fbpx
 

Items filtered by date: Sambata, 30 Decembrie 2017

Anunţul ministrului Transporturilor, Felix Stroe, în timpul şedinţei
de Guvern de ieri, prin care urmăreşte să pună cruce proiectului
autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş, este unul revoltător pentru
ieşeni. Noua variantă propusă de Guvern prevede ca două proiecte la
fel de importante (Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş şi Bacău-Braşov) să fie
comasate într-unul singur, prelungind însă cu sute de kilometri
drumul de la Iaşi până în Vestul ţării.
 
SOLUŢIA, CARE PARE UNA DE COMPROMIS ŞI CARE AR PĂREA CĂ ÎNCEARCĂ
SĂ REZOLVE PRETENŢIILE LEGITIME ALE REGIUNII MOLDOVA, ÎNCALCĂ NU
NUMAI BUNUL SIMŢ, DAR ŞI ÎNSUŞI PROGRAMUL DE GUVERNARE CU CARE S-A
LĂUDAT PÂNĂ LA ISTERIE PSD-UL. Având în vedere şi faptul că
guvernele Grindeanu şi Tudose au reuşit performanţa istorică de a nu
da în 2017 în exploatare nici un kilometru de autostradă, nu cred că
putem lua în serios nici memorandumul privind lucrările de
infrastructură pe care l-a scos, în prag de Anul Nou, ministrul Stroe.
 
 
REAMINTIM CĂ PSD PROMIS NU DOUĂ, CI TREI AUTOSTRĂZI PENTRU MOLDOVA:
UNGHENI-IAŞI-TG. MUREŞ, BACĂU-BRAŞOV ŞI IAŞI-BUCUREŞTI! Toate
sunt scrise negru pe alb în Sfântul Program de Guvernare, despre care
domnul Dragnea afirma răspicat în campania electorală că, dacă nu
va fi aplicat, PSD-ul pleacă de la Guvernare, asumându-şi oprobriul
public.
 
Nu de noi memorandumuri avem nevoie acum, de noi promisiuni fără
acoperire şi soluţii scoase din joben, ci doar de implementarea
Masterplanului pe Transport agreat cu Uniunea Europeană, demararea
licitaţiilor şi începerea lucrărilor.
 
BĂTAIA DE JOC LA ADRESA CETĂŢENILOR DIN MOLDOVA POATE FI OPRITĂ PRIN
PRESIUNE PUBLICĂ, DAR MAI ALES LA VOT! Nu mai putem ca, prin absenteism
la urne sau nepăsare, să lăsăm să se instaleze la Palatul Victoria
guverne mincinoase şi incompetente. Vedem acum ce costuri uriaşe
plătim şi cât de mult rău a putut face, în doar un an de guvernare,
coaliţia PSD-ALDE, o veritabilă coaliţie a neruşinaţilor.
 
  Prof. univ. dr. DUMITRU OPREA
  Deputat PNL

Publicat in Politica Locala

Veolia Energie Iași a anunțat că anul viitor va investi 2,8 milioane de euro din fonduri proprii într-un proiect important din Iași. Compania urmărește realizarea cogenerării pe perioada de vară la CET I Tudor Vladimirescu prin instalarea unui motor de cogenerare cu puterea electrică între 4,1 și 4,7 MW și o putere termică între 4,1 și 5 MW. Motorul va funcționa în paralel cu CAF 1 și va respecta standardele de mediu în vigoare.

 

Dorim creșterea eficienței economice a producției energiei termice pentru perioada de vară. Trecerea la o soluție bazată pe cogenerare, față de producerea separată a energiei electrice și termice, conduce la scăderea emisiilor poluante în atmosferă. Investiția va fi derulată din fonduri proprii și va fi derulată de Veolia Energie Iași. În perioada următoare ne propunem să achiziționăm motorul, să obținem autorizațiile necesare și să îl instalăm”, au declarat reprezentanții Veolia Energie Iași.

 

Noul motor va fi pus în funcțiune până în luna iulie a anului viitor.

 



Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași


Publicat in Administratie Locala

“Faptul că Guvernul României, prin vocea ministrului Stroe, a anunţat că a deturnat spre Bacău proiectul autostrăzii Iaşi - Tg. Mureş arată că noi, cei din Iaşi şi întreaga Regiune de Nord-Est, suntem, pe faţă, bătaia de joc a PSD-ALDE şi a unor oameni iresponsabili care, vremelnic, ocupă funcţii în Statul Român. Ignorarea şi izolarea Moldovei devin, astfel, politica oficială a Guvernului PSD-ALDE.

Din păcate, acestea sunt consecinţele faptului că Iaşul, portavocea întregii regiuni, are ca lideri politIci locali aleşi de către cetăţeni doi neica-nimeni când vine vorba de soarta oraşului şi întregii Moldove. Domnii Mihai Chirica şi Maricel Popa sunt absolut irelevanţi şi de aceea “sudiştii” care au pus mâna pe Guvern îşi permit să ne sfideze cu atât cinism.

Anunţul domnului Stroe nu are, în acest moment, nicio bază legală pentru că MasterPlanul General de Transport al României, aprobat prin H.G. nr. 666/2016, prevede foarte clar că proiectul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni este unul prioritar. Acest document, care, în acest moment, cântăreşte mai mult decât vorbele de profesionist în canalizare ale domnului Stroe, prevede termene clare de realizare a autostrăzii.

Mai mult, acest anunţ este absurd cu cât, până în acest moment, Statul Român a cheltuit 16.8 mil. euro pentru studiile de pre-fezabilitate şi fezabilitate (inclusiv actualizare/revizuiri), iar traseul autostrăzii Moldova – Transilvania este un coriodor prioritar pentru care UE oferă finanţare pentru realizarea proiectului.

Nu există niciun argument logic, raţional, nu există nicio argumentare pentru această schimbare a priorităţilor din MasterPlanul General de Transport al României decât rea-credinţă şi sfidare a noastră, a celor din Regiunea de Nord-Est, de către cei care conduc acum România. Prin această declaraţie, domnul Stroe dă cu piciorul într-un proiect de care se leagă speranţele noastre că putem să recuperăm decalajul de prosperitate care ne desparte de vestul României şi Europei.

Pe lângă faptul că, în eventualitatea în care acest proiect va deveni realitate, drumul ieşenilor spre vestul Europei va fi astfel mai lung cu 150-200 de kilometri, iar judeţele din nordul Moldovei vor fi, practice, excluse dintre beneficiarii proiectului, se anihilează orice şansă ca Republica Moldova să beneficieze de o cale de acces în regim de autostradă către Vestul Europei.

Totodată, să vii să dirijezi traficul din Moldova prin centrul ţării - care şi aşa este supraaglomerat - arată că în viaţă mai bine te ocupi cu ce te pricepi. În cazul Domnului Ministru al Transporturilor, apa şi canalizarea.

Acest anunţ nu poate fi transformat în politică de Stat, iar forma actuală a MasterPlanul General de Transport nu poate fi schinbată printr-un memorandul de către Guvern. Dacă acest lucru, totuşi, se va întâmpla, singurul argument pentru această decizie rămâne interesul direct al domnului Stroe schimba un proiect naţional cu un proiect personal, Domnia sa având interese financiare în zona Bacăului, controlând regia de apă din Oneşti. O autostradă dezvoltă orice zonă, iar Domnia sa îşi va găsi mai mulţi clienţi cărora să le furnizeze apă.

Societatea pe acţiuni RAJA Constanţa a preluat în acest an serviciul de furnizare a apei în municipiul Oneşti. Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, a fost directorul general al societăţii din anul 2003 până acum două luni, când a preluat portofoliul Transporturilor. Pe lângă Oneşti (Bacău) şi Constanţa, RAJA asigură furnizarea apei în alte şase judeţe: Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov. Chiar dacă autostrada lui Stroe leagă judeţe în care RAJA derulează afaceri, Marius Bodea susţine că nu se va construi totuşi, dar că nici nu va renunţa la proiectul Ungheni - Iaşi - Tg. Mureş.


Publicat in Politica Locala

Vremea va fi caldă în noaptea dintre ani, cu temperaturi de 3 – 4 grade Celsius în vestul ţării, zona Moldovei şi a Litoralului şi de zero grade în Bucureşti, iar în prima zi din 2018 valorile termice vor ajunge şi la 14 grade Celsius, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Mihai Timu.

‘În noaptea de Revelion va fi o vreme destul plăcută atât termic cât şi în privinţa precipitaţiilor. E adevărat că unele înnorări vor fi în partea de nord-vest şi în centrul ţării, dar numai izolat vor fi condiţii pentru ploi slabe în Maramureş, iar în nordul Carpaţilor Orientali de lapoviţă şi ninsoare. De asemenea, vântul va sufla slab până la moderat, poate pe crestele cele mai înalte să aibă unele intensificări. Regimul termic va fi mai ridicat decât cel în mod obişnuit pentru noaptea de Revelion, pentru că ne aşteptăm la minime care să pornească de la minus 5 şi minus 4 grade Celsius în estul Transilvaniei şi să se oprească la 3 – 4 grade Celsius în vestul ţării, dar izolat şi în Moldova sau în zona Litoralului’, a precizat Timu.

