fbpx
 

UPDATE. Exit poll: Emmanuel Macron, noul președinte al Franței


Franța a ales. Sondajele de la ieșirea de la urne îl dau câștigător detașat pe Emmanuel Macron, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

 

UPDATE

Emmanuel Macron este noul președinte al Franței, după cum arată sondajele de la ieșirea de la urne. Un sondaj difuzat de France24 îl creditează cu 65,09% din voturi.

Un alt sondaj al institutului Elabe îl dă pe Macron câștigător cu 65,9%, în timp ce Marine Le Pen are 34,1%. Un sondaj Kantar citat de BBC, Emmanuel Macron a obținut 65,5% din voturi, iar contracandidata sa - 34,5%.

Candidatul „En Marche!”, în vârstă de 39 de ani, devine astfel cel mai tânăr preşedinte din istoria celei de a V-a Republici.

 

Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Emmanuel Macron, după anunțarea rezultatelor exit poll.

 

Știre inițială

S-au închis primele secţii de votare din Franţa, din oraşele mici şi sate. În mai puţin de o oră se vor închide şi cele din marile oraşe. Până la ora 18:00 votaseră puţin peste 65% dintre francezi.

 

Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16:00 (17:00, ora României), potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de postul belgian RTBF, care le descrie drept „fiabile”, relatează News.ro.

 

Presa belgiană - care nu se supune rigorilor legislației franceze, ce nu permite niciun fel de date sau sondaje înainte de închiderea urnelor - publică de obicei rezultate preliminare referitoare la alegerile din Franţa.

 

Prezența la vot în primul tur de scrutin a fost de aproape 78 la sută, or analiștii prognozau o rată de participare la vot mai slabă în acest al doilea tur de scrutin.

 

După ce au votat în nordul țării, cei doi contracandidați s-au întors la Paris pentru a aștepta finalul votului. Emmanuel Macron își așteaptă susținătorii la Muzeul Luvru, în fața celebrei piramide, în timp ce Marine Le Pen în cel mai mare parc. Trebuie ținut cont că aceste alegeri se desfășoară în condițiile de securitate impuse prin starea de urgență.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30