fbpx
 
Golgeterul României cu goluri în stomac: drama handbalistului care a făcut foamea la Iași

Golgeterul României cu goluri în stomac: drama handbalistului care a făcut foamea la Iași


Un golgeter a avut și Iașul și l-a lăsat să moară de foame. „Cerșeam bani de la părinți”. Ciprian Vancea și ceilalți jucători nu fuseseră plătiți din august. De Sărbători ceruseră câte 1.500 de lei. Nu li s-au dat. „N-aveam leucoplast la antrenamente, apă să bem, nu aveam preparator fizic”. După desființarea echipei, s-a transferat la Făgăraș, unde, culmea, echipa e susținută tot de Primărie.

 

Stoparea finanțării de către Primărie a dus la desființarea echipei de handbal, după ce și ce de rugby fusese retrasă din campionat. Culmea este că Politehnica Iași îl avea în echipă, în acel moment, pe golgeterul Ligii de Handbal, Ciprian Vancea. Unul dintre cei mai talentați sportivi ieșeni ai momentului povestește calvarul prin care a trecut ca jucător la un club în faliment.

Gogheterul Ligii Zimbrilor după 20 de etape își amintește momentul în care președintele clubului Politehnica le-a cerut un nou răgaz pentru a fi plătiți până în aprilie. „Ultima dată, domnul Manole (președintele Vasile Manole – n.r.), ne-a spus că în aprilie ar exista psoibilitatea ca să primim bani, iar băieții nu au mai acceptat. Așa s-a ajuns ca echipa să se desființeze“, spune Vancea.

6 luni au fost duși cu vorba

După ce echipa a promovat, jucătorii și antrenorii au fost chemați vara trecută la Primărie și li s-au făcut promisiuni că bugetul va fi mai mare și că nu vor fi probleme.

„Ultimii bani de la Iași i-am luat în august. De atunci tot au fost promisiuni peste promisiuni și atât. De trei ori până acum s-a vorbit despre desființarea echipei, dar noi, jucătorii, am zis să mergem înainte că până la urmă lucrurile se vor rezolva. Mi-aduc aminte că, în decembrie, am cerut să ni se dea și nouă 1.500-2.000 lei, să avem cu ce face Sărbătorile. Ni s-a tot spus că «da», dar nu am văzut niciun ban“, explică jucătorul.

 

Bucuria jucătorilor, cu Vancea în prim-plan, după promovarea din vară

 

Nici apă de băut după antrenamente

Tot ce s-a promis în vară nu s-a transpus în fapte. Ba mai mult, jucătorii au avut parte de condiții din ce în ce mai proaste de antrenament.

„Când eram în liga a doua cred că erau mai bune condițiile decât cele pe care le-am avut după ce am promovat. A fost o lipsă acută de materiale de pregătire. Mingile erau de proastă calitate. Nu aveam nici măcar apă să bem după antrenamente. Nici leucoplast, care se folosește la antrenamente, nu aveam! Nu mai spun că nu aveam preparator fizic. A fost foarte greu! În aceste condiții nu se poate face performanță“, rememorează Vancea.

Scandaluri în familie: „N-aveam ce mânca”

Neacordarea drepturilor salariale a creat o atmosferă tensionată în echipă, aceasta fiind una dintre cauzele rezultatelor mai slabe.

„Înaintea ultimelor etape nu mai avea nimeni chef de antrenamente. Ni se tot spunea că se vor rezolva problemele, dar timpul trecea și noi nu luam bani. Mulți colegi se împrumutaseră ca să-și plătească ratele la bănci. Cui îi mai stătea capul la handbal?!“, zice handbalistul.

Vancea explică situațiile jenante prin care au fost nevoiți să treacă alți colegi: „Erau băieți care se plângeau că se ceartă cu soțiile acasă din cauza banilor. Un coleg ne spunea că soția și copii se duceau în altă cameră când ajungea el acasă pentru a nu se mai certa. Câteva luni, eu am trăit din economiile pe care le aveam. În rest, am fost întreținut de prietena mea. Stăteam într-o garsonieră dată de club. Din ianuarie, am fost nevoit să apelez la părinți să mă ajute cu bani pentru a avea ce mânca. A fost o situație mai mult decât jenantă. Eu, de la 16 ani am plecat de acasă, ca să îi ajut cu bani, și am ajuns acum să le cer bani. Nu a fost deloc ușor.“

 

Ciprian Vancea, cel mai bun marcator din Liga Națională, a jucat șase luni fără niciun ban

 

Are de luat aproximativ 10.000 de euro

Toți jucătorii echipei de handbal au acționat clubul în instanță pentru a-și primi drepturile salariale. Cosmin Capotă, care a părăsit echipa din iarnă, a dat clubul în judecată și a câștigat deja, CS Politehnica fiind obligat să-i plătească peste 9.000 de euro pentru salariile restante.

„Din ce știu, fiecare jucător a dat clubul în judecată. Marea majoritate a jucătorilor au ales un avocat specializat pe handbal, dar eu am ales o doamnă avocat din București, pe care o cunosc. Din primele calcule făcute, am de luat aproximativ 10.000 de euro“, explică handbalistul.

 

Pleacă la Făgăraș

Imediat după ce s-a aflat că echipa se desființează la Iași, jucătorii ieșeni au fost contactați de alte echipe. Nici Vancea nu a dus lipsă de oferte.

„În iarnă, am avut niște oferte, dar am crezut promisiunile care mi s-au făcut de la Iași că se rezolva problam banilor. Era bine la Iași pentru că prietena, care e din Roman, era aproape de casă, iar eu aproape de bunicii din Botoșani și de părinți. Nu am mai luat bani de atâta timp și e normal să dau curs oricărei oferte. Cluburile știu asta și atunci ofertele sunt mai mici. Am primit oferte de la Călărași, care se bate pentru cupele europene și de la Făgăraș. La Călărași nu aș fi titular, în schimb la Făgăraș mă știu cu mai mulți jucători și, din ce am aflat eu, se dorește coagularea unei echipe care să se bată sezonul viitor pentru cupele europene. Plec de la Iași cu un gust amar!“, conchdie Vancea.

 

Handbalistul ieșean, alături de prietena sa: „Mă milogeam la părinți să avem ce mânca”

 Cum reușesc alte primării să plătească

Ciprian Vancea susține că probleme cu banii au fost și la alte echipe care sunt susținute financiar de consiliile locale sau județene, însă acolo s-au rezolvat problemele.

„Din toamnă și până acum am mai vorbit cu jucători de la alte echipe care sunt susținute financiar de primărie sau CJ. La Călărași și Făgăraș s-au găsit repede soluții pentru că echipele aparțin de Primărie. La Timișoara, în schimb, banii au venit chiar dacă formația nu aparține de Primărie. Din ce știu, la handbal feminin multe echipe primesc bani de la primării. Și acolo au fost probleme, dar până la urmă s-au dat banii. La Brăila au fost întârzieri de cinci luni, dar până la urmă s-a găsit o soluție și au fost plătite jucătoarele. Numai la Iași nu s-a putut sau nu s-a dorit“, zice Vancea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30