manuală la 1.000 de euro, iar restul cursurilor la 1.250 euro, inclusiv TVA, sume care pot fi plătite în tranşe lunare.

 

Ce-ţi garantează şcoala

Urmând cursurile unei astfel de şcoli, cursanţii obţin cunoştinţe, dar află şi situaţii practice, provenind chiar din mediul profesional IT. Toate cunoştinţele acumulate în cadrul Şcolii informale de IT pot fi aplicate ulterior într-un job în IT întrucât curricula este actualizată în funcţie de tehnologiile utilizate în piaţă. Mentorii cursurilor sunt specialişti practicieni din domeniul IT, specialişti care în timpul zilei lucrează în cadrul companiilor de IT din Iaşi, iar seara predau şi îndrumă cursanţii Şcolii informale.

Şcoala informală de IT oferă îndrumare pentru specificul fiecărei persoane şi urmăreşte integrarea a câtor mai multe persoane în IT şi nu are în obiectiv doar creşterea numărului de cursanţi ai Şcolii“, menţionează Zaharia.

Mai mult, după absolvirea unui astfel de curs, şcoala facilitează angajarea cursanţilor prin păstrarea legăturii cu companiile de IT din Iaşi şi punerea în contact a cursanţilor cu acestea. „Cea mai importantă modalitate de facilitare a angajării este prin oferirea de informaţii actuale din domeniu, cu ajutorul mentorilor noştri“, adaugă site-managerul Şcolii Informale de IT.

 

Cursanţi persoane de toate vârstele

În Iaşi, din 2015, de când şi-a început activitatea, Şcoala Informală de IT are aproximativ 350 de absolvenţi, dintre care 25% s-au angajat ulterior pe specializarea pe care au urmat-o în cadrul programului absolvit. „Echipa noastră colaborează cu cele mai mai companii de IT din Iaşi şi principiul după care ne ghidăm împreună cu acestea este că nu contează vârsta, ci motivaţia şi dorinţa de a învăţa. Am avut cursanţi persoane de toate vârstele care şi-au arătat dorinţa adevărată de a învăţa permanent şi asta le-a asigurat un loc în industria IT“, afirmă Dan Zaharia.

 

Încă este cerere pe piaţă

Potrivit specialiştilor, piaţa de IT din Iaşi are nevoie de mai multe programe de reconversie profesională spre acest domeniu de activitate. Astfel, în Iaşi există mai multe variante pentru cei care îşi doresc o reconversie profesională şi aleg domeniul IT.

Alţi jucători pe piaţa ieşeană a trainerilor în acest domeniu sunt Wantsome – „Academia prietenoasă de IT“, fondată de Iuliana Anton şi Enciu Stoica, sau EnerEd IT Academy, fondată de Cristi Pascal şi Radu Şoimu.

Toate aceste şcoli asigură instruire în web development, programare Java, programare iOS, programare Android sau software testing. Calitatea şcolarizărilor este garantată de parteneriatele încheiate cu Microsoft, Apple, Cisco sau Linux. Costul cursurilor variază între 500 şi 2.000 de euro, în funcţie de durată şi complexitate.

Dan Zaharia este liantul dintre absolvenţi şi firme

 

Salariu din prima: 700-800 de euro

Salariul unui informatician debutant în Iaşi este în momentul de faţă de aproximativ 700-800 de euro, dar, după primul an, poate ajunge la 1.500 de euro. Potrivit statisticii, în Iaşi sunt în prezent peste 12.000 de angajaţi în acest domeniu. „Ca absolvent al Şcolii informale de IT, o persoană poate ocupa o poziţie de junior, aşadar salariul va fi unul de junior, iar evoluţia depinde de politica internă a fiecărei companii“, conchide Dan Zaharia.

Declaraţie

O situaţie care devine din ce în ce mai îngrijorătoare este aceea că în ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piaţa muncii din România în ceea ce priveşte câteva sectoare: IT-ul, construcţiile şi agricultura. Dacă mâine sunt 12.000 de absolvenţi de IT, ei vor fi imediat absorbiţi de piaţă în următoarea săptămână

Declaraţie recentă a ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu.


Publicat in Reportaje

Nouă ne-au spus că fac un imobil cu două şi trei etaje când ne-au rugat să semnăm, nicidecum ce au făcut şi ce vedeţi cu ochiul liber”, spun proprietarii caselor din jurul blocului făcut de Boca şi Onofriciuc la marginea oraşului. Oamenii povestesc că au fost ameninţaţi inclusiv cu tăierea utilităţilor şi a accesului la un drum comun dacă nu semnează. Cât s-a ferit consilierul local PSD Florin Boca să fie asociat cu investiţia din CUG şi tot nu a scăpat: l-am fotografiat când a venit să verifice stadiul lucrărilor şi să ia nişte documente de la Gabriela Lăcrămioara Ioniţă, interpusa sa şi cea care deţine blocul în acte.

O firmă privată nu este obligată să dea detalii despre lucrările pe care le execută”. Asta spune Ionel Onofriciuc despre blocul pe care-l ridică între case, împreună cu consilierul local Florin Boca, pe Şoseaua Nicolina 165, în apropiere de Tehnopolis. Este imobilul firmei Darcilo SRL despre care REPORTER DE IAŞI a scris în numărul trecut că a primit aprobare direct de la Serviciul Urbansim din Primărie să renunţe la parcarea de la demisol, urmând ca în locul ei să fie amenajate apartamente. Acelaşi bloc la care parterul este aproape la nivelul etajului 1 şi unde acelaşi Serviciu de Urbanism a dat o altă aprobare, pentru supraînălţare: două etaje în partea din spate, unul la stradă. Este blocul despre care Boca, fost şef al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliul Local Iaşi, spunea că nu-i aparţine şi că „nu are nici o treabă cu el”. În realitate, este al său şi avem dovada.

 

Onofriciuc: „Facem parcare”

Ionel Onofriciuc este revoltat că a apărut în REPORTER DE IAŞI cu subiectul blocului pe care-l face cu Florin Boca pe Şoseaua Nicolina 165. Se agită, explică faptul că are deja 10 locuri de parcare în faţa clădirii şi a primit aprobare să renunţe la parcarea de la demisol pentru că are un teren alături. „Am cumpărat un teren de 2.000 de metri pătraţi alături, verificaţi câte locuri de parcare se pot face pe suprafaţa asta. Noi vom avea cel puţin 60. Cât despre dimensiunea imobilului, a fost verificată de nenumărate ori, am avut toate controalele posibile pe şantier”, spune el. Într-adevăr, la câţiva metri distanţă, spre oraş, există o parcelă liberă, achiziţionată de Darcilo SRL, după cum spune Onofriciuc. Oamenii care au case acolo spun că au auzit de achiziţie, dar că terenul are altă destinaţie: „Nici pomeneală de parcare. Poate doresc să facă şi câteva locuri de parcare, dar acolo pregătesc încă un bloc. Pentru asta au luat terenul, doar n-o să-l strice pe parcări într-o zonă aşa căutată”.

 

Florin Boca la bloc!

Fostul şef al Comisiei de Urbanism, consilierul local Florin Boca, în mandatul căruia Darcilo a obţinut autorizaţia de construcţie iniţială, a negat în permanenţă că ar avea vreo legătură cu blocul. Firma e pe numele Gabrielei Lăcrămioara Ioniţă care a fost reprezentant de vânzări pentru Rafant Company, firma surorii lui Florin Boca, şi este fostă angajată a lui Ionel Onofriciuc la Dan Mixt Est SRL. Este, de fapt, un paravan pentru cei doi. „Doamna Ioniţă face blocul din credite bancare”, spune Ionel Onofriciuc când vine vorba despre finanţarea imobilului. Doar că martorii, proprietarii caselor din jur, spun altceva: pe şantier vin Onofriciuc şi Boca, Ioniţă le este clar subordonată: se vede din atitudinea celor trei. Fapt constatat şi de REPORTER DE IAŞI: l-am fotografiat pe Florin Boca pe şantierul său, vineri, 24 noiembrie. Primea nişte acte de la Gabriela Ioniţă, apoi a făcut un tur de şantier şi a plecat, văzând că a fost observat. Gabriela Ioniţă s-a urcat în maşină şi a plecat în trombă când a observat, la rândul său, că este fotografiată. Singurul care a rămas să stea de vorbă a fost Ionel Onofriciuc. Acesta neagă în continuare că Boca ar avea vreo legătură: „Nu are voie să fie văzut aici, sau cum?”.

 

Este vina Primăriei, nu a lor”

Ce povestesc oamenii din casele din apropiere despre blocul care le-a răsărit lângă ei: că au fost, pe rând, minţiţi şi ameninţaţi. Li s-a spus o poveste, pentru ca apoi să vadă că blocul tot creşte şi nu se mai opreşte. „Când au strâns semnăturile de la vecini, au venit cu schiţe şi cu povestea că fac o clădire mică, cu trei etaje la stradă, două spre case. Nu au spus atunci că plănuiesc o supraînălţare şi că, din cauza unui parter foarte înalt, cele trei etaje de la stradă sunt de fapt vreo 4, iar acum se fac 5. Că aşa se vede, să nu ne ascundem după deget. Sunt 5 etaje mari şi late, nu mă interesează ce scrie pe hârtie“, spune proprietara unei case de lângă bloc. Femeia mai afirmă şi că a semnat mai mult de frică, nu din convingere. De ce? Pentru că imobiliarii i-au spus că-i taie accesul la utilităţi şi la strada comună. S-a speriat, a semnat. Şi acum regretă. „Ce vreau să mai spune este însă că nu este vina lor. Lor li se permite. Primăria Iaşi ar trebui să fie instituţia care se opune unor blocuri ridicate dintre case, cu reguli clare de urbanism”, mai spune proprietara.

 

Blocul dintre case, ridicat cu aprobarea Primăriei

Povestea investiţiei

În toamna lui 2016, SC Darcilo SRL a primit aprobare pentru a construi un imobil cu demisol, parter şi 3 etaje, după care, recent, i s-a acordat permisiunea să mai ridice un nivel pe un tronson şi două niveluri pe cealalt. Extrem de grav, s-a aprobat şi transformarea demisolului, care trebuia iniţial să fie parcare, în locuinţe. Toate aceste modificări au fost date de Serviciul Urbanism din Primărie, un instrument care fentează privirile „indiscrete” ale celor din Opoziţie. Urbanismul este subordonat direct primarului Mihai Chirica, coleg de partid şi amic al lui Boca.


Publicat in Anchete