Marti, 19 03 2019
CLANUL SĂLCENILOR: încă o vilă în Copou și alte 10 ha de teren

CLANUL SĂLCENILOR: încă o vilă în Copou și alte 10 ha de teren

O familie de bugetari care sparge toate recordurile la capitolul suspiciuni imobiliare și angajări dubioase în sistemul public. Elena Grigoruță s-a măritat cu fiul directoarei de la Servicii Publice, șefa celui mai mare clan din Primăria Iași. Într-un an s-a angajat la Finanțe Publice și deja a ajuns șefă. A cumpărat casa tatălui ei cu 230.000 de lei, dar notarul a spus că face 500.000 de lei. Tânăra nu justifică suma prin credit, iar salariul său era de 1.750 de lei. Familia Sălceanu are vilă în Bucium, un „palat de iarnă” la Frasin (Suceava), apartament în București, toate la prețuri subevaluate. Soț, soție, frate, noră, cumnat, toți lucrează la Primărie. Luminița Sălceanu conduce cel mai mare fief de influență din administrație.

 

Rareș, fiul directorului adjunct de la Servicii Publice, Luminiţa Sălceanu, s-a căsătorit cu o „latifundiară” cu vilă pe Copou şi terenuri de zeci de hectare în Iaşi şi Vaslui. Nora directoarei adjuncte de la Servicii Publice a dobândit averea imediat ce l-a cunoscut pe fiul directoarei de la Servicii Publice şi tot atunci s-a angajat în Primăria Iaşi, pentru ca apoi, în numai un an și jumătate, să devină şefa unui compartiment important al municipalităţii. Nou-venita în familia Sălceanu completează un tablou „de cumetrie”, cu mai mulți membri bine poziţionaţi în organigrama celei mai importante instituţii ieşene.

 

Avere considerabilă

Rareş Constantin Sălceanu (33 de ani), de profesie IT-ist, s-a căsătorit recent cu Elena Carmen Grigoriţă (36 de ani). În timp ce el este singurul fiu al Luminiţei Sălceanu, directoare adjunctă a unei societăţi importante ce aparține de Primăria Iaşi, ea este, de doi ani încoace, o fată ce nu ar fi putut trece neobservată pentru niciun burlac, cel puţin prin prisma averii.

Potrivit declaraţiilor de avere înregistrate la Secretariatul Tehnic al Primăriei Iaşi, nora Luminiţei Sălceanu, angajată în 2015 la Direcţia Economică şi Finanţe Publice Locale, figurează cu 2 terenuri extravilane, unul de 99.820 metri pătraţi situat în localitatea Berezeni, judeţul Vaslui, achiziţionat în anul 2015, şi un altul în Dobrovăţ, Iaşi, în suprafaţă de 40.804 metri pătraţi, moştenit în anul 2007. Tot în anul 2007, actuala doamnă Carmen Sălceanu a moștenit un alt teren, în intravilanul comunei Dobrovăţ, în suprafaţă de 10.371 mp.

La capitolul clădiri, Carmen Elena Grigoriţă figurează cu un apartament de 65,75 metri pătraţi, moştenit în anul 2007, şi cu o vilă de 159,41 metri pătraţi, situată pe strada Toma Cozma nr.37,  cumpărată în anul 2015.

 

Așa arată vila din apropierea străzii Păcurari a lui Carmen Grigoriță, proaspăt căsătorită cu Rareș, fiul Luminiței Sălceanu (ambii, foto mici)

 

Tatăl i-a luat banii

Cea mai mare parte dintre bunurile actuale ale norei Luminiţei Sălceanu au fost dobândite prin cumpărare în anul 2015, atunci când tatăl acesteia, Alexandru Grigoriţă, i-a vândut acesteia bunurile imobiliare ale familiei. Metodă neobișnuită de trecere a bunurilor pe numele urmașului, în condițiile în care marea majoritate a celor care doresc să facă acest lucru apelează la donații sau testament.

Bătrânul Grigoriţă i-a vândut fiicei sale vila de aproape 150 mp, amplasată pe un teren de 509 mp din Toma Cozma, la preţul de 230.000 lei, și 4 terenuri în suprafaţă totală de 10 hectare de teren arabil în Berezeni, Vaslui, la un preţ total de 20.000 lei.

 

Fără împrumuturi

Nu se ştie din ce bani a reuşit nora Luminiţei Sălceanu să cumpere toate aceste bunuri, în condiţiile în care, în anul 2015, atunci când a reuşit să-şi dubleze averea, aceasta era încă angajată la Banca Transilvania, cu un salariu lunar de aproximativ 1.750 lei. Surprinzător este faptul că în același an, Carmen Elena Grigoriţă a venit ca angajată la Primăria Iaşi pe un salariu mai mic decât cel încasat de la bancă. Faţă de aceste surse de venit, Carmen Grigoriţă mai are deschise două depozite bancare la Banca Transilvania, în ani diferiţi, 2006 şi respectiv 2008, cu solduri de 8.460 euro şi 1.500 lei, dar şi acţiuni sau părţi sociale la aceeaşi bancă, respectiv 313 titluri cu o valoare de 6.796 lei. La acestea se mai adaugă o sumă infimă, de doar 535 lei, reprezentând o arendă pe un teren din Vaslui dat către Comcereal. În declarațiile ei nu se regăsesc împrumuturi sau imobile vândute, ceea ce ar fi putut justifica sumele necesare achizițiilor de mai sus.

 

NAȘA. Luminița Sălceanu, șefă de 20 de ani la Servicii Publice

 

Șefă din ianuarie 2017

Carmen Grigoriţă a fost angajată pe baza de concurs pe funcţia publică de execuţie de consilier la Biroul Constatare Impunere Persoane Fizice, începând cu data de 3 august 2015. De la data de 15 octombrie 2015 a fost mutată definitiv pe o funcţie publică de execuţie echivalentă la Serviciul Contabilitate, iar începând cu data de 9 ianuarie 2017 exercită cu caracter temporar funcţia publică de conducere de Şef Serviciu Contabilitate pe perioada exercitarii de către titularul postului, Carmen Cazuc, a unei alte funcţii publice de conducere.

 

Nu au vrut să dea explicații

La vila cochetă din strada Toma Cozma nr. 37 am fost întâmpinaţi de un bătrân mărunt şi bolnăvicios. Era chiar vânzătorul proprietății, Alexandru Grigoriţă, care locuiește în continuare în imobil. A fugit ca împuşcat când a auzit că e vorba de avere. Fiica acestuia şi-a făcut apariţia pentru câteva clipe în curte şi a fugit, la rându-i, în casă, refuzând să vorbească cu REPORTER DE IAȘI.

Singura care a avut „curajul” să răspundă unor întrebări a fost soacra mare, directoarea Luminiţa Sălceanu, care ne-a implorat să-i lăsăm copiii în pace. „Se cunosc de un an şi ceva. Carmen e singura fiică a lui şi, tocmai pentru că este bătrân şi bolnav, a preferat să-i lase fetei, din timp, întreaga avere. Este un om normal, nu a fost afacerist şi nici vreo persoană publică. Toată averea este moştenită din familie”, a spus Luminiţa Sălceanu.

În timpul mandatului său la șefia Servicii Publice au avut loc mai multe achiziții dubioase. Spre exemplu, ginerele directoarei economice a vândut produse la preţuri duble faţă de cele aflate pe piaţă. Achiziţiile, în valoare de milioane de lei, se făceau fără licitaţie, atribuirile încredinţându-se direct.

 

 Vilele din Bucium și Bucșoaia ale Luminiței Sălceanu. Despre cea din urmă susține că a costat 20.000 de euro

 

Averile imense ale bugetarilor din clanul Sălceanu

Luminița Sălceanu, mulți ani director la Servicii Publice: vilă în Bucium. În declarațiile de avere a scris că imobilul are 120 mp suprafață utilă, în autorizația de construcție sunt trecuți 230 mp. Este neclar de unde a avut banii pentru ridicarea vilei. Mai are o casă construită pe o suprafaţă de teren de 2.000 de metri pătraţi, în apropierea râului Suha din zona Bucşoaia, comuna Frasin, Suceava. Spune că ar fi fost cumpărată chiar de fiul ei, Rareş, şi sora sa, Alexandra, cu 20.000 de euro. Pentru Alexandra, Luminița Sălceanu și soțul ei au cumpărat un apartament de 37,5 mp în 2007, în București, în plin boom imobiliar. Șefa de la Servicii Publice a declarat că banii au provenit dintr-un credit de 20.000 de euro. Piața indica faptul că un asemenea apartament costa în jur de 100.000 de euro. Creditul a apărut pentru prima dată într-o declarație a sa de avere de-abia în 2015.  Nu se explică, din punctul de vedere al veniturilor, nici achiziția unui teren de 1.113 mp, în Bucium, în 2011, într-o zonă în care metrul pătrat se vindea cu 30-50 euro.

Cristian Bulgaru, fratele Luminiței Sălceanu: vilă pe Aleea Tudor Neculai, loc unde familia a obținut un teren de 10.000 mp. Despre o vilă învecinată se spune că este tot a Luminiței.

 

 Cristina și Cristian Bulgaru îi sunt subordonați Luminiței Sălceanu

 

Bugetarii din familie

- Luminița, director, apoi director adjunct la Servicii Publice, societate subordonată Primăriei;

- Soțul Luminiței, Gheorghe, a fost șef în Primărie, a ieșit la pensie;

- Eduard Gheorghe Bulgaru, frate al Luminiței, este angajat tot în Palatul Roznovanu, la Administrarea Mediului Urban;

- Cristian Bulgaru este șef de Centru la Servicii Publice;

- Cristina Bulgaru, soţia lui Cristian, ocupă funcţia de administrator al cimitirului Buna Vestire, amplasament aflat în subordinea Servicii Publice;

- New entry 2015: Carmen Elena Grigoriță, actuala noră a Luminiței Sălceanu, s-a angajat în Primărie.

  

Întrebări fără răspuns

- De ce bătrânul Grigoriță a vândut vila fiicei sale, în condițiile în care locuiește cu ea în imobil?

- De unde a avut Carmen Grigoriță cei 250.000 de lei necesari achizițiilor?

- Este o operațiune tip „spălare de bani” în care ”bani negri” au fost introduși într-un circuit imobiliar?

- Cum se explică ascensiunea rapidă a lui Carmen Grigoriță în Primărie?


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top