fbpx
 
De vizitat! Magnifica peşteră Nerja (VIDEO)

De vizitat! Magnifica peşteră Nerja (VIDEO)


Peştera din Nerja (un complex de două peşteri) este situată la 158 de metri deasupra nivelului mării, având o lungime de 4.823 metri şi 35 km lăţime, cea mai mare parte a traseului fiind disponibil pentru vizitele turistice. Turul convenţional include o serie de camere, care reprezintă aproximativ o treime din galerii. Complexul are trei intrări, din care două sunt naturale şi a treia a fost creată în mod artificial, după ce a fost deplasată o piatră mare ce ascundea o intrare mult mai accesibilă, care de mii de ani împiedicase accesul în peşteră. Aceste modificări au durat doar un an de la descoperire, inaugurarea având loc la 12 iunie 1960.

Peştera din Nerja a fost inaugurată cu spectacolul de balet ”La Tour de Paris” şi Orchestra Simfonică din Malaga. De atunci, în fiecare an, în luna iulie găzduieşte, cu o acustică excepţională, Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans. Peştera se umple de magia spectacolelor de balet, flamenco, concerte de operă, dans şi muzică clasică, la care participă personalităţi marcante ale acestor categorii de artă.

În acest an, Festivalul va avea loc în perioada 29 iunie - 3 august.

În 25 mai 1961 peştera Nerja a fost declarată monument artistic şi istoric, iar la 25 iunie 1985 a intrat în patrimoniul istoric spaniol. În 2006, Peştera Nerja este declarată sit de interes cultural în categoria zonei arheologice. Astăzi este unul dintre cele mai vizitate monumente din Spania, cu un total de 500.000 de vizitatori pe an. Durata vizitei este de 5 ore şi se face în grupuri mici.

Galeriile pe care le puteţi vedea azi au fost descoperite în 1959. Un grup de tineri au dorit să caute lilieci şi au decis să intre într-o galerie îngustă după ce au spart o stalactită care le-a blocat drumul. În interior au găsit resturi de schelete şi ceramică. Înfricoşaţi şi crezând că erau cadavre contemporane, aceştia au anunţat autorităţile. După ce un medic şi un fotograf au ajuns la peşteră, a fost confirmată importanţa locului, iar descoperirea a fost făcută publică.

Această peşteră s-a format prin infiltrarea apei de ploaie în piatră prin fisuri, care împreună cu dioxidul de carbon furnizat de plante, a dizolvat marmura creând diferite tipuri de canale şi cavităţi. Procesul formării a început cu peste 5 milioane de ani în urmă.

Studiul arheologic al peşterii şi al picturilor atestă prezenţa umană de peste 40.000 de ani, ceea ce o face una dintre peşterile în care viaţa umană a fost menţionată de mai mult timp. Datorită rămăşiţelor organice găsite recent în peşteră - picturi şi desene de sigilii făcute de neandertalieni - apar noi ipoteze despre cea mai veche reprezentare artistică cunoscută până în prezent, deci aceasta ar putea fi prima operă de artă cunoscută din istoria omenirii. An de an s-au făcut cercetări pentru a cunoaşte viaţa oamenilor şi a animalelor din acea epocă istorică. Specialiştii aparţinând Comitetului ştiinţific creat de Fundaţia Peştera din Nerja, din care face parte un număr mare de geologi, arheologi, biologi şi paleontologi, desfăşoară în mod curent congrese, activităţi culturale şi studii fotografice care dezvăluie date despre viaţa preistorică.

Sălile de vizitare

Istoria peşterilor de la Nerja este fascinantă şi puteţi descoperi un paradis subteran imediat ce ajungeţi în acest loc magic. Dintre caracteristicile remarcabile ale acestor peşteri menţionăm: este cea mai lungă peşteră şi aici se află cea mai mare stalactită din lume, cu o înălţime de 33 de metri şi o bază de 13 x 7 metri - ar avea vârsta de 450.000 de ani -, localizată în Sala Cataclismului, care a fost inclusă în Cartea Recordurilor.

Sala Fantomelor, unde au fost descoperite cele două schelete umane, păstrează un set de stalactite, ce creează forme care dau naştere la poveşti şi legende diferite.

În Sala Cataclismului pe lângă celebra stalactită, mai există şi altele enorme, distribuite într-un mod haotic. Sala are 100 de metri lungime şi plafoane ce ajung la 30 de metri.

Zona de comunicare este formată din încăperi de mărime medie, cum ar fi La Cocina (bucătăria), Los Peces (peştii) sau Laberinto (Labirintul). Încăperile mari din această zonă, sunt cele ale Coloanelor lui Hercule - aici se găsesc mărturii ale omului paleolitic cât şi picturi rupestre -, Sala Imensităţii, Camera Lancei şi Sala Muntelui, care este cea mai adâncă, având cel mai mare volum dintre toate, respectiv 300.000 de metri cubi. Aceasta a fost numită astfel datorită blocurilor enorme de stalactite şi stalagmite pe care le conţine, semănând cu un munte.

Sala Imensităţii a primit acest nume datorită dimensiunilor sale - 135 metri X 95 metri. La capătul sudic, în aşa numita Cameră a Nivelurilor, pot vedea grupuri cristaline frumoase. Stalactitele din acoperişurile din această zonă venind în contact cu apa au dat naştere unei forme specifice de copac numit ”ananas”.

Camera Cascadei prezintă publicului o vedere panoramică a întregii peşteri din Nerja, fiind formată din diferite scări şi terase accesibile astăzi pentru a prezenta anual Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans, cu o capacitate de maxim 300 de persoane. De aceea este cunoscută şi ca Sala de Balet iar coloanele din această zonă pot ajunge până la 14 metri.

O altă modalitate de vizitare este vizita exclusivă, ce oferă opţiunea de a alege 3 soluţii: secretele peşterii, descoperirea sau vizita nocturnă, ce are loc cu uşile închise.

Lângă intrarea în peşteră, este un mare restaurant unde puteţi gusta preparate gustoase în timp ce vă bucuraţi de vederi impresionante. Restaurantul are un bar-cantină şi un serviciu de bufet gratuit, precum şi o terasă panoramică spectaculoasă, cu vederi minunate spre Marea Mediterană, munţi şi oraşele Maro şi Nerja.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: