fbpx
 
Din protectoare, chiria ANL a devenit tiranică

Din protectoare, chiria ANL a devenit tiranică


Mari dificultăţi financiare pentru chiriaşii din blocurile ANL. O decizie luată anul trecut de Guvern a pus pe jar zeci de mii de familii care locuiesc în locuinţe construite de stat. Pentru cei care au împlinit 35 de ani, Guvernul a decis anul trecut să plătească chirii de cinci ori mai mari. Culmea este că mulţi dintre aceşti chiriaşi reprezintă cazuri sociale.  

 

Odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 251 din 14 aprilie 2016, cuantumul chiriilor din blocurile ANL a crescut foarte mult.

Cei mai afectaţi sunt tinerii care au peste 35 de ani şi locuiesc într-un apartament închiriat de la primării.

 

Jumătate din venituri la chirie şi întreţinere

În această situaţie este Nicolae B., care locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament ANL cu o cameră, în blocul 1004, din Nicolina. „Am aşteptat vreo opt ani să obţin un loc într-un bloc ANL. Eu stau aici din decembrie 2011. Până la finele lui 2016, am avut un contract de închiriere pentru o perioadă de cinci ani, iar valoarea era de 70 de lei. Din ianuarie, am încheiat alt contract, pentru o perioadă de un an. Am fost obligaţi să plătim o chirie mult mai mare. Noi am primit contractele la sfârşitul lunii ianuarie şi a trebuit să plătim pentru două luni. Pentru ianuarie şi februarie, am achitat 688 de lei. Dacă mai adăugăm şi întreţinerea, care a fost aproximativ 850 de lei pentru aceste două luni, cum să te mai descurci?! Eu, împreună cu soţia, câştigăm împreună 3.000 de lei. Dacă am dat doar pe chirie şi întreţinere 1.500 de lei, cum să mai poţi trăi? E foarte greu în condiţiile acestea“, spune Nicolae.

 

Cum se calculează acum

Până la finele anului trecut, cuantumul chiriei se calcula în lei, în timp ce acum acesta se face în euro, fiind luat în considerare cursul valutar de la 31 octombrie din anul anterior. Valoarea euro luată în calcul este de 4,4523 lei. În plus, înainte se ţinea cont doar de numărul de camere, pe când acum contează şi suprafaţa.

În cazul persoanelor care au sub 35 de ani, chiria se stabileşte în funcţie de suprafaţa desfăşurată a locuinţei, în timp ce în cazul chiriaşilor care au peste 35 de ani, la calculul chiriei se iau în calcul şi veniturile pe care aceştia le realizează. Nu se mai ţine cont de valoarea de investiţie, cuantumul chiriei fiind stabilit după valoarea de înlocuire la care se adaugă o serie de coeficienţi. La această valoare de înlocuire se aplică nişte coeficienţi care acoperă cheltuielile de reparaţii, întreţinere, administrare, recuperarea investiţiei. Toate se cumulează şi se află astfel cuantumul chiriei lunare.

Această sumă se ponderează cu un coeficient, în funcţie de rangul localităţii, Iaşul fiind oraş de rangul I, la care se adaugă un coeficient în funcţie de veniturile locatarilor.

 

Panică printre locatarii din blocurile ANL CUG

 

Mulţi indicatori luaţi în calcul

Chiriaşii susţin că în contractele trecute sunt trecuţi mai mulţi indicatori în funcţie de care s-a stabilit noua chirie. „În contract este trecut exact modul în care se calculează, fiind tot felul de sume pe care, sincer, nu prea le înţeleg. Se ţine cont şi de rangul localităţii, Iaşul având 85,83 euro, cel mai mare. Totul se calculează în euro, de parcă noi am primi salariile în euro. Asta mi se pare o încălcare a legii. Nu prea ştiu cum au ajuns ei la 344 de lei. Eu, spre exemplu, am un apartament cu o cameră, de 49 de metri pătraţi, iar în contract îmi scrie suprafaţă desfăşurată de 72 de metri pătraţi. Mai e trecută şi o recuperare a investiţiei din chiria plătită, de 177 de lei. Cert e că plătim mult mai mult“, adaugă Nicolae B.

 

Câştigi mai mult, plăteşti mai mult

O altă problemă acuzată de chiriaşii blocurilor ANL este legată de baza de calcul, care porneşte de la venitul brut pe membru de familie. „Mi se pare total greşit modul în care se iau în calcul veniturile noastre. Cu cât venitul familiei este mai mare, cu atât creşte cuantumul chiriei. Ei ce vor să facă, să încurajeze munca la negru pentru a ne încadra la un venit mai mic?! Practic, este încă o taxă pusă în plus pe muncă. Ar fi mai bine dacă am fi şomeri şi am sta toată ziua acasă?! Prin această Hotărâre de Guvern s-a încălcat legea”, menţionează un alt chiriaş al unui bloc ANL din Iaşi.

 

„Mai bine îmi fac credit“

Chiriaşii ieşeni din blocurile ANL susţin că suma pe care o dau pentru chirie şi întreţinere ar putea reprezenta rate la o bancă pentru a-şi cumpăra propria locuinţă.

Făcând o comparaţie între ce plăteau în anii trecuţi şi ceea ce plătesc acum, ei spun că este o creştere de patru sau cinci ori mai mare. „Dacă valoarea chiriei a crescut de patru-cinci ori, iar la întreţinere plătim câteva sute de lei în lunile de iarnă, mai bine îmi fac credit. Aşa îmi pot cumpăra o locuinţă, iar banii îi dau rată la bancă. Dar în condiţiile astea, măcar casa este a mea. Aşa, ce fac, nici nu e casa mea şi dau şi mulţi bani“, susţine Alina S., un alt chiriaş din blocurile ANL din CUG.

 

Exemplu de factură: 344 de lei în loc de 70 de lei, cât a fost anterior  

 

Diferenţe între judeţe

La Botoşani, într-un bloc ANL, cei care plăteau o chirie lunară de 90 de lei, după majorare vor plăti aproximativ 480 de lei. Într-un bloc ANL din Craiova, creşterea a fost etapizată. Pentru o garsonieră de 40 de metri pătraţi, s-a plătit din 2008 până în 2014 o chirie de 55 de lei. Din 2014 până în 2016, chiria a crescut la 132 de lei, iar de la jumătatea lui 2016 până în prezent s-a plătit 232 de lei. Din luna ianuarie a acestui an, chiria este de 323 de lei.

La Focşani, pentru o garsonieră de 44 de metri pătraţi, s-a achitat până la începutul acestui an suma de 98 de lei. Din ianuarie, chiria este de 312 lei.

 

Guvernul Grindeanu, singura speranţă

Chiriaşii blocurilor ANL din Iaşi speră ca aceste chirii mari să fie reduse de actualul guvern. „Foarte mulţi chiriaşi sunt nemulţumiţi şi cred că pe bună dreptate. Am înţeles că noul guvern doreşte să abroge această hotărâre. Creşterile sunt mult prea mari dintr-odată. Puteau să facă şi ei nişte creşteri etapizate, dar, aşa, să te trezeşti peste noapte cu o chirie de cinci ori mai mare nu e uşor pentru nimeni“, spune unul dintre chiriaşii blocurilor ANL din Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: