fbpx
 
Întrebarea-cheie la care Chirica nu răspunde: ce caută 80.000 de lei de la Gafița în contul soacrei tale? Transfer direct de la Mafie

Întrebarea-cheie la care Chirica nu răspunde: ce caută 80.000 de lei de la Gafița în contul soacrei tale? Transfer direct de la Mafie


Primarul tace în fața unei întrebări capitale: familia sa a primit, în luna septembrie 2015, 80.000 de lei de la Auribusiness SRL. Aceasta era o firmă-fantomă manevrată de Dragoș Gafița, prietenul la cataramă al lui Chirica. În același an, cei doi petrecuseră concediul împreună, la Mamaia. Mama-soacră a primit banii prin transfer bancar. Lacta Han a vândut brânză de 80.000 de lei câtre o firmă paravan, folosită pentru achizițiile directe de milioane de euro de la direcțiile Primăriei? Maria Popa refuză să răspundă. Primarul se ascunde. REPORTER a dezvăluit, săptămâna trecută, că infractori de drept comun, bătăuși periculoși și spărgători de magazine prin Belgia erau furnizori exclusivi la Servicii Publice Iași. Banii erau mutați de Gafița în alte firme prin tranzacții fictive. Grav: Încasarea de 80.000 de lei n-a fost raportată la Fisc de către firma mamei-soacre. Practic, operațiunea e suspectă de evaziune.

Dovadă fără drept de apel: Dragoș Gafița a virat 80.000 de lei, printr-o firmă paravan, în conturile Lacta Han Prod, societate a Mariei Popa, actuala soacră a primarului Mihai Chirica. Transferul s-a produs în luna septembrie 2015, când Chirica era pe val, primar interimar și toate instituțiile din Iași îi mâncau din palmă.

A doua dezvăluire: Gafița și Chirica au plecat vara aceasta, împreună, în concediu în insula grecească Creta, sejurul având loc între 30 iulie și 6 august.

Deci, bugetofagul Gafița, care a încasat în ultimii ani milioane de lei de la SC Servicii Publice SRL, societate a Primăriei, e conexat în mod absolut direct cu primarul Mihai Chirica. Furnizorul și primarul, mână în mână în lumea afacerilor și a plăcerilor.

80.000 de lei pentru mama-soacră
În luna septembrie a anului 2015, firma ieșeană Auribusiness a virat aproape 80.000 de lei în conturile Lacta Han Prod. Suma exactă este de 79.587 lei. Firma de la care au plecat banii îi aparținea în acte lui Gianni Gherman, un interpus de-al lui Dragoș Gafița.

În perioada 2014-2016, Auribusiness a făcut livrări la Servicii Publice (SPI) în valoare de aproape 1 milion de lei. Viramentul de 80.000 de lei apare în actele oficiale ale Auribusiness, însă nu se știe care a fost contraprestația firmei Lacta Han Prod.

Gianni Gherman, patronul Auribusiness, nu a putut fi contactat în ciuda repetatelor încercări.

Maria Popa, patroana Lacta Han, a încasat 80.000 de lei de la Dragoș Gafița, furnizorul exclusiv al direcției Servicii Publice Iași. Și într-un capăt al banilor și în celălalt găsim același om: Mihai Chirica, primar și ginere al Mariei Popa

Mama-soacră nu vrea să explice nimic
Această încasare de 80.000 de lei nu se regăsește în declarațiile pe care Lacta Han Prod le-a făcut către Finanțe. Operațiunea este, în acest moment, suspectă de spălare de bani.

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost acum câteva zile în comuna Urecheni acolo unde-și are sediul Lacta Han Prod, firmă patronată de Maria Popa, soacra primarului Mihai Chirica.

„Nu răspund la întrebări. Vreți o ofertă de preț pentru produse lactate? Asta fac eu. Altceva, nu răspund (...) Nu sunt persoană publică”, a fost prima reacție a Mariei Popa.

Ulterior, întrebată direct despre banii încasați de la Auribusiness, soacra primarului nu a dat un răspuns concret: „Avem contabil la noi la unitate. N-am lucrat cu statul, nu lucrez și nu voi lucra niciodată”.

Mama-soacra i-a cumpărat primarului Mercedesul din imagine și una sau două vile (nu e clar) pe Platoul Însorit, cartierul firmei Conest. Maria Popa primea bani de la Gafița, apoi făcea cadouri ginerelui

Refuz categoric

Discuția REPORTER DE IAȘI – Maria Popa a durat 3-4 minute. Iată cel mai relevant fragment:
Reporter de Iași: - Ați încasat 80.000 de lei
Maria Popa: - Probabil sunteți bolnav la cap
- În 2015, sunt documente oficiale de la firma Auribusiness. Vă amintiți de lucrul acesta?
- Eu să încasez așa ceva?
- Apare în document oficial. Îl cunoașteți pe Dragoș Gafița?
- Domnule, du-te liniștit (...) Nu sunt persoană publică, nu răspund la nicio întrebare.

Dragoș Gafița, șeful clanului a cărui prosperitate a explodat de când Mihai Chirica este primar. Cei doi s-au întâlnit întâmplător în 2015, în concediu la Mamaia, apoi s-au întâlnit întâmplător anul trecut în nordul Greciei și s-au întâlnit tot întâmplător și anul acesta în Creta, între 30 iulie și 6 august

Chirica și Gafița, în Creta cu același avion

Soacra lui Chirica nu vrea să discute pe acest subiect, Gafița și Gherman (oamenii Auribusiness) nu sunt de găsit, iar primarul Mihai Chirica refuză constant să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Dar între Gafița și Chirica mai există o legătură, una personală ce-i implică și mai mult. „Familiile Chirica și Gafița au petrecut vacanța de vară din 2019 în același timp și în același loc: sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august, pe insula Creta. Au plecat cu același avion din Iași, un charter”, a explicat pentru REPORTER DE IAȘI o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Aceeași sursă, care s-a aflat în avionul de plecare cu Chirica și Gafița, a detaliat: „Gafița era însoțit de familie și prietenii cu care, tradițional, petrece concediile, iar Chirica, soția și băiatul cel mic îi mai aveau alături pe Laura și Dragoș Palade, nașii primarului”.

În stânga e Giani Gherman, spărgătorul de magazine din Belgia. În dreapta e Vasile Gafița, fratele lui Dragoș Gafița. Vasile și Chirica au stat împreună în strană, la slujba de la Muntele Athos, în martie anul acesta. Tot întâmplător

Tot timpul, dau unul peste altul în concediu
Și anul trecut, în 2018, Chirica s-a întâlnit în vacanță cu Gafița. Și tot în Grecia. Gafița și Bianca Pavel (și ea abonată la contracte pe bani publici de la Primărie) s-au cazat în Ammouliani, o mică insulă situată în imediata apropiere a Peninsulei Athos pe care se află şi Ouranopoli, satul în care a stat Chirica. Anul trecut, primarul a fost cu soția, bebelușul și Laura și Dragoș Palade, nașii cuplului, el medic la ORL Spiridon, ea cu afaceri în farma.
Anterior, în sezoanele estivale 2014 și 2015, Chirica, Gafița și familiile lor au petrecut vacanțele împreună, la Mamaia. „În 2014 ne-am întâlnit pe plajă, iar în 2015 nu rețin, e posibil să ne fi intersectat câteva zile”, a afirmat Mihai Chirica, în 2016, despre respectivele concedii.

Când se uită în oglindă, apare Dragoș Gafița. Mama soacră intră și ea în cadru, fiind o veritabilă umbră a tranzacțiilor primarului din ultimii ani

Perioada de aur, când Chirica a preluat Puterea
Acei ani, 2014-2016, au fost perioada marilor tunuri financiare pe care Dragoș Gafița le-a dat la Servicii Publice. Astfel, Data Incorporated, Global Data Inovation, Vivai Guagno, Gafița’s Company, Infra Data Design, Novidrast au fost controlate direct sau prin intermediari (frați, angajați) de Dragoș Gafița. Inclusiv Auribusiness, cu Gianni Gherman patron în acte, era manevrată tot de Gafița.

Auribusiness a fost preluată de Gherman în 2014, până în 2016 a derulat afaceri de aproape 1 milion de lei cu Servicii Publice, dar a avut relații comerciale și cu Data Incorporated, Infra Data Design, Gafița’s Company.

În plus, prin persoana fizică autorizată (PFA) Cătălin M. Florea și Întreprinderea Individuală (II) Constantin E. Niță, s-au scurs aproape 1,7 milioane de lei din Auribusiness. Acum, toate trei, Auribusiness, PFA și II sunt radiate, statul păgubit de câteva milioane de lei, banii ducându-se în buzunarele „băieților deștepți”.

Chirica s-a remarcat ca opozant al lui Dragnea, printr-un populism desuet, dar rețelele pe care le patronează în Iași, conectate la bani publici, sunt exact demne de un baron pesedist clasic

Anti-Frauda a găsit doar praful de pe tobă
Un amănunt important. În aprilie 2016, Anti-Frauda Suceava, divizia de control a Direcției Regionale a Finanțelor Publice Iași, a descins la Auribusiness. REPORTER DE IAȘI a făcut, acum câteva zile, adresă oficială către structura din Suceava, însă răspunsul inspectorilor a fost sec, cum că nu pot comunica nicio informație referitoare la acea acțiune.
Prin sentința din decembrie 2018, judecătorul a decis radierea Auribusiness Consult, statul român fiind păgubit cu vreo 4,5 milioane de lei, obligații fiscale și accesorii.

Pentru a-și recupera prejudiciul, Fiscul a solicitat instituirea răspunderii personale a organelor de conducere.

Gianni Gherman, asociatul unic, are deja probleme cu legea. A fost condamnat într-un dosar pentru săvârșirea infracțiunii de cultivare și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, iar în Belgia este cercetat pentru furt de telefoane.

Skoda Octavia a lui Mihai Chirica e condusă acum de mama-soacră, în Târgu Neamț. Mașina, tot din întâmplare, era luată în leasing pe firma unuia dintre acționarii Conest

Soacra primarului a obținut spații în piețele din Iași

* Soția primarului s-a asociat cu Gafița într-o firmă n Inclusiv teii de pe Ștefan cel Mare, în urma celui mai mare scandal public din ultimul deceniu, au fost aduși tot de Gafița. Soacra îi plătește lui Chirica vila luată de la Conest, la un preț mult subevaluat, și i-a mai luat și un Mercedes de 70.000 de euro.
În ultimii șase ani, au existat mai multe legături concrete pe relația Dragoș Gafița – Mihai Chirica – Cristina (soția primarului, fostă Popa) – Maria Popa (soacra edilului):

* Firma Lacta Han Prod a Mariei Popa, soacra lui Chirica, ocupă poziții strategice în pieţele agroalimentare din Iaşi. În anul 2012, aceasta şi-a cumpărat două spaţii în Piaţa Nicolina, iar în anul 2015 şi-a extins activitatea şi în Piaţa Alexandru cel Bun, acolo unde deţine un chioşc de desfacere a produselor lactate.

În condiţiile în care cumpărarea unor spaţii comerciale în pieţele ieşene este aproape imposibilă, soacra lui Chirica a obţinut nu unul, ci trei spaţii în cele mai bune pieţe. Ca idee, în Piaţa Alexandru cel Bun şi la Nicolina nu mai sunt spaţii libere de 17 ani. 
Ca un amănunt: prima soție a lui Mihai Chirica este șefă la firma care administrează piețele din oraș. Roxana Olăeru este șef serviciu Administrare Piețe la EcoPiața.
* În noiembrie 2015, firma Vivai Guagno, controlată de Gafița, a furnizat Primăriei condusă de Chirica, 110 tei argintii (Tilia tomentosa), în valoare de 116.000 lei, care au fost plantaţi în locul salcâmilor japonezi pitici.

Salcâmi ce înlocuiseră primii tei de pe pietonal, tăiați tot de Chirica, acțiune în urma căreia a ieșit un uriaș scandal, șefii Primăriei fiind acuzați că au distrus unul dintre simbolurile orașului
* În iunie – iulie 2016, absolut uluitor, Dragoș Gafița s-a asociat cu Cristina Popa (actuală Chirica), pe-atunci iubita primarului, în firma Lactate Han Prod. Asocierea s-a produs la câteva zile după ce Mihai Chirica își adjudecase, în alegeri, fotoliul de primar al Iașului. Sediul firmei a fost fixat în Tomești, într-una din halele Comtom (fostul combinat de creștere a porcilor) în care Gafița a trecut sediul social pentru mai multe dintre firmele sale. După dezvăluirea din presă, firma lui Gafița și a nevestei primarului nu a mai început nicio activitate
* Dragoș Gafița a avut, mult timp, propriul om în Servicii Publice SA: Maria Zahariuc, fosta directoare economică a SPI, este soacra sa. Laurențiu Ivan, actualul director general, îi este naș lui Gafița, iar de Luminița Sălceanu, fosta adjunctă de la SPI, îl legau multe afaceri
* Încă din 2017, Maria Popa, soacra lui Chirica, plătește rate la Conest, dezvoltatorul și proprietarul unui ansamblu de vile în Galata, denumit Platoul Însorit. Potrivit patronului firmei de construcții, vila pentru care Maria Popa plătește rate din 2017 a costat 80.000 de euro. Plata s-ar întinde pe patru ani, câte 20.000 de euro pe an. În ultimii șase ani, Chirica a locuit într-o jumătate de duplex din Platoul Însorit, o casă cu acoperiș roșu. În luna august 2019, REPORTER DE IAȘI a anunțat în exclusivitate că primarul s-a mutat într-o altă vilă, vecină, o casă cu acoperiș verde. Despre aceasta din urmă Chirica a susținut că-i plătită de soacra Maria Popa, primarul nelămurind clar regimul pe care l-a avut vreme de șase ani în vila cu acoperiș roșu
* În 2018, prin firma sa Lacta Han Prod (din comuna Urecheni, județul Neamț), Maria Popa, soacra lui Chirica, a cumpărat un Mercedes GLE de 70.000 de euro. Mașina este folosită cel mai mult de Cristina, soția primarului.

Similar, Mihai Chirica i-a întors serviciul soacrei sale. Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au găsit, acum câteva zile, în curtea firmei Lacta Han Prod mașina Skoda Octavia Neagră cu numărul de înmatriculare IS-05-THA care până acum câteva luni era parcată pe Platoul Însorit din Galata, acolo unde Chirica locuiește. „Mașina doamnei e la reparații și o folosește pe asta acum”, a spus un angajat al firmei de lactate a soacrei
* În prima parte a acestui an, Mihai Chirica și Vasile Gafița (unul dintre frații lui Dragoș) au asistat împreună la Slujba Privegherii, din ajunul sărbătorii Buna Vestire, cu ocazia hramului Chiliei „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Muntele Athos

Article image
2014-2016, perioada în care Mihai Chirica făcea concediile cu Dragoș Gafița, furnizorul de casă pentru spațiile verzi cu care primarul se laudă în tot orașul. S-au luat milioane de lei pe firme-fantomă, cu o marfă imposibil de evaluat acum. Banii au intrat în circuite fictive, Fiscul înregistrând o pagubă de 1 milion de euro. Acoliții lui Gafița: unul care cultiva droguri acasă și a dat două spargeri în Belgia. Altul care ș...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: