Duminica, 20 01 2019
Tomești: primii din județ cu 100% apă, gaz, canal și drumuri

Tomești: primii din județ cu 100% apă, gaz, canal și drumuri

Modernizarea unei comune: peste 50 milioane de lei, până în 2018, pentru utilități. La câțiva km de Iași se investesc bani mai mulți decât în reședința de județ: câte 1.000 de euro pe cap de locuitor. Proiecte ambițioase la Tomești pentru 2017 și 2018: 43 de milioane de lei din fonduri de la bugetul de stat, 6,2 milioane de lei prin PNDL, 1,5 milioane de lei din fonduri proprii. La finalul următorilor doi ani de investiții toată comuna va avea gaz metan, canalizare, drumuri și spații verzi. „Realist, poate nu prindem toți banii din toate proiectele, dar mare parte din ei vor intra aici”, spun conducătorii comunei.

 

Tomeștiul va investi, în următorii doi ani, aproape 1.000 de euro pentru confortul fiecăruia dintre cei 11.000 de locuitori. Comuna are proiecte totale cu finanțare europeană, cu finanțare guvernamentală sau cu fonduri proprii în valoare de peste 49 de milioane de lei (10,9 milioane de euro). „Sunt proiecte la care s-a lucrat în ultimii ani. Avem clădiri noi de construit, avem drumuri de modernizat, avem aducțiuni de apă, canalizare, gaz metan, avem refacerea spațiilor verzi ca priorități”, explică primarul Ștefan Timofte.

 

 

43 de milioane de la Guvern

Pentru Tomești există proiecte în stadiu avansat la obținerea finanțării de 43 de milioane de lei. Printre cele mai importante proiecte aflate pe masă, în prezent, se numără modernizarea a 12 drumuri din satele Tomești, Chicerea și Goruni. „Valoarea calculată a acestor proiecte este de 6,2 milioane de lei. Lungimea drumurilor ce vor fi modernizate este de aproape 6 km”, explică viceprimarul Pavel Bârleanu.

Există și un al doilea proiect pe drumuri, cu finanțare de la bugetul central, de 5,2 milioane de lei. Lucrările vor fi realizate pe 8 străzi din Tomești.

Primarul spune că nimeni nu mai acceptă piatră pe drumuri. Toți vor asfalt

 

Cel mai important proiect este însă extinderea rețelei de canalizare din satul Tomești: 11,32 milioane de lei, la care se adaugă încă 3,8 milioane de lei pentru canalizarea din Goruni. „Am depus proiecte pentru extinderea sistemului de iluminat public – 1,4 milioane de lei, pentru un nou sediu de Primărie – 5,2 milioane de lei, înființarea unui centru cultural în satul Tomești – 3,2 milioane de lei, construirea unui dispensar la Chicerea și la Goruni – câte 2,2 milioane de lei. Poate că nu vom obține finanțare pentru toate în 2017 și 2018, dar vom atrage mare parte din aceste sume”, ne-a spus primarul Ștefan Timofte.

 

Cel mai aglomerat parc de joacă dintr-o comună ieșeană se află la Tomești

 

Prin PNDL – 4,1 milioane de lei

Tomeștiul a depus dosare de proiecte de infrastructură pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Valoarea totală a proiectelor depuse aici este de 4,1 milioane de lei fără TVA. În cererile de finanțare se numără bani pentru aducțiuni de gaz, stații de autobuz, trotuare, montare de pavele, coșuri de gunoi, parcuri de fitness și de joacă, lucrări la extinderea Amfiteatrului.

„Avem în vedere sume importante pentru reparații la terenurile de sport de la Chicerea, Goruni și Vlădiceni, achiziționarea de gazon pentru terenul de la Chicerea, montarea unor camere video, proiectarea unui patinoar. Ne dorim finanțare pentru o mașină de pompieri, dorim să facem o revizie a crucii montate la Tomești”, ne-a spus viceprimarul Pavel Bârleanu.

 

Primarul Ștefan Timofte vrea să termine utilitățile până în 2018 și apoi să aducă investitori industriali

 

Fonduri proprii: 1,5 milioane de lei

Primăria va realiza câteva investiții din bugetul local în 2017. Printre cele mai așteptate proiecte din acest an este construirea unor parcări și trotuare, care va costa aproape 600.000 de lei. Tot din fonduri proprii vor fi făcute și stații de autobuz, al căror preț a fost calculat la 90.000 de lei. Spațiile verzi din cartierul de blocuri, lucrare începută deja, va scoate de la bugetul local 37.000 de lei. „Este o lucrare începută deja și rezultatele se văd. Am plantat gard viu, am pus gazon, am reconfigurat alei și locuri de parcare, am pus copaci și flori, totul după un plan”, explică Ștefan Timofte.

Tot din fonduri proprii vor fi extinse rețelele de gaz metan la Chicerea și Tomești. Lucrările vor costa 460.000 de lei. „Extinderea rețelei de apă și canalizare pe strada Cârlig din Tomești va fi făcută tot cu fonduri proprii: 35.000 de lei, pentru 400 de metri de șantier. Am ajuns la peste 98% dintre gospodării racordate la rețeaua de utilități“, mai spune viceprimarul Pavel Bârleanu.

 

Cartierul de blocuri, spații verzi ca într-o suburbie europeană

 

Platformă industrială la fostul Comtom

Primăria Tomești s-a gândit deja la perioada de dezvoltare de după 2020, când toată infrastructura va fi finalizată. Proiectul cel mai important va fi, atunci, transformarea terenurilor de la fostul Comtom într-o platformă industrială pentru investitori. „Asta ne dorim pentru acea zonă. Noi nu avem terenuri de vândut sau de concesionat, cum este prin alte părți. Singura zonă atractivă pentru investitori ar fi terenul fostului combinat. Problema este că acolo există și proprietari, incluziv pe drumuri de acces. Am început discuții cu ei, să trecem drumurile în domeniul public, să le modernizăm. De asemenea, am început discuții și cu Apavital, pentru a trage canalizare pentru acea zonă, acum nu are. Dacă modernizăm platforma, suntem convinși că vor exista firme interesate de acel loc”, explică primarul Ștefan Timofte.

Banii pentru mdoernizarea viitoarei platforme industriale ar putea fi atrași de la Uniunea Europeană.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top