fbpx
 
Ieșenii care au votat împotriva bolnavilor din România

Ieșenii care au votat împotriva bolnavilor din România


Patru sunt de la PSD și unul de la PMP. Exportul paralel înseamnă profituri uriașe pentru rețelele de farmacii și dispariția celor mai bune medicamente de pe rafturi. Decizia a fost una politică, parlamentarii ieșeni respectând ordinul de partid. Movilă, în schimb, se declară în Opoziție. Petru Movilă, în stilul său de echilibrist: „Export paralel oricum se făcea. Fac și alții acum”.

 

Săptămâna trecută, Camera Deputaților, for decizional, a votat proiectul de lege prin care farmaciilor li se permite să comercializeze en-gros medicamente, deschizând practic calea pentru „exportul paralel”, la puternica presiune a marilor rețele farmaceutice.

La noi 1 leu, în Germania – 10 euro

Prin exportul paralel, medicamentele care ar trebui să se vândă ieftin în România sunt retrimise pe alte piețe europene, unde prețurile sunt mult mai mari. Astfel, farmaciile fac profituri uriașe. Un medicament pentru gât, să spunem, are un preț fixat de Guvern în România la 10 lei. Adaosul comercial este de asemenea reglementat la maxim 10-20%, ceea ce înseamnă că la raft costă 12 lei. Dar în Germania, același medicament are un preț maximal, fixat tot instituțional, de 100 de euro. Farmacia din România, în loc să vând medicamentul local cu 3 euro, preferă să-l exporte, la prețul de 30 de euro, pentru că face un profit de 10 ori mai mare și, în același timp, spulberă concurența din Germania. Consecința este că acest medicament va dispărea urgent din farmaciile românești, iar bolnavii fie nu vor mai avea cu ce să se trateze sau vor trebui să cumpere produse mult mai scumpe.

 

 Deputatul PSD Vasile Axinte oricum era anonim. Acum să-l facem și noi celebru, că s-a remarcat votând o lege cinică

 

Copiii mor, vaccinul merge la export

Exportul paralel produce efecte foarte grave asupra românilor, dar aduce profituri uriașe patronilor pharma. În acest moment, 13 țări din Uniunea Europeană au prețuri la medicamente mai mari decât România, deci piața de desfacere este imensă. Exportul paralel are un efect extrem de nociv, fiind practic un război împotriva propriului popor, astfel: un mare producător mondial știe care este necesarul de medicamente din România, pe baza rapoartelor privind gradul îmbolnăvirilor, astfel că poate calcula un nivel al livrărilor ca să îndestuleze piața. El vinde în România la un preț foarte mic, reglementat de stat, să spunem 5 euro. Când vede că medicamentul său, exportat în România, este retrimis din nou la export, pe alte piețe europene, la prețuri mult mai mari, de 20-30 de euro, marele producător mondial va opri livrările spre țara noastră, pentru a-și proteja interesele comerciale de pe celelalte piețe. Astfel, bolnavii din România nu vor mai găsi deloc acel medicament, și acest lucru s-a întâmplat deja în cazul unor afecțiuni foarte grave: boli de inimă, tumorale, psihiatrice.

Astfel, profiturile rețelelor de farmacii primează interesului general al bolnavilor din România.

Exemplu concret: ZF dezvăluia, zilele trecute, că mai multe companii de distribuție au făcut cereri de exportare a 3.900 de vaccinuri împotriva rujeolei, deși în România acest vaccin nu se găsește, iar de la începutul anului s-au înregistrat câteva zeci de victime. Practic, farmaciștii preferă să-l exporte decât să-l dea copiilor români. 

 

Cei cinci soldați disciplinați

Și totuși, săptămâna trecută, cinci deputați ieșeni au votat această lege, lăsând calea deschisă exportului paralel. Patru sunt parlamentari PSD (Vasile Cîtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte și Camelia Gavrilă), iar unul este de la PMP (Petru Movilă). Au votat împotrivă Dumitru Oprea (PNL) și Cosette Chichirău (USR). Nicu Bănicioiu (PSD) și Tudor Ciuhodaru (PSD), Varujan Vosganian (ALDE) și Marius Bodea (PNL) au lipsit de la vot. Legea oricum a trecut cu o largă majoritate, cu două treimi din voturi.

Legea fusese respinsă anul trecut de Senat, dar Camera Deputaților a fost acum forul decizional. Singurul care se mai poate opune este Klaus Iohannis.

Export paralel s-a făcut și până acum în România, fiind apanajul marilor companii de distribuție (Farmexpert, de exemplu). Exportul paralel a fost estimat în 2016 la 600 milioane de euro. Acum, practic s-a făcut loc și farmaciilor în această piață unde se fac averi în doi timpi și trei mișcări.

 

Petru Movilă, deputat PMP cu mare experiență, face jocul industriei pharma prin această lege

 

Oprea: „O lege dubioasă”

Deputatul ieșean Dumitru Oprea a precizat că acest proiect de lege nu ar trebui promulgat de președinte.

„Poziția grupului nostru parlamentar a fost foarte clară. Alți colegi s-au ocupat de acest subiect, dar e clar că este un proiect de lege pe care îl consider imoral. Nu poți lăsa exportul de medicamente pe niște lanțuri dubioase. Am înțeles, totuși, că sunt niște încercări ale guvernanților de a pune stavilă acestei nebunii! Sunt convins că președintele nu poate să promulge o asemenea lege. El trăiește tot în țara asta și știe foarte bine care este situația la noi“, precizează Dumitru Oprea.

 

Movilă: „Se practică de 20 de ani“

Deși a votat în favoarea acestui proiect de lege, Petru Movilă susține că Ministerul Sănătății nu a gestionat cum trebuie problemele legate de piața farmaceutică din România.

„Exportul paralel de medicamente se practică în România de peste 20 de ani. Acum nu este altceva decât o luptă internă a furnizorilor de medicamente, cele două mari asociații ARPIM (Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente – n.r.) și AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România – n.r.) și farmacii. Ministerul nu cred că a gestionat prețurile medicamentelor generice și a medicamentelor compensate“, susține Petru Movilă,

El adaugă că a depus niște amendamente: „Acestea prevedeau informarea ministerului de către firmele care doreau să exporte medicamente, ce medicamente pleacă din țară prin exportul paralel și ce cantități sunt exportate. De asemenea, solicitam ca acest export paralel să poată fie interzis în situații de criză, de necesitate sau de epidemie. Voi relua această prevedere în luna mai.“

 

Exportul paralel nu înseamnă atât profituri uriașe, cât dispariția unor medicamente din România. Acesta este efectul cel mai grav

 

Reacție dură a lui Cioloș

Fostul prim ministru al României, Dacian Cioloș, a atacat printr-o postare pe Facebook modul în care deputații puterii au votat acest proiect de lege.

„Cu multă ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau că nu ieftinim suficient medicamentele pentru români, azi dau «verde» la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii «preocupați» de binele românilor vin cu o lege care permite firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească“, a scris Cioloș.

 

Riscăm o criză a medicamentelor?

Și reprezentanții ARPIM consideră că prin această lege riscăm să ajungem la o criză medicamentelor pentru pacienții români.

„Politica celui mai mic preț la nivel european reglementată în România a condus deja la exporturi paralele de peste 20% din valoarea pieței. Mărind numărul de potențiali exportatori crește semnificativ riscul ca acest fenomen să ia amploare în detrimentul accesibilității pacienților români la terapiile de care au nevoie. Avem încredere că decidenții vor reveni asupra acestui proiect de lege", susțin reprezentanții ARPIM.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30