fbpx
 
NASA captează imagini spectaculoase ale celei mai mari luni a planetei Marte (VIDEO)

NASA captează imagini spectaculoase ale celei mai mari luni a planetei Marte (VIDEO)


Sonda spaţială "Mars Odyssey" a NASA a capturat pentru prima dată imagini cu cea mai mare dintre cele două luni ale planetei Marte, Phobos, în faza de lună plină, folosind o cameră de vizionare termică.

Sonda spaţială Mars Odyssey de la NASA a capturat pentru prima dată luna marţiană Phobos în timpul unei faze de lună plină. Fiecare culoare din această nouă imagine reprezintă un grad de temperatură detectat de aparatul de fotografiat infraroşu de pe Odyssey, care studiază luna marţiană din septembrie 2017. Aceste observaţii ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă din ce materiale este alcătuită Phobos, cea mai mare dintre cele două luni ale planetei Marte.

Odyssey este cea mai lungă misiune efectuată de NASA pe Marte. Camera termică de luat vederi Thermal Emission Imaging System (THEMIS) poate detecta modificări ale temperaturii de suprafaţă, având în vedere faptul că Phobos înconjoară planeta Marte la fiecare şapte ore. Diferitele texturi şi minerale determină cantitatea de căldură detectată de THEMIS.

„Fiecare observaţie despre luna Phobos este făcută dintr-un unghi diferit şi la o oră din zi diferită, oferind un nou tip de date", a afirmat Jeffrey Plaut, cercetător al proiectului Odyssey al Laboratorului de Propulsie Jet (JPL) din Pasadena, California, care conduce misiunea.

Vizualizarea lunii pline ajută la studierea compoziţiei materialului, în timp ce vizualizările jumătăţii de lună favorizează analizarea texturilor suprafeţei.

„Cu vizualizările asupra jumătăţii de lună, am putea vedea cât de dură sau netedă este suprafaţa sa şi cum este stratificată", a declarat Joshua Bandfield, co-investigator THEMIS şi cercetător principal la Space Science Institute din Boulder, Colorado. "Acum colectăm date despre mineralele pe care le conţine, inclusiv metalele".

Oamenii de ştiinţă speră să determine dacă Phobos este un asteroid sau mai multe fragmente care provin de pe Marte, lansate în spaţiu printr-un impact gigantic cu mult timp în urmă, analizând în ce grad sunt amestecate metalele cu alte minerale.

„Prin studierea caracteristicilor suprafeţei, descoperim unde sunt situate punctele cele mai stâncoase ale lunii Phobos şi unde se află praful fin", a spus Bandfield. "Identificarea pericolelor aterizării şi înţelegerea mediului spaţial ar putea ajuta misiunile viitoare să aterizeze pe suprafaţa sa".

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30