fbpx
Print this page
Haos: IRO a dat în judecată ministerul

Haos: IRO a dat în judecată ministerul


Aproape 800.000 de lei cere în instanţă Institutul Regional de Oncologie de la Ministerul Sanataţii, penalităţi plătite de spital către firma de construcţii Iasicon SA n Datoria s-a acumulat pentru că lucrările efectuate la un centru de cercetare medicală nu au fost achitate la timp.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) a fost nevoit să plătească penalităţi unei societăţi de construcţii, din fonduri proprii, după ce a pierdut definitiv un proces. La rândul său, unitatea sanitară a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, susţinând că acesta este vinovat de acumularea datoriei pentru că nu a virat la timp cei aproape 14 milioane de lei pentru plata lucrărilor.

 

Lucrări de 14 milioane de lei

Reprezentanţii IRO au încheiat, în martie anul trecut, cu societatea Iasicon, un contract ce viza consolidarea, modernizarea şi dotarea clădirii pentru centrul de cercetare medicală „Transcend”, investiţie din fonduri europene pentru care cei mai mulţi bani trebuiau să vină de la Ministerul Sănătăţii. Lucrările au fost finalizate în iunie 2016, dar ministerul ar fi virat către spital suma de 13,87 milioane lei de-abia pe 23 decembrie 2016. Astfel, s-ar fi acumulat penalităţi de întârziere, care nu au fost achitate de minister. „Întrucât întârzierea la plată nu ni se datorează (spitalul fiind pus în situaţia de achita penalităţile din propriul buget destinat asigurării serviciilor medicale pentru pacienţi), apreciem faptul că ordonatorul principal de credite are obligaţia de a susţine şi aceste cheltuieli”, se arată în acţiunea depusă de IRO la Curtea de Apel Iaşi.

 

Riscau poprirea conturilor

Unitatea sanitară susţine în acţiune că a făcut numeroase demersuri la minister pentru ca plata celor aproape 14 milioane de lei să fie făcută în timp util. Demersuri care însă nu au avut rezultat.

În cele din urmă, IRO a plătit integral cei 784.846 de lei penalităţi către Iasicon, în aprilie acest an, după ce firma a câştigat definitiv procesul prin care solicita plata datoriilor. „În cazul în care nu am fi efectuat plata, creditoarea se putea adresa executorului judecătoresc în vederea popririi conturilor institutului nostru, punând în dificultate activitatea medicală”, explică reprezentanţii IRO în cererea adresată instanţei. Curtea de Apel Iaşi urmează să ia o decizie în acest caz, cel mai probabil anul viitor.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare