fbpx
 
Cazul Cardului contactless: ancheta, extrem de scumpă

Cazul Cardului contactless: ancheta, extrem de scumpă


Este un instrument de plată mai facil, dar care poate să se întoarcă împotriva proprietarului. O ieşeancă a rămas fără bani după ce şi-a pierdut cardul contactless. Bărbatul care l-a găsit şi-a cumpărat de peste 700 de lei tot ce „i-a poftit inima”. Ca să-l găsească pe autor, anchetatorii au cheltuit mai mult decât prejudiciul. Prins cu ocaua mică, inculpatul a restituit banii.

 

Infractorii nu mai au nevoie de PIN pentru a goli cardurile. Un risc de a rămâne fără banii din conturi este şi atunci când pierzi cardul contactless, care poate fi folosit pentru a scoate maximum 100 de lei fără introducerea „parolei”.

Utilizare de 15 ori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au trimis în judecata, zilele trecute, un bărbat care a „mers la cumpărături” cu un instrument de plată care nu îi aparţinea. Cătălin Florin Nastac a fost acuzat de acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod ilegal.

Bărbatul ar fi găsit, pe 17 aprilie 2017, un card pe care ulterior l-a folosit în diverse magazine pentru a-şi cumpăra bunuri şi alimente. Astfel, ar fi efectuat 15 plăţi în valoare totală de 737,27 lei.

 

Neatenţia i-a adus multe probleme unei femei din Iaşi

 

Plângerea a fost retrasă

Când şi-a dat seama că îi lipseşte cardul, femeia a anunţat anchetatorii. Pentru a-l găsi pe Nastac au fost solicitate imaginile de pe camerele de supraveghere de la unele unităţi în care bărbatul şi-a făcut „cumpărăturile”, susţin surse judiciare.

Iniţial, ieşeanul a fost cercetat şi pentru infracţiunea de însuşirea bunului găsit, dar nu a mai fost trimis în judecată şi pentru această faptă pentru că femeia şi-a retras plângerea. „Persoana vătămată a declarat că-şi retrage plângerea penală depusă şi în cazul celorlalte două infracţiuni, deoarece a fost despăgubită de autor, însă legea penală nu prevede această modalitate de stingere a acţiunii penale în cazul infracţiunilor prevăzute şi pedepsite”, se arată în rechizitoriu. Culmea: cheltuielile judiciare în cursul urmăririi penale au fost de 947,03 de lei, cu 200 de lei mai mult decât prejudiciul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: