fbpx
 
Elefantul lui Chirica ne-a făcut terci: 2 milioane de euro despăgubiri

Elefantul lui Chirica ne-a făcut terci: 2 milioane de euro despăgubiri


Primăria Iaşi, pusă la zid în cazul parcării de la Hotel Traian: conflictul dintre Administrație și un om de afaceri a ajuns să ne coste 9,94 milioane de lei, cea mai mare daună din istoria Iașului. Decizia blocării accesului la parcarea din fața hotelului fusese luată de Comisia de Circulație, fără să treacă prin Consiliul Local. Tribunalul Iași a acordat despăgubiri record, sentința putând fi însă atacată la Curtea de Apel. Conflictul era între Gheorghe Nichita și Dănuț Prisecariu, dar Mihai Chirica s-a aprins și el, în 2013, după ce Tele M îl persiflase că „stă mai mult prin cârciumi”. În fața parcării s-a montat un indicator „Acces interzis” și jardiniere de beton, clienții hotelului traversând strada cu valizele în mâini.

 

Decizie trăznet căzută pe capul primarului Mihai Chirica: Tribunalul i-a dat, în sfârșit, dreptate lui Dănuț Prisecariu în procesul parcării de la Hotel Traian și obligă Primăria la plata unei despăgubiri record - 9.944.185 lei. Sunt peste 2 milioane de euro. Sentința nu este definitivă, mai existând o cale de atac la Curtea de Apel.

 

Războiul orgoliilor

Este o situație fără precedent în administrația ieșeană. Niciodată o nedreptate făcută unui ieșean nu a fost taxată atât de drastic, niciodată o prostie monumentală a unui edil nu i-a costat pe ieșeni atât de mult.

Prins în războiul de orgolii dintre Gheorghe Nichita, fostul primar, și Dănuț Prisecariu, ex-patronul Hotelului Traian, Mihai Chirica, pe atunci viceprimar, s-a aruncat cu toate forțele pentru anihilarea adversarului fostului său șef.

A umplut jurnalele de știri de la acea vreme explicând, cu lux de amănunte, de ce nu se poate parca la Hotel Traian, implicându-se personal într-o bătălie care devenise și a lui. A ordonat amplasarea de jardiniere în fața parcării Hotelului Traian, blocând complet accesul, după ce postul Tele M, deținut tot de Dănuț Prisecariu, îl acuzase că „umblă beat prin cârciumi”. Răzbunarea a venit peste noapte, ca și în cazul Ordonanței emise de Guvern acum, în ianuarie.

Mihai Chirica a pierdut pentru că n-a trecut hotărârile de blocare a parcării prin Consiliul Local, similitudine ciudată cu Afacerea Ordonanța. Un abuz constatat de judecătorii Tribunalului Iași și care îi costă pe ieșeni o sumă uriașă.

 

Prejudiciile, la bugetul local

Procesul dintre SC Turism Moldova și Primăria Iași a avut ca piesă de rezistență expertiza depusă de firma de lichidare a lui Corneliu Mititelu, cel care administrează firma falimentară a lui Dănuț Prisecariu. Sentința s-a bazat pe această expertiză care arată pierderile suferite de Hotel Traian în urma blocării accesului la parcarea din față.

Prejudiciul ar urma să fie achitat, în solidar, de SC Servicii Publice, prin director Laurențiu Ivan, primarul Municipiului Iași și Primăria Iași. Juriștii Primăriei depuseseră obiecțiuni la suma de 9,94 milioane de lei solicitată de Casa de Lichidare, dar acestea au fost respinse. În schimb, instanța a dat dreptate administrației locale, anulând plata a 4,5 milioane de lei, reprezentând prejudiciu nepatrimonial.

 

Un indicator de 2 milioane de euro. Ani de zile, Dănuț Prisecariu a spus că de la blocarea parcării i s-a tras falimentul

 

Lichidatorul nu comentează

Șefa Serviciului Juridic din Primăria Iași, Doina Florescu, a declarat afectată: „Am pierdut dosarul cu Turism Moldova, în care Mititelu, care este lichidator acolo, a făcut o acțiune în pretenții și ne-a cerut 10 milioane de lei, pentru indicatoarele pe care le-am montat acolo. Avem o cale de atac, dar…”.

Daunele stabilite de instanță sunt cele mai mari oferite vreodată la Iași. Corneliu Mititelu a refuzat să discute cu REPORTER DE IAȘI despre datele din dosar.

 

Indicator pus peste noapte

Scandalul parcării de la Traian a început în martie 2013, SC Turism Moldova depunând plângerea la Judecătoria Iași peste o lună, pe 4 aprilie. Patronul Dănuț Prisecariu cerea ca Servicii Publice și Primăria Iași să ridice jardinierele din beton amplasate perpendicular pe calea de acces spre Grand Hotel Traian, precum și indicatorul rutier „Accesul interzis”.

Inițial, indicatorul avea o mențiune suplimentară: „Cu excepția auto deservire Hotel Traian”, decizia fiind luată de Comisia de Circulație, fără să o treacă și prin Consiliul Local. La început, Primăria se limitase să pună doar indicatorul, fără jardiniere, fostul primar Gheorghe Nichita intrând în faza războiului total cu Dănuț Prisecariu, al cărui post TV, TELE M, făcea o opoziție asiduuă la administrația PSD.

 

Aviz pentru 25 de locuri

Pe 2 aprilie însă, au apărut și jardinierele de beton, astfel că accesul a fost total blocat. Tot atunci a dispărut și panoul adițional, nemaifiind posibil nici accesul autospecialelor sau al clienților. Turism Moldova arăta că terenul din fața hotelului are destinație de parcare publică, având un aviz emis în 28 septembrie 2011 de către DAPPP, o altă direcție a Primăriei. Se conferea dreptul de „utilizare temporară a terenului situat în parcarea din zona hotelului Grand Hotel Traian cu destinaţia de parcare a 25 de autoturisme”.

 

Scrisoarea lui Dănuț a pus gaz pe foc
După deschiderea procesului, Dănuț Prisecariu a adresat municipalității o scrisoare deschisă în care menționa: „Grand Hotel Traian se confruntă cu grave dificultăţi de desfăşurare a activităţii economice, datorate faptului că Primăria Iaşi încearcă din răsputeri să facă inoperabilă respectiva unitate hotelieră. Desfiinţarea în regim de noapte a unei parcări istorice şi interzicerea ilegală şi ilogică a accesului pe un drum public, fără niciun aviz al Serviciului Poliţiei Rutiere, reprezintă, în opinia noastră, un act discreţionar şi iresponsabil prin care ne este anulată posibilitatea de a mai presta servicii hoteliere la standardele impuse de tradiţia Grand Hotel Traian. O posibilă explicaţie a discriminării flagrante la care este supus Grand Hotel Traian pare a fi refuzul SC Turism Moldova SA de a se implica financiar în diverse proiecte ale Primăriei Iaşi, proiecte pe care le-am considerat ca lipsite de miză, ba chiar păguboase pentru comunitatea ieşeană”.

 

Mihai Chirica l-a secondat pe Gheorghe Nichita, fiind executantul perfect

 

Argumentul Turism Moldova: e drum public

În apărarea sa, Dănuț Prisecariu invoca faptul că în 13 mai 2011, Primăria accepta că locurile de parcare din Piața Unirii pot fi închiriate pe baza unei solicitări scrise. Altfel spus, aleea din fața Hotelului Traian avea statut de drum public, fiind singura cale de acces.

„Natura de drum public rezultă din chiar conduita instituţiilor pârâte, care au montat un indicator rutier care interzice accesul cu autoturismul, acces ce nu poate fi interzis decât pe un drum public”, susţinea reclamantul într-o cerere din aprilie 2014.

Apărătorii Turism Moldova au invocat mai multe prevederi legale prin care au demonstrat faptul că municipalitatea „nu putea să închidă un drum închis circulaţiei publice”.

 

Alte plângeri, nicio șansă

Efectele blocării au dus la scăderea gradului de ocupare a Hotelului Traian, pierderi financiare și declasarea sa. Patronul Dănuț Prisecariu cerea, în disperare de cauză, ca autocarele cu turiști să staționeze în zona Cinematografului Victoria, dar și această adresă a fost respinsă. „Cele două panouri nu sunt reglementate de legislaţia rutieră, iar noţiunile de piaţă şi esplanadă, raportat la definiţiile lor, conform DEX, nu sunt de natură a echivala cu interzicerea accesului auto”, se mai arată în reclamaţie.

S-a ajuns până acolo încât Turism Moldova a solicitat o ordonanță președințială pentru ridicarea jardinierelor care blocau accesul în parcarea hotelului. Tot fără succes.

 

Chirica: „E zonă pietonală”

Dănuț Prisecariu a susținut în 2013 că măsura Primăriei a venit ca o ripostă la o emisiune a postului TELE M, care avusese loc cu câteva zile mai devreme, în care se spunea că Mihai Chirica, viceprimar la acea vreme, stă mai mult prin cârciumi.

În replică, viceprimarul Chirica declara presei: „Conducerea Hotel Traian trebuie să înţeleagă un lucru, acela că zona se află în proces de reorganizare, iar parcarea nu va mai fi permisă într-o zonă pietonală. Pot veni la noi cu o solicitare pentru închirierea unui număr de locuri de parcare. Celelalte hoteluri din Iaşi, care nu au parcări proprii, au închiriate locuri de parcare”.

 

Chirica acum: „N-am ce să comentez”

În săptămânile care au urmat, comunicatorul Primăriei pe acest subiect a fost exclusiv Mihai Chirica, apărând în știri în care explica pe planșă de ce nu se putea parca în acea zonă. El invoca proiectul european pentru refacerea Pieței Unirii și că mașinile deranjau lucrările. În același timp însă, în piață a rămas funcțională terasa Cafenelei din zonă, ocupând câteva sute de metri pătrați.

Într-un comunicat al Biroului de Presă al Primăriei se preciza că „Prisecariu este un dușman al proiectelor Iașului” și că „Nu vom transforma Piața Unirii într-o parcare a lui Dănuț Prisecariu”. Documentul, semnat „Conducerea Primăriei Municipiului Iași”, se încheia astfel: „Nu vom ceda presiunilor ilegale și oneroase ale unui grup de afaceriști incapabili să respecte legea și să performeze în condiții de competiție onestă”.

Ieri, într-o scurtă declarație, primarul Mihai Chirica a precizat: „Cred că nu făcea Prisecariu producție în 10 ani de un milion de lei. Nu face hotelul atâția bani. N-am ce să comentez la o asemenea decizie”.

 

Averea lui Dănuț Prisecariu s-a făcut țăndări. Despăgubirea de 2 milioane de euro nici n-ar ajunge la el, ci vor stinge datoriile

 

Primăria va face apel

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a oferit un răspuns mai elaborat: „Pentru a se pronunta astfel, instanţa de judecată a ignorat sentinţa Tribunalului Iaşi, sentinţă menţinută şi de Decizia Curţii de Apel Iaşi, prin care se respinge cererea SC Turism Moldova SA, în contradictoriu cu Municipiul Iaşi, motivat de fapul că: <autoritatea locală, în calitate de administrator al domeniului public al Municipiului Iaşi, nu poate fi  obligată  să atribuie reclamantei o suprafaţă de teren pe esplanada Piaţa Unirii din Iaşi pentru amenajarea de locuri de parcare, întrucât acest teren se află în patrimoniul public al Municipiului Iasi, iar o obligaţie stabilită de instanţă în acest sens, ar afecta, pe de o parte, dreptul de dispoziţie (atribut al dreptului de proprietate) al municipalităţii asupra bunului său, iar pe de altă parte, s-ar aduce atingere dispozițiilor Legii 213/1998, care la art.15 stabileşte că închirierea sau concesionarea bunurilor proprietate publică se face prin licitaţie publică, în condiţiile legii>. Hotărarea Tribunalului nu este definitivă, nu ne este comunicată şi va fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare”.

 

O decizie de orgolii, plătită scump de ieşeni

În situaţia în care decizia în această speţă va fi definitivă, instanţa obligă la plata daunelor pe toate cele trei enităţi - primarul, unitatea administrativ teritorială şi SC Servicii Publice, serviciul care, prin notă de comandă semnată de executivul Primăriei, a plantat acele indicatoare cu „Acces interzis” şi a blocat accesul spre parcarea hotelului cu jardiniere, dar buni de plată rămân doar unitatea administrativ teritorială şi serviciul Primăriei. „Primarul nu poate fi tras la răspundere într-o astfel de speţă, atât timp cât decizia nu i-a aparţinut în calitate de persoană fizică. A fost un act administrativ emis de o unitate publică”, a susţinut avocata Natalia Moşneguţu. Practic, nimeni nu dă un ban din buzunarul propriu, aceste daune grevând bugetul local.

 

Care este situaţia creanţelor Turism Moldova

În ce priveşte situaţia datoriilor pe care Turism Moldova le are, acestea se situează la nivelul a 45,7 milioane lei, datoriile înregistrate la nivelul anului 2015, din care 35 milioane lei credite.

Pe 31 ianuarie 2017, judecătorul sindic a decis că planul de reorganizare din 2015 nu a fost îndeplinit şi a decis falimentul şi dizolvarea Turism Moldova. Practic, prin această decizie, Turism Moldova va deveni istorie, ceea ce înseamnă şi vânzarea hotelurilor Astoria, Grand Hotel Traian din Iaşi şi Rapsodia din Botoşani.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30