fbpx
 
Anonimul Blănaru, speranţa de prosperitate a Iaşului

Anonimul Blănaru, speranţa de prosperitate a Iaşului


Şeful nou-înfiinţatei Direcţii Generale Tehnice şi Dezvoltare vrea să tacă şi să facă. „Iaşul s-a schimbat foarte mult faţă de acum câţiva ani, trebuie să fim de acord cu asta. Şi se va mai schimba”, spune Adrian Blănaru, şeful noii direcţii-mamut din Primărie. Blănaru afirmă că acum este mai greu să fie luaţi bani europeni decât atunci când „la butoane” erau Gheorghe Nichita şi Cosmin Coman: Iaşul era pol de dezvoltare, acum se bate pentru fiecare proiect. „Braunstein este o mare urgenţă şi o să vedem ce se face cu Ministerul Dezvoltării. Dar asta o poate spune Biroul de presă”, mai explică noul director, care încearcă să apară în media cât mai puţin. Se ştiu puţine lucruri despre el: face naveta de la Roman, era cât pe ce să fie prefect şi este cadru universitar.

 

Constantin Adrian Blănaru este numele unuia dintre cei mai importanţi şefi din Primăria Iaşi. Venit în instituţie din exterior, a fost uns şef la nou-înfiinţata Direcţie Generală Tehnică şi Dezvoltare. Structurii îi sunt  subordonate Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare, Direcţia Implementare Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană şi Direcţia Proiecte Europene şi va avea şi un Serviciu de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă. Întâlnirea cu unul dintre cei mai importanţi oameni din Primăria Iaşi are loc pe holuri, la etajul 1, în faţa biroului pe care odată l-a ocupat Mihai Chirica. Un fiasco. Adrian Blănaru refuză interviul, dar stă, totuşi, de vorbă, fără să explice care-i sunt intenţiile pe termen lung. Spune doar că Iaşul s-a schimbat mult şi se va mai schimba. Mai comunicativ pare pe Facebook unde este fan Gigi Becali şi Dana Grecu de la Antena 3.

 

CV de universitar

Prin Iaşi circulă vorba că ar fi rudă de-a viceprimarului Gabriel Harabagiu, dar neagă zvonul. „Nici pomeneală de aşa ceva. Nu există, este doar un zvon. Nici măcar 0.001% nu suntem rude”.

Constantin Adrian Blănaru este absolvent de Economie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde şi-a luat şi doctoratul. Tot la studii, Constantin Adrian Blănaru şi-a trecut un post-doctorat la Academia Română, între 2010 şi 2012. Din anul 1997, a devenit cadru didactic în cadrul Universităţii „Petre Andrei”, unde activează şi în prezent. Este profesor asociat de comerţ internaţional, management bancar, asigurări şi are specializări de relaţii economice internaţionale şi bănci. Este evaluator pentru domeniul Finanţe şi membru al American Economics Association, al International Banking, Economics and Finance Association.

 

Deşi numirea sa de acum câteva luni a fost o surpriză, Blănaru avea relaţii puternice în politică: în 2014 mergea la pescuit cu subprefectul Bogdan Abălaşi (foto1), iar de Ziua Naţională, în 2016, se poza în faţa Primăriei cu viceprimarul Harabagiu şi alţi tineri pesedişti 

 

Slujbaş la stat fără planuri de viitor la vedere

Despre planurile pe care le are la conducerea nou-înfiinţatei Direcţii Generale Tehnice şi Dezvoltare, Adrian Blănaru păstrează secretul. Ba, mai mult, spune că are cine să comunice planurile de acolo: Biroul de presă al Primăriei. Asta deşi conduce un domeniu vital al oraşului în care  Municipalitatea a înregistrat eşec după eşec: Proiectele Europene. „Iaşul a fost pol de dezvoltare, a avut bani rezervaţi. Acum s-a schimbat, se bate pe fiecare proiect”, spune noul director.

Păstrează secretul şi despre un dosar fierbinte, care se află acum în atenţia publică: fondurile aproape oficial pierdute pentru restaurarea Palatului Braunstein. „Sunt demersuri făcute la Ministerul Dezvoltării, aşteptăm răspunsuri de acolo. Dar, pentru celelalte domenii, există planuri de viitor şi vor fi vizibile”, se mulţumeşte să promită. Nimic concret.

A venit în funcţia de la Primărie dintr-o altă structură a statului: Direcţia Regională a Finanţelor Publice, unde a fost consilier superior, între aprilie 2015 şi mai 2017. Înainte de Finanţe, a lucrat pentru prima dată în sistemul de stat, între februarie 2013 şi aprilie 2015, la Consiliul Judeţean Iaşi.

 

Un detaliu inedit: este navetist de la Roman

Adrian Blănaru are domiciliul în Roman şi face naveta în acest oraş, odată la câteva zile sau la sfârşit de săptămână, pentru a-şi vedea familia. „Ei locuiesc acolo. Fac des drumul, dar în nici un caz zilnic”, spune noul manager din cadrul Primăriei.

Conform declaraţiei de avere depuse la preluarea funcţiei, în mai 2017, familia deţine 5.000 mp de pădure la Dumeşti, cumpărată în 2008, şi un apartament în Roman. Mai au un Opel din 2002 şi tocmai au casat un Nissan, anul trecut. Familia Blănaru are credite de 174.000 de lei la Banca Transilvania şi un credit de 20.000 de lei la Banca Raiffeisen. La Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi a câştigat, în 2016/2017, aproape 50.000 de lei, iar soţia a avut venituri de 24.000 de lei la Banca Transilvania. Constantin Blănaru a mai avut venituri din comisii ale AJPIS Iaşi – 3.667 lei şi Biroul Electoral Judeţean – 2.400 de lei, iar soţia a mai avut comisioane din asigurări făcute pentru Allianz Ţiriac Asigurări de aproape 5.000 de lei.

 

Şerbescu i-a luat faţa lui Blănaru

 

Era să fie prefect

Când a fost înlocuit din funcţie fostul prefect Marian Grigoraş, printre cei care şi-au depus candidatura la PSD Iaşi şi au fost votaţi s-a numărat şi Blănaru, pe atunci şef serviciu în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Iaşi. Ceilalţi candidaţi au mai fost atunci Marian Bosianu şi Marian Jehac, ambii şefi la Fiscul ieşean. A fost ales Marian Şerbescu, cel care este acum prefect.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30