fbpx
 
Concurs „cu dedicaţie” la Cotnari, anulat de Bucureşti

Concurs „cu dedicaţie” la Cotnari, anulat de Bucureşti


La primăriile de la ţară, imaginaţia edililor pentru a fi angajat „cine trebuie” este de tot râsul. Anul trecut, angajarea la Primăria Cotnari, pe un post de relaţii cu publicul, a depins de absolvirea unei facultăţi de geografie. Această tentativă de fraudare a unui concurs a fost dibuită de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care a dispus reluarea procedurii. După ce a ieşit din sistem, coordonatorul site-ului care prezintă concursurile de la stat a devoalat public şmenul de la Cotnari.

 

Metoda de descalificare a potenţialilor candidaţi pentru un post la stat, face parte dintr-un complex eşafodaj administrativ prin care neamurile edililor sau a celor din eşalonul doi parvin pe anumite funcţii publice, fără competenţe pentru acele posturi.

 

„Noi am trecut o paletă mai largă”

Primăria Cotnari, august 2016. Administraţia condusă de Vasile Creţu, edil condamnat în anul 2012 de Judecătoria Hârlău la o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, organizează un concurs de recrutare în vederea ocupării pe perioadă nedeterminată a 4 funcţii publice de execuţie. Printre aceste funcţii vacante, alături de 3 posturi de inspectori de grad I la compartimentele funciar, registru agricol şi urbanism, se strecoară şi un post de inspector debutant la Compartimentul relaţii cu publicul. La „condiţiile specifice” ale concursului, şefii Primăriei, împreună cu funcţionarul de la Serviciul Resurse Umane, au introdus, drept condiţie eliminatorie, obligativitatea ca aspiranţii la acest post public să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă, în domeniile ştiinţe ale comunicării/ştiinţe administrative/sociologie/filologie dar şi… geografie. „Noi am trecut o paletă mai largă, tocmai pentru că nu avem personal specializat în comunitate, nu avem de unde recruta. Resursă umană specializată pe administraţie este foarte redusă, iar responsabilitatea într-o primărie este foarte mare şi salariile foarte mici. Am zis că va putea oricine cu studii superioare să vină să participe. În sensul ăsta, am trecut şi geografia. La selecţia de avizare a documentaţiei de concurs, ANFP-ul (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici n.r.) nu ne-a aprobat-o în această formă şi am fost nevoiţi să scoatem acest criteriu”, a declarat Dumitrela Mandache, secretara Consiliului Local Cotnari.

 

Metode de fraudare

Cristian Botan, creatorul platformei de recrutare în administraţie posturi.gov.ro , site-ul unde a fost postat concursul de la Cotnari, a descris recent cele mai folosite cinci metode de fraudare a procedurilor de angajare la stat.

Din experienţa anilor în care s-a ocupat de platformă (a demisionat după venirea ca premier a lui Sorin Grindeanu), Cristian Botan a identificat metodele folosite pentru a avantaja o persoană în cadrul acestor concursuri. Una este timpul alocat pentru înscrieri. „Se stabileşte un interval cât mai scurt pentru depunerea dosarelor, astfel încât concurenţa să fie cât mai redusă. Acest interval este uneori de numai 5 zile, incluzând sfârşitul de săptămână. Rămân astfel 3 zile în care candidaţii de bună-credinţă trebuie să vadă anunţul, să-şi adune documentele necesare dosarului şi să se deplaseze fizic la instituţie pentru a-l depune. Ca regulă de lucru, e mult mai simplu să fraudezi un concurs cu 3 candidați, decât unul cu 39”, spune Botan.

 

Tentativă de fradudare la Primăria din Cotnari

 

Te pierzi în acte

O a doua metodă sunt studiile necesare, ca în cazul prezentat mai sus. “Se aleg domenii de studiu care n-au nimic de-a face cu activitatea funcţiei pentru care se organizează concursul”, susţine creatorul platformei de recrutare.

A treia metodă identificată se referă la documentele necesare pentru dosar. „Se solicită adeverinţe, certificate, atestate sau diplome a căror obţinere depăşeşte calendarul stabilit pentru depunerea dosarelor. În absenţa acestor documente, dosarul este respins, iar ca o «pură coincidenţă» este destul de probabil ca unul dintre contracandidaţi să aibă deja toate aceste documente pregătite”, susţine Botan.

 

Dacă nu eşti Einstein, pici cu siguranţă

O a patra metodă face referire la subiectele pentru proba scrisă. „Se stabileşte o bibliografie cât mai complexă, menită a descuraja candidaţii de bună-credinţă. Spre exemplu, pentru un post de director general în cadrul unui minister, bibliografia cuprinde 29 legi, hotărâri de guvern, ordine de ministru şi regulamente europene. Toate aceste 29 de documente dau 2.377 pagini pe care trebuie să le înveţi în cele 12 zile stabilite între momentul în care postul a fost scos la concurs şi ziua în care susţii proba scrisă, adică o medie de 198 pagini/zi. Dacă totuşi te încăpăţânezi să încerci, atunci ia în calcul faptul că este destul de posibil ca unul dintre contracandidaţii tăi să aibă deja cele câteva subiecte de concurs posibile, adică va învăţa cam o pagină pe zi, iar acest lucru îi va fi mai mult decât suficient pentru a obţine punctaj maxim la proba scrisă”, a spus Botan.

Nu în ultimul rând, o a cincea metodă este interviul. “Se departajează candidaţii chiar şi la doar câteva puncte, suficiente însă pentru ca postul să meargă în direcţia prestabilită. O situaţie interesantă este aceea în care unul dintre candidaţi lucrează deja în instituţie sub o formă contractuală şi se prezintă pentru a fi intervievat ‘independent’ de oameni care-i sunt deja colegi de câteva luni sau uneori chiar de câţiva ani. Contestaţia faţă de rezultatul interviului este inutilă, dat fiind că nu poţi compara prestaţia ta faţă de cea a contracandidatului care a obţinut postul”, a conchis Botan.

 

„Site-ul nu poate rezolva problema fundamentală cu care ne confruntăm în sectorul public, respectiv angajarea oamenilor nu pe baza lucrurilor pe care le cunosc, ci pe baza a cine îi cunoaşte şi îi recomandă”, Cristian Botan, fondatorul site-ului posturi.gov.ro

 

Frauda de la Finanţe

Unul dintre cele mai controversate concursuri derulate la Iaşi în ultimii ani a avut loc în 2015, la Direcţia Regională a Finanţelor Publice, pentru ocuparea mai multor posturi de vameşi. În prezent, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a dat în judecată Direcţia, la Tribunalul Bucureşti, alături de 11 candidaţi care au câştigat concursurile, dar nu au fost angajaţi, spre deosebire de alţi 12 candidaţi, care au primit ordinele de numire. Cei din urmă sunt pârâţi în dosar. Procesul se află pe rol, având următor termen data de 22 mai.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: