fbpx
 
Cum a scăpat Petrovici: studenta chiar l-a atras în mreje

Cum a scăpat Petrovici: studenta chiar l-a atras în mreje


Procurorii au văzut sex, judecătorii doar flirt. Tentația puterii a existat, dar a fost întinsă și o capcană. Aceleaşi cuvinte, în limba română, percepţii diferite. Magistraţii Tribunalului Iaşi au desfiinţat toate probele procurorilor din dosarul în care conferenţiarul universitar Constantin Petrovici a fost denunţat de o studentă că i-ar fi cerut favoruri sexuale pentru a obţine un 5 la examen. Cadrul didactic a fost achitat de judecători, dar procurorii au contestat decizia.

 

„Deşi actul de inculpare abundă de referiri explicite la favorurile sexuale solicitate de inculpat (Constantin Petrovici n.r.) şi de faptul că acesta ar fi pretins de la martoră (studentă-n.r.) aceste favoruri sexuale, în tot materialul probator nu există nici o referire explicită la sex, în nici una din conversaţiile dintre inculpat şi martoră nu se discută în mod explicit despre sex, discuţiile aduc mai degrabă a flirt, dar nicidecum nu ajung în zona condiţionării notei de favoruri sexuale, aşa cum s-a reţinut în rechizitoriu”, se precizează în motivarea deciziei Tribunalului Iaşi, prin care Constantin Petrovici a fost achitat.

 

Judecător: Studenta a sfidat normele şi legea penală

Mai mult, în faţa instanţei, studenta B.A. ar fi declarat că, după ce a avut un curs cu inculpatul, obţinând nota 3 la examenul scris şi a avut un schimb de mesaje cu acesta, nu a avut niciodată impresia că acesta ar fi urmărit să obţină favoruri sexuale. Ulterior, tânăra ar fi sugerat că ar face orice pentru a promova examenul şi a declarat că a încercat să îi ofere bani conferenţiarului, dar acesta a refuzat.

Judecătorul a subliniat că studenta a fost cea care l-a contactat în repetate rânduri pe profesor, şi prin e-mail şi telefonic, încercând să-l convingă să-i modifice nota.

„Deşi inculpatul i-a explicat că nu poate modifica nota, că trebuie să se prezinte la reexaminare în sesiunea din luna februarie a anului 2017, B.A., sfidând cele mai elementare norme privind obligaţiile studenţilor, dar şi legea penală, a continuat atitudinea provocatoare faţă de inculpat, încercând să-i ofere bani ori alte foloase materiale pentru a-l determina să-i modifice nota, astfel perseverând în hotărârea sa de a obţine promovarea prin orice mijloace. Din nou inculpatul a adoptat o atitudine fermă, categorică, i-a respins propunerile şi ofertele ei, repetându-i posibilitatea pe care o avea pentru a promova examenul la disciplina la care era el titular şi anume să se prezinte în luna februarie 2017”, se mai arată în documentul citat.

 

Chiar dacă va câştiga definitiv procesul, profesorul Petrovici va avea  mult de lucru pentru a-şi reabilita imaginea

 

Achitat şi pentru trafic de influenţă

Petrovici a fost găsit nevinovat şi de trafic de influenţă. Acesta a fost acuzat de anchetatori că ar fi intervenit pe lângă o secretară a facultăţii pentru a modifica nota studentei în catalogul electronic. Instanţa a reţinut însă că angajata instituţiei de învăţământ superior nu avea atribuţii să intervină, din proprie iniţiativă, asupra notelor, absenţelor sau altor situaţii ce revin în exclusivitate cadrelor didactice, şi  nu putea refuza operarea datelor ce li se prezintă de către acestea. „Modificarea notei efectuată de inculpat era obligaţia de serviciu a secretarei, iar profesorul, în acest caz inculpatul, avea tot dreptul să se intereseze dacă s-a efectuat modificarea sau nu”, a mai arătat judecătorul.

În ceea ce priveşte infracţiunea de fals intelectual, instanţa a reţinut că nu s-a dovedit că nota 5 primită de studentă în urma reevaluării tezei nu reflectă realitatea. Aceasta nu a fost contestată, iar tânăra a putut să susţină lucrarea de licenţă. 

 

Procurorii au declarat apel

Acest caz a început după ce conferenţiarul universitar Constantin Petrovici de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost acuzat de anchetatori că i-a cerut favoruri sexuale unei studente, în schimbul promovării unui examen. Acesta a fost trimis în judecată, în august anul trecut, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru  trafic de influenţă, fals intelectual şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Conferenţiarul universitar a fost achitat, în februarie, de Tribunalul Iaşi pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Procurorii au contestat, însă, decizia. Procesul va fi reluat la Curtea de Apel pe 19 septembrie.

 

CV impresionant

Constantin Petrovici a absolvit în 1978 Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, iar din 2006 este doctor în pedagogie. Din 1985 predă la Facultatea de Psihologie, după ce, anterior, fusese profesor de matematică la un liceu din Franţa şi la două şcoli generale. Din 2008 este conferenţiar universitar.

Potrivit CV-ului său din 2014, până la acel moment publicase 17 cărţi, dintre care patru de specialitate, ca unic autor, şi peste 35 de articole şi studii.

 

 Cazul lui Ilie Parpucea a făcut înconjurul ţării în iunie 2011

 

Profesor de la UMF, condamnat cu suspendare

Dumitru Păduraru, fost profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” supranumit şi „patu’ sau patru”, a fost acuzat, în 2015, că a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o studentă. Cadrul didactic ar fi ameninţat-o pe tânără că nu va promova examenul la „Anatomie” pe care trebuia să-l susţină cu el. Păduraru a fost condamnat definitiv, anul trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea funcţiei în scop sexual.

Un alt scandal de acest gen a avut loc, în 2011, la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj. Profesorul Ilie Parpucea i-a cerut unei studente pe care o picase de cinci ori la examen să întreţină cu el relaţii sexuale. În schimb, îi promitea notă de trecere. În 2012, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Parpucea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: