fbpx
 
Adevărul interzis de primar: blocul ilegal al consilierei Tăutu

Adevărul interzis de primar: blocul ilegal al consilierei Tăutu


Ce se ascunde în spatele eliminării numelor de persoane fizice beneficiare de  autorizaţiile de construire: ocazia perfectă pentru muşamalizări. Zelea Popescu, tatăl consilierei locale PSD Daniela Iuliana Tăutu, a construit un etaj în plus la o clădire pe care o deţine în CUG. A fost amendat de Poliţia Locală, a contestat sancţiunea, dar a renunţat inexplicabil la proces. Ştia el ce ştia sau pe ce se baza: dezvoltatorul Popescu a obţinut, luna trecută, autorizarea etajului suplimentar. Fiica lui Zelea, pesedista Daniela Tăutu, susţine că etajul în plus a fost ridicat din vina constructorului, care nu şi-ar fi dat seama că a trecut de nivel. Tăutu face parte din nucleul apropiat primarului Chirica. În mai, în tradiţionala listă lunară cu autorizaţiile de construcţie, Primăria a ascuns numele familiei Popescu din dreptul construcţiei de pe Şoseaua Nicolina nr. 177, motivând obligaţii dintr-o directivă europeană. O minciună: celelalte primării din ţară nu au anonimizat numele persoanelor fizice din aceste liste, aceste informaţii fiind publice.

 

Săptămâna trecută, REPORTER DE IAŞI a scris despre abuzul făcut de către Primăria Iaşi în privinţa anonimizării unor informaţii din documente de urbanism, concursuri şi listele datornicilor la bugetul local. Experţii ne-au explicat de ce decizia primarului Mihai Chirica este un abuz şi acum vedem concret efectele.

În text era menţionat un exemplu: o intrare în legalitate de pe Şoseaua Nicolina nr. 177, cu beneficiarul anonimizat. Verificările au arătat că este vorba de Zelea Popescu, tatăl Danielei Tăutu, actuală consilieră locală al PSD, apropiată a primarului Mihai Chirica.

Iniţial, două etaje

La capătul Şoselei Nicolina, vizavi de rondul de tramvai, se ridică o casă imensă şi urâtă, cu spaţii comerciale la parterul foarte înalt – un magazin de piese auto şi o florărie – şi cu trei etaje, peste care este trântit un acoperiş din tablă.

Construcţia, o anomalie în decor, este încă în lucru. Conform documentaţiei iniţiale – certificat de urbanism din 2010 şi autorizaţie de construire din 2012 pentru o casă pe un teren de 306 mp, cu spaţii comerciale la parter – imobilul trebuia să aibă procent de ocupare a terenului 40% (122 mp), coeficient de utilizare a terenului de 1,2 (367 mp total 3 nivele) şi regim de înălţime parter şi două etaje cu maximum 10 metri înălţime.

 

Aceasta este clădirea cu un etaj ridicat ilegal de către Zelea Popescu (foto mic), tatăl pesedistei Tăutu

 

Un etaj în plus

În realitate, Zelea Popescu nu a avut nici o reţinere să mai ridice un etaj, ceea ce i-a crescut şi CUT-ul la peste 1,2, dar şi regimul de înălţime. „Construcţia a fost verificată în 2015 şi a fost dată o amendă de 5.000 de lei, pentru depăşirea regimului de înălţime. I s-a pus în vedere să demoleze sau să intre în legalitate”, explică Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Controlul Poliţiei Locale a fost pe 3 septembrie 2015. Amenda a fost stabilită chiar de către agentul care a constatat abaterile, fiind apropiată de suma minimă prevăzută în lege – 1.000 de lei, faţă de 100.000 de lei, cât era atunci maximul. „Cuantumul amenzii este stabilit de către agentul constatator, în funcţie de gravitatea faptei, de pericolul social”, explică reprezentantul Poliţiei Locale Iaşi.

Un etaj în plus, deci o treime peste suprafaţa autorizată iniţial, a fost considerată o faptă măruntă.

A renunţat la proces

După ce a fost sancţionat, Zelea Popescu a făcut contestaţie la Judecătorie. A fost un singur termen, pentru că, fapt unic, a renunţat la proces. La vremea respectivă, Mihai Chirica preluase de câteva luni oraşul de la Gheorghe Nichita, arestat în luna mai 2015, fiind deja viceprimar cu atribuţii de primar. O avea în anturaj pe Daniela Tăutu, fiica lui Zelea Popescu. „Dacă cel sancţionat face demersuri pentru reautorizare, automat renunţăm la proces”, susţine Daniel Ungureanu.

Întrebat despre proces şi documentele de intrare în legalitate, Zelea Popescu ne-a explicat că au fost probleme cu balcoanele ieşite prea mult în afară, trecând sub tăcere faptul că trebuia să aibă două etaje, nicidecum trei. „M-au controlat, au găsit asta, am contestat amenda, apoi am depus acte pentru intrarea în legalitate şi s-a renunţat la proces. Nici măcar nu era vina mea, era vina proiectantului. A durat din 2015 până în ianuarie 2018 să obţin autorizaţia”, a spus Zelea Popescu.

Tăutu: „Poliţia Locală a greşit”

„Nu este depăşire cu un etaj, autorizaţia iniţială a fost P+2 şi mansardă, este o depăşire cu o mică distanţă în plus. Poliţia Locală a greşit procesul-verbal în care s-a menţionat că este un etaj în plus. Este exclusiv vina constructorului. Ce s-a întâmplat? Tatăl meu a avut stocul de cărămidă luat din timp. Având diabet, nu a stat pe şantier. Constructorul a lucrat fără să realizeze cineva că se depăşeşte nivelul stabilit în proiect”, ne-a spus Daniela Tăutu. Consiliera a refuzat să spună cine este constructorul care a greşit o lucrare cu un nivel, spunând că nu s-a ocupat de construcţie.

Legat de anonimizarea actelor de către Primăria Iaşi, Daniela Tăutu spune că este în limite legale şi a fost verificată. „Doamna Denisa Ionaşcu sigur a verificat şi este normal aşa. În plus, domnul Mihai Chirica, care este un profesionist adevărat, a ştiut ce face cu această decizie", susţine Tăutu.

Conform documentaţiei emise în luna mai, schimbările faţă de primul PUZ sunt: 429 mp arie desfăşurată construită (faţă de 367, cât ar fi avut în 2012), cu CUT de 1,4 şi înălţime maximă de 12,8 m, faţă de 10 metri iniţial. „Nu ştiu încă ce voi face aici când termin, vreau întâi s-o văd finalizată”, răspunde Zelea Popescu la întrebarea dacă o va compartimenta pentru apartamente pe care să le vândă.

Casa e de fapt un bloc, cu apartamente separate, deși autorizația este pentru locuință individuală.

 

Chirica exuberant în 2016: tocmai fusese ales primar. Prima din dreapta, Daniela Tăutu, îi împărtăşeşte bucuria

 

Afacerile familiei

Zelea Popescu a deţinut o vulcanizare în Păcurari, pe care a mutat-o ulterior în Nicolina. Aici a apărut casa cu un etaj în plus. La parter deţine un magazin de piese auto, iar o altă parte a spaţiului a închiriat-o unei florării.

Fiica sa, Daniela Tăutu, fostă Popescu, este căsătorită cu Vlad Tăutu de la firma Internet Broker, firmă care oferă conexiuni de internet pentru firme. Conform declaraţiei de avere de pe site-ul Primăriei Iaşi, deţine jumătate dintr-un teren de doar 40 mp din zona în care şi tatăl său are casa.

Nu are apartament sau casă, dar menţionează că bunurile pe care le deţine/foloseşte „aparţin doar societăţilor la care sunt asociat”. Internet Broker are adresa la o vilă din Ţicău, pe strada Cerchez nr. 5 unde a fost, la un moment dat, domiciliul consilierei. Acum ea locuieşte într-o vilă din Valea Adâncă.

Tăutu susţine că nu are nici ea, nici soţul, nici firmele în care sunt acţionari sau asociaţi credite bancare sau împrumuturi. Veniturile menţionate sunt de 6.960 de lei anual de la Internet Broker, încă 3.480 de lei salariu anual de la o altă firmă, 8.392 lei/an de la Consiliul Local şi 1.008 lei alocaţie pentru copil.

Amenzile s-au modificat

În forma actuală a legii care reglementează autorizaţiile de construire, lipsa autorizaţiei este sancţionată cu amendă de la 1.000 la 100.000 de lei. Dar, conform actualei legi, este imposibilă intrarea în legalitate dacă nu a existat deloc autorizare. Nerespectarea autorizaţiei este sancţionată cu amendă de la 50.000 la 100.000 de lei.

 

Aceste este imobilul de la care s-au luat la harţă Laurenţiu Popescu şi Simirad

 

Un alt frate cu probleme la capitolul urbanism

Zelea Popescu este fratele fostului consilier local Laurenţiu Popescu, celebru în anii ’90 mai ales pentru că a intrat în război cu primarul Constantin Simirad, care a ameninţat că-i dărâmă casa lipită de blocurile din zona Pieţei Nicolina. Şi chiar s-a apucat de treabă, i-a stricat acoperişul cu excavatorul, în 1998.

Familia s-a baricadat în faţă şi a fost un întreg circ, mai ales că turnat apă peste angajaţii Primăriei cu lighenele. Până la urmă, i s-a dat posibilitatea s-o dărâme singur. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.

 

Citește și Dacă primarul Chirica îşi construieşte un bloc cu 30 de etaje, nu trebuie să știm

 

Tatăl consilierei, implicat în „Scandalul Agronomilor”

Numele lui Zelea Popescu apare în celebra „Afacere a agronomilor” din anii ’90. Pe scurt, zeci de persoane influente au fost împroprietărite cu suprafeţe de teren în locuri râvnite din jurul oraşului, pe terenuri ale fostelor IAS-uri. A fost primul mare scandal de corupţie din Iaşi, nefinalizat, desfăşurat în perioada prefectului Dan Gâlea. Printre toate numele apare şi cel al lui Zelea Popescu, alături de mulţi alţii. A primit, în 1992, 1.000 mp la Miroslava, peste noapte. Şi-a construit acolo o vilă cu două nivele.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: