fbpx
 
Cinema pentru nevăzători: cum să vezi un film  cu ochii minții

Cinema pentru nevăzători: cum să vezi un film cu ochii minții


Acţiunea inedită a unei fundaţii din Focşani a ajuns şi la Iaşi. O caravană itinerantă proiectează filme pe care le pot “vedea” şi nevăzătorii. Acest lucru este posibil după o prelucrare care introduce în film o a treia coloana sonoră.

Poate sună ciudat, dar este cât se poate de real. Există filme accesibile nevăzătorilor, iar de acest lucru s-au convins cei prezenţi la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, unde a fost proiectat recent filmul „Minte-mă frumos”, în regia lui Iura Luncaşu.

 

Şi pentru copii, şi pentru adulţi

Acest lucru a fost posibil datorită organizatorilor Caravanei Filmului Accesibilizat pentru Nevăzători (FAN): Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, proiectul fiind finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Centrul Naţional al Cinematografiei.

La eveniment au fost prezenţi atât nevăzători din Iaşi, cât şi din mai multe localităţi din Republica Moldova. „Proiectul a început în vara acestui an şi este format din filme pentru copii şi filme pentru adulţi. Pentru copii, avem trei filme: seria întreagă «Toate pânzele sus», «Columna» şi «Hohoho». Acestea sunt proiectate în şcolile speciale pentru copii nevăzători. Pentru adulţi, avem accesibilizate filmele «Minte-mă frumos», «Două lozuri», «Sieranevada», «Bucureşti NonStop», «Bacalaureat», «Actorul şi sălbaticii» şi «Toată lumea din familia noastr㻓, spune Gabriela Tatu de la Fundaţia Cartea Călătoare. Filmele sunt primite de la producători.

 

Cum “văd” spectatorii

În cadrul caravanei sunt proiectate filme artistice special “accesibilizate” pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Acestea au o coloană sonoră în plus faţă de cele normale. „La intrarea în sala de proiecţie, spectatorii nevăzători primesc un set de căşti în care aud explicaţii suplimentare, inserate între replicile actorilor din film. Explicaţiile primite în căşti descriu schimbările de scenă, mimica actorilor, felul în care sunt îmbrăcaţi şi gesturile mai importante, astfel încât spectatorul nevăzător să înţeleagă cât mai bine acţiunea şi să se integreze în atmosfera filmului“, explică Gabriela Tatu.

Pentru prelucrarea a 10 minute de film sunt necesare aproximativ trei ore de muncă. „Filmele sunt accesibilizate de «scenarişti». Sunt de fapt nişte persoane care văd filmul şi stabilesc, cu ajutorul unui program, porţiunile din film, în care nu există replici, şi în care pot fi introduse acele explicaţii“, menţionează Tatu.

După ce scenariştii îşi termină treaba, explicaţiile sunt înregistrate într-o boxă special, de către un lector. Ulterior se mixează şi se prelucrează cea de-a treia coloană sonoră.

 

Feed-back-uri extraordinare

Cea mai mare mulţumire a organizatorilor este reacţia nevăzătorilor care vin să urmărească filmele. „Cele mai emoţionante reacţii le au cei care vin pentru prima dată. Ţi se înmoaie inima când spun că au înţeles singuri filmul, fără a fi nevoiţi să întrebe mereu pe cineva ce se întâmplă. Este un alt mod de a se integra în societate“, menţionează reprezentanta fundaţiei din Focşani.

Până în prezent au fost câteva sute de nevăzători care au venit să urmărească filme în cele 20 de oraşe pe unde a trecut caravana.

Aferim!“, primul film pe DVD accesibilizat

În 2014, în cadrul Festivalului de Film pentru Nevăzători a fost accesibilizat filmul „Aferim!“. Producătorii au fost încântaţi de modul în care s-a făcut prelucrarea, astfel că s-a decis ca DVD-ul să fie scos pe piaţă cu tot cu varianta ce le permite şi persoanelor nevăzătoare să urmărească filmul.

După festival, producătorii s-au declarat încântaţi de modul în care au văzut că reacţionează persoanele care au urmărit filmul şi au decis ca DVD-ul să fie scos cu tot cu varianta pentru nevăzători“, menţionează Tatu.

Mai mult, la începutul acestei luni, la Teatrul „Excelsior“ din Bucureşti a rulat prima piesă de teatru ce poate fi urmărită de nevăzători. „Este vorba despre piesa «Fluturii sunt liberi», în care actorul Alex Călin joacă rolul unui nevăzător. De altfel, Călin este iniţiatorul unei campanii de strângere de fonduri pentru tipărirea de manuale Braille pentru elevii nevăzători. Cei de la «Excelsior» ne-au spus că vor încerca ca de acum înainte, în fiecare lună, să aibă în program o piesă de teatru accesibilizată pentru persoanele nevăzătoare“, spune reprezentanta fundaţiei.

 

Gabriela Tatu lucrează pe mai multe planuri pentru ajutorarea nevăzătorilor

 

Manuale Braille şi Daisy

Activitatea fundaţiei din Focşani nu se reduce doar la Caravana FAN.

Încercăm să acoperim o plajă cât mai mare de nevoi ale persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere. Ne ocupăm şi de manuale Braille, pentru elevii de până în clasa a IV-a. De la clasa a V-a, manualele sunt în format Daisy, un format audio, care permite utilizatorilor să navigheze din pagină în pagină, din capitol în capitol. În plus, avem şi cărţi Daisy pentru adulţi, înregistrate de lectori în studio“, susţine Gabriela Tatu.

De asemenea, sunt organizate periodic cursuri de utilizare a calculatorului de către persoanele nevăzătoare, preşedintele fundaţiei, Mircea Bucur, şi el nevăzător, fiind expert IT.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30