Duminica, 26 05 2019
Licitație furată. Chirica, Gafița, Costan = piramida abuzurilor

Licitație furată. Chirica, Gafița, Costan = piramida abuzurilor

Cum să pierzi o licitație ca și câștigată, după 7 luni de teroare din partea unei comisii care a ales oferta cea mai scumpă. Concurența a fost anihilată, fiind adusă la exasperare. Saga Energy avea ofertă de 660.000 de lei și a fost descalificată, având același producător ca și firma câștigătoare, IC Creative. Kronemag Millenium a avut o ofertă de 688.560 de lei și a fost descalificată, deși sunt chiar producători. A câștigat firma lui Cristian Costan, cu 737.000 de lei. Costan este fost angajat și asociat al lui Dragoș Gafița, care, la rândul său, este asociat cu soția primarului Mihai Chirica.

 

În noiembrie 2016, Primăria Iași deschide procedura de licitație pe SEAP pentru 80 stâlpi pentru iluminat ornamentali și 50 de panouri stradale. Prețul a fost estimat la 760.000 de lei, mult supraevaluat în opinia specialiștilor din piață. Procesul de licitație s-a încheiat tocmai în luna iulie 2017, după un maraton de 8 luni de piedici ridicate de comisia de licitație, un tratament considerat de participanți ca fiind fără precedent în achizițiile publice. Câștigătorul a fost unul așteptat: firma IC Creative, aflată în zona de interese a lui Dragoș Gafița și a primarului Mihai Chirica. A câștigat oferta cea mai scumpă.

Aceasta este epopeea unei licitații banale transformate într-un mecanism infernal de anihilare a competiției libere într-o economie de piață.

 

Trei concurenți

La licitație s-au prezentat trei participanți: IC Creative (Iași), Kronemag Millenium (Brașov) și consorțiul Saga Energy-Armand Pro-Serv (ambele din Iași)-Soitek (Italia).

Pe 5 decembrie, participanții primesc informare pe SEAP (platforma electronică de licitații) că sunt eligibili din punct de vedere fiscal, fiind admiși la licitație, iar pe 10 decembrie se face comunicarea privind acceptarea ofertelor tehnice. Kronemag din Brașov este eliminată, comisia de licitație transmițând că modelul de stâlp de iluminat nu este cel dorit de către Direcția Tehnică a Primăriei, având un design neconform cu specificațiile din caietul de sarcini. Au picat practic la partea de design. Firma brașoveană a făcut însă contestație la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor).

IC Creative și Saga Energy sunt informate, în schimb, că au fost acceptate în ultima fază a licitației: deschiderea ofertelor financiare.

 

Cristian Costan, patronul IC Creative, a făcut 1 milion de lei în ultimul an din două licitații la Primărie

 

Începe hărțuiala

Se deschid „plicurile”, de fapt o decriptare a ofertelor electronice, și se află prețurile: Saga Energy – 660.000 de lei (cu 100.000 de lei sub prețul estimat de beneficiar) și IC Creative – 737.000 de lei.

De-aici începe balul. În loc de adjudecare, comisia de licitație, condusă de Elena Racoveanu (inspector la acea dată la Departamentul Fonduri Europene), face o primă cerere de clarificare către asocierea condusă de Saga Energy. Era 19 decembrie 2016.

Primăria cere lămuriri precum „cine este producătorul becurilor pentru corpurile de iluminat”, „tipurile de becuri folosite”, detalii privind „materialele folosite la stâlpi”. „Ne-au cerut până și manualul procedurilor de turnare a fontei, ceea ce nu era în caietul de sarcini, o măsură excesivă”, afirmă Garofița Luca, reprezentantă Saga Energy.

 

Prețul cel mai bun, dar descalificați

Firma a răspuns în trei zile, depunând în catalogul SEAP toate documentațiile de la producători, certificate de calitate, detalii despre natura materialelor, coduri de produse, tot ce se ceruse. Important este că notificările Primăriei erau adresate doar firmei Saga Energy, nu și contracandidatei IC Creative.

După Sărbători, în a doua jumătate a lunii ianuarie, comisia de licitație revine cu noi cereri de clarificări, solicitând, de exemplu, specificarea producătorului fiecărei părți componente, și nu doar a produsului finit. Iar Saga Energy a depus noi documente cu informațiile cerute.

În februarie însă, autoritatea contractantă descalifică firma Saga Energy, urmând să declare câștigătoare pe IC Creative. „După deschiderea ofertelor financiare este ilegal să revii asupra ofertelor tehnice, pentru că erau solicitări suplimentare față de cele din caietul de sarcini”, spune Garofița Luca, iar urmarea a fost că au depus contestație la CNSC pentru anularea procesului-verbal prin care au fost descalificați.

 

Stâlpii ornamentali au fost disputați de trei firme, dintre care două le aduceau din aceeași sursă: a câștigat cea cu prețul mai mare

 

CNSC: i-ați discriminat

În martie, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor constată că autoritatea contractantă (Primăria Iași) a aplicat un tratament discriminatoriu participanților la licitație: „A încălcat principiile de bază ale achizițiilor publice, mai exact principiile nediscriminării și tratamentul egal, solicitarea de clarificări și adresa de comunicare parțială fiind nelegale”. Concret, comisia condusă de Elena Racoveanu a hărțuit firma Saga Energy. CNSC menționează în două rânduri că Primăria a cerut clarificări doar de la Saga Energy, dar nu și de la IC Creative.

În concluzie, cere Primăriei să anuleze procesul-verbal de descalificare și să reevalueze ofertele.

 

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a scris, negru pe alb, că firma Saga Energy (contestatoarea) a fost discriminată şi a catalogat drept "defectuos" modul în care Primăria Iaşi i-a evaluat oferta.

 

„Am cedat psihic”

Răspunsul CNSC a creat rumoare în Palatul Roznovanu, Elena Racoveanu a demisionat din Primărie, făcându-și firma proprie, prin care câștigă comenzi tot de la Municipiul Iași, iar în fruntea comisiei de licitație este numit șeful Direcției Tehnice, Dumitru Tomorug. Hărțuirea firmei Saga continuă, Primăria trimițând o nouă cerere de clarificări, pe 31 martie. Administratorul firmei nu mai suportă și se adresează din nou CNSC: „Am cedat psihic, așa ceva nu mai pățisem niciodată. Eu sunt cetățean italian, m-am simțit discriminat, am cerut ajutorul Ambasadei, iar ambasadorul mi-a spus că nu este nimic de făcut și că trebuie să mă duc la DNA”.

A doua contestație a fost însă respinsă dintr-un motiv procedural: Saga Energy uitase să notifice în prealabil Primăria, pas obligatoriu înainte de-a te adresa Consiliului Național. „Am scăpat din vedere asta, pentru că mai făcusem anterior o contestație. Oricum, auzeam din piață că nu vom câștiga niciodată și am cedat”, concluzionează reprezentanta firmei, Garofița Luca.
Se ajunsese deja în iunie, iar epopeea părea să nu mai aibă sfârșit. Pe 3 iulie, Primăria anunță pe SEAP că atribuie comanda firmei IC Creative, pentru un preț de 737.000 de lei.

 

Firma Kronemag din Braşov, altă victimă a municipalităţii ieşene. Reprezentanţii societăţii au scris într-un e-mail către REPORTER DE IAŞI că în timpul licitaţiei s-au căutat "modalităţi şi pretexte" ca oferta lor să fie exclusă, ceea ce sa şi întâmplat. Braşovenii mai susţin că au fost instigaţi de municipalitatea ieşeană să comită furt intelectual.

 

„Voiau un stâlp identic”

Tratamentul aplicat firmei Kronemag din Brașov a fost la fel de dureros. Firma a pierdut din prima contestația la CNSC, fără să se ajungă la fond, pentru că solicitarea a fost depusă tardiv. Directorul general al firmei admite eroarea – „din acest motiv am și reziliat contractul cu firma de avocatură care ne reprezenta” -, dar afirmă că a fost tocat psihic de către comisia de licitație.

Oferta Kronemag era de 688.560 de lei, de asemenea mult mai mică decât cea a firmei desemnate câștigătoare. Reprezentantul comercial al firmei brașovene, Nicoleta Surdu, confirmă că au fost descalificați pe un motiv de design al stâlpilor: „Ne-au făcut o cerere șocantă: să facem un model identic cu cel prezentat de ei, or asta era instigare la furt intelectual de către o instituție a statului. Stâlpii noștri erau asemănători, cu marea diferență că ai noștri chiar erau din fontă, nu din aluminiu, cum au scris ei, eronat, în Caietul de Sarcini”.

Elena Racoveanu a fost șefa comisiei de licitație. Face parte din cercul de apropiați ai primarului Mihai Chirica

 

Cereri la milimetru

Kronemag Millenium a pus la dispoziția REPORTER DE IAȘI toată corespondența cu Primăria, afirmând tăios: „După ce am clarificat toate aspectele cerute de ei, au căutat noi modalități și pretexte pentru a ne exclude și chiar au făcut-o”. Nicoleta Surdu povestește că se doreau ornamente de fontă, dar în caietul de sarcini au scris formula aluminiului și că au fost necesare nenumărate lămuriri pe această temă.

Caietul de sarcini părea direcționat, cerându-se o distanță de 70 mm între stâlp și panoul de afișaj, iar Kronemag propusese o distanță de 62 mm: „Am insistat pentru creșterea rezistenței la vânt să folosim țeavă cu diametrul mai mare, adică de 76 mm, în loc de 60 mm, și nu ni se răspundea”.

 

„Ghinionul lor este că eu am exact același furnizor din Italia ca și IC Creative. Caietul de sarcini mi s-a potrivit tocmai pentru că era orientat spre acest producător. Eu știu prețurile, adaosul lor la 737.000 de lei este uriaș, se câștigă 80.000 de euro curat din această afacere. Eu am ofertat 660.000 de lei, exact aceleași produse.”, Administrator Saga Energy

 

Primăria: putem cere câte lămuriri vrem

Hățișul birocratic a dus la eliminarea concurenților firmei IC Creative, care avea prețul cel mai mare, de 737.000 de lei. Luca, de la Saga Energy, spune chiar că se aștepta să câștige cei de la Kronemag, pentru că aceștia sunt producători de mobilier urban, și nu intermediari.

Totuși, punctul de vedere al Primăriei este că e firesc să se facă reevaluări ale ofertelor tehnice, aceaste nefiind o ilegalitate: „Procedura de atribuire nu este considerată a fi finalizată până în momentul semnării contractului”.

Purtătorul de cuvânt, Sebastian Buraga, a afirmat că CNSC a dispus reevaluarea ofertei Saga, ceea ce s-a și întâmplat, dar că până la urmă aceasta tot n-a fost declarată conformă.

Deznodământul: ieșenii plătesc o lucrare publică mai scumpă cu 77.000 de lei decât cea mai bună ofertă, furnizorul fiind unul de casă, cum se vedea mai jos, iar administratorul italian al firmei Saga Energy nu va mai participa niciodată la vreo licitație a Primăriei: „Am suferit mult în aceste luni. Mă uit pe SEAP și unde văd Municipiul Iași trec mai departe. Am înțeles că nu trebuie să mă mai ating de acest teritoriu”.

 

Costan a fost angajatul lui Gafița la Data Incorporated, firmă care a dat faliment, și apoi asociat al acestuia la Novidrast

 

Legăturile Costan-Gafița: aceleași firme, aceleași comenzi

Frații Cristian și Marius Costan administrează IC Creative din 2013, dar anul lor de expansiune a fost 2015. Cristian Costan a fost angajatul lui Dragoș Gafița la firma Data Incorporated, firmă care între timp a falimentat. Gafița este asociat în Lacta Han SRL cu soția primarului Mihai Chirica, iar firmele sale lucrează de câțiva ani aproape exclusiv cu direcțiile subordonate Primăriei.

Mare parte din lucrările de vidanjare și furnizare de vidanje au fost mutate dinspre Gafița spre IC Creative. În același timp, Cristian Costan și Dragoș Gafița au fost asociați, cu câte 25%, în Novidrast, o firmă care de 6 ani este unul din furnizorii tradiționali de produse și servicii ai Primăriei Bivolari.

Bivolariul este locul care îi reunește pe Gafița și Costan, mare parte din cifrele de afaceri realizându-le în această comună. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit, în 2016, că IC Creative (a lui Costan), Novidrast (Costan și Gafița) și Gafița’s Company (a lui Gafița) au avut o serie incredibilă de 70 de achiziții directe câștigate la Bivolari. Firmele celor doi au câștigat și în 2017 lucrări de zeci de mii de lei în această comună.

 

Citește și Rețeaua „Spații Verzi”: CHIRICA și GAFIȚA. Furnizorul de casă al Primăriei, asociat cu soția primarului

 

Costan: 1 milion de lei de la Primărie într-un an

Cristian Costan a explicat, pentru REPORTER DE IAȘI, că la licitația pentru stâlpi și panouri, a fost supus, la rândul său, la două runde de clarificări din partea comisiei de licitație. „Asta facem noi, mobilier urban, e normal să particip la toate comenzile care apar în Iași. Participăm în toată țara, câștigăm cam două licitații din 15”, a spus administratorul IC Creative.

La Iași, în 12 luni a câștigat două licitații din două: una pentru stâlpi cu indicatoarele de străzi (220.000 de lei) și cea cu panourile și stâlpii de iluminat (737.000 de lei). Recent au mai câștigat și la Vaslui montarea unor stâlpi cu panouri fotovoltaice.

Despre relația cu Dragoș Gafița, Cristian Costan spune că este una de prietenie: „Ne mai vedem în weeekend, în rest fiecare cu treaba lui”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top