Şi în Bucureşti vremea va fi caldă în noaptea dintre ani cu ‘un cer destul de degajat’ şi o minimă de minus două grade la periferie şi de zero grade Celsius în centrul oraşului.

Pentru luni, 1 ianuarie 2018, meteorologii anunţă o vreme însorită şi deosebit de caldă, la fel ca în prima zi de Crăciun, în multe zone din ţară, iar maximele termice vor atinge şi 14 grade Celsius. În Capitală, în prima zi din an, temperaturile vor ajunge şi la 12 – 13 grade Celsius.

‘În ceea ce priveşte prima zi de Anul Nou pare să fie o vreme identică cu ceea ce s-a întâmplat în prima zi de Crăciun în sensul că va fi o vreme însorită în multe zone, iar vremea se va încălzi şi va deveni deosebit de calda în cea mai mare parte a ţării la amiaza urmând să înregistrăm maxime de în general între 6 şi 14 grade Celsius, cele mai ridicate valori în partea de sud şi de est a României. De asemenea, o zi însorită va fi şi în Capitală, în prima zi de an nou, cu o maximă ce va atinge 12 -13 grade Celsius’, a menţionat meteorologul de serviciu.

Potrivit sursei citate, din data de 2 ianuarie temperaturile se vor apropia de normalul perioadei, iar precipitaţiile, mai ales sub formă de ploaie, se vor înmulţi în unele zone din ţară. ‘Începând cu data de 2 şi 3 ianuarie temperaturile par să mai scadă un pic, iar precipitaţiile să se înmulţească începând din vestul teritoriului şi vorbim în principal de ploi’, spune Timu.

În ceea ce priveşte zona montană, ninsorile vor lipsi în ultima zi din an şi în prima din 2018, însă sunt în continuare condiţii bune pentru schiat deoarece există un strat de zăpadă depus în zilele anterioare.

‘Pentru zona montană, din păcate, ninsorile lipsesc la acest sfârşit de an chiar şi în prima zi din noul an, poate doar în cea de-a doua să înceapă în zonele înalte. Norocul este că acolo avem un strat de zăpadă depus anterior şi la altitudini de peste 1.500 de metri sunt totuşi destule pârtii şi condiţii bune de schiat mai ales că se pot folosi şi tunurile de zăpadă, dar atenţie la riscul de avalanşă să nu se aventureze turiştii pe traseele nemarcate pentru că mai există în continuare risc de avalanşe’, a subliniat meteorologul de serviciu.

(Agerpres/FOTO arhivă hunedoaralibera.ro)


Publicat in Vremea

Peste 2.500 de jandarmi vor asigura ordinea şi siguranţa publică la 243 de manifestaţii în perioada mini-vacanţei de Anul Nou, informează Jandarmeria Română într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în perioada 30.12.2017 – 02.01.2018, a fost dispusă intensificarea măsurilor de ordine în vederea desfăşurării, într-un climat de normalitate, a manifestaţiilor ce vor avea loc pentru ca românii să se poată bucura de mini-vacanţa prilejuită de trecerea dintre ani în condiţii de siguranţă.

Conform estimărilor organizatorilor, la nivelul întregii ţări, peste 400.000 de persoane vor participa la evenimentele care vor fi organizate în spaţiul public în 163 de localităţi.

Jandarmii vor fi prezenţi în stradă şi vor patrula pe traseele de deplasare către zonele unde se organizează evenimente, în zonele şi arterele intens circulate din marile oraşe, precum şi în zone aglomerate cum sunt: pieţele, gările, autogările, târgurile sau în mijloacele de transport în comun care duc către marile centre comerciale.

De asemenea, ca urmare a fluxului de turişti în staţiunile montane, în această perioadă Jandarmeria Montană şi-a intensificat măsurile pentru asigurarea unui climat de siguranţă în locaţiile turistice, pe traseele montane şi în zona pârtiilor de schi, precizează sursa citată.

Totodată, Jandarmeria Română desfăşoară în această perioadă acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional specific sărbătorilor de iarnă, prin monitorizarea respectării legislaţiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Jandarmeria recomandă persoanelor care participă la evenimente să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflictele de orice natură; în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială sau le este tulburată liniştea, cetăţenii sunt rugaţi să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112; în această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii, pentru a evita orice situaţie de rătăcire şi pentru prevenirea eventualelor accidente survenite în urma folosirii materialelor pirotehnice, iar persoanele care vor alege să îşi petreacă timpul în staţiunile turistice montane să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.

(Agerpres/FOTO arhivă obiectivbr.ro)


Publicat in Moldova

Salariile celor mai mulţi dintre români vor creşte, a afirmat vineri premierul Mihai Tudose, precizând că, în anumite domenii, va exista ‘o echilibrare’, iar ‘excesele’ nu se vor mai regăsi.

‘Nu putem vorbi de Legea salarizării unitare fără să vorbim de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, bineînţeles, repet, ele fiind plătite în continuare de către angajator. Paradigma în care această lege a fost scrisă şi trecută prin Parlament, pe care Guvernul acum este obligat să o aplice ca şi executiv, este o echilibrare şi o justiţie socială, fiindcă în anumite domenii anumite lefuri – care da, vor scădea – au luat-o razna complet. (…) Angajaţi la stat, care aveau lefuri de două, de trei, de patru ori cât preşedintele României’, a declarat Tudose, la România TV.

El a precizat că, datorită măsurilor adoptate, lucrurile se vor aşeza ‘pe o normalitate’.

‘Acolo unde exista normalitate, la cei mai mulţi dintre români, marea majoritate de fapt, salariile vor creşte. O să ajungă până în 2022 la plafonul stabilit prin lege. (…) La unii cresc cu 5% începând cu ianuarie, 4,7%, apoi din martie cu încă 25%, la alţii cresc de la începutul anului cu 25%, în funcţie de categoriile sociale. Important este că la toată lumea va creşte, repet, cu excepţiile stabilite prin lege, (…) unde anumite excese nu se mai regăsesc’, a spus Tudose.

El a dat exemplu şefii de la APIA: ‘Angajaţii de la APIA, şefii erau nemulţumiţi cu 120 de milioane de lei pe lună, în lei vechi (…) Haideţi să rămână un pic nemulţumiţi, să revină cu picioarele pe pământ’.

De asemenea, şeful Executivului a dat asigurări că salariile nu vor scădea ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

‘Dacă vorbim despre angajaţii la stat, lucrurile sunt foarte clare. Statul evident că va respecta logica şi spiritul legii. Dacă vorbim de angajatul la privat, acolo este foarte simplu. Legea îi dă posibilitatea ca, păstrând cheltuielile cu angajatul, angajatorul să mărească salariul angajatului. Chiar dacă pentru început, în unele cazuri, este vorba despre sume foarte mici, 2, 3, 10, 15 lei. Cel mai mare câştig (…) îl vor avea pe termen lung, în sensul că va creşte contribuţia la fondul de pensii, la Casa de Asigurări Sociale, şi va beneficia de o pensie cu 10, 15, 20% mai mare’, a arătat Tudose.

Totodată, şeful Guvernului a precizat că în bugetul pentru 2018 ‘lucrurile încep să se echilibreze’.

‘Nu mai există acea gaură fără fund a bugetului de pensii al României care trebuia tot timpul alimentat din alte venituri. (…) Ne-a ajutat foarte mult şi dezvoltarea României, creşterea economiei’, a mai afirmat Tudose.

(Agerpres/FOTO arhivă romaniatv.net)


Publicat in Guvern

Legea pensiilor trebuie să răspundă la ‘o mare provocare’, respectiv ‘echilibrarea veniturilor’, a afirmat vineri premierul Mihai Tudose, precizând că în cazul acestui act normativ există ‘două probleme’ – etapizarea şi partea tehnică.

‘Vorbim de creşterea punctului de pensie – ceea ce s-a întâmplat şi este prevăzut să crească. Vorbim de legea pensiilor, legea pensiilor care trebuie să răspundă şi ea la aceeaşi mare provocare, o echilibrare a veniturilor, o justiţie socială, fiindcă astăzi (…), în România, ăsta este rezultatul a 27 de ani de (…) acţiuni haotice în domeniu’, a declarat Tudose, la România TV.

Întrebat când va fi lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, Tudose a răspuns: ‘Este încă în analiză şi avem aici două probleme – etapizarea şi (…) partea tehnică. (…) Recalcularea la cinci milioane de dosare este o provocare imensă, din punct de vedere şi al factorului uman (…) Am discutat cu doamna ministru Vasilescu şi cu domnul ministru Mişa ca metodologia să prevadă (…) să începem cu pensiile mici, să începem cu pensionarii cei mai în vârstă. Adică să nu riscăm ca până (…) se termină de implementat să pierdem subiecţii legii’.

(Agerpres/FOTO arhivă romaniatv.net)


Publicat in Guvern

Germanul Oskar Groening, în vârstă de 96 de ani, cunoscut drept ”contabilul de la Auschwitz” şi condamnat în calitate de complice la uciderea a 300.000 de persoane, urmează să fie plasat în detenţie după ce Curtea Constituţională din Karlsruhe, cea mai înaltă instanţă germană, a decis că el este apt din punct de vedere fizic să-şi execute pedeapsa cu închisoarea, relatează vineri agenţia DPA.

Fost cândva membru al temutei Waffen-SS, Groening urmează să înceapă în curând să-şi execute pedeapsa de patru ani de închisoare, la scurt timp după decizia Curţii.

În cursul procesului său, Groening a recunoscut că a ţinut contabilitatea banilor găsiţi printre bunurile deţinuţilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi că i-a trimis la sediul SS din Berlin.

Pronunţându-şi hotărârea vineri, Curtea Constituţională a afirmat că nu vede nici un risc identificabil de sănătate în cazul lui Groening şi că orice efect medical advers al încarcerării sale ar putea fi abordat de către autorităţile închisorii.

Groening va trebui în curând să-şi înceapă executarea perioadei de detenţie, a afirmat o purtătoare de cuvânt a procurorilor din Hanovra, precizând că urmează acum să fie găsită o închisoare cu condiţii pentru deţinuţi în vârstă şi cu dizabilităţi.

De asemenea, Curtea a afirmat că detenţia lui Groening poate fi întreruptă în orice moment dacă starea lui de sănătate de deteriorează.

Groening nu şi-a negat niciodată trecutul nazist şi admis ”responsabilitatea morală” pentru Holocaust din prima zi a procesului său. El a fost condamnat la patru ani de închisoare în iulie 2015.

Peste un milion de persoane – majoritatea evrei – au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

(Agerpres/FOTO ijr.com)


Publicat in Panorama
Sambata, 30 Decembrie 2017 09:07

Faceţi echipe mobile pentru bolnavii psihic!

Cazul femeii cu probleme psihice care a ucis o tânără în metroul bucureştean a reaprins dezbaterile despre modul cum ar trebui să funcţioneze sistemul de prevenţie în domeniul sănătăţii mintale. Medicii spun că un pacient cu boală psihică este un om perfect normal dacă îşi ia tratamentul. Pentru asta, trebuie vizitat periodic de o echipă a spitalului, după ce este externat. La „Socola” acest sistem a funcţionat o perioadă, dar a fost abandonat. Singurele costuri sunt cu maşina: benzină, RCA, schimburi de ulei şi alte consumabile. Personalul există: angajaţii spitalelor de psihiatrie.

 

Cazul crimei de la metrou, din Bucureşti, a atras atenţia societăţii civile asupra problemei bolnavilor cu tulburări psihice. De ani de zile, unităţile medicale solicită câteva lucruri elementare, care ar fi prevenit, poate, acest caz: recunoaşterea urgenţei în psihiatrie, dezvoltarea mai multor centre de sănătate mintală decât cele existente, crearea şi susţinerea financiară a echipelor mobile. „Acestea fac diferenţa între viaţă şi moarte în cazul acestor bolnavi. Membrii echipelor, persoane instruite în acest sens, se asigură că pacientul îşi ia tratamentul, văd semnele decompensării bolii psihice la timp şi pot interveni rapid. Bolnavul nu-şi face lui rău sau nu ajunge să facă rău altora, este integrat social, este activ. Din păcate, casele de asigurări nu decontează acest tip de serviciu medical”, spune medicul Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România.

 

Dotare minimă: calculul

Ce spun specialiştii despre preţul unor echipe mobile care să viziteze pacienţii aflaţi în evidenţele spitalelor de psihiatrie? Că sunt ridicole, în comparaţie cu beneficiile: o maşină, un RCA, două plinuri pe lună, consumabilele. Pe primul an, cu tot cu preţul maşinii de 16.500 de euro (specialiştii consultaţi au indicat Dusterul ca fiind potrivit, de multe ori se ajunge pe drumuri desfundate), suma ajunge la 18.426 de euro. 1.926 de euro costă cele 24 de plinuri de motorină (6.360 de lei), RCA-ul (1.500 de lei) şi consumabilele (1.000 de lei).

