fbpx
 
SMID e în aer: pierdem bugetul județului pe 5 ani

SMID e în aer: pierdem bugetul județului pe 5 ani


În buna tradiție românească, proiectul de management integrat al deșeurilor din județul Iași e în colaps. S-a intrat în prelungirile prelungirilor și trebuie să dăm înapoi toți banii. Proiectul trebuia terminat în 2015. A fost prelungit până în 2017. Acum au obținut un nou termen: iunie 2018. Cristian Adomniței a luat pubele și utilaje la suprapreț, după care s-a oprit. Victorel Lupu n-a făcut nimic timp de un an: nu s-au ținut licitații, stațiile de sortare sunt neterminate. Războiul CJ-Primărie face ca Salubris să nu poată participa la licitația pentru operatorul unic, dacă Mihai Chirica nu acceptă lărgirea acționariatului. La Bălțați, sortarea se face la 12 km de șosea, în plin câmp. Nu există branșamente la nicio stație de sortare, Salubris n-are laborator chimic, mașinile luate de Adomniței ruginesc la Aeroport și au ieșit din garanție.

 

Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) a început în 2013 şi a avut o valoare totală de 69,3 milioane euro. Iniţial, proiectul trebuia implementat în 31 de luni, urmând a se încheia la finele anului 2015. Acest lucru nu a fost posibil, aşa că s-au solicitat şi primit mai multe termene de prelungire.

 

Grav: „Pubele şi maşini cumpărate la suprapreţ”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, se declară total nemulţumit de modul în care au fost gestionate proiectele importante pentru judeţ. „Chiar este o grea moştenire. La Transagropolis am reuşit să salvăm un proiect care a stat «muzeu». Încercăm şi sper să reuşim să facem acelaşi lucru şi cu SMID. Dacă nu vom implementa acest proiect, ar trebuie să dăm banii înapoi, iar asta ar însemna o problemă pentru următorii cinci ani pentru bugetul judeţului. S-au făcut până acum nişte greşeli fantastice în proiect. Când l-am văzut, mi-am pus mâinile în cap. Au pus nişte cutii în câmp, la Ruginoasa şi la Bălţaţi şi atât. Nu le-au conectat la utilităţi, la energie şi la apă. La Ţuţora nu era curent. Au spus că au fost cheltuieli neeligibile. Mă întreb cum de au fost eligibile pubele şi maşinile cumpărate la suprapreţ. Sunt luate pubele care s-ar putea să nu mai corespundă normelor, iar maşinile şi utilajele pentru staţia de sortare de la Ţuţora sunt ieşite din garanţie“, spune Maricel Popa.

 

Staţiile de la Ruginoasa şi Bălţaţi sunt obiective strategice în cadrul proiectului

 

Staţii de sortare amplasate greşit

Preşedintele CJ susţine că până şi modul în care au fost gândite locurile unde s-au amplasat staţiile de sortare sunt greşite. „Proiectul a sunat bine doar din birou. Nu ştiu dacă a fost cineva la faţa locului să vadă ce a acolo. Acum nu mai avem ce face şi trebuie să continuăm proiectul aşa cum a fost început. La Bălţaţi, spre exemplu, sunt 12 kilometri de drum prin câmp. Nu ştiu ce va fi acolo la iarnă. Cum vor merge maşinile de 30 de tone pe acel drum, care mai mult ca sigur va fi înzăpezit? Staţia de sortare de la Ruginoasa este într-o zonă unde sunt alunecări de teren. În plus, este făcută chiar lângă Drumul European. Vă daţi seama ce mizerie şi miros va fi acolo? Nu am mai avut ce face şi a trebuit să păstrăm staţiile în acele locuri“, adaugă şeful CJ.

 

Termen final: vara lui 2018

Popa susţine că toate procedurile trebuie încheiate până în vara anului viitor. Până atunci, colectarea gunoiului din comunele ieşene este făcută de operatori privaţi, cu care au contracte primăriile. „Am reuşit anul trecut şi am obţinut o nouă prelungire a termenului de finalizare a proiectului. Pe data de 17 iunie anul acesta trebuie să predăm instalaţiile, iar anul viitor în vară proiectul să fie operaţional. Din august 2016, am demarat licitaţiile şi sperăm ca până în vară să terminăm toate procedurile pentru încheierea proiectului. Săptămâna trecută am conectat la utilităţi staţia de la Bălţaţi. La Ruginoasa sper să fie gata acest lucru până la sfârşitul acestei luni, iar la Ţuţora, sper să fie gata până în luna iunie. Pentru alimentarea cu energie electrică la staţiile de sortare şi tratare de la Ţutora costurile sunt de 1,2 milioane lei, iar pentru staţia de transfer şi sortare de la Ruginoasa, aproximativ 450.000 de lei“, precizează Popa. Investiţia de la Bălţaţi a costat 4,45 milioane de euro.

 

Licitaţie pentru operator, la vară

Pentru a putea începe licitaţia de stabilire a operatorilor de salubritate pentru proiectul SMID, mai sunt câţiva paşi care trebuie urmaţi. „În luna mai, vom primi caietul de sarcini pentru operare, de la BERD, de unde au fost împrumutaţi bani. În două luni, toţi primarii din judeţ vor trebui să semneze acest caiet de sarcini, nu înainte de a fi aprobat de Ministerul Mediului. După aprobarea caietului de sarcini de către Consiliul Local Iaşi, consiliile locale din judeţ şi Consiliul Judeţean, încep procedurile de licitaţie. Judeţul este împărţit în patru şi pentru fiecare zonă se organizează licitaţie, la care poate participa orice operator din Europa. Poate fi un singur operator sau patru operatori. Pentru municipiul Iaşi, Salubris are «drept de veto», având contract până în 2022. După acest an va fi o mare problemă. Licitaţia va fi pe SEAP, transparentă, pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu un asemenea proiect. Nu ştim deocamdată care sunt condiţiile din caietul de sarcini“, adaugă şeful CJ.

 

„Au fost cumpărate pubele, din ce am înţeles, la preţuri duble, şi s-ar putea să nu mai poată fi folosite deoarece nu au culorile cerute de ultima directivă europeană, emisă luna trecută. Au fost achiziţionate multe instalaţii şi maşini, în urmă cu trei ani, şi sunt ieşite din garanţie, fără a fi folosite.“, Maricel Popa, preşedinte Consiliu Județean Iași

 

Salubris nu poate participa la licitaţie

Popa acuză faptul că municipalitatea nu doreşte o asociere cu CJ pentru a putea permite Salubris să participe la licitaţie. „Salubris are contract cu municipalitatea, dar nu va putea participa la licitaţie, iar asta ar putea însemna falimentul acestei societăţi. După 2022, Dumnezeu cu mila! Din octombrie, am propus Primăriei o asociere la Salubris, pentru a putea participa la licitaţie, pentru că nu poate avea acţionar unic. Pentru asta, trebuie trecută prin Consiliul Local reorganizarea societăţii. Din câte se pare, Primăria Iaşi nu vrea acest lucru. În plus, Salubris nu are laborator chimic. Modernizarea societăţii trebuia făcută de câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat la transformarea RAJAC în Apavital“, zice Popa.

 

SMID, în sarcina lui Nichita

Fostul primar Gheorghe Nichita a fost desemnat de către Maricel Popa să se ocupe de finalizarea implementării SMID în judeţul Iaşi. „Proiectul pentru municipiu l-am pornit în 2006. Am închis depozitul de gunoi de la Tomeşti şi, pe urmă, am încercat integrarea acestuia în proiectul judeţean. În 2013, s-a reuşit semnarea contractului de finanţare a SMID. Din cauza multor probleme, s-a ajuns ca proiectul să nu fie implementat. Acum, am discutat cu toate forurile implicate şi am găsit formulele necesare pentru a suporta din fondurile europene cheltuielile necesare pentru încheierea lucrărilor şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru finalizarea proiectului“, menţionează Nichita.

 

Municipiul Iaşi în SMID

„Suntem în impas pentru că nu există o decizie a Consiliului Local privind integrarea în proiectul SMID. Asta priveşte indirect Salubris, care este operatorul pe municipiu. Neavând această hotărâre de CL, se întârzie primirea caietului de sarcini de la BERD. Din discuţia informală avută cu reprezentanţii Primăriei, aceştia şi-au manifestat intenţia de a da această hotărâre“, explică Nichita.

Până în iulie 2017, CL Iaşi trebuie să voteze caietul de sarcini, venit de la BERD, pentru operare. Potrivit unei directive europene, din 2011, operatorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Una dintre acestea este să aibă laborator chimic şi infrastructura necesară. În urma unei decizii a Guvernului Cioloş, din 2016, operatorul nu mai poate avea municipalitatea ca acţionar unic, aşa cum se întâmplă la Iaşi.

 

Cum s-au cheltuit banii

„Valoarea totală a proiectului este de 69,3 milioane de euro, din care costuri eligibile de 55 de milioane de euro, fără TVA. Cota parte a CJ-ului era de 9,2%, bani împrumutaţi de la BERD. Este vorba de 5,2 milioane de euro, din care s-au cheltuit deja aproximativ 2 milioane de euro. Până să vină banii de la BERD, s-au cheltuit nişte bani şi din bugetul CJ. Banii de la UE trebuiau cheltuiţi până la 31 iulie 2016. Din cauza licitaţiilor, operării, s-a ajuns să nu se cheltuiească decât 39 milioane de euro, fără TVA. Au rămas lucrări nefinalizate, iar restul de bani au fost incluşi de UE pentru perioada 2014-2020“, precizează Gheorghe Nichita.

 

Preşedintele Maricel Popa afirmă că maşinile sunt ieşite din garanţie

 

Etapizare proiect

S-au cumpărat pubele, maşini şi utilaje;

S-au făcut licitaţii pentru staţiile de transfer şi sortare de la Bălţaţi şi Ruginoasa şi extinderea staţiei de sortare şi tratare bio-chimică de la Ţuţora. Primele două staţii au fost amplasate prost. Apoi au fost făcute, dar nu au fost trase utilităţi;

S-au închis depozitele de la Valea Seacă (Paşcani) şi Târgu Frumos. Urmează să fie închis cel de la Hârlău.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: