fbpx
 
FILAJ: duba morții n-a prins niciun câine

FILAJ: duba morții n-a prins niciun câine


O Dacie ruginită, care abia se târâie, e mașina de ecarisaj. N-am văzut nicio captură. Recordurile naționale de câini eutanasiați la Iași nu se regăsesc în viața reală, pe teren. Hingherii refuză să spună câte animale capturează: „Nu stăm să le numărăm”. Oficial, se prind 20/zi, cifră neatinsă de niciun oraș din țară. Serviciul externalizat de eutanasiere se ridică la 11.000 de euro/lună.

 

Am mers trei ore pe urmele echipei de ecarisaj de la Padoc și n-am văzut niciun câine prins. Oficial, sunt 400 pe lună, adică 20 pe zi. Conducerea Salubris are buzele lipite: transmite cifre bombastice, dar nu vrea să spună câți câini au fost prinși luni, vineri, joi, în ultimele zile. Șefa Padocului Tomești, Anca Tărăboanță, a fost cea mai hilară: „De ce mă chinuiți? Nu vă pot spune nimic. Întrebați-i pe șefi”.


Colac peste pupăză, de-o săptămână, după articolele din REPORTER DE IAȘI, camerele video de la Padoc s-au stricat.

 

Această mașină dezmembrată este pentru capturarea câinilor din oraș. Dar n-a prins niciunul

 

La plimbare prin oraș

Oficial, Salubris spune că au fost prinși 75.000 de câini în Iași în ultimii 10 ani. 23.000 doar în ultimii 4 ani, 90% fiind eutanasiați. Un număr uriaș raportat la populația reală de patrupede. Serviciul de asistență veterinară și eutanasiere este externalizat către o firmă ce aparține fostei șefe a Padocului, Livioara Rotariu, iar sumele lunare decontate depășesc 10.000 de euro.
Marți, 10 octombrie, REPORTER DE IAȘI a urmărit una dintre cele două mașini ale hingherilor. Timp de 3 ore, aceasta a făcut ocolul Iașului fără să prindă niciun câine.
La ora 7.10 ne-am intersectat cu prima mașină în zona Străpungerii Silvestru, având la bord echipaj complet de hingheri.  În jurul orei 8.00, cea de-a doua mașină, o Dacia papuc roșie și ruginită a fost identificată în cartierul Dacia, acolo unde a stat in staționare vreo jumătate de oră, fără să captureze nimic.
Echipajul de hingheri a traversat orașul, bară la bară, până la garajul din zona Metalurgie, acolo unde a lăsat un ocupant al mașinii și a luat un altul, după care s-au încadrat spre Piața Doi Băieți și Podul de Piatră.

 

Niciun câine prins

În cele 3 ore în care i-am însoțit de la distanță, în dubă nu a fost urcat niciun câine. „Avem o comandă să prindem o cățea gestantă. Nu știm câți câini prindem pe zi, nu e treaba noastră să facem calcule. Noi ne ducem unde suntem trimiși”, ne-a declarat unul dintre hingheri.
În mașinile cu care se face hingheritul sunt șapte cuști care sunt sudate de cadranul mașinii. În lege scrie că trebuie să fie o cușcă separată, un loc special pentru cadavre sau câini bolnavi, ori în dubele Salubris nu există așa ceva, iar cuștile nu pot fi scoase pentru a fi dezinfectate cu clor.
„E un focar de boală cu care se plimbă prin oraș. O mașină care este folosită pentru transportul câinilor capturați trebuie să aibă condiții de ventilare, ori, într-o astfel de mașină, la o temperatură de peste 30 de grade afară, înăuntru se fac 50 de grade, ceea ce e moarte curată pentru acești câini”, a Marius Lăpușneanu, oengist pentru drepturile animalelor. De autorizarea acestor mașini ruginite se ocupă Direcția Sanitar Veterinară, care nu a emis niciun punct de vedere.

 

Pierduți în trafic: trei ore de plimbare prin traficul infernal din Iași, însă nicio acțiune

 

Un singur asistent, două echipaje

Reprezentanții mai multor ONG-uri din Iași care se ocupă cu protecția animalelor susțin că activitatea de hingherit este acoperită doar în scripte la capacitate maximă. Izavet, care are contractul de asistență medicală, asigură un singur tehnician veterinar pentru ambele echipaje. „Patru ore se duce pe-o mașină și patru ore pe cealaltă. Conform contractului, ar trebui să aibă doi angajați specializați, pentru că doar veterinarii pot folosi substanțele psihotrope cu care sunt tranchilizați câinii de pe străzi, iar Salubris decontează dozele la fiecare câine prins”, afirmă Cătălina Cijevschi, al cărei ONG monitorizează activitatea de la Padoc.

 

Buget aproape triplu la Padoc

Sumele alocate anual de la bugetul local pentru activitatea Padocului Tomești au crescut spectaculos în ultimii șase ani: de la 1 milion de lei în 2011, la 2.435.000 de lei în 2016. Cheltuielile acoperă toate salariile, serviciile medicale, utilitățile și, mai ales, eutanasierile, plătite cu 100 de lei bucata.

 

Legendele cu câinii prinși la Padocul Tomești, decontați pe sute de mii de euro, sunt ca bancurile cu producțiile record la hectar de pe vremea lui Ceaușescu

 

Camerele video s-au stricat

O ipoteză a numărului foarte mari de câini raportat ca fiind capturați și aduși la padocul de la Tomești, este dată și de raporturile contractuale pe care Salubris le are cu opt comune din Zona Metropolitană. „Toți trimit câinii la Iași”, a precizat Cătălina Cijevschi.
Monitorizarea câinilor fără stăpân care intră în padocul de la Tomești nu mai poate fi făcută online. De o săptămână, camerele video montate de Cătălina Cijevschi la Padocul de la Tomești s-au stricat brusc: „A intrat o mașină a Salubris-ului și mi-a agățat toate cablurile de la camere. Acum sunt patru camere la care nu se vede nimic”, a spus Cătălina Cijevschi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: