fbpx
 
Spații de milioane pentru „eroii” unei revoluții de „doi lei”

Spații de milioane pentru „eroii” unei revoluții de „doi lei”


Fraţilor, am învins! Pentru un mic grup de ieşeni, implicarea în evenimentele din 1989 a însemnat, automat, lovitura vieţii. Zeci de spaţii comerciale din patrimoniul Primăriei Iaşi au fost vândute pe milioane de euro de către „revoluţionarii Iaşului”. Aceştia le primiseră în baza unei legi-tribut pentru implicarea în evenimentele din 1989. În timp ce unii dintre beneficiarii acestor spaţii le-au subînchiriat cu sume piperate, alţii şi-au asigurat din această afacere un trai decent.

 

În Iaşi de-abia s-au tras câteva focuri de armă în timpul Revoluţiei din 1989, şi alea de-aiurea, în schimb s-au tras tunuri de zile mari de către un grup de oameni care, în virtutea unei recunoaşteri întocmite pe genunchi, s-au căpătuit pe viaţă. REPORTER DE IAŞI prezintă averile pe care le-au dobândit aceşti „profitori” ai Revoluţiei.

 

Plecat-au 55 la luptă, dar au învins doar 11

În evidenţele Primăriei, ca beneficiari de spaţii comerciale în virtutea legilor ce recompensează participanţii cu patalama la evenimentele din decembrie 1989, figurează doar 11 revoluţionari din cei 55 posesori de carnete de revoluţionari.

Printre aceştia se numără:

  • Nadia Crihan, cu un spaţiu în Şos. Nicolina nr. 40, - spaţiu de 54 mp
  • Adrian Rosentzveig (Adi Cristi) - str. 14 Decembrie 1989 nr.4 - 93 mp
  • Cassian Maria Spiridon - str. Păcurari nr. 122 - 77 mp
  • Anton Proţăilă - b-dul Ştefan cel Mare nr. 18-20 -19 mp
  • Gheorghe Nica - str. V. Alecsandri nr.4 - 22 mp
  • Viorel Andrei - Şos. Nicolina nr. 25 - 62 mp
  • Florin Slabu – str. 14 Decembrie 1989 nr. 2 - 64 mp
  • Vasile Chirica - str. Elena Doamna nr. 37 - 52 mp.

Potrivit unei alte situaţii furnizate ulterior de municipalitate, dar fără beneficiari şi suprafeţe ale spaţiilor, în evidenţele Primăriei mai sunt trei spaţii comerciale aflate încă în posesia unor „revoluţionari”, dintre care unul pe str. Trei Ierarhi nr. 2, adresă la care există un imobil cu două locuinţe comune, fără nicio funcţiune comercială, 8 spaţii comerciale pe care titularii contractelor de închiriere au reuşit să le cumpere la preţuri modice şi să le vândă pe bani grei, precum şi două locuinţe sociale repartizate în Grădinari.

 

Ştefan Coţovanu şi Liviu Munteanu, doi dintre controversaţii „revoluţionari de Iaşi”

 

Adi Cristi „Două Case”

Adrian Rosentzveig, alias Adi Cristi, fost preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie 1989, figurează cu un spaţiu atribuit de Primăria Iaşi în strada 14 Decembrie 1989 nr. 13, etaj I, spaţiu pe care l-a vândut către Agenţia Imobiliară „Sigma”. În acelaşi timp, în baza de date a Primăriei, Adi Cristi figurează şi cu spaţiul din strada 14 Decembrie 1989 nr. 4, în suprafaţă de 93 mp.
Contactat telefonic, Adi Cristi nu a oferit un punct de vedere cu privire la această situaţie, ca de altfel nici funcţionarii Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni, care au decis că numele celor care au beneficiat de aceste spaţii din patrimoniul Primăriei nu fac obiectul unor informaţii de interes public.
Cu toate acestea, în urmă cu un an, în răspunsul unei solicitări făcute în baza aceleiaşi legi, lege care nu a suferit modificări între timp, ni s-au pus la dispoziţie nume, prenume şi suprafeţe, dar şi alte informaţii care ar fi trebuit să se regăsească şi în această nouă adresă.

 

Chirie de 800 de euro pe lună

Pe urmele patrimoniului înstrăinat de Primărie, via „revoluţionari”, am reuşit să identificăm şi alte spaţii atribuite acestora, dar care nu figurează în baza de date a Primăriei, cum ar fi, de pildă, Cafeneaua Lăpuşneanu a lui Neculai Kania, Barul Libertatea de pe Arcu a lui Eugen Poiană sau un spaţiu din Păcurari în care funcţionează o clinică medicală, imobil atribuit lui Ştefan Coţovanu.

Multe dintre spaţiile atribuite revoluţionarilor au fost cumpărate în urmă cu doi ani, cum este cazul lui Vasile Chirica, proprietar incontestabil, la acest moment, al unui spaţiu situat pe strada Elena Doamna. La rândul său, Anton Proţăilă, liderul revoluţionarilor din „22 decembrie”, a reuşit să cumpere spaţiul de pe pietonalul Ştefan cel Mare, pe care l-a lăsat în grija copiilor. În acest moment, imobilul de 19 mp deţinut de Proţăilă este închiriat unei cafenele, cu 800 de euro pe lună.

 

Beneficiu pentru un colaborator al Securităţii

De asemenea, Valentin Talpalaru, care are atribuit un spaţiu în strada Păcurari nr. 20, îl are închiriat cu 600 de euro pe lună către o băcănie. În cazul lui Talpalaru, instanţele au decis irevocabil că a fost colaborator al Securităţii. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a cerut în 2013, Preşedintelui României, retragerea titlului, ceea ce ar însemna să piardă atât indemnizaţia cât şi spaţiul.

Pe strada 14 Decembrie a avut spaţiu şi Florin Slabu, „revoluţionar” urmărit penal după Revoluţie pentru înşelăciune. Acesta i l-a vândut lui Liviu Munteanu, la rându-i posesor de carnet de revoluţionar, cunoscut ca un apropiat al clanurilor interlope din Iaşi, audiat de procurorii DNA în dosarul „Cumnatul lui Ponta”.

 

Spaţiile lui Vasile Chirica (stânga) şi Valentin Talpalaru (dreapta) sunt în zone centrale

 

Mai prezenţi la capitolul „locuri de veci”

Din evidenţele Primăriei lipsesc în jur de 44 de revoluţionari despre care  este greu de crezut că nu au beneficiat de drepturile conferite de lege. Cert este că mai toţi revoluţionarii din Iaşi îşi au asigurate, prin grija Primăriei Iaşi, locurile de veci - 31 la Cimitirul “Sf. Petru şi Pavel” şi doi la Sf. Treime.

 

Sute de milioane de euro acordate de stat

Conform legilor în vigoare, certificatul de revoluţionar a adus posesorilor o serie de drepturi speciale, pornind de la sporuri la salariu, chirie la nivel minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat, prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, dreptul de a-şi cumpăra sau închiria cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, un spaţiu comercial.

Revoluţionarii au beneficiat de atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a unei suprafeţe de 10.000 mp de teren extravilan şi 500 mp de teren intravilan pentru locuinţă, darea în proprietate, fără plată, a unui loc de veci, pensionarea cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard, acces gratuit la medicamente, transport gratuit pe calea ferată.

În ultimii ani au existat mai multe scandaluri, inclusiv penale, legate de modul defectuos de acordare a titlurilor de revoluţionar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: