fbpx
 
Coșmarul de a „sta” în casă cu 118 basarabeni

Coșmarul de a „sta” în casă cu 118 basarabeni


Cutia poștală se umple brusc cu 118 citații, la ușă te caută executorii, mai primești și-o percheziție. Familia care cumpărase apartamentul nu știa că pe aceeași adresă familia Calancea continua să facă mutații la basarabeni. Poliția îi căuta la ușă pe falșii locatari care comiteau infracțiuni în Occident. Soacra polițistului a invocat o confuzie, dar alt ieșean, care a procedat la fel, a fost condamnat cu suspendare.

 

Vizite ale Poliției și sute de plicuri primite de la executori sau bănci. Cu aceste probleme s-a trezit o familie de ieșeni, care a cumpărat un apartament în care aveau scriptic domiciliul peste 100 de basarabeni. Aceștia au fost luați  în spațiu de vechiul proprietar, soacra unui polițist, după ce apartamentul fusese vândut.
Un ieșean care procedat în aceeași manieră a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, sentința nefiind definitivă.

 

Toată ziua „cioc-cioc!” la ușă

„Ne era frică de faptul că, într-o dimineață, o să vină Poliția cu mandat și o să intre peste noi în casă în căutarea unei persoane care avea domiciliul în apartamentul nostru sau, mai rău, o să ne dea cineva foc la ușă”, au povestit ieșenii.
După ce au cumpărat în urmă cu câțiva ani un apartament în cartierul Alexandru cel Bun, oamenii au început să fie agasați de numeroasa corespondență. Mai mult, de câteva ori la ușă le-au bătut și polițiștii care căutau diferite persoane din Republica Moldova, care aveau domiciliul scriptic în aceeași locuință.
Când oamenii legii au căutat anul trecut o profesoară care provocase un accident rutier în Germania, oamenii au sesizat Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iaşi.

 

Pentru soțiile de polițiști afacerea „Buletinul” a devenit extrem de profitabilă: Calancea la Iași, altă soție de subofițer la Răducăneni

 

118 „colegi de apartament”

În urma verificărilor, s-a stabilit că, după ce ieşenii au cumpărat apartamentul, 118 persoane şi-au stabilit scriptic domiciliul la această adresă. Acestea nu aveau consimţământul familiei, ci fuseseră primiţi în spaţiu, în 2012 şi 2013, de către Maricica Calancea (59 de ani), vechiul proprietar. Femeia a adus drept dovadă a adresei de domiciliu o copie a unui contract de vânzare-cumpărare din 2009, deşi locuința fusese vândută doi ani mai târziu.
În apartament locuiau scriptic asistente medicale, șoferi, șomeri, cadre didactice, ingineri, studenți, ba chiar și un ofițer și un pictor, toți originari din Republica Moldova, și un tâmplar din Rusia.
„Noi cu vechii proprietari nu am avut absolut nicio problemă. Singura problema a fost cu zecile de plicuri pe care le primeam, pe care nu le-am deschis niciodată”, au explicat ieșenii.

 

Buletine anulate

Reprezentanţii Evidenţei Persoanelor s-au adresat judecătorilor, solicitând anularea cărţilor de identitate emise în baza unui act de proprietate care nu mai era în vigoare la momentul solicitării lor.
Odată dosarul ajuns la Tribunal, oamenii s-au trezit din nou cu cutia poștală plină de scrisori, pentru că pe numele cetățenilor basarabeni, care aveau domiciliul scriptic în apartamentul din cartierul Alexandru, au fost emise 118 citații.
În fața instanței, Maricica Calancea, fosta proprietara, a fost de acord cu anularea cărților de identitate, arătând că la mijloc este o eroare. Aceasta a deţinut două apartamente la adrese asemănătoare, aceeaşi stradă, dar număr diferit, număr de bloc similar şi acelaşi număr de apartament.

 

Înștiințări, amenzi, somații, ordine de executare, toate se înghesuie în cutia poștală a locuinței unde figurează fictiv sute de locatari din Basarabia

 

A dat vina pe miopie

„Dat fiind faptul că nu văd bine datorită vârstei, având miopie, dar şi faptul că din anul 2008 am probleme grave de sănătate, fiind diagnosticată cu mai multe afecţiuni medicale (...) am folosit din eroare actele de proprietate ale imobilului situat în strada Muşatini nr. 55, pe care îl vândusem pentru stabilirea domiciliului în România a unor cetăţeni din Republica Moldova”, a susţinut Calancea, în întâmpinare.
Ieşeanca a mai precizat că, după vânzarea celui de-al doilea imobil situat în strada Alexandru cel Bun, în 2013, nu a mai făcut niciun fel de acte sau demersuri în legătură cu cele două adrese.
Tribunalul Iaşi a dispus anularea cărţilor de identitate în cazul celor 118 persoane, hotărârea rămânând defintivă.
„De când s-a dispus anularea documentelor nu au mai fost probleme”, au subliniat locatarii.

 

„Nu puteam dormi noaptea de coșmarul de-a nu ne trezi, dimineață, cu mascații la ușă, să intre în casă peste noi”, cumpărătoare a apartamentului pe care familia Calancea făcea mutații fictive la basarabeni

 

Caz identic: condamnat cu suspendare

Un alt ieșean care luase în spațiu basarabeni deși vânduse apartamentul cu cinci ani înainte a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declarații. Constantin Popovici (43 de ani) a înstrăinat locuința de pe Șoseaua Nicolina în 2006. Însă, în perioada aprilie-iulie 2011 a mers la Serviciul de Evidență a Persoanelor și și-a dat consimțământul ca 55 de cetățeni din Republica Moldova să-și stabilească domiciliul în spațiul respectiv. În fața instanței Constantin Popovici a recunoscut faptele. Pe lângă condamnare, Judecătoria Iași a decis, în februarie 2017, și anularea cererilor pentru eliberarea actului de identitate. Constantin Popovici a contestat însă sentința, următorul termen al procesului fiind la Curtea de Apel Iași în 19 septembrie.

 

„Samsari” de buletine, afacere cu mii de clienți

Fiica Maricicăi Calancea, Marina Vasilica este căsătorită cu un poliţist de la Rutieră şi se numără printre „samsarii” de buletine din Iaşi. Aceasta s-a „asociat” cu o prietenă şi au cumpărat imobile în care să ia în spaţiu cetăţeni din Republica Moldova. Informaţiile apar într-un dosar de corupţie în care este judecată Maricica Tagarcea, fostă şefă a Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din Scânteia.
Aceasta ar fi luat mită de la Marina Calancea şi prietena ei, Alina Armaş, pentru a prelua toate dosarele basarabenilor pe care doreau să îi ia în spaţiu, fără obiecţiuni, şi să le elibereze documentele într-un timp cât mai scurt. Intermediarii de tipul Calancea ar fi încasat între 40 şi 70 de euro. Din dosarul Maricicăi Tagarcea s-a disjuns o cauză ce o priveşte pe Marina Calancea. În acest dosar se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30