fbpx
 
Cheltuielie Primăriei: concerte, vin şi „aere condiţionate”

Cheltuielie Primăriei: concerte, vin şi „aere condiţionate”


Primarul Chirica a promis transparenţă totală în cheltuirea banului public, dar nu s-a ţinut de promisiune. Cele mai multe instituţii din subordinea sa nu postează pe site-uri cui atribuie contractele. Consilierul local Andrei Postolache a depus un proiect în acest sens, dar propunerea i-a fost respinsă.

 

Promiţând transparenţă în campania electorală, primarul Mihai Chirica s-a ţinut de cuvânt doar pe-un sfert: la sfârşitul anului 2016 ştim toate achiziţiile directe ale aparatului propriu ale Primăriei Iaşi, dar nicio achiziţie făcută de companiile publice aflate în subordine. Iar adevăraţii bani sunt la aceste societăţi şi nu în Palatul Roznovanu.

 

200.000 de euro dintr-un foc pentru cântări

Primăria ieșeană a plătit anul trecut firmei International Artist Management SRL suma de 798.148 lei, fără TVA, pentru concertele susținute de Gheorghe Zamfir, Karma, Direcția 5, Nicoleta Nucă, Carla’s Dreams, Inna și Holograf, cu ocazia Sărbătorilor Iașului. A fost cea mai mare sumă plătită prin achiziţie directă de Primărie în 2016, firma de impresariat fiind total necunoscută în domeniu.

Pentru alte concerte susținute de Fanfara de la 10 Prăjini, Ansamblul Doina Iașului, Ansamblul Folcloric Ștefan Vodă și alți artiști, municipalitatea a plătit încă 104.600  de lei.

Firma bucureșteană Grădinariu Import Export SRL a furnizat municipalității ieșene anul trecut coșuri pentru distribuire de pungi pentru excrementele câinilor. Valoarea contractului a fost de 53.750 de lei.

 

Se mai poartă jaluzele

Pentru aparate de aer condiționat, anul trecut, munciipalitatea a cheltuit 36.000 de lei, plătiți firmei Casa Design.

Pentru achiziționarea de mobilier, Primăria Iași a plătit anul trecut suma de 15.833 lei firmei Ramely SRL. Pentru jaluzele, au fost făcute mai multe contracte cu Soledopresto SRL, în valoare totală de 2.589 de lei.

Pentru draperii și perdele, municipalitatea a plătit 11.467 lei firmei Emus SRL, iar pentru mochetă - 1.660 de lei firmei Podnet Consulting SRL.

 

Iaşul se schimbă, a promis Chirica. Cu încetinitorul

 

Cearşeaf, șlapi și teste de glicemie

Tot anul trecut, Primăria Iași a achiziționat cearşafuri, prosoape de baie, șlapi pentru bărbați și femei, uscător de păr, de la firma Ștefana SRL, pentru suma de 4.400 de lei. De asemenea, au fost cumpărate testere de glicemie și ace glucometrice, în valoare de 300 de lei.

Municipaliatea a mai achiziționat în 2016 vin, de la Quatro Grup Distribution SRL, în valoare de 10.875 lei și apă minerală, în valoare de 1.530 de lei, pentru Biroul Protecției Civile.

 

Nimic pe site-ul instituțiilor

Cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce privește transparența achizițiilor făcute de către instituțiile aflate în subordinea Primăriei. Astfel, niciuna dintre aceste instituții nu au trecut pe site-uri achizițiile publice făcute, cine a câștigat și ce sumă a fost plătită.

În cazul Serviciilor Publice Iași și a Direcției de Asistență Comunitară, periodic, sunt anunțate pe site-urile proprii cererile de ofertă, fără însă a mai apărea ulterior vreo informație cui i-au fost atribuite contractele și ce sume au fost plătite.

În ceea ce privește Societatea Compania de Transport Public Iași, pe site-ul acestei instituții apar de la finele lunii octombrie a anului trecut niște cereri de ofertă pentru motorină. Și atât. Nu este făcută nicio precizare în legătură cu celelalte achiziții publice și nici cine a primit contractele de furnizare a motorinei sau ce prețuri au fost plătite.

 

Doar publicitate pe SEAP

În cazul celorlalte instituții publice aflate în subordinea primăriei, SC Salubris, Ecopiața, Citadin, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Poliția Locală, SC Termoservice, nu s-a mai obosit nimeni să treacă pe site achizițiile publice făcute. O situație aparte a fost la Citadin, acolo unde achizițiile publice nu apăreau nici măcar pe SEAP.

Marea majoritate a site-urilor acestor instituții sunt foarte vechi, unele nemaiavând informații postate chiar de ani de zile.

„Nu văd care ar fi utilitatea publicării acestor informații, atâta timp cât toate achizițiile le facem pe SEAP și cine este interesat poate afla de acolo ce am cumpărat și la ce prețuri. Din ce știu eu, nu am primit o solicitare de la Primărie în acest sens. Nu ar fi nicio problemă pentru noi să le punem și pe site“, susține șeful Ecopiața Cristian Stărică.

„Din câte știu, Primăria Iași oferă informații legate de toate achizițiile făcute de Poliția Locală Iași. În general, noi facem achizițiile pe SEAP. Dacă vom primi o notificare din partea Primăriei, cu siguranță ne vom conforma“, zice purtătorul de cuvânt al Poliției locale Iași, Daniel Ungureanu.

 

Postolache spune că primarul a fost de acord cu el

 

Primăria a picat testul transparenţei totale: Postolache, trimis la plimbare

Consilierul local Andrei Postolache a depus la jumătatea lunii ianuarie un proiect de hotărâre legat de transparența privind achizițiile publice făcute de Primăria Iași și de toate direcțiile din cadrul acesteia, precum și de instituțiile publice aflate în subordinea municipalității.

„Publicarea unor astfel de informații este un semn de normalitate. Eu am solicitat ca măcar săptămânal să fie făcute publice toate aceste achiziții. Am cerut să fie publice toate plățile și toate datele aferente tranzacției. De asemenea am cerut publicarea bugetetelor, situațiilor plăților, a drepturilor salariale, a planului de achiziții, planului de investiții și a centralizatorului contractelor de achiziții“, susține Andrei Postolache.

 

Acord verbal, refuz categoric în scris

La sfârșitul lunii ianuarie, proiectul depus de consilierul local a primit un răspuns negativ din partea Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale. „Înainte de a depune acest proiect, am avut o discuție cu domnul primar, care m-a asigurat verbal că este de acord cu o transpranță totală în privința achizițiilor publice. În schimb, în răspunsul primit de la Serviciul Financiar din cadrul Primăriei mi s-a spus, în multe cuvinte, că acest proiect nu poate fi pus în aplicare. Eu voi continua să susțin acel proiect, fiind pentru mine o prioritate majoră“, a adăugat Andrei Postolache.

În răspunsul primit din partea DGEFPL, lui Postolache i s-a comunicat că: „Procesul bugetar este deschis și transparent (…) există și Centrul de Informații pentru Cetățeni care are ca scop să ofere informații de interes public la solicitarea cetățenilor“, fără a se face vreo referire la achizițiile publice ale instituțiilor din subordinea municipalității.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30