fbpx
 
Urzeala hornurilor: Lupta lui Chirica cu Fast-Food

Urzeala hornurilor: Lupta lui Chirica cu Fast-Food


Insolitul interviu acordat de primar, la începutul lunii martie, unui site dedicat problemelor de mediu a lansat mai multe teme controversate, cum a fost şi „şobolanii din reţeaua de apă”. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, susţine că există o singură cauză pentru faptul că oraşul pe care îl conduce este pe lista celor care au provocat un infringement pe mediu impus României de Comisia Europeană: un fast-food din zona Podu de Piatră. Coşul de fum de la bucătărie ar fi amplasat prea aproape de o staţie de măsurare a calităţii aerului ceea ce a dat datele peste cap. Un fizician şi directorul de la Protecţia Mediului spun că primarul dezinformează: este imposibil să fie aşa, pentru că tot Iaşul este poluat, nu doar Podu de Piatră şi nu de la un fast-food, ci de la şantiere şi trafic.

 

Mihai Chirica, primarul Iaşului, a povestit într-un interviu acordat recent site-ului green-report.ro, că Iaşul a declanşat procedura de infringement pe mediu împotriva României, alături de Bucureşti şi Braşov, din cauza unei „brutării”. Chirica se referă la datele obţinute de la staţia din Podu de Piatră, care ar fi amplasată lângă o „brutărie”, „o fabrică de pâine”, „pizzerie”, „patiserie, şi restaurant”, după cum a afirmat ulterior. În realitate, localul este un mic fast-food care are un coş pentru fumul evacuat din bucătărie. Ce spun experţii? Afirmaţia primarului este „hazardată”: noxele emise de un coş de bucătărie arată altfel decât ceea se măsoară în mod curent în Iaşi. „Dacă ar fi aşa, ar însemna că în restul oraşului probele sunt în valorile normale. Nu este nici pe departe aşa, sunt depăşiri peste tot”, spune conferenţiarul universitar Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta a realizat propriile măsurători şi spune că tot oraşul este poluat. Şi nu de la coşuri de fum de la bucătării, ci din cauza traficului şi şantierelor. Agenţia de Protecţia Mediului confirmă afirmaţiile lui Gurlui.

 

„Staţia trebuie mutată

Irina Brenciuc şi Oana Racheleanu de la Green Report duseseră discuţia, în interviu, la infringementul pe poluare împotriva României, cauzat de noxele din Iaşi, Braşov şi Bucureşti. Iar Chirica a explodat: „O prostie. Cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului au pus instalaţia de măsurare lângă o brutărie. Noi am avut depăşiri de noxe pe 1 ianuarie, când toată lumea doarme, nu trece nicio maşină, niciun fluture nu zboară. Le-am spus: Instalaţia a măsurat masa care s-a mâncat în noaptea de Revelion, pentru că fabrica a produs cârnaţi, pâine etc. N-ai ce să le zici, că oamenii au muncit, că au şi restaurant lângă fabrică”. Reporterii au insistat: „Nu se ştia atunci când s-au făcut măsurătorile?” Iar Chirica a mers pe acelaşi drum: “Ba da, se ştie de ani de zile, dar nimeni nu înţelege că staţia trebuie mutată undeva unde chiar să măsoare ceva. Pentru că, acum, măsoară noxele de la fabrica de pâine. Şi normal, nenea arde gaz, face pârjoale şi rezultă noxe”. Cu alte cuvinte, primarul susţine că România este în procedură de infringement pe mediu şi din cauza unui coş de fum de bucătărie din Podu de Piatră. El a mai spus că a explicat acest lucru într-un „milion de scrisori”, fără rezultat.

 

Fast-food-ul (stânga) este perceput de primar că influenţează staţia de măsurare din apropiere (prima din dreapta, cu albastru)

 

Angajaţi: „Au fost verificări şi nu s-a confirmat”

În Podu de Piatră, lângă piaţa agro-alimentară, este amplasată staţia de măsurare a noxelor nr. 1 din Iaşi. De culoare albastră, este amplasată la câţiva metri de Bd. Nicolae Iorga, într-una dintre cele mai sensibile zone din oraş, unde traficul greu este la nivel mare: autobuze, camioane, TIR-uri; orice poate exista în materie de maşini mari trece pe acolo, de dimineaţă până seara.

Între piaţă şi staţia de măsurare este o clădire mică, a unui fast-food. Micul local şi-a schimbat proprietarul acum 4 ani. Nu şi problemele. „Totdeauna au spus despre acest local că poluează. Au fost verificări şi nu s-a confirmat nimic”, spun angajaţii. Sunt sideraţi de afirmaţia primarului. Tocmai servesc un client şi se uită în spate, către hota care trage aerul din bucătărie. Mai mult decât fum de mâncare nu a ieşit niciodată pe acolo. „Incredibil la ce se pot gândi unii oameni. Cum să spui despre coşul nostru de fum din bucătărie că este cauza poluării din Podu de Piatră?”, se revoltă angajaţii. Râd, dar nu este râsul lor. Ştiu că problema este gravă. Dacă a ajuns în atenţia Comisiei Europene...

 

Proprietarul: Sunt vânat!

Dan Leonard Rudeanu povesteşte că a cumpărat acum vreo patru ani fast-food-ul. Referiri la local că ar fi sursă de poluare a mai făcut în trecut şi fostul primar Gheorghe Nichita. Rudeanu spune că, în ultima perioadă, l-au călcat toate controalele posibile. Inclusiv de la Poliţia Locală, pe probleme de mediu. Nici unul dintre controale nu a putut demonstra nimic. Proprietarul mai spune că problema trebuie căutată în altă parte. „Sunt vânat de Primărie. Am fost de 10 ori în audienţă la Mihai Chirica. Este ridicol să susţină că acest chioşc este responsabil de poluarea din Podu de Piatră. Face o gravă confuzie şi o face intenţionat. Dacă are curaj, să-mi spună direct că vrea să închid fast-food-ul. Nu aşa. Problema este alta. Am titlu de proprietate de mult timp pe un teren din zona Gării Internaţionale şi ei l-au inventariat ilegal drept parc. De acolo pleacă vânătoarea mea“, susţine Rudeanu.

 

„Iaşul este puternic poluat cu microparticule la care aderă gazele de la maşini. Noi respirăm această sumă de particule şi gaz şi efectele sunt grave pentru sănătate. Rezolvarea stă în politici locale, în acţiuni ale Primăriei”, Silviu Gurlui, conferenţiar Facultatea de Fizică

 

Un specialist demontează scenariul primarului

Ce spun specialiştii? Poţi pune coşul de fum din bucătărie direct pe senzori: dacă nu sunt fabricaţi să măsoare acele noxe, nu vor raporta nimic. Un cunoscut cadru didactic de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a realizat, în ultima perioadă, propriile măsurători în oraş, cu aparatură omologată, de la universitate şi de la o firmă din Iaşi. Rezultatul este înfiorător. Depăşiri de zeci de ori pentru doi dintre poluanţii periculoşi: PM 2.5 şi PM 10 (particule fine ce pot cauza cancer pulmonar). La nivelul solului depăşirile la particule şi noxe emise de maşini sunt imense.Valorile sunt exprimate în unităţi de microgram/mc. Valorile maxime admise conform legislaţiei sunt: PM 2.5 valoare de 25 (medie anuală) şi PM 10 valoare de 50 (medie zilnică). O atenţie aparte ar trebui acordată pe strada Vasile Lupu  - zona Doi Băieţi, Pod Metalurgie. Avem valori de 550 la PM 10 şi 430 la PM 2.5. Sunt obţinute depăşiri mari în Ţuţora, strada Bucium, Pod Socola, CUG, zona de intrare în Horpaz. Avem valori de PM 10 de 350-375 şi de PM 2.5 de 150. Una dintre cele mai curate zone este Copou - Agronomie- Breazu. Zonele Tătăraşi, Metalurgie, Bularga sunt dintre cele mai poluate”, spune conferenţiarul Gurlui. Acesta spune că harta realizată de el arată că este imposibil ca poluarea din Iaşi să se datoreze unui fast-food. „Podu de Piatră nici măcar nu este în primele trei zone poluate din oraş”, mai spune Gurlui.

 

Protecţia Mediului: „Este o prostie”

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, Victor Bogdan Davideanu, califică drept „hazardată” afirmaţia primarului că aerul din Podu de Piatră este încărcat de noxe din cauza unui fast-food. „Este o prostie să afirmi că poluarea din Podul de Piatră este de la bucătăria aceea. Poluarea din Podu de Piatră şi din tot oraşul este produsă de şantiere şi trafic. Punct. Rezolvi aceste două probleme, rezolvi tot. Ca Primărie, ai fost de acord cu amplasarea staţiei acolo. Dacă tot afirmi că bucătăria aceea poluează, retrage-i autorizaţia de funcţionare să vedem dacă se rezolvă. Dar nu este acolo cauza. Măsurătorile din Podu de Piatră se potrivesc cu ce ne raportează celelalte staţii din oraş. Este un sistem integrat, care comunică”, spune Davideanu.

 

Tot la mică distanţă de staţie este un trafic intens, de care însă Chirica nu ţinea seama

 

Ce măsurători se fac pentru poluare, în Iaşi

PM (particule în suspensie în aer, este ceea ce percepem ca fiind praful), de care se ataşează diverşi compuşi chimici rezultaţi de la arderile motoarelor de maşini: benzen, acid cianhidric, monoxid de carbon, dioxid de carbon, compuşi aromatici, oxizi de azot. „Particulele de praf măsurate au două diametre: 2.5 şi 10 micrometri – PM 2.5 şi PM 10. La acestea au aderenţă acele substanţe chimice şi, împreună, dau un amestec toxic. Aceste amestec este responsabil, în primul rând, de afecţiuni cardiace şi pulmonare, începând cu astmul”, a explicat Silviu Gurlui.

 

Iaşi: cum s-a ajuns şi ce înseamnă procedura de infringement

Ca parte a Uniunii Europene, România trebuie să respecte anumite reguli, inclusiv în materie de calitate a aerului. Datele sunt raportate şi analizate periodic;

În cazul Iaşului şi a altor două oraşe au fost observate depăşiri semnificative ale cantităţilor de particule fine, foarte periculoase pentru sănătate;

Comisia Europeană a avertizat România asupra acestor încălcări (infringement) şi a acordat un termen pentru rezolvarea situaţiei;

În cazul în care acest lucru nu va avea loc, va avea loc un proces la Curtea Europeană de Justiţie, România riscând o amendă substanţială.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30