fbpx
 
Gâtlan, geniul Poliției Române: șeful IPJ face masterat și doctorat în același timp. Are și bursă de merit!

Gâtlan, geniul Poliției Române: șeful IPJ face masterat și doctorat în același timp. Are și bursă de merit!


Comisarul-șef conduce Poliția dintr-un județ cu infracționalitate foarte ridicată, dar face și masterat și doctorat, patru zile pe săptămână, fiind un caz unic în Poliția Română. La Masterat e în anul II și este bursier, având numai note de 9 și 10. Profesorii de la Cuza evită să se pronunțe. Decanul de la Filosofie spune că e extrem de greu să faci masterat și doctorat în același timp. Costel Gâtlan afirmă că e om studios, nu pierde vremea la pescuit și vânătoare. Are 48 de ani, și vrea să se pensioneze peste doi ani: „Diplomele îmi vor folosi după ce ies din Poliție”.

Costel Gâtlan conduce Inspectoratul de Poliție al județului cu cel mai mare număr de locuitori din țară, iar zilnic își găsește timp să urmeze și un masterat și să mai facă și un doctorat. La masterat e deja în anul II, fiind și premiant, iar la doctorat tocmai a fost declarat admis. Ambele forme de studiu sunt cu frecvență obligatorie, având cursuri patru zile pe săptămână. Chiar și profesorii de la Cuza sunt siderați, fără să se lase citați. Un așa caz nu s-a mai văzut în Poliția Română.
Ori Costel Gâtlan e un geniu, ori Universitatea Cuza s-a predat la somația polițistului.

Cine i-ar fi bănuit latura academică?

În urmă cu 16 ani, actualul șef al IPJ Iași apărea în presa vremii cu un scandal ce a avut loc la Ciric. Ofițer apreciat de șeful de-atunci, Ștefan Alexa, Costel Gâtlan a fost acuzat că ar fi lovit un student, într-o seară, la Ciric.
„Nu a fost așa, drept urmare nu am fost sancționat în niciun fel după incident. Am aplanat conflictul, nu l-am pornit eu”, spune astăzi șeful IPJ, într-o pauză de cursuri.
Șeful confirmat definitiv pe post, din 2018, s-a întors pe băncile facultății. Un tocilar printre polițiști, este deja la al doilea masterat și la primul doctorat.
Primul masterat l-a făcut în 2010-2012, pe Crimă Organizată, la Academia de Poliție. Acum, la al doilea masterat de la Cuza, plătește. La fel și în cazul doctoratului, unde abia a fost admis.

Costel Gâtlan are timp să învețe la 50 de ani pentru că munca de la Inspectoratul de Poliție nu-l solicită prea mult

Master la cursuri cu frecvență

Costel Gâtlan este deja intrat în cel de-al doilea an al masterului de Securitate Comunitară și Controlul Violenței de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice, unde urmează cursurile cu frecvență. Ceea ce l-a făcut pe unul dintre profesorii Universității “Al.I. Cuza” să exclame: “Eu nu știu cum reușește. Probabil că nimeni nu-i spune nimic, știind cine este”.
„Dumnealui știu că are și o anumită activitate profesională, dar nu cunosc situația de la catedră, astfel că nu pot face o evaluare a modului în care reușește să facă față”, explică prof.dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul facultății unde Costel Gâtlan urmează masterul.
Orarul lui Costel Gâtlan din cel de-al doilea an al masterului presupune prezență la școală lunea (13-19), când sunt două cursuri și un seminar, marțea (12-20, cu pauză de la 15 la 16), având are două cursuri și două seminarii, miercurea (12-20), când are două cursuri și două seminarii.

Colegii nu știu că e șeful Poliției

„Nu există o evidență clară a prezențelor pe anul trecut, nu pot spune dacă a fost sau nu la școală. Ceea ce pot spune este că fiecare titular de catedră impune o anumită prezență la seminarii. Sunt unii care acceptă prezență de 50%, sunt alții care vor 75%, sunt unii profesori sau asistenți care cer și prezență la cursuri”, spune decanul Tiberiu Șoitu.
Șeful IPJ Iași recunoaște că, față de anul trecut, când în orar erau cursuri sau seminarii după-amiaza și seara, în anul doi va avea probleme cu prezența.
„În primul an nu am fost chiar primul la prezență, dar am fost printre primii. În acest an nu știu cum voi proceda, orele încep la 12, când am treabă la serviciu”, explică Costel Gâtlan.
De altfel, joi, la ora 14, a sosit la școală, într-un laborator de la fostul sediu Romtelecom, la Fundație. Colegii de cursuri, înainte de sosirea comisarului-șef, au spus pentru REPORTER că nu știu dacă sunt sau nu colegi cu șeful Poliției Județene, dar l-au recunoscut când acesta și-a făcut apariția.
„Nu știe aproape nimeni cu ce mă ocup, nici dintre profesori, nici dintre studenți. Acum am avut treabă la Parchet și, pentru că eram în zonă, am venit o oră la curs. În anul meu mai există și un coleg de la Jandarmi, urmăm același masterat”, spune șeful IPJ.

În fiecare weekend, comisarul-șef Gâtlan nu se distrează ca toată lumea, merge la Fundație și urmează cursuri la Școala Doctorală

L-am căutat la ore pe băiatul silitor dar nu l-am găsit

Unul dintre profesorii care au avut ore cu el susține că șeful IPJ ar fi destul de des văzut la cursuri și seminarii. „Nu știu că este șeful Poliției, știu că este unul dintre studenții apreciați”, spune prof. dr. Daniela Șoitu, cadru didactic în cadrul masterului urmat de șeful IPJ.
Profesorul Adrian Netedu, care are alt curs, spune că nu-l cunoaște pe șeful IPJ. „Totuși, ieri a fost la curs un domn de peste 40 de ani, absolvent de drept. Posibil să fi fost el”, a menționat profesorul Netedu. Nu era Gâtlan, pentru că acesta a absolvit Academia de Poliție.
Însă Costel Gâtlan a menționat că a fost la cursuri și luni, și marți, dar după-amiază. În ambele zile, REPORTER DE IAȘI l-a monitorizat, dar nu l-a depistat în sălile de clasă.

A luat și bursă, având numai 9 și 10

Situația școlară a lui Costel Gâtlan nu este oferită de facultate, în schimb o informație de pe site arată că este printre studenții cu note foarte mari. Altfel nu poate fi explicată prezența pe lista studenților bursieri, anul universitar trecut, la poziția 74. Adică a avut numai note de 9 și 10.
Este o informație pe care nimeni de la facultate nu dorește să o  comenteze.
„Am luat bursă anul trecut, datorită prezenței și activității. Nu știu suma, îmi era virată pe același card pe care primesc salariul”, a explicat șeful IPJ Iași. Practic, învață de plăcere, banii nu-l interesează.

Hai și-un doctorat!

Dar adevăratele capacități ale șefului de Inspectorat Județean se văd în decizia de a se înscrie la Școala Doctorală a Facultății de Filosofie și Științe Social Politice, unde o are îndrumător pe prof. dr. Cristina Gavriluță. Numele lui Gâtlan apare pe scurta listă a candidaților admiși pe locurile cu taxă. Sunt șase de toți, el este în fruntea listei semnate de rectorul Tudorel Toader.
„I-am remarcat numele pe lista admișilor la doctorat pe care am semnat-o și eu, chiar m-am gândit că poate evaluează greșit ce presupune un doctorat. Nu știu ce temă are, dar mă aștept să fie ceva legat de profesia de polițist. Spre deosebire de celelalte programe de studiu, perioada de activități cu prezență în bancă este redusă la primele 6 luni. Ceilalți doi ani și jumătate sunt rezervați interacțiunii cu echipa, cercetării alături de coordonator, studiului individual”, a explicat decanul Șoitu.

Profesorul Tiberiu Șoitu, decanul Facultății de Filosofie a Univ. „Al.I. Cuza”, este diplomat în privința capacității șefului IPJ de a face concomitent masterat și doctorat

La 48 de ani, se gândește la pensie

Ce ar avea de câștigat făcând doctoratul? Profesorii bănuiesc faptul că vizează o funcție mai înaltă decât cea de șef de Inspectorat, pentru că sporul salarial este limitat la 15% din valoarea venitului minim pe economie. Deci nu-i o miză.
„Nu asta vreau, pentru că am 48 de ani, peste doi ani mă pensionez. Mă gândesc ce voi face după aceea, nu doresc să mai fac munca de acum”, declară Costel Gâtlan.
Recunoaște și el că a estimat greșit capacitatea de a face în paralel și doctoratul, chiar dacă orele sunt fixate pe finalul săptămânii. „Am dreptul să fac cei 3 ani ai școlii doctorale în următorii 5 ani. Deci pot să accelerez studiul după ce mă pensionez. Eu alte pasiuni oricum nu am, nu mă duc la pescuit sau la vânătoare”, mai spune Gâtlan.

Ca polițist, Gâtlan s-a născut talent și a murit speranță

Costel Gâtlan este cunoscut în România pentru faptul că s-a dat singur în judecată, cerând sporuri salariale. Mai exact, a câștigat în instanță un spor de fidelitate de 20% cu instituția pe care el însuși o conduce. Acum, spune că sporul de fidelitate este,de fapt, sporul de vechime ce nu ar mai fi fost acordat în Poliție.
Tot la Inspectoratul Județean, 60 de polițiști au cerut în instanță sancționarea șefului lor cu o reducere a salariului cu 20%, pentru că a refuzat să le ofere informații despre modul de calcul al salarizării cadrelor.
Dar cea mai cunoscut boacănă de-a lui Costel Gâtlan este din luna august. Atunci, șeful IPJ a ordonat o anchetă disciplinară împotriva Andradei Voicu, agentul de poliție care a suferit un accident din cauza dotării precare a instituției și a vorbit public despre lipsurile din Poliție.
Motivul invocat a fost că Andrada Voicu a adus atingere imaginii IPJ Iași.
Polițistul Marian Godină a îndemnat la realizarea unei petiții împotriva șefului IPJ Iași, fiind depuse, în numai 24 de ore, 75 de petiții la Registratura IPJ Iași.
Acum, Costel Gâtlan susține că nici nu ar fi fost în țară când s-au întâmplat toate. Era plecat în concediu, la Budapesta și Viena.
În tinerețe, comisarul-șef era considerat un polițist intransigent și energic, acum însă nu e văzut ca având mari veleități justițiare. Județul Iași ocupă o poziție de mijloc la nivel național în privința infracționalității și a ratei de succes a dosarelor instrumentate.

Article image
Toată cariera comisarului-șef Cristian Sandu e o țopăială continuă pe scaunele de șef din Poliție, numai cu împuterniciri de la Inspectoratul General din București. Sandu e nepotul generalului Ion Oprișor, consilier la Cotroceni, pe care Mihai Chirica a mizat în relația cu președintele Iohannis. După pensionarea la mai puțin de 50 de ani, Cristian Sandu a devenit responsabil de pregătirea profesională în Poliția Locală, und...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 01 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: