fbpx
 

Items filtered by date: Vineri, 26 Ianuarie 2018

Cei doi sefi ai organizației PNL Iași, deputații Costel Alexe și Marius Bodea au contabilizat întârzierile la marile proiectele locale, considerând că Iașul a terminat „în genunchi” anul 2017, fiind ignorat de Guvern în ceea ce privește investițiile necesare dezvoltării. Costel Alexe, președintele județean al PNL Iași, susține că Șoseaua de Centura, pentru trafic ușor, este cea mai mare urgență a Iașului și că Maricel Popa, președintele CJ Iași, trebuie să obțină finanțarea Guvernului pentru a demara acest proiect in 2018.

De asemenea, Marius Bodea, președinele Organizației Municipale a PNL, a enumerat toate proiectele din municipiu care sunt în mare intârziere sau care au fost anulate, finanțările fiind pierdute. El a făcut o Carte Neagră a guvernării PSD la nivelul Iașului, afirmand că nerealizarea PUG, traficul sufocant și construcțiile haotice realizate de „samsarii imobiliari”, susținuți de primarul Mihai Chirica, sunt cele mai mari probleme adminisrative din ultimii ani.

Iată integral comunicatul celor doi liberali:

„Costel Alexe, Președintele Organizației Județene PNL Iași:

  • Dupa cum stiti săptămâna viitoare începe o nouă sesiune parlamentară și putem anticipa cu ușurință că agenda publică centrală va fi ținută tot de legile justiției, singurul obiectiv real al actualei Guvernări. Poziția Partidului National Liberal, asumată atât prin vocea președintelui Ludovic Orban, cât și prin comunicările noastre publice este una clară și fără de interpretare: nu susținem aceste modificări și atât timp cât există o pârghie legală, parlamentară și constituțională de a obstrucționa și împiedica monstruosul plan de acaparare a justiției, noi, Partidul Național Liberal, vom uzita de toate aceste mecanisme!
  • Dincolo de aspectele previzibile de la nivel central, cred că se impune o analiză și o abordare regională și locală. Iașul a încheiat anul 2017 în genunchi, așa cum ne-au fost ignorate solicitările pe tot parcusului anului, așa am fost ignorați și la creionarea și votarea legii bugetului de stat pe 2018! Dovada că epistolele lansate la începutul lui decembrie de Marcel Popa și Mihai Chirica au fost doar un exercițiu lamentabil de imagine, o tentativă de a mima interesul pentru proiectele locale și regionale, dar în realitate atât Marcel Popa, cât și Mihai Chirica și cei 8 parlamentari ai PSD nu sunt decât niște mielușei obedienți la București! Citiți stenogramele ședintelor Camerei Deputaților și Senatului, stenogramele comisiilor de specialitate și ale ședintelor de Birou Executiv al PSD și o să înțelegeți de ce Iașul nu are alocate fonduri pentru centura ocolitoare a municipiului, pentru o sală polivalentă sau alte proiecte majore!
  • Am solicitat în 2017 fonduri în regim de urgență pentru centura Iașului, un proiect de care nu mă las, vă spun sincer că nu renunț la el, oricâte bețe în roate ar pune Maricel Popa sau oricine altcineva! Am forțat de 2 ori introducerea în regim de urgență la rectificările bugetare, am făcut lobby la miniștrii dezvoltării și transporturilor, apeluri peste apeluri la Grindeanu și Tudose, dar nu am primit niciun sprijin de pe plan local! S-au făcut pierdute listele de semnături, s-au pus bețe în roate, totul dintr-o frică de a-i cere ceva lui Dragnea! De a nu-l supăra pe “șeful cel mare”!
  • Acum se investește un nou Guvern, cu siguranță va exista o redesenare a alocărilor bugetare, căci fiecare va încerca să tragă cât mai multe fonduri și finanțări de proiecte, în funcție de sprijinul pe care l-a acordat lui Dragnea. Cu riscul de a mă repeta, îi adresez public solicitarea domnului Maricel Popa să facă toate demersurile necesare pentru ca Iașul să primească alocările de fonduri necesare pentru finalizarea centurii ocolitoare! Să discute cu președinții de filială din Moldova pentru a identifica un ministru care să scoată zona din acest ev mediu al infrastructurii rutiere, să participe la audierile și discuțiile din comisiile de specialitate ale miniștrilor, să facă anticameră și să își pună parlamentarii la treabă, să slujească întradevar ieșenii!

 

Marius Bodea, Președintele Organizației Municipale PNL Iași:

„ PSD nu este o chestiune abstractă. PSD este format din oameni. PSD nu inseamna doar Dragnea, asa cum si-ar dori unii. PSD inseamna Maricel Popa, Mihai Chirica, parlamentarii alesi pe listele acestui partid, consilierii locali si judeteni.

Asadar, la un an de cand PSD a preluat puterea, afirm cu tarie ca cei care in campanie defilau cu candidatii pentru fotoliile de parlamentari au tradat increderea electoratului. Si ma refer la domnii Maricel Popa si Mihai Chirica.

Domnul Mihai Chirica este imaginea ipocriziei. Dimineata, in CL, isi trece proiectele de PUZ-uri masluite cu majoritatea PSD, iar seara in injura pe Dragnea ca sa mascheze ce face dimineata.

Pana in acest moment, domnul Chirica a ramas repetent la realizarea promisiunilor din campanie, asadar cartea neagra a guvernarii PSD, are un capitol local, in Iasi.

Niciuna din marile probleme administrative ale Iașului nu au fost rezolvate:

  1. Planul de Urbanism General (PUG-ul)

-    Deși în campanie a promis că va rezolva cu prioritate această problemă, lucrurile nu doar că au stagnat, dar s-a prelungit perioada estimată cu 12 luni pentru finalizarea PUG. Din motive care servesc rechinilor imobiliari, primarul Mihai Chirica nu a înaintat deloc cu acest proiect. Vedem cum orașul se dezvoltă haotic, iar ieșenii se trezesc cu blocuri pe spațiile verzi sau între case.

  1. Modernizarea transportului public

-    Cea mai stringentă nevoie a ieșenilor a avut parte de cele mai incoerente măsuri. După ce în perioada de interimat la Primărie a cumpărat 12 autobuze noi doar pentru a mima reforma, când s-a văzut primar a luat cele mai proaste măsuri pentru transportul public: îndatorarea ieșenilor cu 15 mil. Euro pentru achiziția de autobuze, deși UE pune la dispoziție fonduri nera,bursabile pentru acest tip de investiție; închirierea a 16 autobuze second – hand, în condiții dubioase sau, mai nou, achiziția a 12 tramvaie second-hand, deși Axa 4 din Programul Operațional Regional specifică clar că primăriile pot folosi bani europeni pentru achiziția de tramvaie noi. Iașul, în viziunea primarului Chirica, este un oraș second-hand, cu mijloace de transport second-hand.

  1. Transparența administrativa

-    În acest domeniu, candidatul Mihai Chirica a trâmbițat încontinuu că sub conducerea sa, primăria va deveni o instituție transparentă. S-a dovedit o nouă minciună. În continuare accesul la informații din partea consilierilor locali sau societății civile este greoi, instituțiile subordonate nu publică pe site sau în sistemul electronic achizițiile publice, iar ieșenii stau în continuare la cozi, în lipsa digitalizării activității din Primărie.

Consilierii locali liberali au intentat  4 procese Primariei pentru ca nu le pune la dispozitie informatii  de interes public. Daca un consilier local nu are acces la informatii publice din primarie, ce sansa sa aiba un simplu cetatean?

  1. Traficul sufocant din oraș

-    După ce în campanie candidatul Mihai Chirica era cu carioca și flipchart-ul în mână, explicând cum va fi fluidizat traficul, acelasi primar a abandonat complet această problemă. În continuare, timpii petrecuți în trafic de șoferii ieșeni sunt mari, semafoarele funcționează haotic, iar regulamentul de circulație ce trebuie realizat de Comisia de Circulație, unde primarul Mihai Chirica este președinte, a fost lăsat baltă.

5 . Poluarea

-    Suntem cel mai poluat oraș din România, însă acest lucru nu pare să îl preocupe deloc pe primarul Chirica, deși candidatul Chirica promitea că ieșenii vor respira aer curat în oraș. Devierea traficului greu din oraș, înverzirea pârloagelor din cartiere sau achiziția unor filtre de purificare a aerului, propunere pe care am înaintat-o Primăriei, sunt măsuri promise în campanie, însă ignorate imediat după ce a ieșit primar.

  1. Fondurile europene

-    În condițiile în care bugetul de investiții al Iașului este dependent de fondurile europene, incompetența primarului Chirica în acest domeniu este crimă pentru oraș. Deja au fost pierdute trei proiecte cu finanțare nerambursabilă (refacerea Palatului Braunstein, reabilitarea Muzeului de Istorie Naturala și anveloparea a 24 blocuri).

  1. Drum acces Aeroport

Aeroportul Internațional Iași este singurul proiect public major de succes în Iași și poarta de intrare în orașul nostru. Deși am făcut în repetate rânduri solicitări pentru construirea unei noi căi de acces spre Aeroport, primarul Chirica nu a făcut nimic în acest sens. Actualul drum nu va mai face față traficului de călători și proiectul dezvoltării Aeroportului Internațional Iași va fi blocat.”

 

Din păcate pentru oraș, lista poate continua. Iar premisele nu sunt deloc îmbucurătoare. Vedem aceeași aroganță, aceeași clică de profitori care s-a înstăpânit peste bugetele publice și care acționează discreționar, în beneficiul personal, nu în interesul public” a declarat deputatul Marius Bodea, Presedintele Organizatiei Municipale a PNL Iasi.


Publicat in Politica Locala

Din nou în fața presei pentru a prezenta retrospectiva activității parlamentare din anul 2017, a doua oară de la preluarea mandatului de Deputat, în contextul finalizării unei noi sesiuni parlamentare, Camelia Gavrilă a dorit să intre într-un dialog autentic și responsabil cu ieșenii, prin intermediul ziariștilor. În fața acestora a fost conturat un bilanț al activităților sale politice, parlamentare, al proiectelor realizate, al măsurilor împlinite deja de Partidul Social Democrat din Programul de Guvernare pentru intervalul 2016-2017. În același sens, s-au facut trimiteri și spre alte inițiative, idei, proiecte pentru viitorul apropiat.

În cadrul conferinței de presă a fost lansat site-ul cameliagavrila.com, iar un alt moment inedit a fost premierea celor 8 studenți, absolvenți ai Școlii Politice IAȘI XXI ediția I.

Printre proiectele personale pentru viitorul apropiat, dna Deputat Camelia Gavrilă a menționat continuarea Școlii Politice IAȘI XXI, cu ediția a II-a, în perioada martie-februarie 2018, precum și inițierea unor consultări publice, analize și dezbateri sub titlul Politică, Proiecte, Idei în Agora. Reunite sub cupola Proiect de deputat se află divesrse alte micro-proiecte destinate tinerilor, cluburilor și asociațiilor studențești, dar și cluburilor de elevi (concursuri de eseuri și dezbateri publice, public speaking, burse de excelență).

“Consider că este datoria mea să vin periodic în fața ieșenilor, să le spun ce am făcut la nivel legislativ, parlamentar, pentru județul Iași sau efectiv pentru ieșeni, în ce a constat activitatea mea la București și ce mi-am propus pentru viitorul apropiat. Îmi voi urma calea – voi fi mereu aproape de învățământul ieșean – așa cum arată proiectele realizate deja în calitate de profesor, director sau inspector general. Astfel, dincolo de activitatea parlamentară din plen sau din Comisia pentru învățământ pe care o coordonez, proiectele majore care au fost în atenția mea și pentru care am obținut finanțare sunt destinate educației, refacerii infrastructurii școlare, valorificării expertizei profesorilor, formatorilor, experților ieșeni în educație. De asemenea am obținut pentru județul Iași finanțarea unor proiecte relevante - reabilitarea Palatului Copiilor, Corpul B – importantă clădire de patrimoniu numită “Casa Beldiman”, cât și extinderea și modernizarea  Casei Corpului Didactic Iași, cu săli de conferințe, săli de cursuri și seminarii, ca un adevarat centru de formare a cadrelor didactice. 

Împreună cu echipa PSD Iași, îmi doresc să fiu mereu aproape de nevoile și aspirațiile ieșenilor, să le cunosc opiniile și sugestiile, să preluăm problemele ce pot fi rezolvate și să transferam în realitate planuri, idei, vise posibile... Acesta este motivul pentru care îi invit pe ieșeni să ni se adreseze mie, colegilor mei, echipei mele, prin intermediul site-ului cameliagavrila.com, folosind rubrica IMPLICAȚI-VĂ !” a menționat deputatul ieșean.


Publicat in Politica Locala

Şapte companii de taxi din Iaşi, precum şi Camera Naţionala a Taximetriştilor din România-Filiala Iaşi au fost amendate de Consiliul Concurenţei.

Acestea au fost sancţionate pentru că s-au înţeles să practice un tarif unic de 1,99 lei pe kilometru pentru cursele efectuate pe parcursul zilei şi de 2,19 lei pe kilometru pentru cele efectuate noaptea. Ca urmare a înţelegerii, majoritatea transportatorilor autorizaţi din municipiul Iaşi s-a aliniat tarifului stabilit, fiind eliminată orice forma de concurenţă în perioada dintre ianuarie 2013 şi septembrie 2017.

Valoarea totală a amenzilor date de Consiliul Concurenţei este de peste 165.000 de lei, se precizează într-un comunicat.

 

(Rador/FOTO arhivă romaniatv.net)


Publicat in Companii

Elevii de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universităţi din România, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvern, în scopul promovării şi protejării dreptului cetăţenilor ucraineni de etnie română de a studia în limba maternă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) va acorda, într-o primă etapă, 1.000 de burse, în cuantum lunar de 200 de lei, pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina, care au rezultate şcolare deosebite şi care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul preuniversitar de învăţământ din Ucraina.

Totodată, MRP, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din şcolile româneşti din Ucraina, în scopul dezvoltării şi perfecţionării competenţelor de predare a limbii române sau în limba română.

Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi şi Universitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi.

Potrivit Guvernului, vor putea aplica pentru aceste stagii de specializare cadrele didactice din şcolile româneşti din Ucraina care deţin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei şi fac dovada declarării apartenenţei la spaţiul identitar român. Selecţia cadrelor didactice va fi făcută de către instituţiile de învăţământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociaţiilor, organizaţiilor şi fundaţiilor etnicilor români din Ucraina.

‘Măsurile luate astăzi de Guvern au în vedere respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina, prin pârghii care să le asigure studiul în limba maternă’, se mai arată în comunicat.

(Agerpres/FOTO arhivă huffingtonpost.com)


Publicat in Guvern

Părinţii şi medicii de familie, în special cei din proximitatea frontierei cu Ucraina, ar trebui să acorde o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice, după ce s-au înregistrat noi focare de rujeolă în regiunea Cernăuţi, a declarat presei adjunctul DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a făcut declaraţia în contextul avertizării de călătorie emise de MAE privind cazurile de rujeolă raportate în Ucraina.

În judeţul Suceava, de la începutul acestui an s-au declarat 19 cazuri de rujeolă, dintre care unele cu forme grave ce au necesitat terapie intensivă.

Potrivit adjunctului DSP Suceava, ultimul caz de rujeolă s-a înregistrat la un copil în vârstă de 10 luni din localitatea Vicovu de Sus, ce prezenta complicaţii respiratorii grave, nefiind vaccinat.

‘Rujeola evoluează cu forme grave, cu complicaţii respiratorii, în general, la copiii mici, de aceea nu înţelegem ezitarea multor părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii (…) Atenţionăm, în special populaţia din zonele din apropierea graniţei cu Ucraina, să se acorde o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice a copiilor, pentru că în zonele respective există o circulaţie intensă a persoanelor’, a spus Zorescu, subliniind că, în judeţ, doar 60% din totalul copiilor catagrafiaţi au fost vaccinaţi antirujeolic.

Adjunctul DSP Suceava a precizat că prima doză de vaccin ROR se administrează începând cu vârsta de 9 luni, după care trebuie repetată la vârsta de un an.

MAE avertizează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Ucraina că, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii din Ucraina, în 2018 continuă să se înregistreze noi focare de rujeolă. Potrivit Centrului de Sănătate Publică al Ministerului Sănătăţii din Ucrain, în primele două săptămâni din acest an s-au înregistrat 1.285 de cazuri de rujeolă (856 copii şi 429 adulţi), cele mai multe cazuri fiind raportate în regiunile Ivano-Frankivsk – 275, Cernăuţi – 274, Transcarpatia – 194 şi Odessa – 157.

Conform datelor statistice furnizate de autorităţile de resort din Ucraina, în 2017 au fost înregistrate 4.782 de cazuri de rujeolă (1.292 adulţi şi 3.490 copii) în 24 de regiuni din Ucraina, cele mai multe cazuri fiind depistate în regiunea Ivano-Frankivsk – 1.344, Odessa – 1.256 şi Transcarpatia – 637.

”Recomandarea medicală a specialiştilor constă în a vă verifica statusul vaccinal pentru rujeolă/antecedentele de boală şi, dacă este cazul, să vă vaccinaţi antirujeolic cu minim două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei”, avertizează MAE.

(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)


Publicat in Moldova

Răzvan Lodbă a prins fulgerător niște contracte cu primăriile locale, pe vechea rețetă a „consultanței pentru proiecte de drumuri”.El împarte apartamentul din Arcu 53 cu firma Oanei Scripcă, acționarul unic al Infinit TV. În același apartament, Lodbă e coleg de ONG cu George Calance, care a candidat la parlamentare din partea ALDE. Oana Scripcă a luat licența TV promițând investiții de 150.000 de euro. Spune că a făcut credit și o susțin părinții. Infinit TV e noua tribună electorală a primarului Mihai Chirica.

 

 

În septembrie 2017, Infinit TV a emis pentru prima dată, fiind, astfel, cea mai recentă apariție media a Iașului. De-atunci, aproape neîntrerupt, în fiecare marți cu începere de la ora 17:00, primarul Mihai Chirica e invitatul emisiunii „De la edil la cetățean”, moderată de Oana Maria Scripcă, chiar patroana din acte a postului.

 

Pe banii părinților

Tot de-atunci, în spațiul public persistă întrebările: al cui e, în realitate, postul local de televiziune și cine asigură finanțarea? Scripcă a afirmat răspicat că e unic proprietar și că a pornit televiziunea din resurse proprii: „Am făcut credite și mi-au dat bani și părinții mei care dețin o firmă de transporturi”.

Totuși, sediul social al televiziunii o leagă pe Scripcă de tânărul Răzvan Lodbă a cărui firmă e abonată la contracte pe bani publici. Și Infinit TV și DCR Expert Solutions, SRL-ul lui Lodbă, au sediul social în același apartament din blocul T12, de pe șoseaua Arcu.

 

Din pură pasiune

Prezență agreabilă, Oana Maria Scripcă a explicat de ce s-a hotărât să deschidă o televiziune. „O fac din pasiune, nu vreau să fie ceva comercial, ci cât să-mi acopăr costurile”.

Încă din primele săptămâni de emisie a devenit evident că primarul Mihai Chirica este un răsfățat al postului, el fiind invitat permanent, marțea, la emisiunea „De la edil la cetățean”.

 

Am tot auzit că în oraș se spune că e televiziunea primarului, ba a lui Mircea Manolache, ba a lui Pușcașu de la Unistil. Nu e nimic adevărat. N-am niciun fel de contract cu autoritățile publice. E televiziunea mea. Iar pe primar l-am chemat pentru că îmi aduce audiență. L-am invitat și pe președintele Popa de la Consiliul Județean, pentru că mi-ar aduce și el audiență, dar mă tot amână”, a declarat patroana Infinit TV.

La Consiliul Național al Audiovizualului, Scripcă a afirmat că investiția în televiziune se ridică la 150.000 de euro. „Suntem pe-acolo. Avem un studio mare, emitem HD, mare parte din aparatură e nouă”, a argumentat Scripcă. Oameni din media ieșeană care au văzut echipamentele susțin că investiția în aparatură se ridică la maxim 15-20% din suma pretinsă.

Promovat de aparatul de propagandă
Într-adevăr, Mihai Chirica face audiență pentru Infinit TV. Dar și oamenii săi de propagandă se preocupă de asta îndeaproape. Spre exemplu, emisiunea cu primarul Chirica de marți, 16 ianuarie 2018, urcată pe pagina de Facebook Infinit TV a strâns doar 984 de vizualizări, 23 de like-uri și trei distribuiri.

În schimb, aceeași emisiune, transmisă pe pagina de Facebook a primarului Chirica a strâns peste 39.000 de vizualizări, 511 aprecieri și 54 de distribuiri. Iar cel care se ocupă de propagarea emisiunii în mediul virtual este Alin Cervatiuc, angajat al Primăriei.

Emisiunea e structurată pe ideea unui dialog cu cetățenii care pot intra în direct prin telefon. Fiecare își spune problema, iar primarul dă sau nu o soluție edilitară. Ca o trăsătură generală, emisiunea este un „galop de sănătate” pentru Chirica. Moderatoarea/patroană intervine doar între telefoane, ridicându-i primarului mingile la fileu.

„Îmbulzeală” într-un apartament

Alături de ediția săptămânală cu primarul, postul mai produce și difuzează emisiuni de sănătate, de muzică populară, revista presei, tehnologia informației, divertisment. Acum câteva zile au difuzat și dezbaterea legată de subiectul autostrăzii Iași – Tg. Mureș.

Ca publicitate, postul TV are spoturi ce promovează cântăreți la nunți și botezuri, o firmă de mobilă, una de curățenie, o tipografie. Adică, nu mare lucru. Și totuși, din ce se finanțează? Despre acest subiect, Scripcă e secretoasă. „Deocamdată din resurse proprii”.

La fel de puțin comunicativă e patroana și în ceea ce privește sediul social al firmei. Infinit TV emite dintr-un studio amenajat la Colegiul Tehnic „I.C. Ștefănescu”, de pe bulevardul Socola. Însă, sediul social este un apartament de la etajul 4 al blocul T12 din șoseaua Arcu, „camera 7”, așa cum e trecut în acte. În același apartament, la camera 3 este firma DCR Expert Solutions, iar la camera 1 asociația DNG Forever Green.

 

Contracte publice, imediat după înființare
Interesantă este și traiectoria DCR Expert Solutions. Astfel, societatea, care îi are drept acționari pe Răzvan Lodbă și Carmen Camelia Coșofreț, a fost înființată la sfârșitul anului 2015. În 2016, DCR Expert Solutions a avut o cifră de afaceri de 437.000 lei, cu un profit net de 332.000 lei, în condițiile în care a avut un singur angajat. Principalul obiect de activitate declarat este comerț cu mobila.

 

Totuși, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), firma figurează cu contracte încheiate pentru consultanță, modernizări de drumuri și servicii proiectare alimentări cu apă și canalizare. Concret, a avut contracte cu primăriile comunale Belcești și Bârnova (județul Iași) și Oltenești, Tăcuta și Găgești (Vaslui). Contractele cu autoritățile locale însumează 380.000 de lei, adică 87% din cifra de afaceri. Mai mult, jumătate din cei 380.000 lei au fost obținuți de la Primăria Belcești. „Habar nu am, n-am auzit de un așa nume”, a repetat, obsesiv, Constantin Ciobănița, primarul din Belcești.

Legături cu ALDE
Cealaltă vecină de apartament, asociația DNG Forever Green, îi are ca membri pe Răzvan Lodbă (același de la firma cu lucrările publice), pe Claudiu Constantin Lodbă și pe George Dan Calance. Acesta din urmă a candidat din partea ALDE la alegerile parlamentare din 2016, fără succes. Și Calance a avut contracte publice cu firmele sale în mediul rural.
Așadar, apartamentul din șoseaua Arcu pare un soi de incubator de afaceri. Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Răzvan Lodbă, acționar la DCR Expert Solutions și membru în DNG Forever Green, a confirmat cu jumătate de gură contractele cu primăriile din Vaslui și Iași. Întrebat frontal dacă există vreo legătură, inclusiv financiară, între firmă și postul Infinit TV, Lodbă a făcut câteva secunde de pauză după care a închis telefonul. La apelul ulterior nu a mai răspuns.


Nici Oana Maria Scripcă, patroana Infinit TV, nu a vrut să facă lumină asupra acestei relații. „Nu mă cunosc personal cu Lodbă”, a spus ea, chiar dacă pe Facebook cei doi fac schimb de like-uri și mesaje.


Despre stabilirea sediului social în apartamentul din Arcu, a fost la fel de evazivă: „Am încheiat un contract de închiriere cu un împuternicit al proprietarului. Numele proprietarului apartamentului este confidențial”, a spus Scripcă.

Singurul venit a și fost servit

Dacă sediul social e în Arcu, studioul este în incinta Colegiului Tehnic „I.C. Ștefănescu”, din Bularga. „La parterul cantinei erau niște magazii dezafectate. Încă din 2013, avem o hotărâre de Consiliul Local care ne permite închirierea. În 29 decembrie 2016, o altă hotărâre a Consiliului a stabilit prețul la 8 lei/mp”, a declarat Liana Dolores Voinea, directoarea colegiului.

Aceasta a adăugat că în februarie 2017 a scos spațiul la închiriere. S-a prezentat doar Infinit TV, contractul s-a semnat în martie 2017. Chiria a fost stabilită la 1.080 lei/lună pentru cei 135 metri pătrați la care se adaugă cheltuielile cu utilitățile.

 

Au primit licența de la CNA la a doua încercare

Prima încercare de obținere a unei licențe de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a petrecut pe 23 mai 2017, dar, în urma ședinței, nu a fost acordată. Rezumatul discuțiilor de la CNA sunt publice în mediul online. Pe scurt, în fața membrilor CNA, Scripcă a susținut că televiziunea va fi rezultatul unei investiții de 150.000 de euro. „Vrem să dăm ce vrea publicul pe piață. Avem studioul gata, putem emite online. Suntem 6 angajați, vom ajunge la 30”, a spus Scripcă la prima ședință.

Doi membri CNA au fost „pentru”, ceilalți împotrivă. Licența nu a fost acordată. „Nu au fost foarte bine pregătiți în prezentare. Și să vină cineva și pe partea editorială”, a spus Răsvan Popescu, șeful CNA.

 

Au modificat titlul emisiunii cu primarul
Scripă a revenit pe 7-8 iunie 2017, adică după doar două săptămâni, de data aceasta cu succes. A primit licența. Iată ce se precizează în minuta ședinței: „
Față de proiect au modificat denumire emisiune <<Dialog în direct>> cu <<De la edil la cetățean>>. S-au schimbat procentele pe tipurile de programe”.

În plus, Oana Scripcă a spus că este loc pentru o nouă televiziune. „Program diversificat, atragem publicul din rural și urban”, au fost argumentele sale în fața comisiei. Aceasta a adăugat că televiziunea va transmite și slujbe ortodoxe. Cu aceste argumente și cu concluzia unui membru CNA care a spus că s-au prezentat mai bine decât data trecută, s-a trecut la vot. Toți membrii prezenți au votat în unanimitate pentru acordarea licenței.

Unde poate fi recepționat

Cei de la Infinit TV susțin că postul se găsește în grila de programe RCS-RDS (canal 59 grila analog), UPC (canal 125 grila digital), Akta și toate rețelele de cablu din mediul rural.

Oana Scripcă a lucrat la noi pe vremuri. Când s-a deschis Infinit TV, primarul Mihai Chirica s-a mutat și el, brusc, cu emisiunea de audiențe de la noi la acel post.”

Petru Frăsilă, patronul Tele Moldova

 


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Răzvan Lodbă a prins fulgerător niște contracte cu primăriile locale, pe vechea rețetă a „consultanței pentru proiecte de drumuri”.El împarte apartamentul din Arcu 53 cu firma Oanei Scripcă, acționarul unic al Infinit TV. În același apartament, Lodbă e coleg de ONG cu George Calance, care a candidat la parlamentare din partea ALDE. Oana Scripcă a luat licența TV promițând investiții de 150.000 de euro. Spune că a făcut credit și o susțin părinții. Infinit TV e noua tribună electorală a primarului Mihai Chirica.

 

 

În septembrie 2017, Infinit TV a emis pentru prima dată, fiind, astfel, cea mai recentă apariție media a Iașului. De-atunci, aproape neîntrerupt, în fiecare marți cu începere de la ora 17:00, primarul Mihai Chirica e invitatul emisiunii „De la edil la cetățean”, moderată de Oana Maria Scripcă, chiar patroana din acte a postului.

 

Pe banii părinților

Tot de-atunci, în spațiul public persistă întrebările: al cui e, în realitate, postul local de televiziune și cine asigură finanțarea? Scripcă a afirmat răspicat că e unic proprietar și că a pornit televiziunea din resurse proprii: „Am făcut credite și mi-au dat bani și părinții mei care dețin o firmă de transporturi”.

Totuși, sediul social al televiziunii o leagă pe Scripcă de tânărul Răzvan Lodbă a cărui firmă e abonată la contracte pe bani publici. Și Infinit TV și DCR Expert Solutions, SRL-ul lui Lodbă, au sediul social în același apartament din blocul T12, de pe șoseaua Arcu.

 

Din pură pasiune

Prezență agreabilă, Oana Maria Scripcă a explicat de ce s-a hotărât să deschidă o televiziune. „O fac din pasiune, nu vreau să fie ceva comercial, ci cât să-mi acopăr costurile”.

Încă din primele săptămâni de emisie a devenit evident că primarul Mihai Chirica este un răsfățat al postului, el fiind invitat permanent, marțea, la emisiunea „De la edil la cetățean”.

 

Am tot auzit că în oraș se spune că e televiziunea primarului, ba a lui Mircea Manolache, ba a lui Pușcașu de la Unistil. Nu e nimic adevărat. N-am niciun fel de contract cu autoritățile publice. E televiziunea mea. Iar pe primar l-am chemat pentru că îmi aduce audiență. L-am invitat și pe președintele Popa de la Consiliul Județean, pentru că mi-ar aduce și el audiență, dar mă tot amână”, a declarat patroana Infinit TV.

La Consiliul Național al Audiovizualului, Scripcă a afirmat că investiția în televiziune se ridică la 150.000 de euro. „Suntem pe-acolo. Avem un studio mare, emitem HD, mare parte din aparatură e nouă”, a argumentat Scripcă. Oameni din media ieșeană care au văzut echipamentele susțin că investiția în aparatură se ridică la maxim 15-20% din suma pretinsă.

Promovat de aparatul de propagandă
Într-adevăr, Mihai Chirica face audiență pentru Infinit TV. Dar și oamenii săi de propagandă se preocupă de asta îndeaproape. Spre exemplu, emisiunea cu primarul Chirica de marți, 16 ianuarie 2018, urcată pe pagina de Facebook Infinit TV a strâns doar 984 de vizualizări, 23 de like-uri și trei distribuiri.

În schimb, aceeași emisiune, transmisă pe pagina de Facebook a primarului Chirica a strâns peste 39.000 de vizualizări, 511 aprecieri și 54 de distribuiri. Iar cel care se ocupă de propagarea emisiunii în mediul virtual este Alin Cervatiuc, angajat al Primăriei.

Emisiunea e structurată pe ideea unui dialog cu cetățenii care pot intra în direct prin telefon. Fiecare își spune problema, iar primarul dă sau nu o soluție edilitară. Ca o trăsătură generală, emisiunea este un „galop de sănătate” pentru Chirica. Moderatoarea/patroană intervine doar între telefoane, ridicându-i primarului mingile la fileu.

„Îmbulzeală” într-un apartament

Alături de ediția săptămânală cu primarul, postul mai produce și difuzează emisiuni de sănătate, de muzică populară, revista presei, tehnologia informației, divertisment. Acum câteva zile au difuzat și dezbaterea legată de subiectul autostrăzii Iași – Tg. Mureș.

Ca publicitate, postul TV are spoturi ce promovează cântăreți la nunți și botezuri, o firmă de mobilă, una de curățenie, o tipografie. Adică, nu mare lucru. Și totuși, din ce se finanțează? Despre acest subiect, Scripcă e secretoasă. „Deocamdată din resurse proprii”.

La fel de puțin comunicativă e patroana și în ceea ce privește sediul social al firmei. Infinit TV emite dintr-un studio amenajat la Colegiul Tehnic „I.C. Ștefănescu”, de pe bulevardul Socola. Însă, sediul social este un apartament de la etajul 4 al blocul T12 din șoseaua Arcu, „camera 7”, așa cum e trecut în acte. În același apartament, la camera 3 este firma DCR Expert Solutions, iar la camera 1 asociația DNG Forever Green.

 

Contracte publice, imediat după înființare
Interesantă este și traiectoria DCR Expert Solutions. Astfel, societatea, care îi are drept acționari pe Răzvan Lodbă și Carmen Camelia Coșofreț, a fost înființată la sfârșitul anului 2015. În 2016, DCR Expert Solutions a avut o cifră de afaceri de 437.000 lei, cu un profit net de 332.000 lei, în condițiile în care a avut un singur angajat. Principalul obiect de activitate declarat este comerț cu mobila.

 

Totuși, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), firma figurează cu contracte încheiate pentru consultanță, modernizări de drumuri și servicii proiectare alimentări cu apă și canalizare. Concret, a avut contracte cu primăriile comunale Belcești și Bârnova (județul Iași) și Oltenești, Tăcuta și Găgești (Vaslui). Contractele cu autoritățile locale însumează 380.000 de lei, adică 87% din cifra de afaceri. Mai mult, jumătate din cei 380.000 lei au fost obținuți de la Primăria Belcești. „Habar nu am, n-am auzit de un așa nume”, a repetat, obsesiv, Constantin Ciobănița, primarul din Belcești.

Legături cu ALDE
Cealaltă vecină de apartament, asociația DNG Forever Green, îi are ca membri pe Răzvan Lodbă (același de la firma cu lucrările publice), pe Claudiu Constantin Lodbă și pe George Dan Calance. Acesta din urmă a candidat din partea ALDE la alegerile parlamentare din 2016, fără succes. Și Calance a avut contracte publice cu firmele sale în mediul rural.
Așadar, apartamentul din șoseaua Arcu pare un soi de incubator de afaceri. Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Răzvan Lodbă, acționar la DCR Expert Solutions și membru în DNG Forever Green, a confirmat cu jumătate de gură contractele cu primăriile din Vaslui și Iași. Întrebat frontal dacă există vreo legătură, inclusiv financiară, între firmă și postul Infinit TV, Lodbă a făcut câteva secunde de pauză după care a închis telefonul. La apelul ulterior nu a mai răspuns.


Nici Oana Maria Scripcă, patroana Infinit TV, nu a vrut să facă lumină asupra acestei relații. „Nu mă cunosc personal cu Lodbă”, a spus ea, chiar dacă pe Facebook cei doi fac schimb de like-uri și mesaje.


Despre stabilirea sediului social în apartamentul din Arcu, a fost la fel de evazivă: „Am încheiat un contract de închiriere cu un împuternicit al proprietarului. Numele proprietarului apartamentului este confidențial”, a spus Scripcă.

Singurul venit a și fost servit

Dacă sediul social e în Arcu, studioul este în incinta Colegiului Tehnic „I.C. Ștefănescu”, din Bularga. „La parterul cantinei erau niște magazii dezafectate. Încă din 2013, avem o hotărâre de Consiliul Local care ne permite închirierea. În 29 decembrie 2016, o altă hotărâre a Consiliului a stabilit prețul la 8 lei/mp”, a declarat Liana Dolores Voinea, directoarea colegiului.

Aceasta a adăugat că în februarie 2017 a scos spațiul la închiriere. S-a prezentat doar Infinit TV, contractul s-a semnat în martie 2017. Chiria a fost stabilită la 1.080 lei/lună pentru cei 135 metri pătrați la care se adaugă cheltuielile cu utilitățile.

 

Au primit licența de la CNA la a doua încercare

Prima încercare de obținere a unei licențe de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a petrecut pe 23 mai 2017, dar, în urma ședinței, nu a fost acordată. Rezumatul discuțiilor de la CNA sunt publice în mediul online. Pe scurt, în fața membrilor CNA, Scripcă a susținut că televiziunea va fi rezultatul unei investiții de 150.000 de euro. „Vrem să dăm ce vrea publicul pe piață. Avem studioul gata, putem emite online. Suntem 6 angajați, vom ajunge la 30”, a spus Scripcă la prima ședință.

Doi membri CNA au fost „pentru”, ceilalți împotrivă. Licența nu a fost acordată. „Nu au fost foarte bine pregătiți în prezentare. Și să vină cineva și pe partea editorială”, a spus Răsvan Popescu, șeful CNA.

 

Au modificat titlul emisiunii cu primarul
Scripă a revenit pe 7-8 iunie 2017, adică după doar două săptămâni, de data aceasta cu succes. A primit licența. Iată ce se precizează în minuta ședinței: „
Față de proiect au modificat denumire emisiune <<Dialog în direct>> cu <<De la edil la cetățean>>. S-au schimbat procentele pe tipurile de programe”.

În plus, Oana Scripcă a spus că este loc pentru o nouă televiziune. „Program diversificat, atragem publicul din rural și urban”, au fost argumentele sale în fața comisiei. Aceasta a adăugat că televiziunea va transmite și slujbe ortodoxe. Cu aceste argumente și cu concluzia unui membru CNA care a spus că s-au prezentat mai bine decât data trecută, s-a trecut la vot. Toți membrii prezenți au votat în unanimitate pentru acordarea licenței.

Unde poate fi recepționat

Cei de la Infinit TV susțin că postul se găsește în grila de programe RCS-RDS (canal 59 grila analog), UPC (canal 125 grila digital), Akta și toate rețelele de cablu din mediul rural.

Oana Scripcă a lucrat la noi pe vremuri. Când s-a deschis Infinit TV, primarul Mihai Chirica s-a mutat și el, brusc, cu emisiunea de audiențe de la noi la acel post.”

Petru Frăsilă, patronul Tele Moldova

 


Publicat in Anchete