fbpx
 

Items filtered by date: Sambata, 03 Februarie 2018

O elevă de 13 ani s-a fotografiat şi filmat în ipostaze intime la îndemnul unui adolescent de 16 ani, care a şantajat-o apoi cu publicarea lor pe o reţea de socializare. Pentru ca imaginile să nu ajungă pe Internet, fata i-a dat tânărului bani sustraşi de la o mătuşă. Şantajistul a fost prins în flagrant, după ce ruda fetei a anunţat anchetatorii. Adolescentul a recunoscut faptele şi a primit o măsură educativ.

Telenovelă penală cu doi elevi în rolurile principale. La începutul anului trecut, Daniel M., elev la Liceul cu Program Sportiv din Roman, s-a împrietenit pe Facebook cu D.G., o fată de 13 ani din Paşcani.

 

Striptease online

Adolescentul a început, din aprilie 2017, să-i solicite elevei să-i trimită poze cu ea dezbrăcată şi în ipostaze indecente, spun anchetatorii . „Pentru a convinge persoana vătămată, inculpatul a început să o ameninţe că dacă nu-i va trimite fotografiile şi videoclipurile «nu vor mai fi prieteni» şi că «va pune pe cineva să o bată»”, se arată în rechizitoriu.

Eleva s-a filmat şi fotografiat cu telefonul mobil „de mai multe ori pe zi”, în ipostaze intime, iar imaginile şi videoclipurile i le-a trimis lui Daniel M., prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Adolescentul i-a fi cerut ulterior să-i trimită şi alte filmuleţe de acelaşi gen şi ar fi ameninţat-o că, dacă va refuza să mai facă acest lucru, va posta pe aceeaşi reţea de socializare materialele primite anterior.

 

Bani ca să nu devină „vedetă”

Daniel M. nu s-a oprit însă aici, ci, începând cu 19 aprilie anul trecut, i-a cerut fetei de 13 ani bani pentru ca imaginile indecente cu ea să nu ajungă pe Internet. Speriată, eleva a sustras 800 de lei de la mătuşa cu care locuieşte şi i-a dat lui Daniel M., în două „rate”. Procurorii susţin însă că liceanului nu i-a fost de ajuns şi i-a cerut, pe 24 aprilie, alţi 1.000 de lei.

Mătuşa fetei şi-a dat însă seama că îi lipsesc 800 de lei şi, aflând că nepoata sa i-a luat pentru a-i da lui Daniel M., a anunţat Poliţia. Pe 24 aprilie, elevul a fost prins în flagrant de anchetatori, în faţa Casei de Cultură din Paşcani, în timp ce primea 200 de lei de la „prietena” sa.

Daniel M. a recunoscut faptele în faţa magistraţilor şi a restituit cei 800 de lei luaţi de la minora de 13 ani. A fost trimis în judecată pentru şantaj, iar în cazul lui D.G. procurorii au dispus clasarea cauzei pentru furt, pentru că mătuşa sa nu a depus plângere.

 

Obligat să meargă la şcoală

În dosar, Judecătoria Paşcani i-a aplicat liceanului, la sfârşitul anului trecut, măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, pe durata acesteia fiind obligat să meargă în continuare la şcoală, să nu se apropie la o distanţă mai mare de 100 de metri şi să nu comunice prin niciun mijloc de comunicare cu D.G.

În luarea acestei decizii instanţa a avut în vedere „circumstanţele comiterii faptei, modalităţile de constrângere a persoanei vătămate, repetabilitatea acestora, urmările produse asupra persoanei vătămate minore, respectiv, o stare de temere, precum şi circumstanţele persoanele ale inculpatului care a restituit în cursul cercetărilor în totalitate sumele de bani pretinse anterior, este elev şi frecventează cursurile şcolare, a recunoscut săvârşirea faptei în modalitatea expusă prin rechizitoriu, nu prezintă antecedente penale şi în cursul cercetărilor a respectat obligaţiile impuse prin măsura controlului judiciar, conform referatului de evaluare, acesta prezentând resurse interioare suficiente de reintegrare socială”.

Procurorii au contestat decizia, procesul urmând să se reia pe 20 februarie, la Curtea de Apel Iaşi.

REPORTER DE IAŞI l-a contactat atât pe adolescentul acuzat de şantaj, cât şi pe mătuşa elevei, dar aceştia nu au oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Poliţia Română a demarat campanii pentru a avertiza asupra pericolelor Internetului

 

Caz similar: Liceeni trimişi la reeducare

Doi liceeni din Iaşi au fost protagoniştii unui alt caz de şantaj şi au fost trimişi de instanţă la cursuri de reeducare. Aceştia au încercat să obţină bani de la o colegă cu care unul dintre ei a întreţinut relaţii sexuale.

În octombrie 2016, la momentul comiterii faptei, Bazan Marian Panagache şi Andrei Cărare erau elevi în clasele a XI-a şi a X-a la Liceul Tehnnologic UCECOM „Spiru Haret“. Panagache a contactat-o atunci pe fosta lui iubită, colegă de clasă cu el, a chemat-o la locuinţa sa sub pretextul că doreşte să se împace cu aceasta. Aici a întreţinut cu fata un raport sexual, pe care l-a înregistrat pe telefonul mobil, fără ştirea ei.

După consumarea raportului sexual, inculpatul i-a arătat persoanei vătămate înregistrarea şi i-a spus că, dacă nu îi dă 300 lei, o va posta pe o reţea de socializare“, se precizează în motivarea primei instanţe. A doua zi, fosta iubită i-a adus lui Bazan Panagache 150 de lei, iar acesta i-a arătat că a şters înregistrarea, dar, de fapt, i-a trimis-o lui Cărare.

Ulterior, cei doi tineri i-au cerut colegei lor 400 de lei. Victima i-a reclamat l-a Poliţie, iar liceenii au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau banii. Aceştia şi-au recunoscut faptele, iar în mai 2017, Judecătoria Iaşi le-a aplicat măsuri educative neprivative de libertate de 4 luni pentru Panagache şi două luni şi 20 de zile pentru Cărare, perioadă în care trebuiau să se prezinte la Serviciul de Probaţiune pentru a participa la cursuri de reeducare. Decizia a fost menţinută, în noiembrie 2017, de Curtea de Apel.


Publicat in Anchete