fbpx
 
Sute de buletine anulate în Filiera Basarabeană

Sute de buletine anulate în Filiera Basarabeană


Mama a dat vina pe boala ei pentru a distrage atenţia de la afacerile dubioase ale fiicei. Un nou episod în afacerea „buletine pentru basarabeni”.  Peste 100 cărţi de identitate ale unor cetăţeni din Republica Moldova au fost anulate de către instanţă. Oamenii fuseseră luaţi în spaţiu într-un apartament din cartierul Alexandru cel Bun de soacra unui poliţist, care vânduse, de fapt, imobilul.

 

Exasperaţi de numeroasa corespondenţă primită şi de vizitele poliţiştilor care îi căutau pe „colegii de apartament”, proprietarii unei locuinţe de pe strada Muşatini nr. 55 au sesizat Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor (DLEP) Iaşi.

 

Nu mai aveau linişte

Oamenii au depus o reclamaţie, anul trecut, după ce un ofiţer de la Rutieră căuta o profesoară din Republica Moldova, care avea domiciliul la acea adresă. În urma verificărilor, s-a stabilit că, după noiembrie 2011, dată la care ieşenii au cumpărat apartamentul cu trei camere, 118 persoane şi-au stabilit scriptic domiciliul la această adresă. Acestea nu aveau consimţământul familiei, ci fuseseră primiţi în spaţiu, în 2012 şi 2013, de către Maricica Calancea (59 de ani), vechiul proprietar.

Femeia a adus drept dovadă a adresei de domiciliu o copie a unui contract de vânzare-cumpărare din 2009, deşi apartamentul fusese vândut doi ani mai târziu.

Astfel, în imobil au ajuns să locuiască fictiv şoferi, asistente medicale, studenţi, ingineri, şomeri, ba chiar şi un pictor, originari din Republica Moldova, dar şi un tâmplar din Rusia.

Reprezentanţii Evidenţei Persoanelor s-au adresat judecătorilor, solicitând anularea cărţilor de identitate emise în baza unui act de proprietate care nu mai era în vigoare la momentul solicitării lor.

 

Într-un apartament din acest bloc locuiau fictiv peste 100 de moldoveni

 

A dat vina pe miopie

Maricica Calancea a fost de acord cu solicitarea instituţiei, arătând că la mijloc este o eroare. Aceasta a deţinut două apartamente la adrese asemănătoare, aceeaşi stradă, dar număr diferit, număr de bloc similar şi acelaşi număr de apartament.

„Dat fiind faptul că nu văd bine datorită vârstei, având miopie, dar şi faptul că din anul 2008 am probleme grave de sănătate, fiind diagnosticată cu mai multe afecţiuni medicale (...) am folosit din eroare actele de proprietate ale imobilului situat în strada Muşatini nr. 55, pe care îl vândusem pentru stabilirea domiciliului în România a unor cetăţeni din Republica Moldova”, a susţinut Calancea, în întâmpinare, arătând că acea confuzie s-a produs şi datorită faptului că adresele celor două imobile sunt asemănătoare. Ieşeanca a mai precizat că, după vânzarea celui de-al doilea imobil situat în strada Alexandru cel Bun, în 2013, nu a mai făcut niciun fel de acte sau demersuri în legătură cu cele două adrese. „Ceea ce dovedeşte buna mea credinţă şi faptul că ce s-a întâmplat a fost o eroare şi nu am premeditat în niciun fel să mă folosesc de imobilul înstrăinat fără acceptul soţilor V.”, a arătat femeia.

În cele din urmă, Tribunalul Iaşi a dispus anularea cărţilor de identitate în cazul celor 118 persoane, hotărârea rămânând defintivă.

 

„În aceste situaţii se fac menţiuni în baza de date că nu au fost întocmite cărţile de identitate cu respectarea prevederilor legale”, Marius Bodoga, director executiv al DLEP Iaşi

 

Fiica, printre „samsarii” de buletine

Fiica Maricicăi Calancea, Marina Vasilica este căsătorită cu un poliţist de la Rutieră şi se numără printre „samsarii” de buletine din Iaşi. Aceasta s-a „asociat” cu o prietenă şi au cumpărat imobile în care să ia în spaţiu cetăţeni din Republica Moldova. Informaţiile apar într-un dosar de corupţie în care este judecată Maricica Tagarcea, fostă şefă a Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din Scânteia. Aceasta ar fi luat mită de la Marina Calancea şi prietena ei , Alina Armaş, pentru a prelua toate dosarele basarabenilor pe care doreau să îi ia în spaţiu, fără obiecţiuni, şi să le elibereze documentele într-un timp cât mai scurt. Intermediarii de tipul Calancea

încasau între 40 şi 70 de euro. Din dosarul Maricicăi Tagarcea s-a disjuns o cauză ce o priveşte pe Marina Calancea. În acest dosar se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30