fbpx
 
Romeo Olteanu, pus la plată de prefect

Romeo Olteanu, pus la plată de prefect


Păhărelul de palincă băut de Romeo Olteanu pe 10 august 2014 încă îi scoate bani din buzunar. Pe actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean îl urmăresc păcatele trecutului. Prefectura îi cere toți banii pe care instituţia i-a plătit pentru reparaţiile maşinii de serviciu boţite de Romeo Olteanu în 2014, pe vremea când era prefect.     

 

Romeo Olteanu contestă la tribunal Ordinul numărul 257 din 2017 al prefectului Marian Şerbescu prin care este obligat să plătească Instituţiei Prefecturii suma de 17.846,01 lei.

 

Nota de plată de la service

Decizia a fost luată după ce Olteanu a fost implicat într-un accident rutier, pe strada Sărăriei, în 2014. Poliţia Rutieră l-a testat atunci cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,32 miligrame per litru alcool în aerul expirat. Poliţiştii şi prima instanţă, loc unde celălalt şofer a contestat procesul-verbal, au decis că Olteanu nu are nicio vină în producerea accidentului, dar, în apel, la sfârşitul lui 2015, fostul prefect a fost considerat răspunzător pentru cele întâmplate. Maşina de serviciu cu care se deplasa Olteanu, un Volkswagen  Touareg, a fost reparată la dealer-ul Sandra Trading, de aici rezultând suma ce este imputată acum lui Olteanu.

„Având în vedere procesul-verbal emis de IPJ Iaşi, Serviciul rutier, factura emisă de Sandra Trading Iaşi pentru Instituţia Prefectului, Decizia Tribunalului Iaşi, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, din 16.12.2015 (…) se impută domnului Olteanu Romeo, prefect al Instituţiei Prefectului – Judeţului Iaşi în perioada 20.06.2012 – 19.08.2014, suma de 17.846,01 lei“, se arată în Ordinul prefectului.

 

„Eram în misiune, nu trebuie să plătesc“

Romeo Olteanu spune că s-a adresat instanţei atacând acest ordin deoarece se consideră nevinovat. „Nu mi se pare normal să plătesc. Eram cu maşina Prefecturii pentru că eram în misiune. Trebuia să ajung la stadion pentru că meciul cu Petrolul era considerat o partidă cu risc. În loc să fie reparată maşina pe Casco, s-a decis să se meargă pe RCA-ul celuilalt şofer, pentru că prima instanţă mi-a dat dreptate. S-ar fi putut face pe Casco pentru că, deşi eu am avut alcoolemie, valoarea a fost sub 0,4 miligrame per litru alcool în aerul expirat, valoare de la care nu se mai repară pe Casco. Maşina celuilalt şofer era asigurată la Astra, firmă care a intrat în faliment. Aşa s-a ajuns ca Prefectura să plătească reparaţiile la Sandra Trading“, spune Romeo Olteanu.

 

Aşa arăta după accident Touaregul condus de Olteanu (foto mic)

 

Susţine prescrierea

Fostul prefect susţine că un alt motiv pentru care nu crede că ar trebui el să plătească reparaţiile este legat de prescrierea perioadei în care i se puteau cere banii. „Din momentul producerii accidentului şi până în momentul în care a fost dat acest ordin de prefect au trecut trei ani şi o lună. În toată această perioadă, Prefectura nu mi-a trimis niciun act prin care să fiu înştiinţat că eu trebuie să plătesc. Fapta este prescrisă. Reprezentanţii Prefecturii susţin că a existat un proces pe rol, dar acest proces nu era între mine şi Prefectură. Aceasta nu a fost parte în proces. Eu am avut calitate de intervenient forţat în proces. Putea Prefectura să-mi spună atunci să plătesc eu reparaţiile şi poate nu ar fi costat atât. Duceam maşina la reparat în altă parte. Dacă instanţa va decide acum, totuşi, că trebuie să plătesc eu, o voi face“, menţionează Olteanu.

 

Ciocnire cu o maşină de pe o stradă laterală

Pe 10 august 2014, Romeo Olteanu se deplasa la volanul maşinii instituţiei, marca Volkswagen Touareg, pe strada Sărărie din municipiul Iaşi, intenţionând să ajungă la stadion, pentru a asista la meciul de fotbal CSMS Iaşi - Petrolul Ploieşti din Liga I. În momentul în care a intrat într-o depăşire, de pe o stradă lăturalnică a ieşit un autoturism BMW al cărui şofer nu s-a asigurat cele două maşini ciocnindu-se.

În urma impactului, maşina în care se afla prefectul a ricoşat într-un alt autoturism Logan. Cele trei maşini au fost parţial avariate, însă nicio persoană nu a fost rănită. “N-am apucat să frânez, mi-a ieşit în cale o altă maşină de pe o stradă lăturalnică. Şoferul avea semnul «Stop», trebuia să aştepte”, a spus atunci Romeo Olteanu.

 

„Venea, cred, cu o sută de kilometri de oră”

Şoferul autoturismului BMW, Cătălin Strătilă, a susţinut că prefectul conducea cu viteză şi că el s-a asigurat înainte de a intra pe strada principală.

„M-am asigurat, dar eu ce să fac, că el venea, cred, cu o sută de kilometri de oră”, a declarat Cătălin Strătilă.

Cei trei şoferi implicaţi în accident au fost duşi la sediul Poliţiei Rutiere, pentru a fi testaţi cu aparatul alcoolscopic. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că Olteanu avea o alcoolemie de 0,32 miligrame per litru alcool în aerul expirat. „Am băut un păhărel de pălincă înainte cu vreo trei-patru ore“, a explicat Olteanu atunci. Surse din anturajul fostului prefect susţin că după ce a ajuns la stadion, acesta a băut şi un pahar de vin cu apă.

 

Vinovat, la apel

În urma incidentului, Olteanu şi Strătilă au rămas câte trei luni fără permis, iar primul şi fără funcţia de prefect. Prima instanţă de judecată a considerat că Romeo Olteanu are dreptate şi vinovat de producerea accidentului a fost considerat Cătălin Strătilă. Acesta din urmă a făcut apel, iar Tribunalul Iaşi a admis acţiunea, schimbând total decizia şi hotârând că vina a fost a lui Olteanu. „Nu înţeleg cum în prima instanţă mi s-a dat dreptate, după care la apel s-a considerat că şoferul BMW-ului este vinovat“, a comentat Olteanu.

În ceea ce priveşte reparaţiile de la BMW acestea au fost de 70.000 de lei.

 

Pagubele BMW-ului au fost mai mari: 70.000 de lei

 

Implicat într-un alt accident

Romeo Olteanu a mai fost implicat în trecut într-un accident asemănător în timp ce se afla tot la volanul unei maşini aparţinând unei instituţii publice.

Pe 15 octombrie 2010, grăbindu-se să ajungă la Primărie, la Seara Valorilor, a „şters” o altă maşină. Olteanu nu s-a oprit să vadă ce s-a întâmplat şi să evalueze pagubele. Aflat la volanul unui autoturism Skoda, ce era în proprietatea Primăriei, Olteanu a plecat mai departe. Maşina Primăriei a fost zgâriată, dar Olteanu a negat că ar fi avut vreo vină. În condiţiile în care la faţa locului nu a mai venit Poliţia, Olteanu nu a mai fost testat alcoolscopic.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: