fbpx
 
Culmea absurdului în enclava Tg. Frumos: primarul și secretarul CL trebuie să se suspende unul pe altul

Culmea absurdului în enclava Tg. Frumos: primarul și secretarul CL trebuie să se suspende unul pe altul


Felicia Spulber, trimisă în judecată pentru că nu și-a concediat șeful. O va concedia el? Primarul condamnat în 2016 stătea în pixul secretarei CL. Pentru că refuza să-i semneze revocarea, Parchetul a trimis-o în judecată pentru abuz în serviciu. Acum, primarul trebuie să o suspende, la rândul lui, conform legii. Dacă nu o face, ar urma un nou dosar penal și un caz perfect de stat în stat.

 

Blocajul instituțional de la Primăria Târgu Frumos devine unic în România. Primarul condamnat definitiv trebuia suspendat din funcție și să elibereze locul. Dar secretarul Consiliului Local, Felicia Spulber a refuzat, de mai bine de-un an, să emită referatul de revocare a șefului său, Ionel Vatamanu.

Acum, Felicia Spulber a fost trimisă în judecată de Parchet pentru abuz în serviciu, tocmai pentru că refuză să semneze actul. Stupoare: primarul nesuspendat trebuie să o suspende, la rândul său, pe secretara Consiliului Local. Practic, amândoi depind unul de altul și blochează totul. Țara lui Papură vodă.

Angajatorul decide

Fostul prefect Marian Grigoraș a făcut plângerea penală împotriva Feliciei Spulber, pentru că altă cale de-a pune capăt anarhiei administrative de la Târgu Frumos nu exista. Pe 26 februarie, adică în urmă două săptămâni, Parchetul a înaintat dosarul la Judecătoria Pașcani, cu acuzația de abuz în serviciu.

Informația a ajuns marți, 13 martie, și la Prefectura Iași. Prefectul Marian Șerbescu a spus că se lucrează la redactarea ordinului prin care primarul Ionel Vatamanu trebuie să o suspende din funcție pe Felicia Spulber, conform Legii funcționarului public. Ne-am zăpăcit: primarul nesuspendat trebuie să o suspende pe cea care l-a apărat. Șansele sunt zero: secretarul CL depinde de angajatorul său, Primăria Târgu Frumos, stat în stat. „Angajatorul trebuie să ia măsura, conform legii. Până în 2006, secretarii de consilii erau subordonați direct Prefecturilor, când exista și funcția de secretar general al Prefecturii, care a fost desființată. Noi urmăm calea legală, vedem ce va urma”, explică Marian Șerbescu.

Ionel Vatamanu și Felicia Spulber își țin spatele unul altuia, sfidând de doi ani sentința instanței, Prefectura, Parchetul

 

Spulber pleacă de tot din Primărie

Întrebat dacă soluția rămâne o nouă plângere penală, de data aceasta împotriva primarului, care are deja o condamnare, prefectul de Iași s-a abținut de la comentarii: „Nu pot anticipa. Suntem într-un blocaj”. Șerbescu punctează însă că există o propunere în noul cod al funcționarului public, aflat în proiect la Parlament, ca actualii secretari CL să revină în subordinea Prefecturilor. Funcția de prefect poate fi intruzivă pentru autonomia locală dar poate debloca genul de situații cum este cea de la Târgu Frumos, un fel de enclavă în statul de drept.

Refuzul Feliciei Spulber de a se conforma devine sinucigaș din punct de vedere profesional, pentru că ordinul prefectului prevede suspendarea sa, pe perioada procesului, din funcția de jurist al Primăriei Târgu Frumos, aceasta nefiind angajată cu concurs pe postul de secretar CL, ci prin împuternicire. „Normal, își pierde locul de muncă și, implicit, și funcția de secretar al Consiliului Local”, conchide prefectul Șerbescu.

 

Doi oameni care sfidează tot

Sunat în cursul după-amiezii, primarul Ionel Vatamanu a închis repede telefonul. A spus că nu știe de trimiterea în judecată a Feliciei Spulber: „N-am primit nimic”. I s-a spus că Prefectura redactează adresa prin care aceasta să fie suspendată și a răspuns: „Nu știu, aștept, la revedere”.

Felicia Spulber a jucat o scenă de grădiniță. Apelată telefonic, a ascultat întrebarea legată de trimiterea sa în judecată, apoi a spus de trei ori „Alo…, nu vă aud” și a închis. La următoarele apeluri și la SMS-ul cu întrebări trimis de REPORTER DE IAȘI nu a mai răspuns.

Autonomia locală bate acoperirea Orange.

Vatamanu e genul care își parchează Merțanul la vedere, în fața Primăriei 

 

De ce a fost condamnat Vatamanu

Primarul Ionel Vatamanu (PSD) a fost condamnat definitiv, în octombrie 2016, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată. În 2011, firma Țac-Țac, a lui Vatamanu, concesionase un teren în centrul orașului Târgu Frumos. S-a extins cu o clădire peste suprafața concesionată.

În 2012, după ce ajunsese primar, l-a împuternicit pe viceprimar să vândă terenul concesionat către firma Țac-Țac.

 

Și viceprimarul a fost demis luna trecută

La Târgu Frumos toți edilii sunt în conflict cu legea. Viceprimarul Vasile Sarafinceanu a fost înlocuit din funcție chiar în urmă cu o lună, fiind găsit incompatibil de ANI, după o plângere depusă împotriva sa în 2012.

Discursul său de adio din Consiliul Local este antologic: „Iar pentru problemele cetățenilor, m-am autoevaluat si pot spune că circa 90% dintre ele le-am rezolvat fără a trece de domnul primar. Dimpotrivă, m-am consultat cu domnul primar".

 

Fiul lui Vatamanu îl urmează

La Târgu Frumos e dinastie. Din 2016, consilier local PSD este și fiul primarului, Ionuț Vatamanu. După nume, cei doi pot fi foarte greu deosebiți, în perspectiva buletinelor de vot de la viitoarele alegeri electorale.

Vatamanu jr., în croazieră cu soția

 

Precedentul de la Botoșani

Un precedent privind suspendarea secretarului Consiliului Local există la municipiul Botoșani, și cazul este la fel de hilar. Primarul Cătălin Flutur (PNL) l-a revocat pe juristul Ioan Apostu, după ce DNA a comunicat trimiterea acestuia în judecată. Problema este că însuși primarul Flutur este trimis în judecată în același dosar, abuz în serviciu în legătură cu afacerea Uvertura Mall. Primarul rămâne însă în funcție, fiind ales, nu funcționar public.

 

Citește și Vatamanu, un an în ilegalitate: primarul și secretara, mai tari ca Poliția, Parchetul, Prefectura și tot Guvernul

 

Spulber, alt dosar penal pe cap

Felicia Spulber este cercetată și pentru ucidere din culpă în urma unui accident din 2015. Familia victimei, o bătrână din Cotnari care a murit în urma tragicului eveniment, acuză Parchetul Hârlău de tergiversarea acestui dosar, fapte descrise, în 2017, de REPORTER DE IAȘI. Martorii o acuză pe Felicia Spulber că a condus cu viteză excesivă pe raza comunei, pierzând controlul volanului și izbindu-se într-un stâlp, care s-a rupt și a căzut peste bătrâna aflată la fața locului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: