fbpx
 
Harabagiu amendat, pentru drumul traversat

Harabagiu amendat, pentru drumul traversat


Proces lung, cauză minoră: câștigase în prima instanță, dar a pierdut în apel, la insistența polițiștilor. Viceprimarul trecuse pe linia continuă de pe Bd. Carol, în dreptul Corpului A de la Universitate. Gabriel Harabagiu a adus la proces un document de la Primăria pe care tot el o conduce prin care se arată că în zonă este o linie întreruptă ce permite virajul la stânga. Agentul constatator nu s-a lăsat: l-a văzut întorcând mult mai în vale. În final, viceprimarul a rămas cu amenda și 6 puncte penalizare.

 

Viceprimarul Iașului, Gabriel Harabagiu, a pierdut definitiv, zilele trecute, procesul cu Inspectoratul de Poliție al Județului Iași, prin care contesta o amendă primită în 2015 pentru întoarcerea mașinii prin loc nepermis. Judecătorii de la Tribunal au schimbat sentința primei instanțe și au respins plângerea lui Harabagiu, menținând sancțiunea aplicată acestuia: amendă de 945 de lei și șase puncte de penalizare.

 

Multiple contestări

Gabriel Harabagiu a fost amendat pe 30 septembrie 2015, de un polițist de la Secția 2, pentru că ar fi întors mașina depășind marcajul longitudinal dublu continuu, ce separă sensurile de mers, din fața Universității „Al.I. Cuza“. Harabagiu, care era atunci consilier local din partea PSD și directorul Casei de Cultură a Studenților Iași, a contestat procesul verbal în instanță, solicitând constatarea nulității absolute a înscrisului, întrucât a fost întocmit de o persoană ce nu avea calitatea de agent constatator. Mai mult, acesta a cerut anularea înscrisului pentru netemeinicie, întrucât lipsește fapta contravențională reținută în sarcina lui, cu exonerarea de la plata amenzii și anularea sancțiunii complementare.

În motivare, viceprimarul a arătat că agentul nu avea însemnele Poliției Rutiere și nici nu s-a recomandat cu un document din care să rezulte că are atribuții și în privința constatării faptelor contravenționale privind regimul circulației pe drumurile publice. Mai mult, Harabagiu susține că l-a informat că sancționarea sa este eronată, însă agentul nu a luat în considerare afirmațiile sale. „Eram în mașină împreună cu Simona Vrânceanu, cadru didactic la Universitatea «Al.I. Cuza», care trebuia să ajungă la deschiderea anului universitar 2015-2016. După ce am virat stânga, în dreptul marcajului discontinuu, am intrat în parcarea din fața corpului A, pentru a permite acesteia să coboare“, a susținut Harabagiu, care nu a dorit să semneze procesul verbal.

 

Poliția a fost pe urmele lui Harabagiu

 

Dovadă de la Primărie

Pentru a-și susține nevinovăția, consilierul local de atunci a apelat la o angajată de la Biroul de Străzi Municipale, din cadrul Primăriei Iași, care a emis o hârtie care să ateste faptul că în zona unde s-a produs presupusa contravenție nu este marcaj longitudinal dublu continuu.

Municipalitatea a anexat și o schiță, pe care sunt reprezentate trei locuri în care marcajul longitudinal dublu ce separă sensurile de mers permite efectuarea unor manevre de viraj stânga spre Universitate. Astfel, un prim asemenea loc amenajat este în dreptul căii de acces către parcarea Corpului A, în timp ce celelalte două porțiuni pentru viraj stânga sunt situate înainte și după trecerea de pietoni semaforizată din fața Universității.

Harabagiu a depus la dosar și o declarație a Simonei Vrânceanu care confirma locul unde a întors acesta mașina.

 

Câștig de cauză în primă instanță

La judecata pe fond, instanța a anulat procesul verbal menționat. Instanța a constatat că procesul verbal a fost întocmit corect, chiar dacă de un agent de poliție de la Secția 2 și nu de unul de la Poliția Rutieră. Totuși, instanța i-a dreptate lui Harabagiu deoarece „din probele administrate de acuzare, instanța nu poate fi convinsă de vinovăția acuzatului dincolo de orice îndoială rezonabilă“, se arată în hotărârea instanței.

Decizia a fost influențată și de modul ambiguu în care a fost întocmit procesul verbal, în care nu se preciza exact locul în care ar fi făcut manevra de întoarcere viceprimarul.

Acestea sunt locurile premise pentru a face stânga în zonă. Cel mai probabil, Harabagiu l-a indicat pe al treilea, dar fără folos

 

Unde a întors?

De la Fundație și până la Casa de Asigurări de Sănătate sunt trei locuri pe unde se poate executa legal manevra de întoarcere la stânga.

Primul este situat în dreptul parcării universității, loc unde accesul se face doar pe bază de cartelă electronică. Cel de-al doilea loc se află în dreptul Corpului J al universității, dar acesta este situat mai jos decât locurile unde se poate parca. Al treilea loc este în dreptul parcului din fața Facultății de Economie FEEA.

Luînd în calcul că în procesul verbal este scris „autoturismul condus de petent a staționat inițial la culoarea roșie a semaforului electric amplasat în dreptul căii de acces în universitate și a efectuat manevra de viraj la stânga deplasându-se către locurile de parcare din fața universității….”, rezultă că Harabagiu a stat la semaforul din dreptul FEEA și pe urmă a efectuat manevra de întoarcere la stânga.

Niciunul dintre cele două scuaruri nu se află în dreptul vreunuia dintre locurile unde manevra de întoarcere este permisă. Dacă a făcut acest lucru în dreptul scuarului, Harabagiu a întors pe linie continuă. Motivele pentru care judecătorul i-a respins acțiunea lui Harabagiu nu se cunosc încă, sentința fiind în curs de redactare.

 

Viceprimarul, greu de găsit

Pentru a afla care este punctul de vedere al viceprimarului, am încercat să-l contactăm telefonic, însă acesta nu a răspuns la telefon. Am mers la Primărie pentru a lua o reacție de la Gabriel Harabagiu, însă acesta a transmis prin intermediul secretarei că este foarte ocupat și că nu are timp să stea de vorbă cu REPORTER DE IAȘI. Mai mult, ne-a fost interzis accesul în Primărie de către Vasile Moraru, unul dintre cei doi polițiști locali aflați la intrare: „Dom’le, nu aveți voie să urcați!“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30