fbpx
 
Lucian Nedelciuc a ajuns pe mâna judecătorilor Lucian Nedelciuc a ajuns pe mâna judecătorilor

Rețeaua Nedelciuc de fraudare a banilor din sănătate, trimisă în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat


La șapte ani și jumătate după dezvăluirea, de către presă, a unui sistem de fraudare a bugetului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, procurorii au confirmat faptele și i-au trimis în judecată pe cei vinovați. Casa de Sănătate s-a constituit parte civilă în dosar deoarece s-a dovedit că decontase consultații fictive.

Bani pentru firma soției

Pe 25 ianuarie 2012, Evenimentul Zilei scria că „O reţea formată dintr-un angajat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, soţia acestuia şi doi medici arabi se înfruptă de circa un an şi jumătate, prin intermediul a două firme, din bugetul instituţiei. (...) Suspect este că la adresele firmelor nimeni nu ştie de existenţa vreunei clinici medicale în funcţiune, în timp ce suma decontată de cele două societăţi într-un an şi jumătate se ridică la 1,8 milioane de lei.”

În articol se detalia modul de lucru al acestei rețele care a ajuns ulterior în atenția anchetatorilor. Lucian Nedelciuc era inspector principal la CJAS Iaşi, lucrând în cadrul Serviciului Administrare Contribuţii şi Creanţe. Soția sa de atunci, Mariana, era asociată la două societăţi care aveau relaţii contractuale cu CJAS.

Astfel, Mariana înființase, pe 31 mai 2011, împreună cu Mohamad Madarati, firma Moldsan Med, fiecare deţinând câte 50%. Imediat, firma încheiase contract cu CJAS Iaşi pentru a i se deconta consultaţii oferite pacienților, primii bani încasaţi fiind pentru iulie 2011: 78.600 de lei.

Sediul era o fantomă

În clasamentul celor 163 de cabinete, ambulatorii şi spitale care aveau la acel moment contract cu CJAS, Moldsan Med intrase direct pe locul 4, înaintea multor spitale de stat sau cabinete private cu tradiţie. În total, în 2011, Moldsan Med  primise deconturi de 482.000 de lei.

EVZ menționa că nu exista niciun site sau alt sistem de publicitate al Moldsan. Reporterul EVZ căutase cabinetul care figura oficial ca fiind amplasat la o mansardă a unei clădiri. Era doar o uşă între o alimentară şi un magazin de piese auto, fără orar, fără numele cabinetului, fără nimic (foto sus). Vânzătorul de la piese auto a exclamat: „Avem aici aşa ceva? Nu ştiu nimic. La mansardă ştiam că funcţiona o croitorie”.

În perioada iulie-decembrie 2011, fiecare din cei circa 180 de medici prevăzuţi în contractul celor de la Spitalul ”Sf. Spiridon” cu CJAS primise decont, în medie, 1.500 de lei lunar. La Moldsan, fiecare dintre cei 12 medici angajați în scripte primea peste 5.500 de lei. Aceasta în condiţiile în care Ambulatoriul de la „Spiridon” este super-aglomerat, iar Moldsan nu avea nici măcar o firmă la intrare.

Flagrant: angajatul Casei reprezenta firma în contract

Moldsan Med nu era, însă, prima experienţă de contractor cu CJAS a Marianei Nedelciuc. În mai 2010, aceasta a intrat în firma Heba San, fondatorul acesteia, Marawan Arafat, cedându-i 50% din acţiuni. De la înfiinţare, în noiembrie 2007, până la momentul intrării Marianei Nedelciuc în societate, Heba San avea cifră de afaceri 0. Dar, exact în mai 2010, Heba San a încheiat contract cu CJAS Iaşi, încasând în aceeaşi lună şi primii bani: 32.000 de lei (locul 6 din 159 de contractanţi).”Chiar dacă nu intra soţia mea în firmă, tot se încheia contractul”, afirma angajatul CJAS. Suma totală încasată pentru lunile mai-decembrie 2010: 400.000 de lei.

În 2011, sumele primite de Heba San au crescut, totalul ridicându-se la 925.000 de lei. Reporterul EVZ s-a deplasat şi la sediul Heba San: un spaţiu gol, fără clanţă la uşă, un fost cabinet de ecografie care, spune o locatară de peste drum, „nu mai funcţionează de câteva luni”.

Pe site-ul CJAS, contactul Heba San era chiar adresa de email a lui Lucian Nedelciuc! „L-am însoţit pe domnul Arafat când a depus dosarul, iar doamna care a verificat actele ulterior a descoperit că nu era trecut un mail, aşa că m-a sunat pe mine şi l-am dat pe al meu”, explica angajatul CJAS Iași.

Tunul asociatului soției

Pe de altă parte, Marawan Arafat, asociatul Marianei Nedelciuc în Heba San, avea o altă firmă, Moldo Medica SRL, prin intermediul căreia oferea consultații în Tomești și Podu Iloaiei. Activitatea societății a înflorit după ce au apărut legăturile dintre Arafat și familia Nedelciuc. În perioada 2010-2011, Moldo Medica a  încasat de la Casa de Asigurări Iași suma de 1,4 milioane lei, fiind, de asemenea, pe primele locuri în topul decontărilor la ambulatorii.

Lucian Nedelciuc afirma că, anterior acestor contracte, a consultat Departamentul Juridic al instituţiei pentru a vedea dacă se află într-un conflict de interese. „Mi s-a spus că nu, deoarece nu sunt în comisia care negociază aceste contracte”, spunea Nedelciuc.

A căzut și un șef de la Socola

După aceste dezvăluiri, rețeaua Nedelciuc s-a prăbușit. La puțin timp, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a trimis la Iași Corpul de Control. Lucian Nedelciuc a demisionat, dar, în ciuda suspiciunilor care planau asupra sa, a devenit șef la Achiziții la altă instituție de stat de mare importanță, unde se învârt sume uriașe: Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași. Ulterior, s-a mutat ca șef Birou Recuperare Creanțe. A divorțat de Mariana și a început să aibă probleme cu banii, fiind executat silit pentru credite neachitate. În 2014, Agenția Națională de Integritate a stabilit că, la momentul încheierii contractelor de mai sus, se afla în conflict de interese.

Cel mai greu a mers ancheta care a ajuns, prin declinare, la DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Miza investigației a fost dovedirea faptului că rețeaua lua bani de la Casa Județeană de Sănătate pentru consultații fictive. În acest sens, au fost audiate mii de persoane despre care firmele din rețea susțineau că au primit consultații decontate de CJAS Iași.

Foto: Evenimentul

Zilele trecute, procurorii au terminat dosarul și i-au trimis în judecată, pentru contituirea unui grup infracțional organizat, pe Lucian Nedelciuc, Marawan Arafat, Abu Lauz Essam (un palestinian absolvent de Medicină la Iași, apropiat de Arafat, tatăl unui tânăr de 19 ani la acea vreme care intrase în acționariatul Heba San), dar și pe medicul Gheorghe Nedelciuc (foto sus), șef de secție la Institutul de Psihiatrie „Socola”, rudă cu Lucian.

Inițial, ancheta a avut în vedere și ați medici din Iași, dar și firmele Moldsan Med, Heba San şi Clinic Family, prejudiciul fiind estimat la peste 1 milion de euro.

Dubii asupra recuperării prejudiciului

Moldo Medica SRL este parte responsabilă civilmente în dosar, iar Casa de Sănătate s-a constituit parte civilă în vederea recuperării prejudiciului. Slabe șanse ca acest lucru să se întâmple pe seama lui Lucian Nedelciuc și a Moldo Medica SRL. Conform celei mai recente declarații de avere, primul mai deține doar un Ford Focus fabricat în 2006, în timp ce firma pare să-și fi încetat activitatea, nemaiavând bilanț depus din anul 2011. Cu totul altfel stau lucurile în cazul lui Gheorghe Nedelciuc: acesta deține o vilă de 160 de metri pătrați în municipiul Iași și două mașini.  

Rude ale lui Nedelciuc, și ele angajate în sistemul de sănătate din Iași au avut, de asemenea, probleme cu legea. Igor și Victoria Nedelciuc, medic, respectiv director financiar la Institutului de Cardiologie au fost urmăriți penal. Igor a fot suspect de luare de mită, iar Victoria, de abuz în serviciu și luare de mită. Procurorii au clasat acuzațiile în cazul lor, dar unul dintre cei trei învinuiți trimiși în judecată în dosar a cerut redeschiderea acestuia, printre cei vizați fiind și soții Nedelciuc.  

Article image
Soții Jorj și Emilia Dobresanciuc i-au dat un Ikarus de 70.000 de euro la un preț infim. Autorul celor mai controversate proiecte imobiliare din Iași are un secret straniu: avionul său de agrement e practic primit cadou de la familia Dobresanciuc. Cu doi ani în urmă declara tot pentru REPORTER că a dat pe el 40.000 de euro și că e luat în comun cu o altă persoană. Când l-a luat, avionul era un SH de 6 ani, valoarea de piață...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Mai 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: