fbpx
 
Asimionesei încalcă legea, Chirica tace

Asimionesei încalcă legea, Chirica tace


Pe unde va scoate cămașa primarul? Asimionesei nu va renunța la bloc deși contractul îi interzice. În contractul de asociere din 2005 se vorbește de pensiune și clădire de birouri. Certificatul de urbanism repetă aceleași funcțiuni. Familia Asimionesei, beneficiara marelui cadou oferit acum de Mihai Chirica, vinde însă un bloc de locuințe și aranjează deja întâlniri pentru plata avansului. Surse din Primărie: modificarea contractului se face doar în Consiliul Local. Mihai Chirica ori îl refuză pe Asimionesei, ori încalcă legea.

 

Există o dovadă la îndemână că Ghiocel Asimionesei nu a intenționat nicio secundă să respecte contractul din 2005 prin care a pus mâna pe un teren al Iașului și a premeditat să nu respecte înțelegerea: Legea Turismului. În prevederile acesteia există definiția pensiunii urbane: maxim 15 camere, cu mult mai puțin decât oricare dintre clădirile pe care dorește să le construiască pe Sărărie 202.

Iar certificatul de urbanism solicitat Consiliului Local spune clar: clădire de birouri și pensiune. Nici vorbă despre bloc de locuințe.

Prin Primărie se vorbește deja, pe surse, pentru că oamenii se tem de răzbunarea prin intermediul BZI, că dacă îndrăznește să construiască altceva, este motiv pentru anularea contractului de asociere în participațiune din primul mandat al fostului primar Gheorghe Nichita.

 

Legea turismului

În legislație, chiar la început, sunt definite noțiuni din turism. Unul dintre capitole se referă la pensiuni urbane. „Pensiune turistică urbană – structură de primire turistică cu funcţiune de cazare, amplasată în zone urbane, care prezintă următoarele caracteristici: are capacitate de cazare de până la 15 camere; funcţionează în clădiri care respectă stilul arhitectural regional, zonal sau local, după caz; asigură servicii de cazare şi condiţii de pregătire şi servire a mesei în spaţii special amenajate”.

„Dacă această clădire a fost înscrisă în certificatul de urbanism drept spații de cazare tip pensiune, aceasta va trebui să respecte inclusiv Legea Turismului și să aibă maxim 15 camere”, ne-au explicat surse din Primăria Iași. Oamenii nu vor să-și vadă numele în public. Se tem de BZI.

 

Asimionesei a împrejmuit deja locul și s-a apucat de negociat avansuri. Schița prezentată de agenții imobiliari arată un bloc de locuințe, nu o pensiune

 

Explicația oficială a Primăriei

Reprezentanții Primăriei spun că este imposibil ca pe Sărărie 202 să apară un bloc. Ei spun că trebuie respectat contractul din 2005 și că orice modificare a acestuia ar trebui să ajungă în Consiliul Local. „Noi am emis un certificat de urbanism pentru spații de birouri și pensiune. Nu avem nicio altă solicitare pentru bloc sau altceva. Nu avem cum să discutăm despre așa ceva în condițiile în care respectăm prevederile unui contract. Iar acel contract exact asta prevede: birouri și spații de cazare. Orice modificare a contractului trebuie să treacă prin CL și nu sunt solicitări”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

 

 

Fără credit, fără prima casă

„Imobilul va fi gata în luna iunie 2018. Atunci va fi predarea”, explică agentul imobiliar Bogdan Nistor de la Acord Imobiliare. Este agenția care a scos deja la vânzare blocul de pe Sărărie 202, fără să existe actele pentru așa ceva. Ba, mai mult, „la cererea dezvoltatorului nu se acceptă decât plata cash. Fără credit bancar, fără Prima Casă”, mai explică Nistor.

Discuția indică faptul că există totuși o negociere primară cu proprietarul blocului, referitoare la nivelul avansului perceput. „Da, se plătește un avans, dar se negociază la fața locului”, mai explică agentul. Familia Asimionesei vinde, pe terenul Iașului, 6 tipuri de apartamente, cu prețuri de la 57.040 euro (Tip E, 46,6 mp) până la 88.900 de euro (Tip F, 55,7 mp)

 

Asimionesei nu se împiedică în niște chichițe juridice

 

Povestea asocierii Ghiocel Asimionesei – CL Iași

În anul 2005, Consiliul Local și primarul care abia câștigase alegerile, Gheorghe Nichita, au oferit  familiei Asimionesei un teren de 1.400 de mp, pe Sărărie 202, printr-un contract de asociere în participațiune. CL primea o cotă de 10% din această asociere, în timp ce Delta Press Investment, cu 90%, promitea investiția estimată la 900.000 de euro. Plata cuvenită Consiliului Local pentru 1.400 mp de teren în Sărărie șochează: 10% din profitul asocierii, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual. 333 de euro lunar.

Din vânzarea unui singur apartament, familia Asimionesei acoperă 22 de ani de plată a cotei de profit cuvenită Primăriei. Alte clauze aberante din contract au fost că acesta poate fi concesionat fără acordul CL (ceea ce s-a întâmplat, când Delta Press l-a dat către Global Impex Distribution), nu se revine asupra părții de profit de 10% sau cel puțin 4.000 de euro, nu se revine asupra valorii stabilite pentru teren. Trebuie precizat faptul că, în 2005, a fost stabilită valoarea de 75 euro/mp de teren în zcea zonă. În prezent, prețul este acum de 357-714 euro (dacă există PUZ), adică 1 milion de euro. În acte, el costă încă 105.000 de euro.

 

Citește și Contractul Chirica-Asimionesei: darul de 1 milion de euro, prejudiciu pentru Iași

 

Date tehnice: pensiune cu subsol, parter și 4 etaje

Indicatorii tehnici pentru clădirile solicitate de Global Impex Distribution sunt: Procent Ocupare Teren (POT) – 45%, Coeficient Utilizare Teren (CUT) – 1.08 mp arie desfășurată construită/mp teren, regimd e înălțime S+P+4E, înălțime maximă 20 m, înălțime minimă 9 m.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30