Asta este tot ce trebuie calculat. Pentru că personalul există deja, este personalul angajat acum la Institutul de Psihiatrie, sunt aceiaşi oameni care merg pe teren”, explică fostul manager Lucian Burlea.

 

10 echipe mobile în județ

În vremea în care conducea institutul, a funcţionat o echipă mobilă care şi-a dovedit eficienţa. „Dădusem maşina directorului pentru acest proiect, nu aveam nevoie de ea. Până la urmă, în 2014, am depus referat pentru achiziţionarea a 4 autoturisme Duster. Erau în planul de investiţii, depus la Ministerul Sănătăţii”, mai spune Burlea.

Nici până acum nu au fost cumpărate, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu ştiu despre soarta referatului. Pentru judeţul Iaşi, ar fi necesare, conform normativelor, 10 centre de sănătate mintală (câte unul la fiecare 80.000 de locuitori), fiecare centru cu maşină şi echipă mobilă. Pentru 10 echipe, preţul pe tot judeţul Iaşi ar fi de sub 200.000 de euro, în primul an. În următorii ani ar mai costa doar motorina, asigurările şi consumabilele: 1.926 euro/an.

 

Cum lucrează aceste echipe

Specialiştii care au aplicat deja monitorizarea pacienţilor cu ajutorul echipelor mobile spun că acestea sunt compuse din medic, asistent de psihiatrie, psiholog şi asistent social. Au capacitatea de a vizita 20-30 de pacienţi în fiecare săptămână.

Rolul echipelor mobile este complex. Ei observă nu doar bolnavul, ci şi mediul din jurul lui, comportamentul familiei, al vecinilor, al cunoscuţilor, ajută la integrare. Previn decompensarea, intrarea în criză sau limitează efectele crizelor. Se ajunge chiar la salvarea vieţii bolnavului sau a celor din jur. Da, este o urgenţă crearea echipelor mobile”, a spus doctorul Paziuc.

Acesta afirmă că echipele mai găsesc şi alte cazuri mergând pe teren. Aşa a fost cu Adina Macoiveiciuc, o fată de 19 ani din Moldoviţa hrănită doar cu lapte, cazul fiind mediatizat de aproape toată presa. „A fost descoperită de către echipa noastră mobilă, care a vizitat-o pe mamă. Au văzut fata, au crezut că este mai mică, apoi din discuţie au aflat toată povestea. I-au dat bomboane, le-a refuzat, a spus că nu a mâncat niciodată decât lapte, restul poveştii este cunoscut”, povesteşte Paziuc.

 

Oprişanu cere implicarea medicilor de familie

 

Institutul de Psihiatrie Socola are 870 de paturi pe care sunt tratate, anual, 12.000-13.000 de cazuri (aproximativ 10.000 de pacienţi din toată zona Moldovei). Surse din cadrul spitalului ne-au explicat că aproximativ 20% dintre bolnavi sunt, de fapt, cazuri sociale, adică ar fi, în realitate, undeva la 8.000 de pacienţi cu boli psihice.

Actualul manager al unităţii medicale spune că în urmărirea pacienţilor trebuie cooptaţi medicii de familie. „Noi urmărim un pacient care vine în criză până când medicaţia îşi face efectul. Apoi, este externat. Ar trebui ca pacienţii să fie urmăriţi în continuare de medicii de familie, aceştia primesc bani pentru a şti de soarta pacienţilor lor. Aşa era înainte de 1989, spitalele comunicau medicilor de circumscripţie starea pacienţilor la externare, indicaţiile de tratament”, a declarat Gabriel Oprişanu, managerul Institutului.

În trecut, el a cerut decontarea serviciilor efectuate de echipele mobile in teritoriu, dar acest lucru nu a avut loc.

Sistemul actual presupune că, după externare, pacientul este responsabil să-şi ia tratamentul prescris. „Mulţi dintre ei îşi iau pastilele câteva zile, apoi renunţă. Şi încep problemele, tulburările. Pentru că, sub tratament, oamenii aceia sunt perfect normali, au locuri de muncă, sunt activi”, a spus medicul Paziuc.

 

Medicul Paziuc este unul dintre partizanii sistemului de a merge la pacient

 

Internarea nevoluntară

Este prevăzută în legislaţie şi aplicată, de exemplu, în urma unui apel telefonic la 112: chiar dacă acesta nu este iniţiat de o rudă de gradul 1, Poliţia ridică cu forţa o persoană care se pune în pericol sau care îi pune în pericol pe alţii.

Poate fi dusă la Psihiatrie, unde este consultată de un medic care poate decide sau nu internarea. La 5 zile de la internare, pacientul este văzut de un alt medic, care îl poate ţine în spital sau îl poate externa. „Din păcate, sistemul nu recunoaşte urgenţa în psihiatrie, deşi ea există, este un pericol pentru viaţa persoanei în criză, care se poate sinucide, şi au fost cazuri, sau pentru cei din jur. Decontările pe urgenţe sunt cu totul altele, în sistemul nostru acestea nu există”, explică medicul Alexandru Paziuc.

 

Trieste: nici un spital

Regiunea Trieste din Italia nu mai are acum nici un spital de boli psihice. Cazurile sunt diagnosticate la trei centre de sănătate mintală, apoi pacienţii sunt urmăriţi de câteva echipe mobile. Experimentul este considerat reuşit şi numeroase ţări din Europa vor să adopte modelul.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE
Sambata, 30 Decembrie 2017 09:01

Faceţi echipe mobile pentru bolnavii psihic!

Cazul femeii cu probleme psihice care a ucis o tânără în metroul bucureştean a reaprins dezbaterile despre modul cum ar trebui să funcţioneze sistemul de prevenţie în domeniul sănătăţii mintale. Medicii spun că un pacient cu boală psihică este un om perfect normal dacă îşi ia tratamentul. Pentru asta, trebuie vizitat periodic de o echipă a spitalului, după ce este externat. La „Socola” acest sistem a funcţionat o perioadă, dar a fost abandonat. Singurele costuri sunt cu maşina: benzină, RCA, schimburi de ulei şi alte consumabile. Personalul există: angajaţii spitalelor de psihiatrie.

 

Cazul crimei de la metrou, din Bucureşti, a atras atenţia societăţii civile asupra problemei bolnavilor cu tulburări psihice. De ani de zile, unităţile medicale solicită câteva lucruri elementare, care ar fi prevenit, poate, acest caz: recunoaşterea urgenţei în psihiatrie, dezvoltarea mai multor centre de sănătate mintală decât cele existente, crearea şi susţinerea financiară a echipelor mobile. „Acestea fac diferenţa între viaţă şi moarte în cazul acestor bolnavi. Membrii echipelor, persoane instruite în acest sens, se asigură că pacientul îşi ia tratamentul, văd semnele decompensării bolii psihice la timp şi pot interveni rapid. Bolnavul nu-şi face lui rău sau nu ajunge să facă rău altora, este integrat social, este activ. Din păcate, casele de asigurări nu decontează acest tip de serviciu medical”, spune medicul Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România.

 

Dotare minimă: calculul

Ce spun specialiştii despre preţul unor echipe mobile care să viziteze pacienţii aflaţi în evidenţele spitalelor de psihiatrie? Că sunt ridicole, în comparaţie cu beneficiile: o maşină, un RCA, două plinuri pe lună, consumabilele. Pe primul an, cu tot cu preţul maşinii de 16.500 de euro (specialiştii consultaţi au indicat Dusterul ca fiind potrivit, de multe ori se ajunge pe drumuri desfundate), suma ajunge la 18.426 de euro. 1.926 de euro costă cele 24 de plinuri de motorină (6.360 de lei), RCA-ul (1.500 de lei) şi consumabilele (1.000 de lei).

Asta este tot ce trebuie calculat. Pentru că personalul există deja, este personalul angajat acum la Institutul de Psihiatrie, sunt aceiaşi oameni care merg pe teren”, explică fostul manager Lucian Burlea.

 

10 echipe mobile în județ

În vremea în care conducea institutul, a funcţionat o echipă mobilă care şi-a dovedit eficienţa. „Dădusem maşina directorului pentru acest proiect, nu aveam nevoie de ea. Până la urmă, în 2014, am depus referat pentru achiziţionarea a 4 autoturisme Duster. Erau în planul de investiţii, depus la Ministerul Sănătăţii”, mai spune Burlea.

Nici până acum nu au fost cumpărate, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu ştiu despre soarta referatului. Pentru judeţul Iaşi, ar fi necesare, conform normativelor, 10 centre de sănătate mintală (câte unul la fiecare 80.000 de locuitori), fiecare centru cu maşină şi echipă mobilă. Pentru 10 echipe, preţul pe tot judeţul Iaşi ar fi de sub 200.000 de euro, în primul an. În următorii ani ar mai costa doar motorina, asigurările şi consumabilele: 1.926 euro/an.

 

Cum lucrează aceste echipe

Specialiştii care au aplicat deja monitorizarea pacienţilor cu ajutorul echipelor mobile spun că acestea sunt compuse din medic, asistent de psihiatrie, psiholog şi asistent social. Au capacitatea de a vizita 20-30 de pacienţi în fiecare săptămână.

Rolul echipelor mobile este complex. Ei observă nu doar bolnavul, ci şi mediul din jurul lui, comportamentul familiei, al vecinilor, al cunoscuţilor, ajută la integrare. Previn decompensarea, intrarea în criză sau limitează efectele crizelor. Se ajunge chiar la salvarea vieţii bolnavului sau a celor din jur. Da, este o urgenţă crearea echipelor mobile”, a spus doctorul Paziuc.

Acesta afirmă că echipele mai găsesc şi alte cazuri mergând pe teren. Aşa a fost cu Adina Macoiveiciuc, o fată de 19 ani din Moldoviţa hrănită doar cu lapte, cazul fiind mediatizat de aproape toată presa. „A fost descoperită de către echipa noastră mobilă, care a vizitat-o pe mamă. Au văzut fata, au crezut că este mai mică, apoi din discuţie au aflat toată povestea. I-au dat bomboane, le-a refuzat, a spus că nu a mâncat niciodată decât lapte, restul poveştii este cunoscut”, povesteşte Paziuc.

 

Oprişanu cere implicarea medicilor de familie

 

Institutul de Psihiatrie Socola are 870 de paturi pe care sunt tratate, anual, 12.000-13.000 de cazuri (aproximativ 10.000 de pacienţi din toată zona Moldovei). Surse din cadrul spitalului ne-au explicat că aproximativ 20% dintre bolnavi sunt, de fapt, cazuri sociale, adică ar fi, în realitate, undeva la 8.000 de pacienţi cu boli psihice.

Actualul manager al unităţii medicale spune că în urmărirea pacienţilor trebuie cooptaţi medicii de familie. „Noi urmărim un pacient care vine în criză până când medicaţia îşi face efectul. Apoi, este externat. Ar trebui ca pacienţii să fie urmăriţi în continuare de medicii de familie, aceştia primesc bani pentru a şti de soarta pacienţilor lor. Aşa era înainte de 1989, spitalele comunicau medicilor de circumscripţie starea pacienţilor la externare, indicaţiile de tratament”, a declarat Gabriel Oprişanu, managerul Institutului.

În trecut, el a cerut decontarea serviciilor efectuate de echipele mobile in teritoriu, dar acest lucru nu a avut loc.

Sistemul actual presupune că, după externare, pacientul este responsabil să-şi ia tratamentul prescris. „Mulţi dintre ei îşi iau pastilele câteva zile, apoi renunţă. Şi încep problemele, tulburările. Pentru că, sub tratament, oamenii aceia sunt perfect normali, au locuri de muncă, sunt activi”, a spus medicul Paziuc.

 

Medicul Paziuc este unul dintre partizanii sistemului de a merge la pacient

 

Internarea nevoluntară

Este prevăzută în legislaţie şi aplicată, de exemplu, în urma unui apel telefonic la 112: chiar dacă acesta nu este iniţiat de o rudă de gradul 1, Poliţia ridică cu forţa o persoană care se pune în pericol sau care îi pune în pericol pe alţii.

Poate fi dusă la Psihiatrie, unde este consultată de un medic care poate decide sau nu internarea. La 5 zile de la internare, pacientul este văzut de un alt medic, care îl poate ţine în spital sau îl poate externa. „Din păcate, sistemul nu recunoaşte urgenţa în psihiatrie, deşi ea există, este un pericol pentru viaţa persoanei în criză, care se poate sinucide, şi au fost cazuri, sau pentru cei din jur. Decontările pe urgenţe sunt cu totul altele, în sistemul nostru acestea nu există”, explică medicul Alexandru Paziuc.

 

Trieste: nici un spital

Regiunea Trieste din Italia nu mai are acum nici un spital de boli psihice. Cazurile sunt diagnosticate la trei centre de sănătate mintală, apoi pacienţii sunt urmăriţi de câteva echipe mobile. Experimentul este considerat reuşit şi numeroase ţări din Europa vor să adopte modelul.


Publicat in Reportaje
Pagina 1 din 2